MEDICINA GENERALA

04 Mai 2023

Ashwagandha: beneficii, proprietăți, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

Ashwagandha sub forma de radacina si pulbere

Despre ashwagandha

Ashwagandha, sau Withania somnifera, este o plantă originară din Asia și Africa. Denumită și „ginseng indian”, este folosită de mii de ani în medicina tradițională indiană ayurvedică pentru a calma durerea și inflamația, pentru a trata insomnia și pentru a stimula nutriția, alături de alte afecțiuni. Numele "ashwagandha" descrie mirosul rădăcinii sale, însemnând „ca un cal”.

Ashwagandha este considerată, de asemenea, un adaptogen. Asta înseamnă că ajută organismul să gestioneze mai bine stresul. Unii susțin, de asemenea, că această plantă poate fi benefică pentru anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer și anxietate. Sunt necesare mai multe cercetări însă, până în prezent, studiile promițătoare privind beneficiile pentru sănătate ale ashwagandha au fost efectuate în principal pe animale.

Proprietățile ashwagandha

Ashwagandha conține numeroși compuși bioactivi, și anume alcaloizi, flavonoide, glicozide, steroizi și lactone steroidale. Printre lactonele steroidale se numără și withanolidele, considerate a fi responsabile pentru majoritatea beneficiilor plantei. Cele mai multe dintre beneficiile ashwagandha se datorează, cel puțin parțial, proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii puternice. În medicina ayurvedică, ashwagandha este considerată o Rasayana. Aceasta înseamnă că ajută la menținerea tinereții, atât la nivel mental, cât și fizic.

Beneficiile consumului de ashwagandha

Ashwagandha este o plantă folosită de mii de ani în medicina tradițională indiană ayurvedică pentru a îmbunătăți sănătatea mintală dar și pentru a scădea riscul de a dezvolta anumite afecțiuni de tipul cancerului, boli neurodegenerative, afecțiuni cardiace etc.

Ashwagandha ajută stresul și anxietatea

Există câteva studii la om privind proprietățile sale de ameliorare a stresului. O analiză a cinci studii a constatat că suplimentul a ajutat la scăderea nivelului de stres. Un studiu a arătat că adulții care au luat 300 de miligrame de ashwagandha zilnic, timp de 8 săptămâni, au avut niveluri mai scăzute de anxietate și oboseală. De asemenea, le-a fost mai ușor să se concentreze decât adulții care au făcut psihoterapie, sau terapie prin discuții, pentru aceeași perioadă de timp. Într-un alt studiu, adulții care au luat 300 de miligrame de ashwagandha zilnic timp de 8 săptămâni au avut mai puțin stres și mai puține pofte alimentare legate de stres decât adulții care au luat în schimb un placebo (pastilă falsă).

Cancerul

Mai multe studii au arătat că ashwagandha are compuși care pot ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Cercetătorii nu sunt siguri cum, dar extractele din această plantă par să limiteze activitatea celulelor canceroase în cazul cancerului de sân, de colon, de prostată, ovarian, pulmonar și cerebral. Același lucru îl face și în cazul cancerelor tiroidiene, gastrointestinale, de col uterin și de piele (melanom). Ashwagandha este considerată sigură pentru a fi utilizată împreună cu tratamentele tradiționale împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia și radiațiile. Există studii ce susțin că poate atenua unele efecte secundare, cum ar fi un sistem imunitar slab însă majoritatea acestor studii au fost făcute pe celule canceroase sau pe animale cu cancer.

Sănătatea inimii

Unii oameni folosesc ashwagandha pentru a-și îmbunătăți sănătatea inimii, inclusiv: scăderea tensiunii arteriale ridicate, scăderea colesterolului ridicat, ameliorarea durerilor în piept, prevenirea bolilor de inimă. Cu toate acestea, există puține cercetări care să susțină aceste beneficii.

Prevenția bolilor neurodegenerative

Studiile arată că ashwagandha poate încetini, opri și, eventual, inversa anumite tipuri de deteriorare a celulelor nervoase. Aceasta este ceea ce duce la boli precum Alzheimer, Parkinson și Huntington. Cu toate acestea, aproape toate studiile privind ashwagandha și deteriorarea celulelor nervoase din creier au fost efectuate pe animale sau pe celule animale.

Artrita

Un studiu a constatat că ashwagandha a atenuat simptomele legate de artrită, cum ar fi durerea și umflarea articulațiilor la persoanele cu artrită reumatoidă. Studiile pe animale au arătat că poate calma inflamația.

Performanța în exerciții fizice

Cercetări recente au constatat că tinerii adulți sănătoși care au luat 500 miligrame de ashwagandha zilnic timp de 8 săptămâni au avut mai multă viteză și forță în timpul exercițiilor fizice decât persoanele care au luat un placebo. De asemenea, aceștia respirau mai bine, absorbind mai mult oxigen.

Infertilitatea masculină

Un mic studiu a constatat că bărbații infertili care au luat 5 grame de ashwagandha zilnic timp de 90 de zile au avut un număr mai mare de spermatozoizi. Sănătatea spermei lor s-a îmbunătățit, de asemenea.

Somnul

Un studiu pe oameni a arătat că administrarea a 300 de miligrame de plantă de două ori pe zi a îmbunătățit somnul. Un alt studiu pe animale a constatat că trietilenglicolul din ashwagandha este cel care aduce somnul, însă sunt necesare mai multe cercetări.

Utilizarea și modul de consum al ashwagandha

Dozajul de ashwagandha și modul în care oamenii îl folosesc depinde de afecțiunea pe care speră să o trateze. Nu există o doză standard de ashwagandha. Diferite studii au folosit doze diferite. Unele cercetări sugerează că administrarea a 250-600 mg pe zi poate reduce stresul. Alte studii au folosit doze mult mai mari.

Dozele de capsule conțin adesea între 250 și 1.500 mg de ashwagandha. Planta se prezintă sub formă de capsulă, pulbere (pudră) și extract lichid. Este important să fie consultat medicul cu privire la formele de ashwagandha și la doze.

Contraindicații pentru consumul de ashwagandha

De obicei, oamenii pot tolera ashwagandha în doze mici sau medii. Cu toate acestea, nu au existat suficiente studii pe termen lung pentru a examina pe deplin posibilele efecte secundare.

  • Administrarea unor cantități mari de ashwagandha poate duce la tulburări digestive, diaree, greață și vărsături. Acest lucru poate fi o urmare a iritației mucoasei intestinale.
  • De asemenea, ashwagandha poate interacționa cu medicamentele obișnuite care tratează tulburările depresive și ale sistemului nervos, cum ar fi benzodiazepinele, anticonvulsivantele sau barbituricele.
  • Deoarece poate scădea nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale, persoanele care iau medicamente pentru a gestiona aceste afecțiuni sau diabetul ar putea fi nevoite să își ajusteze doza pentru a utiliza ashwagandha în siguranță.
  • Ashwagandha poate crește nivelul de testosteron. Acest efect poate fi dăunător pentru persoanele cu cancer de prostată rezistent la hormoni.
  • Poate crește nivelul hormonilor tiroidieni la unele persoane. În doze mai mari, ashwagandha poate induce avortul la femeile însărcinate.
  • Nu există suficiente cercetări pentru a stabili dacă este sigură pentru femeile care alăptează. Doar medicul poate stabili ce doze de ashwagandha sunt recomandate (și, mai ales, dacă sunt recomandate), în funcție de istoricul medical al pacientului.

 

Bibliografie:

  1. Goldman, Rena. “What Are the Benefits of Ashwagandha?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 July 2020, www.medicalnewstoday.com
  2. Camille Noe Pagán. “Ashwagandha Benefits.” WebMD, WebMD, 24 Mar. 2020, www.webmd.com
  3. WebMD Editorial Contributors. “Health Benefits of Ashwagandha.” WebMD, WebMD, 12 Nov. 2020, www.webmd.com
  4. R. Morgan Griffin. “Ashwagandha.” WebMD, WebMD, 8 Oct. 2010, www.webmd.com



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.