Temperatura corpului: cum se măsoară, valori

Specialități
17 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
temperatura corpului cum se masoara valori

Ce este temperatura corpului

Temperatura corpului reprezintă unul dintre semnele vitale principale care determină nivelul corect de funcționalitate a organismului. Temperatura trebuie monitorizată pentru a asigura o îngrijire sigură și eficientă în cazul îmbolnăvirii.

Structura de la nivel cerebral numită hipotalamus reglează temperatura corpului. Dacă temperatura corpului crește sau scade din marja normală de 37 de grade Celsius, hipotalamusul se activează pentru a regla temperatura. Dacă corpul este prea rece, hipotalamusul trimite semnale care determină tremuratul corpului, ceea ce încălzește organismul. Dacă temperatura crește, creierul trimite mesaje care determină reacția de transpirație, lăsând căldura să părăsească corpul.

Cele mai multe reacții de încălzire ale corpului sunt determinate de infecții. Febra apare ca modalitate naturală a organismului de a reacționa și de a se apăra împotriva infecțiilor.

Cum se măsoară corect temperatura corpului

Pentru a măsura corect și precis temperatura, trebuie ales un dispozitiv de măsurare adecvat, iar temperatura să fie măsurată prin utilizarea uneia dintre următoarele metode:

  • Temperatura măsurată la nivelul rectului;
  • Temperatura măsurată în gură;
  • Temperatura măsurată la nivelul urechii;
  • Temperatura măsurată axilar;
  • Temperatura măsurată frontal.

Majoritatea țărilor europene folosește metoda de măsurare a temperaturii rectale, considerată ca fiind cea mai precisă pentru determinarea temperaturii centrale a corpului. Durata acestei proceduri este mai mică de un minut, iar rezultatele considerate în parametri normali sunt între 36,2 - 37,7°С.

În Rusia, Asia Centrală și Orientul Mijlociu metoda de măsurare a temperaturii axilare este cea mai folosită. Termometrul este plasat sub axilă și menținut timp de câteva minute, până când rezultatul este determinat. Măsurătorile corporale între 35,3 și 36,8°С sunt considerate normale. Pentru acuratețe, se recomandă măsurarea temperaturii în axila stângă, deoarece sub axila dreaptă temperatura corpului este mai mică cu 0,1 - 0,3°С.

Pe continentul american, temperatura este măsurată pe cale orală. Temperatura cavităţii bucale este considerată fiabilă atunci când termometrul este plasat posterior în buzunarul sublingual. Pentru efectuarea măsurării, un termometru digital este plasat sub limbă, iar valorile considerate normale sunt între 35,7 - 37,3°С, deoarece temperatura cavității bucale este în medie cu 0,5°С mai mare față de restul corpului.

În Asia sunt folosite, în mod frecvent, termometrele și ecranele cu infraroșu, fără contact. Aceste dispozitive s-au dovedit utile în timpul epidemiei de SARS și a pandemiei de COVID-19. Temperatura poate fi măsurată în ureche, în zona frunții și a tâmplelor. Termometrele cu infraroșu detectează emisiile de infraroșu care iradiază din corp.

În mediul spitalicesc, cele mai folosite dispozitive de măsurat temperatura sunt termometre digitale, care pot fi folosite în diferite părți ale corpului și oferă rezultate precise.

În cazul măsurării temperaturii bebelușilor, un studiu a concluzionat că, deși măsurarea în zona frunții și a urechilor este opțiunea de screening cea mai puțin traumatică, pentru sugari cea mai precisă măsurătoare este cea rectală.

Care este temperatura normală a corpului

Potrivit studiilor medicale, temperatura medie a corpului adultului este de 36,59 grade Celsius. Cercetătorii au descoperit că temperatura medie a corpului adultului, măsurată oral, oscilează între 36,24 și 37 grade Celsius.

Temperatura medie a corpului poate varia în funcție de condițiile demografice. Un studiu realizat de aproape 35.500 de persoane a descoperit că adulții în vârstă înregistrează cele mai scăzute temperaturi, iar femeile afro-americane au temperaturi mai ridicate decât bărbații caucazieni.

Anumite afecțiuni medicale pot afecta temperatura corpului. În cazul persoanelor care suferă de hipotiroidism, temperatura este mai scăzută, în timp ce persoanele diagnosticate cu cancer au tendința de a înregistra temperaturi mai ridicate.

Conform baremurilor acceptate la nivel mondial, următoarele temperaturi sugerează existența unei stări febrile:

  • Subfebrilitate – 37,5 - 38 °C;
  • Febră moderată - 38 - 39 ° C;
  • Febră mare – 39 - 40°C;
  • Febră foarte mare – peste 40 °C.

Temperatura corpului în sarcină

În timpul sarcinii, rata metabolică bazală a femeii este mai mare, ceea ce înseamnă că organismul produce mai multă căldură. Un studiu a constatat că temperatura corpului atinge vârfurile între 35,6–37,5°C în jurul celei de-a 12-a săptămâni de sarcină. Temperatura medie a corpului va înregistra punctul cel mai scăzut, de aproximativ 35,3–37,3°C, imediat după a 33-a săptămână de sarcină.

De ce scade temperatura corpului

Temperatura corpului este considerată scăzută atunci când valoarea este sub 35 °C. O scădere a temperaturii centrale a corpului poate fi cauzată de diverși factori, iar o temperatură înregistrată sub 27 °C poate fi fatală.

Hipotermia este termenul folosit pentru scăderea temperaturii centrale a corpului sub 35 grade Celsius. Hipotermia localizată, la nivelul mâinilor sau picioarelor, poate provoca degerături. Dacă are loc hipotermia generală a întregului corp, daunele asupra organismului sunt severe și decesul este iminent.

În funcție de temperatură și de simptome, există patru stadii de hipotermie:

  • Stadiul defensiv – temperatura între 35 - 32 °C – nu are loc pierderea conștienței, dar apar tremurături musculare, hiperventilație, hipertensiune și palpitații.
  • Etapa de epuizare – temperatura între 32 - 30 °C – apare apatia și confuzia, respirația devine aritmică și superficială, bătăile inimii încetinesc și scade tensiunea arterială, urmată de creșterea rigidității mușchilor și a articulațiilor.
  • Stadiul de paralizie – temperatura între 30 - 27 °C – se instalează inconștiența, pupilele se dilată, respirația devine superficială, scade tensiunea arterială și bătăile inimii se încetinesc la extremă.
  • Comă și exitus – temperatura sub 27 °C – inconștiența este profundă, se instalează stopul respirator, fibrilaţia ventriculară și încetarea activității cardiace, implicit stop cardio-respirator.

Cauzele hipotermiei pot fi multiple. Un sistem de termoreglare care nu funcționează poate determina reducerea severă a temperaturii corpului. Hiportemia poate fi declanșată și de arsuri pe suprafață extinsă, de pierderile mari de lichide sau sânge, dar și de leziuni cerebrale sau ingestia unor substanțe otrăvitoare.

Hipotermia se instalează, în cele mai frecvente situații, atunci când corpul este expus unui mediu rece și/sau umed.

Există și situații în care scăderea temperaturii corpului este folosită pentru a ajuta organismul. Hipotermia indusă deliberat este folosită în chirurgia creierului, inimii și aortei, precum și în medicina de urgență și terapie intensivă, prin scăderea controlată a temperaturii corpului, pentru un anumit interval de timp.

De ce crește temperatura corpului

O temperatură mai ridicată a corpului este considerată valoarea de peste 37,5 grade Celsius, până la 38,4 °C sau mai mare. Când temperatura depășește valoarea de 38,5 grade este considerată febră moderată.

Creșterea temperaturii centrale a corpului poate fi cauzată de numeroși factori, iar o temperatură corporală de peste 42,6 grade Celsius poate fi fatală, deoarece determină afectarea organelor și țesuturilor.

Hipertermia apare din momentul în care temperatura centrală a corpului depășește 37,5 grade Celsius. Se poate declanșa și în timpul efortului fizic ridicat, într-un mediu fierbinte.

Hipertermia se manifestă, pe lângă creșterea temperaturii corpului, prin simptome de creștere a frecvenței respiratorii, înroșirea și încălzirea tegumentului, palpitații cardiace și uneori modificări ale stării de conștiență. Când temperatura corpului crește foarte mult, pot apărea, deseori, convulsii febrile.

O stare de hipertermie este determinată și de insolație, care presupune supraîncălzirea corpului fără posibilitatea de disipare a căldurii prin transpirație. Acest tip de hipertemie perturbă funcția sistemului cardiovascular și, în cazul în care nu este tratată rapid, poate avea consecutive severe, care includ edem cerebral și insuficiență multiplă de organe.

Dacă temperatura centrală a corpului depășește 38,5 grade Celsius este considerată febră (denumire medicală pirexie). În acest caz, creșterea temperaturii corpului are loc ca urmare a faptului că organismul crește intenționat temperatura centrală a corpului.

Febra este răspunsul imun al organismului, pentru a se apăra împotriva virusurilor gripale sau a infecțiilor bacteriene. Febra este semnul creșterii activității celulelor imunitare.

Însă, dacă febra crește peste 41 grade Celsius, proteinele proprii ale corpului pot fi distruse, iar coagularea sângelui poate fi perturbată.

Valoarea în care se poate vorbi de febră depinde de locul și de momentul măsurării. La un adult sănătos, temperatura medie normală, măsurată oral, este între 36,4 și 37,7 grade Celsius. De regulă, temperatura corpului este mai scăzută dimineața, (maximum 37,2 °C) și mai ridicată după-amiaza până seara (maximum 37,7 °C). În funcție de aceste valori de referință, o temperatură măsurată oral dimineața sau după-amiaza, de peste 37,2 °C și respectiv peste 37,7 °C, poate fi considerată febră.

Cum poate fi reglată temperatura corpului

Temperatura bazală a corpului este temperatura corporală minimă a fiecărui individ, în stare de repaus, în timpul somnului. Pentru a putea înregistra corect temperatura bazală a corpului, aceasta trebuie măsurată dimineața, imediat după trezire. La femei, temperatura bazală a corpului fluctuează în funcție de ciclul de fertilitate.

În timpul somnului, în funcție de fiecare individ, temperatura corpului scade și atinge minimul în primele ore ale dimineții. Temperatura corpului se reglează și în funcție de fazele somnului. În timpul somnului REM sau „somnul visurilor”, corpul este foarte activ și, conform studiilor, organismul nu poate regla temperatura în această fază. Cercetările au arătat că somnul REM crește atunci când temperatura camerei este caldă și confortabilă. Neuronii speciali din hipotalamus măresc durata somnului REM atunci când temperatura camerei este „corectă”, micșorând nevoia corpului de termoreglare.

În cazul bebelușilor și a copiilor sănătoși, temperatura centrală a corpului înregistrează valori între 36,5 și 37,5 grade Celsius. În ciuda proporției relativ mari de țesut adipos consumat de organism pentru a genera căldură, organismul nou-născuților se răcește mult mai repede decât la copii și adulții.

Pentru că nu pot genera încă tremor muscular, bebelușii au o capacitate limitată de a-și menține temperatura corpului. Temperatura ambientală prea rece și/sau diferite boli pot determina scăderea temperaturii corpului.

În cazul persoanelor în vârstă, temperatura corpului scade. La fiecare zece ani de viață, temperatura organismului scade cu aproximativ 0,1 până la 0,15 grade. Explicația constă în eliberarea tot mai redusă a substanțelor producătoare de febră (pirogeni) și a scăderii capacității corpului de termoreglare. Din acest motiv, persoanele în vârstă nu mai prezintă valori ridicate ale temperaturii, chiar și în cazul bolilor infecțioase severe.

La femeile aflate la vârsta fertilă, temperatura centrală a corpului depinde de ciclul lor menstrual. Astfel, în faza de după ovulație, temperatura corpului crește cu cca. 0,4 °C, din cauza hormonului progesteron și scade înapoi la nivelul normal individual odată cu debutul menstruației. Efectul termogenic al progesteronului face posibilă determinarea zilelor fertile, prin măsurarea temperaturii bazale a corpului.

Temperatura corpului înregistrează fluctuații și mecanisme de reglare în funcție de efortul depus.

În situația în care organismul este supus căldurii, vasele de sânge se dilată pentru o mai bună disipare a căldurii, iar pielea este alimentată cu mai mult sânge. Acest lucru determină scăderea tensiunii arteriale, cu efect asupra inimii, care nu mai poate furniza organismului și creierului suficient oxigen. Așa apare epuizarea termică, pentru că organismul produce mai multă transpirație pentru a elibera căldură prin evaporare. Această condiție poate fi periculoasă pentru sănătatea organismului, dacă pierderea de lichide și minerale nu mai este compensată cu aport suficient de lichide.

În timpul efortului fizic sau a activităților sportive, mușchii produc o cantitate mare de energie termică, sub formă de căldură corporală, care este eliberată cu ajutorul diferitelor mecanisme în cadrul termoreglării.

temperatura corpului cum se masoara valori

Când e recomandat să consulți un specialist

În cazul creșterii temperaturii corpului, consultarea unui medic este necesară în funcție de grupa de vârstă a persoanei afectate.

  • Adulți – de regulă, un adult cu febră nu necesită îngrijiri medicale imediate. Dacă însă, temperatura este de peste 39 de grade, persistă și crește și după administrarea de antitermice, atunci trebuie contactat medicul.

Orice persoană trebuie să solicite asistență medicală, dacă apar și alte simptome, alături de febră, cum ar fi:

  • deshidratare;
  • amețeală;
  • crampe severe;
  • febră persistentă sau agravată.

Și persoane care au un istoric medical, să solicite asistență medicală dacă experimentează febră, astfel:

  • persoane care au fost supuse unui transplant;
  • persoanele cu sistemul imunitar compromis;
  • persoanele cărora li se administrează imunosupresoare;
  • persoanele care au primit recent tratamente pentru cancer.

Dacă temperatura unei persoane depășește 41,5 de grade, este considerată hiperpirexie, adică febră foarte mare. Aceasta este o urgență medicală pentru că febra foarte mare poate cauza leziuni permanente ale organelor și deces.

  • Copii – febra persistentă la copii, cu temperaturi de peste 38,5 grade Celsius, trebuie investigată medical. Febra de peste 40 de grade este considerată urgență medicală. Dacă un copil manifestă temperatură ridicată, care durează cinci zile sau mai mult și este însoțită de vărsături sau diaree, este necesară investigație medicală.
  • Bebeluși – pentru orice sugar de trei luni sau mai mic care înregistrează o temperatură de 38 de grade sau mai mult trebuie solicitată asistență medicală de urgență. La bebelușii mici, orice febră ușoară poate semnala o posibilă infecție gravă.

Bibliografie

  1. Schade, Melanie. “Body Temperature: Normal Ranges & How to Measure - Cosinuss°.” Cosinuss°, 26 Apr. 2024, www.cosinuss.com/en/measured-data/vital-signs/body-temperature/
  2. “HOW IS BODY TEMPERATURE MEASURED in the WORLD?” B.Well Swiss • Caring for Everyone, June 2021, bwell-swiss.ch/news/methods-for-measuring-body-temperature/
  3. “About Fever Measurement.” Feverfriend.eu, 17 Mar. 2020, feverfriend.eu/about-fever-measurement

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării