RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre erizipel
Erizipelul este o infecție bacteriană comună a pielii. Afectează dermul şi hipodermul (stratul mijlociu şi profund al pielii) și vasele limfatice din piele. Afecțiunea debutează odată cu rănirea pielii, urmată de invazia bacteriană. Bacteria, cel mai frecvent, Streptococul grup A, odată pătrunsă în piele, provoacă o zonă roşie, infiltrată (umflată), dureroasă.
Infecţiile în erizipel apar, de obicei, a nivelul membrelor inferioare ori al feţei, însă pot apărea oriunde pe piele.
O afecțiune asemănătoare erizipelului, care are drept cauză tot infecția bacteriană localizată la nivelul pielii, este celulita infecțioasă. În timp ce erizipelul reprezintă o infecție superficială a pielii, celulita se extinde mai profund în țesuturi și este mai slab delimitată.
Deși erizipelul este o infecție bacteriană comună, care tinde să reapară, poate deveni gravă dacă este lăsată netratată.
Erizipelul nu este ereditar, dar poate fi contagios.
Cauze
Erizipelul se dezvoltă atunci când bacteriile intră în piele prin tăieturi sau răni. Leziunile pielii care cresc șansele de a dezvolta erizipel includ:
- tăieturi ale pielii, ulcere sau escare;
- mușcături de insecte sau animale;
- răni de la intervenții chirurgicale;
- afecțiuni preexistente ale pielii (eczemă, impetigo, infecții fungice) care sparg suprafața pielii.
Și alte condiții pot crește, de asemenea, probabilitatea ca o persoană să facă erizipel. Aceste condiții nu afectează întotdeauna pielea în mod direct și includ:
- venele și vasele limfatice care nu funcționează așa cum ar trebui;
- obezitatea;
- alcoolismul;
- diabetul zaharat slab controlat;
- probleme de circulație;
- sistem imunitar slăbit.
Unele medicamente pot slăbi sistemul imunitar și pot duce la erizipel, cum ar fi medicația pentru cancer și cea utilizată în mod obișnuit după transplanturile de organe.
Factori de risc
Erizipelul afectează cel mai adesea sugarii și persoanele trecute de 40 de ani, dar poate afecta orice grupă de vârstă. Factorii de risc sunt similari celor pentru alte forme de celulita și includ:
- episoadele anterioare de erizipel;
- afectarea barierei pielii din cauza mușcăturilor de insecte, ulcerelor și afecțiunilor cronice ale pielii, cum ar fi psoriazisul, piciorul de atlet și eczema;
- leziuni curente sau anterioare (de exemplu, traumatisme, răni chirurgicale, radioterapie);
- la nou-născuți, expunerea cordonului ombilical și leziunea locului de vaccinare;
- infecția nazofaringiană;
- boli venoase (de exemplu, eczeme gravitaționale, ulcerații ale picioarelor) și limfedem;
- deficiență imună sau compromis imunitar (diabet, alcoolism, obezitate, HIV, sindrom nefrotic, sarcină).
Simptome
Principalul simptom al erizipelului este erupția cutanată (pe piele). Bacteriile eliberează toxine, care joacă un rol în cauzarea inflamației pielii. Membrele inferioare, fața și brațele sunt principalele locuri de infecție.
Pe lângă erupțiile cutanate, alte simptome comune ale erizipelului includ:
Persoanele care dezvoltă erizipel încep să observe pe piele o zonă roşie, infiltrată (umflată), dureroasă, bine delimitată, cu margini uşor ridicate. Aceste zone pot prezenta pe suprafaţă bule (erizipel bulos) cu un conţinut seros, gălbui sau roşu (hemoragic).
Diagnosticare
În general, un medic specialist va putea diagnostica erizipelul după aspectul și simptomele zonei afectate.
Istoricul medical al persoanei investigate, care evidențiază leziunile sau intervențiile chirurgicale anterioare, va sugera, adesea, și cauza posibilă.
Pentru diagnosticarea erizipelului nu sunt necesare, de obicei, și alte teste suplimentare.
Medicii pot efectua și un test de sânge pentru a verifica dacă există semne de infecție sistemică, adică prezența bacteriilor în sânge (bacteriemia).
Testele pot ajuta să arate:
- niveluri crescute de globule albe din sânge, care pot fi cauzate de leziuni tisulare și infecție bacteriană;
- niveluri crescute de proteină C reactivă, care este produsă de ficat în cantități crescute atunci când apare inflamația;
- hemocultură pozitivă, indicând o infecție bacteriană;
- prezența unei infecții specifice, cauzată de o mușcătură de animal.
În unele cazuri de infecție profundă, se poate dovedi necesară o scanare prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie computerizată (CT).
Tratament
Erizipelul este vindecabil, dar este important ca tratamentul să înceapă cât mai devreme posibil, pentru a limita șansa unor complicații ulterioare.
Antibioticele tratează erizipelul și vor fi prescrise în funcție de tipul exact de germen care cauzează problema. Este esențial ca oricine este alergic să notifice medicul înainte de a începerea tratamentului, astfel încât să-i poată fi prescrise alte medicamente.
Persoanelor diagnosticate cu erizipel li se vor administra antibiotice pe cale orală sau injectabilă, pentru 7 - 14 zile, asociate cu tratament local (dermatocorticoizi şi antibiotice).
Există și alte modalități de accelerare a procesului de vindecare și de a ajuta la ameliorarea durerii și disconfortului, cum ar fi:
- menținerea zonei infectată ridicată, cu asigurarea fluxului sanguin normal, pentru a preveni coagularea;
- pachete de răcire plasate pe piele;
- loțiuni pentru a împiedica uscarea și crăparea pielii;
- analgezice antiinflamatorii;
- ciorapi compresivi, după instalarea infecţiei;
- tratament local pentru orice leziune a pielii.
Tratamentul erizipelului este același, indiferent de localizarea infecției, și include, obligatoriu, administrarea de antibiotice. Uneori este necesară o îngrijire suplimentară pentru cazurile severe.
Complicații
Complicațiile sunt rare la persoanele care sunt infectate cu erizipel dar, uneori, pot apărea.
De exemplu, dacă bacteria infectează sângele, se poate răspândi la valvele inimii, oase și articulații. Ca urmare, poate apărea o afecțiune numită bacteriemie.
Alte complicații includ:
- umflarea cronică a picioarelor;
- şoc septic;
- afectarea valvelor cardiace (endocardite);
- glomerulonefrita poststreptococică (o afecțiune a rinichilor care afectează copiii);
- cangrenă;
- tromboflebita;
- episoade repetate de infecție.
Prevenție
Erizipelul este vindecabil. Semnele febrei și simptomele bolii vor dispărea adesea în câteva zile de la începerea tratamentului, deși infecția cutanată poate dura săptămâni până la primele semne de vindecare. Infecția din erizipel nu lasă cicatrici.
Aproximativ o treime dintre cei care primesc tratament pentru erizipel dezvoltă din nou afecțiunea. În acest caz, se poate prescrie un tratament pe termen lung pentru a-l vindeca.
Este importantă consultarea cât mai rapidă și frecventă a medicului specialist în cazul apariției infecțiilor repetate.
Dacă alte afecțiuni au contribuit la declanșarea erizipelului, cum ar fi eczema, piciorul atletului sau diabetul, atunci tratarea acestor afecțiuni în mod corespunzător poate ajuta la prevenirea apariției ulterioare de erizipel. Tratarea rapidă a leziunilor pielii este, de asemenea, un pas important pentru prevenirea infectării.
În cazul persoanelor supraponderale sau care suferă de obezitate morbidă, precum și a celor diagnosticate cu probleme de circulație, afecțiuni care contribuie la dezvoltarea infecției, o schimbare a stilului de viață și a dietei poate determina limitarea șanselor de revenire a erizipelului.
Bibliografie
- Brazier, Yvette. “Everything You Need to Know about Edema.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 Aug. 2017, www.medicalnewstoday.com
- Weishaupt, Jeffrey. “What Is Erysipelas?” WebMD, WebMD, 6 Dec. 2021, www.webmd.com
- “Erysipelas.” Mount Sinai Health System, 2020, www.mountsinai.org
Alte afecțiuni similare
Epistaxis
Epistaxisul reprezintă hemoragia cu punctul de plecare în fosa nazală. Se prezintă prin sângerare pe una sau pe ambele fose nazale și poate fi:epistaxis anterior (se...
Vezi detalii
Eritem nodos
Eritemul nodos este o afecțiune ce se manifestă prin apariția unor noduli dureroși sub piele, de obicei pe picioare. Acești noduli au o culoare roșie și sunt sensibili...
Vezi detalii
Eritromelalgia
Eritromelalgia este un sindrom clinic rar, caracterizat printr-o triadă de roșeață, căldură și durere arzătoare care afectează în special extremitățile, de obicei...
Vezi detalii
Erupție polimorfă la lumină
Alergia la soare este un termen folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni care se manifestă printr-o erupție roșiatică însoțită de mâncărime a pielii (prurit) în...
Vezi detalii
Esofag Barrett
Despre esofagul BarrettEsofagul Barrett (Sindrom Barrett) este o afecțiune în care țesutul care căptușește esofagul (tubul muscular care transportă alimentele de la gură...
Vezi detalii
Esofagită
Esofagita reprezintă inflamația, de diferite grade, a mucoasei esofagiene. Cea mai importantă cauză a acestei afecțiuni este refluxul gastroesofagian cronic (refularea...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
