Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Afazia consta in tulburari de limbaj care pot implica tulburari in intelegerea sau exprimarea cuvintelor sau a echivalentelor nonverbale ale cuvintelor.
Neurologie
Ea este rezultatul disfunctiei centrilor limbajului de la nivelul cortexului si a ganglionilor bazali sau a cailor de conducere ce ii conecteaza pe acestia.
Functia limbajului este localizata in special la nivelul lobului temporal postero-superior, lobului parietal inferior adiacent si conexiunii subcorticale dintre aceste regiuni - de obicei la nivelul emisferei drepte chiar si la persoanele stangace.
Lezarea oricareia dintre partile acestei regiuni triunghiulare (ex. prin infarct, tumora, traumatism sau degenerescenta) interfera cu un anumit aspect al functiei limbajului.
Prozodia (calitatea ritmului si intonatiei care adauga semnificatie limbajului) este de obicei infuentata de ambele emisfere dar uneori este afectata doar de disfunctia emisferei nondominante.
Afazia se deosebeste de afectiunile de dezoltare ale limbajului si de disfunctiile cailor motorii si ale musculaturii implicate in vorbire (disartrie). Ea se imparte, la modul general, in afazie receptiva si expresiva.
Afazia receptiva (sensitiva, a lui Wernicker) consta in incapacitatea de a intelege cuvintele sau de a recunoaste simbolurile auditive, vizuale sau tactile. Ea este cauzata de o boala a girusului temporal postero-superior al emisferei dominante. Adesea, este prezenta si alexia (pierderea capacitatii de a citii cuvinte).
In afazia expresiva (motorie, a lui Broca) intelegerea cuvintelor si capacitatea de conceptualizare sunt relativ pastrate dar este deteriorata capacitatea de a crea (pronunta) cuvinte. Acest tip de afazie este cauzat de o tulburare ce afecteaza partea postero-inferioara a lobului frontal. Ea genereaza adesea agrafia (incapacitatea de a scrie) si determina deteriorarea cititului oral.
Pacientii cu afazie Wernicke pronunta cuvintele obisnuite fluent, incluzand adesea fenomene lipsite de sens dar nu cunosc intelesul acestor cuvinte si corelatiile lor. Rezultatul este un amestec de cuvinte sau o “salata de cuvinte”. Pacientii cu afazie Wernicke nu sunt, de obicei, constienti ca discursul lor este de neinteles pentru ceilalti. Afazia Wernicke este de obicei insotita de amputarea campului vizual drept, deoarece calea vizuala este in vecinatatea zonei afectate.
Pacientii cu afazie Broca inteleg si conceptualizeaza relativ bine dar, sunt incapabili sa formele cuvinte. De obicei, sunt afectate productia verbala si grafica (agrafie, disgrafie) determinand frustrari pacientului care incearca sa comunice cu ceilalti. Afazia Broca poate include si anomia (incapacitatea de a numi obiecte), precum si tulburari de prozodie.
Diagnosticul este clinic, incluzand adesea teste neuropsihologice, imagerie cerebrala (CT, RMN) necesare pentru identificarea cauzei.
Interactiunea verbala poate indentifica, in general, afaziile grosiere. Testarea pentru identificarea deficitelor specifice cuprinde evaluarea vorbirii spontane, denumirea, repetarea cuvintelor, intelegerea, productia verbala, cititul si scrisul. Vorbirea spontana este evaluata pentru a se stabili fluenta, numarul de cuvinte pronuntate, abilitatea de a initia discursul, prezenta erorilor spontane, pauzele de gasire a cuvintelor, ezitarile, circumlocutiunile si prozodia. Initial, afazia Wernicke poate fi gresit diagnosticata ca delir. Cu toate acestea, afazia Wernicke este o pura tulburare de limbaj fara alte caracteristiciale delirului (ex. nivelele fluctuante, stari de constienta, halucinatii, inatentie).
Testarea cognitiva generala de catre un neuropsiholog sau de catre un terapeut al vorbirii si al limbajului poate identifica grade mai fine ale disfunctiilor, contribuind la planificarea schemei terapeutice si la evaluarea potentialului de vindecare. Sunt disponibile diferite teste pentru diagnosticul afaziilor (ex. testul Boston de examinare diagnostica a afaziei, Bateria Western pentru afazie, Testul Boston de denumire a obiectelor, Testul Vorbirii, Testul denumirii actiunilor).
Tehnicile imagistice cerebrale (CT sau RMN cu sau fara substanta de contrast) sunt necesare pentru caracterizarea leziunii (ex. infarct cerebral, hemoragie, masa tumorala). In continuare testele au rolul de a stabili etimologia leziunii identificata mai devreme.
Nu se cunoaste exact eficacitatea tratamentului dar majoritatea medicilor este de acord ca terapiile logopedice sunt de ajutor, cele mai mari progrese obtinandu-se cand terapia incepe cat mai repede de la debut.
Recuperarea este incluentata si de dimensiunea si localizarea leziunii, de gradul deficitului de limbaj, de varsta, educatie si de starea generala de sanatate a pacientului. Copiii sub 8 ani isi recapata adesea functia limbajului dupa leziunea severa a oricarei emisfere cererale. Dupa aceasta varsta, cea mai mare parte a recuperarii are loc in primele 3 luni dar ameliorarile continua in procente variabile pana la un an dupa debut.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.