Ceai de soc: Proprietăți, beneficii, contraindicații

Ceaiul de soc este unul dintre cele mai cunoscute și folosite ceaiuri de plante datorită beneficiilor sale cunoscute de milenii, dar și a gustului plăcut, spre deosebire de alte ceaiuri din plante. Hipocrate, părintele medicinei, îl numea ”cutia cu leacuri”.
De altfel, în mod tradițional, dintre plantele medicinale, socul este considerat a avea printre cele mai multe beneficii pentru sănătate, iar unele dintre acestea au fost confirmate și de studiile de specialitate realizate în ultimele decenii.
Proprietățile ceaiului de soc
Socul este un arbust care poate ajunge la 4-5 metri. Florile mici, cu corola albă, dispuse în umbreluțe, sunt ușor de recunoscut și se desprind imediat, dar și frunzele de soc au beneficii pentru sănătate. Chiar și fructele, care seamănă cu afinele, pot fi folosite, dar nu trebuie consumate crude - dacă sunt necoapte sunt toxice. Se consideră însă că fructele au beneficii similare cu cele ale afinelor, de aceea cel mai bine este ca și ele să fie consumate tot sub formă de ceai. Florile conţin circa 3% rutozid, un antioxidant puternic, cantități mici de ulei esențial, etil, sambunigrină, izobutil și izoamil-amine, tanin, vitamina C etc. Ceaiul preparat din florile de soc este considerat în mod tradițional a fi eficient pentru tuse, dar și un bun laxativ, diuretic, antiinflamator și imunostimulator.
Beneficiile consumului de ceai de soc
În mod tradițional, ceaiul de soc e recomandat pentru răceală și gripă, chiar de la primele semne. Mai multe studii realizate în ultimii ani, dar pe grupuri mici de pacienți, au indicat că socul, sub formă de ceai, sirop sau comprimate ori combinat cu echinaceea poate reduce simptomele de răceală și gripă. Totuși, nu s-a putut demonstra că socul poate să și prevină aceste simptome. Tradiția consideră că printre beneficiile ceaiului de soc ar fi calmarea tusei, iritației căilor respiratorii, durerilor de cap și de gât. Însă cercetările de specialitate nu au putut dovedi concludent, până acum, că simptomele de tuse pot fi ameliorate de ceaiul de soc.
Un efect mai sigur atestat este cel sudorific: consumul de ceai de soc poate să provoace transpirație abundentă și astfel se reduce febra.
Până în acest moment, studii pe animale au arătat că socul dă rezultate bune în tratarea virozelor respiratorii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări dat fiind faptul că, de pildă, concluzia potrivit căreia consumul de ceai de soc ar reduce simptomele gripei cu 4 zile a fost infirmată de un studiu realizat ulterior. De asemenea, studiile privind ceaiul de soc nu au vizat și copiii, ci doar adulții.
De asemenea, printre beneficiile ceaiului de soc ar fi acela de a reduce simptomele resimțite după zboruri lungi și similare celor ale răcelii și gripei.
Tradiția spune că ceaiul de soc ajută și la constipație și, în general, are diverse beneficii asociate cu digestia. Un studiu clinic a indicat că ar putea fi un laxativ eficient, dar este nevoie de mai multe date.
Alte beneficii ale ceaiului de soc care au fost luate în calcul în studiile realizate în ultimele decenii sunt cele legate de stimularea sistemului imunitar și reducerea riscului de boli cronice.
Există studii privind potențiale beneficii asupra pielii ale ceaiului de soc. Folosit răcit, acesta ar putea ajuta la combaterea acneei, deoarece are proprietăți antiseptice. De asemenea, deoarece există un nivel ridicat de vitamina A în fructele de soc, ele ar putea ajuta la reducerea ridurilor.
În mod tradițional, se spune că ceaiul de soc ar putea ajuta și la artrită sau diverse afecțiuni reumatice și dureri articulare. Nu există însă nicio dovadă științifică în acest sens.
Ceaiul de soc ajută la scăderea glicemiei și a colesterolului din sânge. Fructele de soc conțin quercetina, un flavonoid care acționează ca insulina în organism.
Potrivit unor studii, ceaiul de soc poate îmbunătăți metabolismul glucozei și secreția de insulină, însă persoanele care suferă de diabet trebuie să țină cont că acesta poate interfera cu tratamentul urmat.
Prepararea ceaiului de soc
Florile de soc se prepară sub formă de infuzie, respectiv o lingură la o cană de apă. Se ține 10-15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară. Ceaiul de soc se consumă seara, la culcare, dar poate fi băut și în timpul zilei, după mese. Se recomandă să nu se bea mai mult de 3 căni pe zi timp de 6 zile. De asemenea, se poate face ceai și din fructele de soc coapte și uscate, dar acesta are o aromă mai puțin plăcută.
Contraindicații pentru consumul ceaiului de soc
Fructele de soc necoapte pot fi toxice și pot produce greață, vomă și diaree, de aceea este recomandat consumul lor doar sub formă de ceai. În cantități mari, pot fi chiar toxice, la fel ca și ramurile sau frunzele.
Ceaiul de soc este contraindicat persoanelor cu probleme de imunitate sau cu alergii, deși studiile în acest sens nu sunt concludente. De asemenea, dat fiind că are efect diuretic, trebuie avut grijă când este consumat. Cu toate că nu sunt clar documentate efectele sale laxative, o altă contraindicație a ceaiului de soc este folosirea sa de persoane care suferă de diaree, arsuri stomacale și diverse tulburări gastrointestinale. Poate interfera și cu medicamentele pentru diabet. Este contraindicat consumul de ceai de soc în sarcină. De asemenea, nu este recomandat nici femeilor care alăptează și nici pentru copii mai mici de 18 luni. Nu există însă destule dovezi științifice privind vreun efect al ceaiului de soc la copii ori în sarcină.
Bibliografie
- WebMD Editorial Contributors. “Is Elderberry Tea Good for You?” WebMD, WebMD, 26 Sept. 2020, www.webmd.com
- Zakay-Rones, Z, et al. “Randomized Study of the Efficacy and Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza a and B Virus Infections.” Journal of International Medical Research, vol. 32, no. 2, Apr. 2004, pp. 132–140, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Vlachojannis, J. E., et al. “A Systematic Review on the Sambuci Fructus Effect and Efficacy Profiles.” Phytotherapy Research, vol. 24, no. 1, 22 June 2009, pp. 1–8, https://onlinelibrary.wiley.com
- https://www.facebook.com/WebMD. “Elderberry.” WebMD, WebMD, 23 Jan. 2019, www.webmd.com
- Sidor, Andrzej, and Anna Gramza-Michałowska. “Advanced Research on the Antioxidant and Health Benefit of Elderberry (Sambucus Nigra) in Food – a Review.” Journal of Functional Foods, vol. 18, Oct. 2015, pp. 941–958, www.sciencedirect.com
- Harnett, Joanna, et al. “The Effects of Sambucus Nigra Berry on Acute Respiratory Viral Infections: A Rapid Review of Clinical Studies.” Advances in Integrative Medicine, vol. 7, no. 4, Dec. 2020, pp. 240–246, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- fenneld. “Is Elderberry Really an Effective Cold and Flu Cure?” Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 25 Oct. 2021, https://health.clevelandclinic.org
- Ulbricht, Catherine, et al. “An Evidence-Based Systematic Review of Elderberry and Elderflower (Sambucus Nigra) by the Natural Standard Research Collaboration.” Journal of Dietary Supplements, vol. 11, no. 1, 10 Jan. 2014, pp. 80–120, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ceai de cimbrișor: Proprietăți, beneficii, contraindicații
Cimbrișorul este o plantă care este folosită în mod obișnuit pentru a aromatiza mâncarea, dar a fost folosit din cele mai vechi timpuri și pentru diferite beneficii pentru sănătate și medicinale. În prezent, este folosit într-o mare varietate de produse, de la apă de gură la ce...

Ceai de busuioc – Proprietăți, beneficii, contraindicații
Busuiocul este una dintre plantele folosite de omenire de secole pentru beneficiile sale. Acesta se folosește atât ca plantă medicinală, având proprietatea de a ameliora mai multe tipuri de afecțiuni, cât și drept condiment într-o varietate de preparate culinare. Busuiocul are pr...

Ceai de gălbenele: proprietăți, beneficii, contraindicații
Ceaiul de gălbenele este folosit pentru tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni, atât la nivel intern, cât și la nivel extern. Fiind un remediu natural recunoscut, atât ceaiul, cât și produsele cu extracte din flori de gălbenele fac parte dintre primele opțiuni în cazul tratări...