Cătină: Proprietăți, beneficii, contraindicații

Despre cătină
Cătină (Hippophae rhamnoides) este un arbust rezistent, cu ramuri spinoase, frunze delicate și sălbatice și fructe de pădure de culoare galben-portocalie strălucitoare. Îi place să crească în regiunile de coastă accidentate sau în locații subalpine mai uscate. Originar din nordul și centrul Europei, din regiunea Caucazului și din vestul Asiei, arbustul de cătină are o lungă istorie de utilizare pentru fructele sale de pădure și pentru uleiul din semințe.
Tipuri de cătină
- Hippophae rhamnoides, cunoscut și sub numele de cătină (cea mai comună și mai cunoscută variantă), este un arbust mare care poate crește până la 6 metri înălțime. Are fructe de pădure portocalii și se găsește în Europa, Asia și America de Nord. Este bogat în vitamine, minerale, antioxidanți și acizi grași esențiali. De asemenea, este folosit pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii și pentru a îmbunătăți vindecarea rănilor.
- Hippophae tibetana, cunoscută și sub numele de cătină tibetană sau cătină roșie, este un arbust mai mic, care crește de obicei doar până la aproximativ 2-3 metri înălțime. Are fructe de pădure roșii și se găsește în Himalaya și pe platoul tibetan. Are proprietăți similare cu H. rhamnoides, dar cu un conținut mai mare de carotenoide și flavonoide.
- Hippophae salicifolia, cunoscută și sub numele de cătină cu frunze de salcie, este un arbust cu frunze alungite și fructe mici de culoare galbenă. Se găsește în Asia Centrală și este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Are un puternic efect antiinflamator.
- Hippophae goniocarpa este o specie de cătină originară din China, este un arbust cu fructe de pădure portocalii. Această specie este cunoscută pentru conținutul său ridicat de carotenoizi și flavonoide.
- Hippophae rhamnoides var. sinensis, cunoscută și sub denumirea de cătină chinezească, este o varietate de H. rhamnoides care se găsește în China. Are proprietăți similare cu H. rhamnoides, dar cu un conținut mai mare de vitamina C.
Proprietăți cătină
Boabele de cătină sunt bogate în vitamine, carotenoizi (pigmenți vegetali) și acizi grași, în timp ce semințele oferă un ulei bogat în acizi grași. Atât pulpa fructelor, cât și semințele dau un ulei nutritiv.
Beneficii cătină
De sute de ani, cătina a fost folosită cu precădere în Rusia și China pentru calitățile sale medicale și nutriționale. Se crede că aceasta elimină radicalii liberi - molecule care pot deteriora celulele. Majoritatea dovezilor științifice provin din studii pe animale. Deși nu a fost dovedit în studiile clinice pe oameni, oamenii folosesc cătina pentru:
- Tratarea problemelor stomacale sau intestinale;
- Îmbunătățirea tensiunii arteriale sau a colesterolului din sânge;
- Prevenirea sau gestionarea bolile vaselor de sânge sau ale inimii;
- Completarea tratamentului împotriva cancerului;
- Stimularea imunității și prevenirea infecțiilor;
- Tratarea obezității;
- Îmbunătățirea simptomelor de ciroză;
- Îmbunătățirea vederii sau a ochilor uscați;
- Tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi astmul, răcelile și pneumonia.
Oamenii folosesc, de asemenea, cătina ca protecție solară sau ca produs cosmetic și pentru o varietate de probleme ale pielii, cum ar fi:
- Leziuni cauzate de radiații;
- Exantema, o erupție cutanată întâlnită de obicei la copii;
- Arsuri sau tăieturi;
- Acnee, dermatită sau piele uscată.
Nu există suficiente dovezi pentru a confirma că aceasta acționează pentru majoritatea acestor probleme de sănătate. Dar există unele cercetări limitate care arată că ar putea fi de ajutor pentru ochii uscați (keratoconjunctivita sica) și dermatita atopică. În studiile pe animale, cătina s-a dovedit a fi promițătoare și în ceea ce privește încetinirea creșterii tumorilor și a ulcerelor. Dar sunt necesare mai multe studii.

Utilizare cătină
Frunzele, florile, semințele și boabele de cătină sunt folosite în ceaiuri, siropuri, uleiuri sau concentrate pentru o mare varietate de probleme de sănătate. Fructele sau sucul de fructe de cătină de mare pot fi găsite în anumite jeleuri, sucuri, piureuri, sosuri, băuturi și lichioruri. Pulberea de cătină este folosită, de exemplu, în miere, pentru a spori beneficiile. De obicei, oamenii nu mănâncă fructele de pădure crude, deoarece acestea sunt acide. Cantitatea de cătină de mare folosită în alimente este, de obicei, mult mai mică decât cea folosită în scopuri medicinale. Dozele optime de cătină nu au fost stabilite pentru nicio afecțiune. Calitatea și ingredientele active din suplimente pot varia foarte mult. Acest lucru face foarte dificilă stabilirea unei doze standard.
Contraindicații cătină
Ca aliment, cătina este probabil sigură. Unele cercetări sugerează că ar putea fi, de asemenea, sigură, atunci când este administrată până la șase luni ca medicament.
Efecte secundare cătină
Au fost raportate foarte puține efecte secundare ale cătinei. La unele persoane care aveau tensiune arterială ridicată, s-au observat umflături, dureri de cap, amețeli și palpitații. Atunci când a fost folosită pe piele pentru tratarea arsurilor, a provocat uneori o erupție cutanată.
Riscuri cătină
Cătina poate acționa ca un fluidifiant al sângelui, provocând sângerări. De asemenea, poate provoca scăderea glicemiei la persoanele cu diabet care iau medicamente pentru scăderea glicemiei.
Interacțiuni cătină
Combinarea cătină de mare cu medicamente sau suplimente care subțiază sângele ar putea crește riscul de sângerare. De asemenea, cătina poate interfera cu anumite medicamente care tratează afecțiuni gastrointestinale, probleme de ritm cardiac, cancer sau boli autoimune.
Uleiul de cătină
Studiile efectuate pe animale nu au raportat nicio dovadă de toxicitate în urma utilizării pe termen scurt, ceea ce susține și mai mult noțiunea de siguranță a cătinei. Uleiul de cătină a fost folosit de secole și este considerat în general sigur. Efectele secundare par să fie rare. Într-un studiu mai vechi, câțiva participanți au raportat o creștere a simptomelor digestive și a durerilor articulare după ce au luat ulei de cătină timp de 3 luni.
IMPORTANT: Nu există încă studii de siguranță la om, așa că este dificil să se formuleze concluzii puternice cu privire la dozele sau duratele de utilizare sigure ale cătinei. În plus, în prezent nu există cercetări privind siguranța cătinei la persoanele însărcinate sau care alăptează, la copii sau atunci când este administrată împreună cu medicamente sau alte suplimente.
Dacă o persoană prezintă simptome inexplicabile după ce a ingerat ulei de cătină sau l-a aplicat pe piele, trebuie să oprească folosirea acestuia. Înainte de a utiliza ulei de cătină sau pulbere de cătină sau orice derivat care conține cătină e recomandat să fie consultat un medic.
Calorii cătină
100 de grame de cătină conțin 52 kcal (218 kJ), 0,9 grame de proteine, 2,5 grame de carbohidrați și 5,0 grame de grăsimi.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Afine: beneficii, proprietăți, contraindicații
Afinele sunt fructe comestibile din planta Vaccinium angustifolium. Afinele sunt un aliment comun și sunt bogate în fibre, care pot ajuta la o digestie normală. De asemenea, conțin vitamina C, alți antioxidanți și substanțe chimice care ar putea reduce inflamația și distruge celulele cance...

Curmale: beneficii, proprietăți, contraindicații
Curmalele au un conținut ridicat de zahăr natural, așa că mulți oameni cred că nu sunt bune pentru ei. Cu toate acestea, aceste fructe dulci sunt pline de o mulțime de nutrienți, ceea ce le face o gustare excelentă când sunt consumate cu moderație. Curmalele cresc în palmierii de...

Semințe de chia: beneficii, proprietăți, contraindicații
Semințele de chia (Salvia hispanica), denumite și Salba chia sau chia mexicană, sunt semințele comestibile ale unei plante cu flori din familia mentei. Originare din Mexic și Guatemala, semințele au o istorie îndelungată. Ele au fost rodul unei plante vitale în vechile culturi aztec...