Publicat la: 
20/12/2018

Femeile insarcinate si persoanele obeze au cel mai mare risc de complicatii in cazul gripei, fiind posibil chiar decesul, si trebuie sa le fie administrat tratament imediat daca prezinta simptome suficient de grave incat sa fie internate, potrivit eurekalert.org.

Totusi, si oamenii care nu sunt internati, dar care au gripa si un risc crescut de complicatii ar trebui, de asemenea, sa beneficieze de tratament cat mai repede posibil.

Specialistii recomanda folosirea unor teste moleculare mai noi si mai precise, care ofera rezultatele in 15-60 de minute, in loc de testele de diagnosticare rapida a gripei. Cele din urma au rezultate mult mai rapide, dar, in procent de 30%, sunt eronate. In cazul persoanelor care nu au un risc crescut de complicatii, tratamentul antiviral trebuie administrat la doua zile de la aparitia simptomelor.

Care sunt categoriile de persoane foarte sensibile la gripa?

 • Persoanele obeze, cu un indice de masa corporala de peste 40.
 • Copiii mici, pana in doi ani.
 • Femeile care au nascut recent.
 • Persoanele care au sistemul imunitar foarte slabit, cum ar fi cei diagnosticati cu HIV, SIDA, cancer, sau cei care au suferit un transplant de organ.
 • Persoanele sub 19 ani, care fac terapie cu aspirina.
 • Oamenii care au afectiuni cronice.
 • Oamenii care au astm.
 • Oamenii care au tulburari neurologice.
 • Persoanele care sufera de paralizie cerebrala, epilepsie, sau care au facut un accident vascular cerebral.
 • Cei care sufera de boli cardiace sau pulmonare, afectiuni renale, hepatice sau metabolice.
 • Femeile care alapteaza.

”Gripa poate fi o afectiune grava, mai ales pentru persoanele cu risc crescut de complicatii. Vaccinarea anuala este cea mai buna metoda de prevenire, dar nu este eficienta 100%”, spune Timothy M. Uyeki, de la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor.

Care sunt simptomele gripei?

 • Febra
 • Tuse
 • Dureri musculare
 • Frisoane
 • Dureri in gat
 • Dureri de cap
 • Dureri in piept

Persoanele din categoriile mentionate, cu risc crescut de complicatii, trebuie sa primeasca tratament chiar inainte de primirea rezultatelor testelor de gripa. Totusi, testele sunt importante deoarece ajuta medicii sa administreze medicamentele potrivite.

”Persoanele cu risc crescut, care sunt internate, pot dezvolta infectii bacteriene grave si boli infectioase”, spune Andrew T. Pavia, de la Universitatea din Utah.

Rezultatele anterioare au fost publicate chiar inainte de pandemia de gripa H1N1 din anul 2009, cea de-a patra pandemie din ultimii 100 de ani. Alte pandemii au avut loc in 1918 (a ucis aproximativ 675.000 de oameni numai in Statele Unite ale Americii), 1957 si 1968. O pandemie este un focar mondial al unui nou virus gripal A, care este foarte diferit de virusurile gripei sezoniere A, care circula intre oameni. Odata ce incepe sa circule, virusul pandemic devine un virus al gripei sezoniere in anii urmatori. In ultimul an, gripa a fost responsabila de aproximativ 49 de milioane de boli in Statele Unite ale Americii, incluzand 960 000 de spitalizari si 79 000 de decese.

”Intotdeauna suntem preocupati de urmatoarea pandemie, dar si de prevenirea si controlul gripei sezoniere. Pandemiile sunt imprevizibile, dar stim ca in fiecare an ne lovim de gripa sezoniera si trebuie sa imbunatatim modul in care o prevenim si o controlam prin vaccinare, diagnostic corect si tratament antiviral precoce”, concluzioneaza Uyeki.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie 3D

Medic Primar
Medic Specialist
Manciuc Doina Carmen,Medic Primar
Medic Primar
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Femeile insarcinate si persoanele obeze au cel mai mare risc de complicatii in cazul gripei, fiind posibil chiar decesul, si trebuie sa le fie administrat tratament imediat daca prezinta simptome suficient de grave incat sa fie internate, potrivit eurekalert.org. Totusi, si oamenii care nu sunt internati, dar care au gripa si un risc crescut de...
Specialistii au facut un sondaj national la nivelul Statelor Unite prin care au descoperit ca multi parinti apeleaza la leacuri babesti cand vine vorba de tratarea racelii. In plus, folosesc vitamine sau suplimente, crezand ca previn raceala, dar aceste tehnici nu sunt dovedite stiintific, potrivit eurekalert.org. Printre aceste credinte...
Obezitatea creste riscul complicatiilor in cazul racelilor pana la spitalizare sau chiar deces. In plus, poate juca un rol important in transmiterea gripei, potrivit unui nou studiu. Specialistii sugereaza ca adultii obezi gazuiesc virusul pentru mai mult timp, astfel ca perioada in care se poate raspandi este mai mare. ”Aceasta este prima dovada...
Barbatii se refac mult mai repede dupa gripa deoarece produc in cantitati mai mari o proteina ce are un rol cheie in vindecarea plamanilor, demonstreaza specialistii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org. Oamenii de stiinta au infectat atat soareci, cat si celule umane, cu virusul gripal si au descoperit ca si masculii si celulele umane...
Mai multe vitamine pentru sezonul rece / Foto: Reuters Toamna, imunitatea noastra este mai scazuta, iar organismul rezista mai greu in fata virusilor de gripa si raceala. MedLive.ro a descoperit ca fiecare dintre noi are o formula proprie de aparare. Incerc sa mananc cat mai multa carne, pe perioada de vara am incercat sa mananc cat mai multe...