Publicat la: 
5/07/2019

Unele alimente sunt asociate mai des cu boli si intoxicatii alimentare. Acestea pot transporta germeni nocivi, care declanseaza boli cand sunt apare contaminarea.

Alimentele crude, de origine animala, au cel mai mare risc de contaminare, in special carnea cruda, carnea provenita de la pasarile de curte, ouale crude sau usor gatite, laptele nepasteurizat si fructele de mare negatite. De asemenea, fructele si legumele pot fi contaminate.

Cu toate ca anumite alimente sunt asociate cu riscuri mai mari, orice produs alimentar poate fi contaminat in timpul procesarii sau in alte etape din lantul de productie alimentara.

Carnea de pui, de vita, de porc si de curcan

Intoxicatiile alimentare pot fi evitate daca carnea este gatita la temperatura corecta, astfel incat sa fie distrusi germenii. Majoritatea pasarilor de curte contin Campylobacter, dar pot avea si Salmonella, Clostridium si alte bacterii. Carnea cruda poate contine Salmonella, E. coli, Yersinia, etc.

Carnea nu trebuie spalata inainte de a o gati. Spalarea poate extinde bacteriile catre alte alimente, ustensile sau suprafete si nu impiedica imbolnavirea. Este indicat sa folositi un termometru pentru a verifica temperatura. Nu va puteti da seama daca carnea este gatita corect doar dupa culoare.

In cazul in care raman resturi, acestea ar trebui taiate bucati si impartite in cantitati mici, astfel incat sa se raceasca suficient de repede pentru a preveni cresterea bacteriilor.

Fructele si legumele

Cele mai sigure fructe si legume sunt cele gatite, iar apoi cele spalate. Consumul fructelor si legumelor proaspete ofera beneficii importante pentru snatate, dar uneori pot provoca intoxicatii alimentare din cauza unor germeni nocivi precum Salmonella, E. coli si Listeria.

Produsele lactate nepasteurizate

Puteti preveni infectia cu Listeria si cu alti germeni nocivi daca nu consumati lapte nepasteurizat sau alte produse lactate obtinute din acesta, cum ar fi branzeturile moi, feta, brie, camembert, inghetata, iaurt. Laptele nepasteurizat poate contine germeni nocivi, precum Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria si Salmonella.

Laptele crud devine sigur prin pasteurizare, care necesita doar suficienta caldura, pentru o perioada mai lunga, astfel incat sa fie distrusi germenii care provoaca boli. Laptele pasteurizat are aceleasi beneficii nutritionale.

Cu toate ca infectia cu Listeria este putin frecventa, categoriile de risc sunt femeile gravide, varstnicii si persoanele cu sistemul imunitar slabit. Aceasta infectie poate provoca avorturi spontane, nasteri premature, boli grave si chiar decesul nou-nascutului.

Ouale

Ouale, atat cele fierte, cat si cele prajite, trebuie sa fie gatite pana cand atat galbenusurile, cat si albusurile, sunt tari. Ouale pot contine un germen numit Salmonella. Evitati produsele care contin oua negatite, cum ar fi dressing-ul pentru salata Caesar preparat in casa. Nu este indicat nici sa gustati din aluat, inainte sa fie pus la copt.

Fructele de mare

Stridiile crude sau gatite necorespunzator pot contine bacterii Vibrio, care provoaca o infectie numita vibrioza. Fructele de mare de gatesc la 62°C. Evitati pestele crud, crustaceele sau produsele alimentare ce contin fructe de mare crude, cum ar fi sushi. Stridiile si alt crustacee care se hranesc prin filtrare pot contine virusi si bacterii care provoaca boli sau chiar decesul. De asemenea, stridiile recoltate din apele contaminate sunt periculoase.

Faina

Faina este un produs agricol brut, care nu este tratat astfel incat germenii sa fie distrusi. Germenii nocivi pot contamina cerealele in timp ce se afla inca pe camp, sau in alte etape ale producerii fainii. Bacteriile sunt ucise cand preparatele ce contin faina sunt gatite. Tocmai de aceea nu este indicat sa gustati aluatul inainte de a-l gati.

Sursa: www.cdc.gov

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Medic Specialist
Albusoiu Liliana,Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Primar
Doctor

Articole similare

Daca in aceste zile planuiti o iesire la iarba verde la picnic sau gratar, este o idee buna sa consumati gustari sanatoase. Dar ar trebui sa luati masuri pentru a va proteja impotriva bacteriilor care se multiplica mai repede in alimente pe vreme calda si pot provoca intoxicatii alimentare. Va prezentam cateva reguli simple care pot preveni...
Dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru / Foto: MedLive.ro "Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organism." Polen, par de animale, substante iritante din aerul pe care il respiram, insecte, acarieni, mancare, medicamente, creme cosmetice. "Daca va uitati cu ochi studiosi asupra site-urilor medicale care analizeaza ce...
* Listeria: Fructe si legume crude Bacteria Listeria poate contamina produsele proaspete. Simptomele in caz de infectie includ: febra, durerile musculare, stomac deranjat sau diaree- acestea apar la doua zile dupa expunere. Sfat: Spalati bine produsele crude si uscati-le inainte de a le consuma. * Listeria: laptele nepasteurizat Produsele...
Dr. Ruxandra Posoiu/ Foto: HotNews.ro Ce favorizeaza aparitia afectiunilor gastrointestinale pe timpul verii? Cum ne protejam impotriva lor? Cum recunoastem toxiinfectia alimentara? Ce simptome specifice prezinta o enterocolita? Care sunt primii pasi de tratament? Dr. Ruxandra Posoiu, medic specialist gastroenterologie, a discutat online cu...
Unele alimente sunt asociate mai des cu boli si intoxicatii alimentare. Acestea pot transporta germeni nocivi, care declanseaza boli cand sunt apare contaminarea. Alimentele crude, de origine animala, au cel mai mare risc de contaminare, in special carnea cruda, carnea provenita de la pasarile de curte, ouale crude sau usor gatite, laptele...