MEDICINA GENERALA

23 Mai 2023

Rodie: beneficii, proprietăți, contraindicații

seminte de rodie

Despre rodie

Oamenii s-au bucurat de rodii încă din cele mai vechi timpuri și le-au explorat beneficiile pentru sănătate. Originare din Orientul Mijlociu și unele țări asiatice, rodiile cresc în copaci ce au nevoie de căldură amplă pentru a crește și a coace aceste fructe. Acestea sunt fructe dulci și acrișoare, cu coaja groasă și roșie. Coaja nu este comestibilă, dar fructul conține sute de semințe suculente care pot ajuta la sănătatea fizică a unei persoane. Știința modernă a descoperit că rodiile pot ajuta la protejarea inimii și pot juca un rol în prevenirea cancerului.

Proprietățile rodiilor

Rodiile sunt bogate în multe vitamine și alte substanțe nutritive. O jumătate de cană, aproximativ 87 de grame de semințe de rodie, conține:

  • 8,87 miligrame (mg) de vitamina C
  • 205 mg de potasiu
  • 10,4 mg de magneziu

Semințele de rodie sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva inflamațiilor și a daunelor provocate de radicalii liberi. Conținutul de antioxidanți variază în funcție de soiurile de rodie, dar toate conțin niveluri ridicate ale acestor componente bioactive benefice pentru sănătate. Coaja conține, de asemenea, antioxidanți, deși puțini oameni consumă coji de rodie. Acești antioxidanți includ taninurile, flavonoidele și antocianina.

Calorii și valorile nutriționale pentru rodie

O jumătate de cană de semințe de rodie conține 3,48 g de fibre. Fibrele din fructe pot ajuta la buna funcționare a sistemului digestiv al unei persoane și la menținerea unei bune sănătăți gastrointestinale.

Cu 83 de calorii la 100 g, semințele de rodie pot adăuga savoare la mâncăruri cu puține calorii suplimentare sau pot fi ele însele o opțiune de gustare cu puține calorii.

Beneficiile consumului de rodii

Beneficiile rodiilor sunt următoarele:

Susține sănătatea inimii

Studiile au sugerat că rodiile pot proteja inima în mai multe moduri, inclusiv prin scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de zahăr din sânge. Rodiile au o cantitate ridicată de compuși polifenolici numiți punicalagine sau elagitanini. Acești antioxidanți ajută la prevenirea îngroșării pereților arterelor, precum și la scăderea acumulării de colesterol și de placă. Sucul de rodie are, de asemenea, o cantitate mare de pigmenți vegetali numiți antociani și antoxantine care susțin o bună sănătate a inimii.

Rodia reduce colesterolul “rău”

Ateroscleroza, acumularea de colesterol și grăsimi în artere, este o cauză frecventă a bolilor de inimă. Sucul de rodie poate ajuta la reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută - colesterolul "rău"" - care înfundă arterele. De asemenea, poate crește colesterolul lipoproteic de înaltă densitate - colesterolul "bun"" - care reduce riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Controlul diabetului

Studiile inițiale au arătat că persoanele cu diabet de tip 2 care au început să bea suc de rodii au prezentat o îmbunătățire a rezistenței la insulină. Rodiile pot ajuta, de asemenea, persoanele fără diabet să își mențină o greutate sănătoasă.

Reducerea riscului de cancer

Rodiile sunt bogate în antioxidanți și flavonoide, ambele fiind cunoscute pentru că împiedică radicalii liberi să deterioreze celulele. În unele studii, rodiile arată un potențial în prevenirea cancerului de prostată, de sân, de plămâni și de colon. În plus, studiile preclinice pe animale au arătat că consumul de rodii poate inhiba creșterea tumorilor de plămâni, piele, colon și prostată. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele asupra oamenilor.

Sprijină sănătatea urinară

Studiile efectuate în eprubetă și la om au constatat că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării pietrelor la rinichi, un beneficiu care este atribuit în mare parte activității sale antioxidante. Într-un studiu, adulților cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani care se confruntau cu pietre la rinichi recurente li s-au administrat 1.000 mg de extract de rodie timp de 90 de zile. S-a constatat că acest lucru a ajutat la inhibarea mecanismului prin care se formează pietrele în organism.

Proprietăți antimicrobiene

Compușii rodiei pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare, cum ar fi anumite tipuri de bacterii, ciuperci și drojdii.

Consumul de rodii poate îmbunătăți rezistența la efort

Un studiu efectuat pe oameni a constatat că administrarea a doar 1 gram de extract de rodie cu 30 de minute înainte de alergare a crescut timpul până la epuizare cu 12%, datorită polifenolilor din rodii.

Efect benefic pentru creier

Rodiile conțin compuși numiți elagitanini, care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația din organism. Ca atare, acestea oferă, de asemenea, beneficii de protecție pentru creier, împotriva afecțiunilor care sunt influențate de inflamație și de stresul oxidativ.

Consumul de rodie în sarcină

Rodia în timpul sarcinii este sigură, pentru că ajută la digestie, îmbunătățește sănătatea intestinală, nivelul de energie și chiar scade riscul de rănire a placentei. Vitamina K din rodie ajută la menținerea sănătății oaselor.

Utilizarea și consumul de rodii

Alegerea rodiilor este relativ ușoară, iar majoritatea celor din magazinele alimentare vor fi deja coapte. Fructele trebuie să fie grele, iar coaja trebuie să fie fermă. Micile zgârieturi de la suprafață nu afectează fructul din interior. Fructul se taie în două, apoi se scot cu lingura micile semințe roșii într-un bol. Semințele se pot adăuga în salate, iaurt, fulgi de ovăz, deserturi și multe altele. Prepararea sucului de rodie se poate face cu un storcător de fructe sau pur și simplu se storc fructele, separând fibrele cu o strecurătoare.

Contraindicații pentru consumul de rodie

Rodiile sunt sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă notează că rădăcina, tulpina și coaja conțin substanțe care pot fi dăunătoare.

Unele persoane au raportat diaree și reacții alergice. Sucul de rodie poate avea beneficii pentru persoanele cu diabet. Cu toate acestea, o persoană ar trebui să verifice cu un medic pentru a se asigura că este sigur de consumat în cadrul planului lor de masă.

De asemenea, ar trebui să verifice dacă sucul de rodie conservat sau îmbuteliat nu conține zahăr adăugat.

Copiii mici, bebelușii, unele persoane în vârstă și orice persoană care are dificultăți de înghițire ar trebui să evite semințele de rodii, din cauza riscului de sufocare.

Este recomandat să fie consultat medicul, dacă o persoană ia medicamente precum:

  • Inhibitori ACE sau alte medicamente pentru hipertensiune arterială
  • Medicamente pentru colesterol ridicat, care se pot descompune în ficat
  • Diluanți de sânge

 

Bibliografie: 

  1. WebMD Editorial Contributors. “Health Benefits of Pomegranates.” WebMD, WebMD, 23 Sept. 2020, www.webmd.com
  2. Ferreira, Mandy. “Can You Eat Pomegranate Seeds?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 July 2017, www.medicalnewstoday.com
  3. Ferreira, Mandy. “15 Health Benefits of Pomegranate Juice.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com
  4. Panoff, Lauren. “Pomegranate: 10 Health and Nutritional Benefits.” Healthline, Healthline Media, 15 Aug. 2018, www.healthline.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.