MEDICINA GENERALA

20 Aprilie 2022

Importanţa vitaminei D în sănătatea organismului uman

Importanţa vitaminei D în sănătatea organismului uman

Despre vitamina D

Vitamina D este importantă pentru sănătatea organismului pentru că îl ajută în reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitează funcționarea normală a sistemului imunitar. De asemenea, vitamina D este utilă pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, dinților și oferă rezistență în fața unor boli precum: cancerul, diabetul de tip 1, ori diferite boli de inimă.

Interesant este că, deși se numește „vitamină”, ea este un prohormon sau, altfel spus, un precursor al unui hormon pe care organismul uman îl produce. Acest lucru nu se întâmplă și cu restul vitaminelor de care organismul are nevoie și pe care le obține dintr-o alimentație echilibrată sau din suplimente alimentare.

Vitamina D este unul dintre cei 24 de micronutrienți care ajută la funcționarea optimă a organismului şi este solubilă în grăsimile dintr-o familie întreagă de compuși, printre care se includ și D1, D2 (realizată de plante) şi D3. Această vitamină nu se găsește în mod natural în multe alimente dar se poate obține printr-un consum constant de lapte fortificat, pește gras, cereale fortificate, gălbenuş de ou, portocale sau anumite tipuri de ciuperci.

Corpul uman mai produce vitamina D și prin expunerea la soare, razele transformând o substanță chimică din piele în substanță activă a vitaminei, cunoscută sub denumirea de calciferol. Colecalciferolul este forma naturală a vitaminei D care este sintetizată în piele din colesterolul endogen sau alimentar la expunerea la lumina soarelui. Important de precizat în acest punct este că persoanele cu pielea mai închisă la culoare, precum afro-americanii din nordul Statelor Unite, primesc mai puțină lumina solară și deci nu produc suficientă vitamina D prin expunerea la Soare precum persoanele cu pielea mai deschisă la culoare. De altfel, absorbţia de vitamina D diferă nu numai în funcţie de regiunea în care o persoană locuieşte ci şi în funcţie de sex şi vârstă.  Administrarea vitaminei D la adulți variază, destul de mult, în funcție de vârstă, și poate fi cuprinsă între 600 și 4000 IU/zi.

Vitamina D poate fi de mai multe tipuri, de la vitamina D1 şi până la D5 şi D12, dar doar două dintre acestea sunt necesare menţinerii sănătăţii organismului. Vitamina D2 este cunoscută în mediul medical ca ergosterol şi se găseşte în plante, iar vitamina D3 mai este denumită şi colecalciferol. Cele două tipuri de vitamina D se activează în organism la nivelul ficatului, unde ajută la sinteza de fosfolipide, şi la nivelul rinichiului, unde ajută la eliminarea toxinelor din organism prin procesul de excreţie a urinei. De asemenea, vitamina D ajută procesele de la nivelul intestinelor şi rinichilor unde influenţează absorbţia calciului şi fosforului. Cu alte cuvinte, vitamina D creşte absorbţia intestinală  de calciu, ajută la întărirea oaselor şi scade riscul de eliminare în exces a calciului sau fosforului prin urină.

Studiile din ultimii ani au demonstrat că vitamina D scade riscul îmbolnăvirii de:

 • cancer de sân;
 • cancer de colon;
 • cancer de prostată;
 • diferite tipuri de boli de inimă;
 • depresie;
 • obezitate (creștere în greutate).

 

De asemenea, oamenii de știință sugerează că tratamentul cu vitamina D ar putea fi util în prevenirea sau tratarea unor boli autoimune, a autismului, depresiei, unor boli neuromusculare, și chiar osteoporozei.

Vitamina D este bună pentru că poate regla starea de spirit și reduce depresia. Cercetările au arătat că această vitamină joacă un rol important în scăderea riscului de depresie.

Rolul vitaminei D în organism

Principala funcţie biologică a vitaminei D este de a menţine nivelurile sanguine normale de calciu şi fosfor.  Acest lucru ajută la formarea şi menţinerea oaselor sănătoase şi puternice. Studiile realizate de-a lungul timpului arată că un aport suficient de vitamina D  provoacă celulele imune ale organismului să producă anticorpi, lucru care duce la o creştere a sistemului imunitar.

Mai mult, vitamina D este un factor important pentru:

 • oase puternice (favorizează absorbţia de calciu la nivelul intestinelor şi reduce eliminarea prin urină a calciului. Deficitul de vitamina D determină, la adulţi, osteomalacie sau o înmuiere a oaselor, iar în cazul copiilor deficitul de vitamina D duce la rahitism);
 • dinți sănătoși;
 • menținerea unui sistemul nervos sănătos;
 • ajută la reglarea nivelului de insulină şi a managementului diabetului;
 • susţine funcţia pulmonară şi sănătatea cardiovasculară;
 • protejează copiii de alergii (un studiu realizat în 2018 de Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie a arătat că există o legătură între un nivel normal de vitamina D la copii și dezvoltarea diferitelor forme de alergie);
 • reduce riscul de a face gripă (unele studii au demonstrat că vitamina D oferă protecție în fața virusului gripal);
 • ajută glanda tiroidă să funcționeze corespunzător.

 

Deși are o mulțime de beneficii pentru organism, sunt și ceva contraindicații legate de vitamina D. De exemplu, prea multă vitamina D poate avea reacții adverse precum: creșterea nivelului de calciu în organism care duce la hipercalcemie. Acest lucru se poate traduce prin litiază renală, depunere de calciu în țesuturile moi, precum plămâni ori inimă, dar și constipație, greață, scăderea poftei de mâncare și, automat, scăderea în greutate.

Analizele necesare și valorile normale ale acesteia

Analizele necesare și valorile normale ale acesteia

Studiile recente indică faptul că, pentru o funcționare optimă, organismul uman are nevoie de mai multă vitamina D decât se credea inițial. Diferențele de opinie au apărut din dorința de a standardiza metodele de măsurare a nivelului de vitamina D, diferența dintre testarea vitaminei D liberă și totală, linia de definiție dintre insuficiența de vitamina D și carența de vitamina D, nivelul de vitamina D pentru populația generală în raport cu o anumită afecțiune precum sarcina, alăptarea, insuficiența renală sau osteoporoză. Așadar, valorile normale ale nivelului de vitamina D din sânge poate varia între 50-100 nmol/L (nanomoli pe litru).

Necesarul zilnic de vitamina D variază în funcţie de vârstă:

Vârstă

Mcg

IU/ zi

0 la < 12 luni

10 mcg

400 IU

1 an <18 ani

15 mcg

600 IU

18 ani < 70 ani

15 mcg

600 IU

peste 70 ani

20 mcg

800 IU

În cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează doza zilnică de vitamina D este de 15 mcg (600 IU/zi).

Testarea pentru determinarea nivelului de vitamina D se face la recomandarea medicului și presupune măsurarea concentrației unui indicator al rezervei de vitamina D produsă pe cale cutanată (25-OH-vitamina D) și măsurarea rezervei obținute prin alimentație. Pentru ca rezultatul analizei să fie declarat normal, ar trebui ca nivelul de vitamina D din organismul unei persoane sănătoase să fie cuprins între 20 ng/ml și 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D.

Deficitul de Vitamina D

Deficitul de vitamina D este o problemă destul de frecventă în întreaga lume și este strâns legată de:

 • locul în care o persoană locuiește (42% din populația din SUA are deficit de vitamina D, 82% din populația de culoare se confruntă cu aceeași problemă, iar la hispanici procentul este de 70%);
 • vârsta (deficitul de vitamina D este des întâlnită la femeile tinere, bebeluși și persoanele în vârstă);
 • expunerea la soare;
 • culoarea pielii (persoanele cu o culoare a pielii mai închisă sintetizează mai puțină vitamina D prin expunerea la soare față de persoanele cu o piele mai deschisă la culoare);
 • condițiile medicale;
 • capacitatea organismului de a absorbi vitamina D;
 • greutatea.

 

În cazul adulților, deficitul de vitamina D poate provoca:

 • slăbiciune musculară;
 • oboseală;
 • dureri musculare;
 • intensificarea pierderii osoase;
 • creșterea riscului de fracturi la nivelul picioarelor, bazinului sau soldurilor.

 

La copii, deficitul de vitamina D poate determina întârzieri în creștere, rahitism ori boala oaselor moi.

De asemenea, deficitul de vitamina D este legat și de apariția mai multor tipuri de cancer, diabet de tip 1, scleroză multiplă, hipertensiune arterială și chiar probleme cu tiroida.

Excesul de vitamina D

Excesul de vitamina D în organism apare prin ingerarea unei cantități mult prea mari de vitamina D ca urmare a unui supradozaj accidental, eroare de prescripție sau utilizarea abuzivă a suplimentelor alimentare cu aport ridicat de vitamina D. Excesul de vitamina D apare însă destul de rar pentru că organismul poate regla cantitatea de care are nevoie.

Totuși, simptomele unui exces de vitamina D sunt:

 • greață;
 • apatie;
 • vărsături;
 • dureri abodminale;
 • deshidratare;
 • confuzie;
 • sete excesivă.

 

Copiii și femeile care alăptează și care iau mai mult de 4000 IU/zi se pot confrunta cu reacții adverse provocate de consumul de vitamina D precum: greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate, constipație, probleme de ritm cardiac, probleme de orientare și confuzie și se poate ajunge până afectarea rinichilor.

Toxicitatea vitaminei D sau hipervitaminoza D este mai întâlnită la persoanele care au anumite afecțiuni medicale, precum:

 • tulburări granulomatoase
 • tulburări congenitale
 • diferite limfoame

 

Sunt și cazuri în care toxicitatea vitaminei D poate duce la leziuni renale și insuficiență renală. Un nivel ridicat de vitamina D în organism poate crește nivelul de calciu (hipercalcemie) și astfel poate aparea riscul calcifierii rinichilor. De asemenea, tot hipercalcemia poate provoca depresie, psihoză și confuzie, iar în cazuri extreme au fost raportate stări comatoase. 

Diagnosticare

Atât deficitul, cât și excesul de vitamina D trebuie diagnosticate de un medic specialist care poate cere un simplu test de sânge venos ce se poate recolta în orice moment al zilei. Dacă nivelul de vitamina D din sânge rezultat în urma analizelor ridică semne de întrebare, atunci medicul poate cere o serie de radiografii pentru a verifica rezistența oaselor și pentru a putea pune mai apoi un diagnostic.

Tratament

Tratament

Tratamentul carenței de vitamina D presupune prescrierea de către medicul specialist a unor suplimente. El este cel care stabilește când se administrează vitamina D și în ce doze. De exemplu, dacă deficiența este severă, atunci medicul poate prescrie tablete sau lichide cu doze mari de vitamina D. În plus, o atenție deosebită va trebui oferită expunerii la soare și alimentației bogate în surse de vitamina D.

Principalele surse de vitamina D sunt:

 • peștele gras (somon, sardine, macrou, hering);
 • conserve de ton;
 • ulei din ficat de cod;
 • ficat de vită;
 • carne de vită;
 • gălbenuș de ou;
 • creveți;
 • diferite tipuri de ciuperci;
 • cereale fortificate;
 • iaurt și lapte fortificat;
 • suc de portocale fortificat.

 

Prevenție

Vitamina D este extrem de importantă în asigurarea unei stări de sănătate generală bună. Beneficiile vitaminei D se regăsesc, în special, în creșterea și dezvoltarea celulelor musculare, în funcționarea corectă a sistemului imunitar înnăscut și adaptativ și în menținerea sănătății sistemului osos.

Pentru a preveni un deficit de vitamina D trebuie acordată o atenție deosebită alimentației și expunerii la soare pentru a ajuta organismul să producă această vitamină în mod natural.

Totuși, medicii recomandă o testare preventivă a nivelului de vitamina D pentru anumite categorii de persoane:

 • persoanele care iau medicamente ce duc la subțierea oaselor (corticosteroid);
 • persoanele care au avut o fractură după vârsta de 50 de ani, mai ales la nivelul șoldului, încheieturii mâinilor ori a coloanei vertebrale;
 • femeile aflate la menopauză (mai ales dacă sunt fumătoare);
 • femeile aflate la premenopauză;
 • femeile și bărbații care au istoric de osteoporoză în familie.

 

Bibliografie

 1. Woo, Jennifer, et al. “Evidence of an Association between Vitamin D Deficiency and Preterm Birth and Preeclampsia: A Critical Review.” Journal of Midwifery & Women’s Health, vol. 64, no. 5, 14 Aug. 2019, pp. 613–629, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ , 10.1111/jmwh.13014
 2. Ware, Megan. “What Are the Health Benefits of Vitamin D?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/
 3. Matyjaszek-Matuszek, Beata, et al. “Featured Paper Clinical Implications of Vitamin D Deficiency.” Menopausal Review, vol. 2, 2015, pp. 75–81, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.5114/pm.2015.52149
 4. CDC. “Vitamin D.” Centers for Disease Control and Prevention, 2 July 2021, www.cdc.gov/Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.