MEDICINA GENERALA

27 Iulie 2016

Cand apar sangerarile genitale anormale? Dr. Nicoleta Vladescu: Cauzele care produc hemoragii uterine anormale pot aparea la orice varsta

scris de

Vladescu Nicoleta

Cand apar sangerarile genitale anormale? Dr. Nicoleta Vladescu: Cauzele care produc hemoragii uterine anormale pot aparea la orice varsta

Sangerarea care apare neregulat, precum si sangerarile menstruale regulare excesive sunt considerate a fi hemoragii uterine anormale. Dr. Nicoleta Vladescu, medic specialist ginecologie, a explicat care sunt cauzele sangerarilor genitale anormale in functie de varsta pacientei, cum se face evaluarea, cum se pune diagnosticul si ce optiuni de tratament exista. "Cele mai frecvente cauze anatomice care induc astfel de sangerari sunt :fibromul uterin, adenomioza uterina, hiperplaziile de endoemtru, polipii endometriali, chisturile ovariene", spune Dr. Nicoleta Vladescu.

Dr. Nicoleta Vladescu: Menstruatia reprezinta hemoragia uterina periodica , lunara , ce apare intre menarha (prima menstruatie ) si menopauza pe parcursul vietii reproductive. Este caracterizata prin regularitate 28 +/- 7 zile , sangerare cu durata medie 3-5 zile -max 7 zile, sange inchis la culoare , necoagulabil in cantitate medie de 25-30 ml- max 100 m.

Menstruatia are loc la 10 pana la 14 zile dupa ovulatie. La femeile care au ovulatie si menstruatie regulata, endometrul se ingroasa in fiecare luna in vederea pregatirii pentru sarcina. In cazul in care femeia nu devine gravida, mucoasa endometriala se elimina in timpul perioadei menstruale.

Sangerarea care apare neregulat sau sangerarile menstruale regulate excesive sunt considerate a fi hemoragii uterine anormale. Odata ce o femeie este la menopauza fara tratament de substiturie hormonala la care ciclurile menstruale s-au incheiat, orice sangerare uterina este considerata anormala.

Cauzele sangerarilor genitale anormale

Dr. Nicoleta Vladescu: Cele mai multe conditii care produc hemoragii uterine anormale pot aparea la orice varsta, dar unele sunt mult mai probabil sa apara intr-un anumit moment in viata unei femei.

Sangerari anormale uterine in copilarie - sangerarea inainte de menarha (prima menstruatie din viata unei fete) este intotdeauna anormala. Aceasta poate fi cauzata de traume, un corp strain (cum ar fi jucarii, monezi, etc), iritarea zonei genitale (din cauza baii cu bule, sapunuri, lotiuni, sau infectie) sau probleme ale tractului urinar.

Adolescente - Multe fetite au episoade de sangerari neregulate in timpul primelor cateva luni dupa prima menstratie.. Acest lucru se rezolva, de obicei, fara tratament, fiziologic odata cu maturarea axului hipotalamo-hipofizo-gonadal. In cazul in care sangerarile neregulate persista dincolo de aceasta data sau in cazul in care sangerarea este abundenta, este necesara o evaluare suplimentara.

Sangerari anormale in adolescenta pot fi, de asemenea, cauzate de oricare dintre conditiile care provoaca sangerari tuturor femeile aflate in premenopauza, inclusiv: sarcina, infectii, disfunctii hormonale tiroidiene, sopc, prolactinoame, patologie sistemica hepatica, renala, etc.

In perioada reproductiva sunt conditii diferite ce pot provoca sangerari anormale in comparatie cu adolescenta si menopauza. Schimbarile bruste ale nivelului de hormoni in momentul ovulatiei poate provoca spotting(sagerare redusa intermenstruala) .

Unele femei prezinta anovulatie cronica cu deficit de progesteron ce induce sangerari anormale intermenstruale(metroragii), sangerari menstruale prelungite sau excesive (menometroragii, hipermenoree), sau intarzieri in aparitia menstruatie( oligomenoree ciclul mesntrual intarzie la mai mult de 35 zile, spaniomenoree ciclul menstrual la intervalde 3 -4 luni. Cu toate ca anovulatia este cel mai frecvent prezenta in adolescenta si in timpul perimenopauzei, se poate intampla in orice moment pe parcursul anilor de reproducere.

Unele femei care au ovulatie in mod regulat prezinta pierderi excesive de sange in timpul menstruatiilor sau de sangerare intremenstruala in cand exista patologie organica

Cele mai frecvente cauze anatomice care induc astfel de sangerari sunt :fibromul uterin, adenomioza uterina, hiperplaziile de endoemtru, polipii endometriali, chisturile ovariene .

Fibroamele sunt noduli benigni in stratul muscular al uterului (miometru), in timp ce adenomioza este o afectiune in care mucoasa uterului (endometru) creste in miometru. polipii endometriali sunt tumori endometriale (de obicei benigne) ce reprezinta proliferare anormala a endometrului care se proiecteaza in cavitatea uterina. Aceste patologii sunt cauze frecvente de sangerare uterina anormala. Fibroamele, adenomioza si polipi pot aparea, de asemenea, la femei acompaniind anovulatia.

Alte cauze uterine de sangerare anormala la femeile aflate la premenopauza includ:

 • Sarcina si complicatiile sarcinii
 • Cancer sau leziuni precanceroase de col uterin sau de endometru (hiperplazii endometriale )
 • Infectii genitale cronice ectocervicale sau cele endocervicale cu chlamydia sau gonococ ,endometritele cronice -care datorita inflamatiei cronice determina o fragilitate mai mare a vaselor endometriale care sangereaza intermitent:
 • Leziunile premaligne cervicale si endometriale (hiperplazia) .
 • Leziuni maligne- adenocarcinom endometru, carcinom cervical, tumori ovariene secretante de hormoni, sarcom uterin
 • Traumatismele,
 • Dispozitivul intrauterin-sterilet ,determina un fond inflamator cronic
 • Tratamentele contraceptive (de exemplu, pastile, inel, patch-uri) pot induce sangerari intermenstruale. In cazul in care acest lucru se intampla , este tranzitor ,frecvent in timpul primelor cateva luni 2-3 luni de administrare , aceasta datorita modificarilor mucoasei uterului induse de produsul hormonal.. In cazul in care persista mai mult de cateva luni, evaluarea poate fi necesara si / sau schimbarea metodei contreceptive sau a pilulei .Deasemenea, in cazul in care o metoda contraceptiva este adminstrata incorect cu intarziere sau a cu omiterea unei pilule sau mai multora apar sangerari anormale.
 • Tulburari de coagulare :cum ar fi boala von Willebrand, anomalii ale trombocitelor sau probleme cu factori de coagulare
 • Boli sistemice , cum ar fi hipotiroidismul, boli de ficat, sau boala renala cronica, diabet, obezitate, hipertensiune arteriala
 • Chimioterapia, medicatia anticoagulanta

Femeile in-premenopauza- In timpul tranzitiei de menopauza, calendarul perioadelor incepe sa se schimbe ovulatia devine mai putin regulata, apare un status hiperestrogenic necompensat progesteronic . Aceste modificari hormonale pot determina anomalii de dezvoltare ale endometrului -hiperplazii , sau cadenocarcinom de endometru ce vor provoca sangerari anormale.

Femeile in perimenopauza pot folosi medicamente hormonale de control al nasterii, ceea ce poate provoca sangerari.

Femeile aflate la menopauza - O serie de conditii poate provoca sangerari anormale in timpul menopauzei. Femeile care iau terapie cu hormoni pot prezenta sangerari ciclice. Orice alta sangerare care apare in timpul menopauzei este anormala si trebuie investigata. Cauzele de sangerare anormale in timpul menopauzei includ:

 • Atrofia sau subtierea excesiva a tesutului mucoasei vaginului si uterului, cauzate de nivelurile scazute de hormoni
 • cancer sau modificari precanceroase (hiperplazie) ale mucoasei uterine (endometru)
 • Polipii sau fibroame
 • Infectii genitale
 • Efectele secundare ale radioterapiei, chimioterapiei

Evaluarea

Dr. Nicoleta Vladescu: La evaluarea initiala medicul va va intreba despre: durata si cantitatea de sangerare; ciclicitate, raportul cu menstruatia; simptome care acompaniaza sangerarea cum ar fi durere, febra sau un miros anormal al secretiilor genitale, durere si sau sangerare la contact sexual, scurgeri mamare, tulburari de camp vizual, pilozitate excesiva, echimoze, vanatai, infertilitate daca exista un istoric personal sau familial de tulburari de sangerare; istoricul medical al pacientei si medicamentele utilizate, daca au fost modificari recente in greutate, patologie medicala asociata.

Clinicianul va efectua un examen fizic pentru a evalua starea generala de sanatate a femeii, precum si o examinare pelviana pentru a confirma faptul ca sangerarea este din uter si nu de la un alt organ de vecinatate (de exemplu, organele genitale externe sau rect, sfera urinara). In timpul examenului pelvin, medicul va cauta orice leziuni evidente (taieturi, rani, sau tumori) si va examina marimea si forma uterului si a anexelor. Va examina colul uterin pentru a cauta semne de sangerare cervicala, sau leziuni cervicale si va efectua un frotiu Papanicolau, probe de secretie complete pentru identificarea unei posibile infectii.

Teste de laborator - La femeile aflate in premenopauza, un test de sarcina se efectueaza obligatoriu. Probe complete de secretie vaginala, citologie Babes Papanicolau . Testele de sange pentru identificarea anemiei secundare, de asemenea, analize de coagulare a sangelui, analize hormonale , analize biochimice pentru identificarea bolilor sistemice asociate de exemplu patologie hepatica, renala, diabet, etc.

Teste pentru determinarea starii ovulatorii, analize hormonale - stind ca sangerarile sunt mult mai frecvente avand drept cauza anovulatia cronica.

Teste imagistice

 • Ecografie transvaginala - O ecografie foloseste ultrasunete pentru a masura forma si structura unui organ. Intr-o ecografie transvaginala, o sonda cu ultrasunete este introdusa in vagin, astfel incat este mai aproape de uter si anexe si poate oferi o imagine clara pentru a identifica posibila cauza a sangerarii. Este o investigatie cu senzitivitate foarte mare in depistarea patologiei genitale, detecteaza cu inalta senzitivitate cancerul de endoemtru
 • Sonohisterografie - In acest test, o ecografie transvaginala se efectueaza dupa ce ser fiziologic steril este infuzat in uter. Aceasta procedura da o imagine mai buna a interiorului uterului, iar leziunile mici pot fi detectate mai usor, creste foarte mult senzitivitatea si specificitatea ecografiei in detectarea patologiei intracavitare si submucoase. Cu toate acestea, pentru ca mostrele de tesut nu pot fi obtinute pe parcursul procedurii, un diagnostic final nu este intotdeauna posibil necesitand investigatii suplimentare, de obicei, histeroscopie sau dilatarea si chiuretaj (D & C) .

Teste diagnostice

Teste diagnostice (biopsie endometru -mucoasa uterului) poate fi efectuat pentru a exclude cancerul endometrial si anomalii structurale, cum ar fi fibromul uterin sau polipi. Astfel de teste includ:

 • Biopsie endometriala - O biopsie endometriala este adesea efectuata la femei cu varsta de 45 ani pentru a exclude cancerul endometrial sau tumori endometriale anormale. O biopsie poate fi, de asemenea, efectuata la femeile mai tinere de 45 de ani, in cazul in care au factori de risc pentru cancerul endometrial . Riscurile pentru cancerul endometrial includ obezitatea, anovulatie cronica, antecedente de cancer de san, utilizarea tamoxifen sau un istoric familial de cancer de san sau cancer de colon. Sensibilitatea biopsiei endometriale in detectarea anomaliilor are o fidelitate de 96 %
 • Biopsia endometriala cu canula Pipell-mai putin invaziva decat curetajul biopsic -are senzitivitate crescuta in diagnosticul cancerului si hiperplaziei de endometru , dar mult mai scazuta in diagnosticul leziunilor focale

Histeroscopia -golden standard - se practica biopsie tintita. In timpul histeroscopiei, o camera optica este introdusa prin colul uterin in uter. Se injecteaza aer sau lichid pentru a extinde uterului si pentru a permite medicului sa vada interiorul uterului. Cu vizualizarea directa a leziunilor si prelevare probe de tesut pentru analiza histopatologica. Anestezia locala sau generala poate fi utilizata pentru a minimiza disconfortul din timpul procedurii.

Dilatarea si chiuretarea (D & C) - ofera diagnostic histopatologic al endometrului, extrage polipi endometriali, este in acelasi timp hemostatic.

Management

Dr. Nicoleta Vladescu: Odata stabilita cauza sangerarii exista mai multe posibilitati de tratament

Hemoragia uterina disfunctionala beneficiaza de:

 • Tratament hormonal mixt estro-progestativ (dupa investigatia histologica in prealabil la cazuri selectionate ). Contraceptivele orale combinate sunt folosite pentru reglarea ciclului menstrual, la pacientele cu cicluri neregulate secundare anovulatiei cronice sau oligo-ovulatiei , COC ajuta la prevenirea riscului asociat cu expunerea prelungita la stimulare estrogenica nebalansata progesteronic.
 • Tratamentul progestativ ciclic -dc COC sunt contraindicate la fumatoare peste 35 ani , sau cele cu patologie asociata care contraindica tratament estro-progestativ

Hemoragia disfunctionala ovulatorie beneficiaza de:

 • medicamente antiinflamatorii nesteroidiene AINS
 • dispozitivul intrauterin eliberator de levonorgestrel (mirena)scade fluxul menstrual fiind superior trat progestativ ciclic
 • Tratament chirurgical-atunci cand medicatia se dovedeste insuficienta sau contraindicata .
 • Histeroscopie terapeutica cu excizie polip, nodul endocavitar , corp strain, ablatie de endometru
 • Miomectomie (perlaparoscopic, clasica, histeroscopica)
 • Embolizare uterina
 • Histerectomie -patologia neoplazica, precanceroasa ce nu raspunde la tratamente mai putin invazive.Echipa MedLife de Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Tane Georgiana
Tane Georgiana
Medic Primar
Tane Georgiana
Tane Georgiana
Medic Primar

Pediatrie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

6 comentarii

...
Alesutan Madalina

acum o luna

Buna ziua !Am 30 de ani,pe data de 3 ianuarie mi_a venit ciclul,ce ma îngrijorează foarte tare este ca suntem în 21 ianuarie si eu sangerez încontinuu de atunci.am fost la ginecolog ,am făcut ecografie tansvaginala,a spus ca este în regulă;am făcut testul acela de sarcina extrauterina,este negativ.mai mi_a dat sa fac niște analize de sânge ca sa găsim cauza.dar pana imi ies rezultatele mai durează. Eu tot sangerez si mai mult,ma îngrijorez foarte tare.ce ar putea fii?care este cauza?ar putea fii de la stres?sau am mai auzit ca poate o sa întru la menopauză?🥺

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

...
Alesutan Madalina

acum o luna

Buna ziua !Am 30 de ani,pe data de 3 ianuarie mi_a venit ciclul,ce ma îngrijorează foarte tare este ca suntem în 21 ianuarie si eu sangerez încontinuu de atunci.am fost la ginecolog ,am făcut ecografie tansvaginala,a spus ca este în regulă;am făcut testul acela de sarcina extrauterina,este negativ.mai mi_a dat sa fac niște analize de sânge ca sa găsim cauza.dar pana imi ies rezultatele mai durează. Eu tot sangerez si mai mult,ma îngrijorez foarte tare.ce ar putea fii?care este cauza?ar putea fii de la stres?sau am mai auzit ca poate o sa întru la menopauză?🥺

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

...
Alesutan Madalina

acum o luna

Buna ziua !Am 30 de ani,pe data de 3 ianuarie mi_a venit ciclul,ce ma îngrijorează foarte tare este ca suntem în 21 ianuarie si eu sangerez încontinuu de atunci.am fost la ginecolog ,am făcut ecografie tansvaginala,a spus ca este în regulă;am făcut testul acela de sarcina extrauterina,este negativ.mai mi_a dat sa fac niște analize de sânge ca sa găsim cauza.dar pana imi ies rezultatele mai durează. Eu tot sangerez si mai mult,ma îngrijorez foarte tare.ce ar putea fii?care este cauza?ar putea fii de la stres?sau am mai auzit ca poate o sa întru la menopauză?🥺

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

...
Alesutan Madalina

acum o luna

Buna ziua !Am 30 de ani,pe data de 3 ianuarie mi_a venit ciclul,ce ma îngrijorează foarte tare este ca suntem în 21 ianuarie si eu sangerez încontinuu de atunci.am fost la ginecolog ,am făcut ecografie tansvaginala,a spus ca este în regulă;am făcut testul acela de sarcina extrauterina,este negativ.mai mi_a dat sa fac niște analize de sânge ca sa găsim cauza.dar pana imi ies rezultatele mai durează. Eu tot sangerez si mai mult,ma îngrijorez foarte tare.ce ar putea fii?care este cauza?ar putea fii de la stres?sau am mai auzit ca poate o sa întru la menopauză?🥺

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

...
Alesutan Madalina

acum o luna

Buna ziua !Am 30 de ani,pe data de 3 ianuarie mi_a venit ciclul,ce ma îngrijorează foarte tare este ca suntem în 21 ianuarie si eu sangerez încontinuu de atunci.am fost la ginecolog ,am făcut ecografie tansvaginala,a spus ca este în regulă;am făcut testul acela de sarcina extrauterina,este negativ.mai mi_a dat sa fac niște analize de sânge ca sa găsim cauza.dar pana imi ies rezultatele mai durează. Eu tot sangerez si mai mult,ma îngrijorez foarte tare.ce ar putea fii?care este cauza?ar putea fii de la stres?sau am mai auzit ca poate o sa întru la menopauză?🥺

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

...
Alesutan Madalina

acum o luna

Buna ziua !Am 30 de ani,pe data de 3 ianuarie mi_a venit ciclul,ce ma îngrijorează foarte tare este ca suntem în 21 ianuarie si eu sangerez încontinuu de atunci.am fost la ginecolog ,am făcut ecografie tansvaginala,a spus ca este în regulă;am făcut testul acela de sarcina extrauterina,este negativ.mai mi_a dat sa fac niște analize de sânge ca sa găsim cauza.dar pana imi ies rezultatele mai durează. Eu tot sangerez si mai mult,ma îngrijorez foarte tare.ce ar putea fii?care este cauza?ar putea fii de la stres?sau am mai auzit ca poate o sa întru la menopauză?🥺

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.