Publicat la: 
27/07/2018

imbatranire

Toata lumea stie ca alcoolul si tutunul au multe efecte negative asupra sanatatii, dar imbatranirea prematura inca este considerata de unii oameni un mit.

Intr-un nou studiu publicat in revista ”Epidemiology & Community Health” se demonstreaza ca aceste vicii provoaca schimbari fizice, conform sciencedaily.com.

In primul stadiu s-a descoperit ca un om care consuma alcool ocazional sau moderat nu prezinta semne premature de imbatranire. Totusi, nici s-a constatat ca exista un proces mai lent de imbatranire in cazul acestei categorii in comparatie cu oamenii care nu consuma deloc alcool.

Studiul ”Copenhagen City Heart” a adunat informatii de la 11.500 de adulti carora le-au fost monitorizate sanatatea inimii si ritmul de imbatranire timp de 11 ani si jumatate. Studiul a inceput in anul 1976 si a urmarit un esantion aleatoriu de persoane daneze care locuiau in Copenhaga,cu varsta de peste 20 de ani, astfel: anul 1981-3 persoane, anul 1991-4 persoane si anul 2001-3 persoane.

Inainte de fiecare vizita la clinica, participantii au raspuns unor intrebari referitoare la stilul lor de viata pana in acel moment, la starea sanatatii si la consumul de alcool si tutun.

Patru semne ale imbatranirii

S-au urmarit patru semne de imbatranire ce au fost mai apoi legate de un risc sporit al bolilor cardiovasculare si chiar deces. Cele patru semne au fost:

  • Lobul urechii crestat
  • Un inel colorat, opac sau gri in jurul corneei periferice a ambilor ochi (arcus corneae)
  • Placi galben-portocalii pe pleoape (xanthelasmata)
  • Chelie in cazul barbatilor

Varsta medie a participantilor a fost de 51 de ani, dar a variat intre 21 si 86 la femei si intre 21 si 93 la barbati. Dintre acestia, doar 57% dintre femei si 67% dintre barbati erau fumatori.

Arcus cornaea a fost cel mai comun semn de imbatranire pentru ambele sexe, mai exact 60% dintre barbatii de peste 70 de ani si dintre femeile de peste 80 de ani. Cel mai mic semn comun a fost xanthelasmata, cu doar 5% dintre barbatii si femeile de peste 50 de ani. Totusi, 80% dintre barbatii de peste 40 de ani au suferit de caderea parului.

Rezultatele au aratat ca participantii care au fumat si care au consumat alcool in mod regulat au aratat semne clare de imbatranire, fiind catalogati ca avand mai mult decat varsta lor reala. In plus, cele patru semne de imbatranire mentionate mai sus au fost frecvent identificate in cazul celor care au facut exces.

De exemplu, oamenii care au consumat mai mult de 35 de bauturi pe saptamana au prezentat un risc cu 35%(barbati) si 33%(femei) mai mare de arcus corneae decat cei care au consumat moderat, adica aproximativ 7 bauturi pe saptamana. In cazul fumatorilor, cei care au fumat un pachet de tigari pe zi timp de 15-30 de ani au prezentat un risc cu 41%(femei) si 12%(barbati) mai mare decat nefumatorii.

Nu au existat diferente privind semnele de imbatranire intre persoanele care nu consuma alcool deloc si intre cele care consuma moderat.

Cercetatorii sustin ca aparitia cheliei in cazul barbatilor nu ar fi neaparat determinata strict de consumul de alcool si de tutun, ci mai degraba de gene si de hormonii masculini(androgeni).

Studiul a fost unul observational, dar nu se pot trage concluzii clare privind cauzele si efectele fiindca datele oferite de participanti pot fi diferite de realitate. Un alt factor care ar fi putut influenta rezultatele a fost nivelul de stres al fiecarei persoane, acesta fiind cunoscut pentru cauzarea bolilor cardiovasculare.

Cu toate acestea, concluzia finala a studiului este ca excesul de alcool si tutun creste imbatranirea generala a corpului.

In lupta cu procesul de imbatranire, alimentele joaca un rol foarte important. Vezi ce alimente nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta zilnica pentru a ramane tanar cat mai mult timp.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Schimbarile care au avut loc in dieta europenilor, dupa inceperea agriculturii in urma cu 10 mii de ani, au produs adaptari genetice care favorizeaza tendintele zilelor noastre, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cornell. Istoria dietei alimentare europene Inainte de revolutia neolitica, ce a inceput in urma cu...
Nu este important ceea ce mananci, ci cand mananci. Studiile arata ca orele la care iti iei mesele reprezinta calea spre invingerea obezitatii. Studiul a fost facut cu ajutorul a 110 studenti din America. Acestia au purtat in permanenta aparate portabile pentru monitorizate, ele inregistrand tiparele de somn, cat au mancat si la ce ora....
Toata lumea isi doreste o piele neteda si radianta si chiar daca nu exista o formula magica pentru a atinge acest obiectiv, alimentele, impreuna cu un stil de viata sanatos, pot ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Exista sapte alimente cunoscute pentru capacitatea lor de a furniza substante nutritive, care pot ajuta la pastrarea unui...
Ceea ce mancam ar putea modifica riscul de a dezvolta diabet de tip 2? O noua serie de studii examineaza modul in care consumul anumitor alimente, vitamine si chiar ordinea in care le mancam pot afecta nivelul zaharului din sange si, implicit, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. S-au inregistrat mai putine cazuri noi de diabet zaharat in...
Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca saliva ar putea influenta gustul alimentelor, deci, implicit, poate modifica preferintele oamenilor si alimentele pe care acestia sunt dispusi sa le manance, anunta sciencedaily.com. Toata lumea stie ca saliva are un rol important in degustarea si digestia alimentelor, dar, in urma noilor...