MINTE

22 Septembrie 2022

Cele mai frecvente 8 simptome fizice ale depresiei

Cele mai frecvente 8 simptome fizice ale depresiei

Despre depresie

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni psihice și este definită printr-un sentiment de tristețe, stare de apatie, lentoare și lipsă de interes pentru activități care în trecut păreau atractive. Dacă nu este tratată, depresia poate avea repercusiuni grave la nivel mintal, dar și când vine vorba despre sănătatea organismului.

Depresia are un grad semnificativ de morbiditate și mortalitate și nu dispare fără tratament, fiind nevoie de psihoterapie, tratament medicamentos sau ambele. Simptomatologia sau semnele depresiei pot include și manifestări fizice, astfel că uneori este greu de pus diagnosticul când pacientul se plânge de dureri în diverse zone ale corpului și nu de stare de melancolie, tristețe sau neliniște interioară.

Se consideră că depresia apare mai des la femei, dar acest lucru este asociat cu modificările hormonale cauzate de sarcină sau menopauză, precum și de faptul că, statistic, femeile sunt cele care caută mai des tratament și vorbesc despre stările lor, în timp ce bărbații preferă să interiorizeze ce li se întâmplă. Trebuie spus că emoțiile sunt într-o strânsă legătură cu sănătatea generală, iar identificarea și verbalizarea sunt pași importanți în procesul de vindecare a depresiei.

Printre factorii de risc care pot declanșa episoade depresive se numără evenimentele traumatice, abuzul de droguri, alcoolismul sau diverse alte dependențe, trăsături de personalitate cu astfel de tendințe sau tulburări psihiatrice, existența în familie a unor rude cu antecedente similare, existența unor alte afecțiuni care pot fi cronice sau a unor tratamente medicamentoase care, luate pe termen lung, pot provoca episoade depresive incluse ca efecte adverse.

Depresia face dificilă viața de zi cu zi și comportamentul considerat normal, iar cei care suferă fac eforturi mari să ascundă aceste stări, ceea ce face ca situația lor să fie cu atât mai dificilă. Uneori poate apărea senzația că viața nu merită trăită sau că celor din jur le-ar fi mai bine fără ei și apar astfel gânduri de suicid, uneori, din păcate, chiar puse în practică.

O mare problemă este atunci când cei suferinzi apelează la automedicație sau renunță la tratament când au impresia că se simt mai bine și îl reiau în episoadele de criză, în loc să urmeze indicațiile stricte ale medicilor care pot recomanda un anumit tip de tratament pe termen lung. Tratamentul medicamentos trebuie ținut permanent sub observație și luat exclusiv la recomandarea medicilor de specialitate, în dozele prescrise.

Principalele simptome fizice ale depresiei

Principalele simptome fizice ale depresiei

Depresia este o afecțiune insidioasă, iar simptomele ei fizice pot îmbrăca cele mai variate simptome. Iată care sunt 8 cele mai frecvente simptome ale depresiei:

1. Dureri abdominale și probleme cu digestia

Persoanele care au probleme cu depresia au uneori dureri abdominale asociate cu o digestie dificilă, astfel că pe lângă dureri pot apărea și senzația de greață, vărsături, crampe, diaree sau constipație ori sindrom de colon iritabil.

2. Creșterea sau scăderea în greutate

Depresia este asociată cu modificarea obiceiurilor alimentare, astfel că pot apărea creșteri sau scăderi în greutate. Persoanele care trec prin episoade depresive pot ajunge să mănânce compulsiv și necontrolat sau, dimpotrivă, își pierd apetitul și nu se pot atinge de mâncare pentru perioade îndelungate. Acest fenomen este asociat și cu lipsa de mișcare în starea de inactivitate și tristețe sau, dimpotrivă, cu excesul de mișcare, în special jogging, fitness sau dans, nopți pierdute în cluburi, ca o încercare de a ieși din stare, care de fapt se accentuează.

3. Durerea cronică

Durerile cronice pe care le acuză persoanele cu depresie sunt inexplicabile și apar la nivelul capului, toracelui sau sânilor, dar cei suferinzi se pot confrunta adesea și cu dureri ale articulațiilor. Acestea pot fi tratate cu medicamente specifice, dar revin în mod inexplicabil.

4. Tulburări ale somnului

Oboseala accentuată, fără un motiv justificat, poate fi asociată depresiei și poate duce și la probleme cu somnul. Persoanele afectate fie dorm suficient sau mai mult decât de obicei, dar au un somn neodihnitor și se trezesc obosiți și fără energie, fie se confruntă cu episoade de insomnie, asociate uneori și cu dependența de televizor, telefon sau calculator. Tulburările somnului sunt de multe ori semne ale depresiei.

5. Dureri toracice

Atunci când apar dureri în piept, oamenii se tem să nu aibă probleme cu inima și apelează la medicul cardiolog. Dacă acesta nu constată anomalii la nivelul inimii, durerile toracice pot fi asociate cu ulterioare episoade de anxietate sau atacuri de panică.

6. Modificări hormonale

Femeile care se confruntă cu depresia pot suferi modificări ale ciclului menstrual, care devine neregulat sau dispare complet, ori au sângerări cu flux ridicat și dureri mai mari decât de obicei.

7. Afecțiuni inflamatorii

Depresia și stresul pot afecta sistemul imunitar, astfel că răspunsul organismului la boală este puternic afectat. Afecțiunile care pot apărea din acest motiv pot include sindromul colonului iritabil, artrita sau diabetul de tip 2.

8. Boli de inimă

Bolile de inimă sunt asociate adesea sedentarismului, iar persoanele cu depresie care nu au interes pentru activități fizice pot ajunge atât la obezitate, cât și la boli asociate acesteia, ca diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.

Tratamentul și prevenția depresiei

Tratamentul și prevenția depresiei

Simptomele depresiei pot fi atenuate prin adoptarea unui program regulat de mișcare, cum ar fi plimbări prelungite în aer liber, cursuri de dans, înot sau fitness, dar și prin adoptarea unui stil de alimentație sănătos și echilibrat.

Se recomandă evitarea zahărului și alimentelor bogate în carbohidrați, precum și includerea unor alimente bogate în nutrienți, necesari pentru a preveni deficiențele de vitamine și minerale. Organismul va avea astfel energia necesară pentru a funcționa la nivel optim.

Implicarea în activități de voluntariat sau care îți fac plăcere pot ține departe stresul și semnele depresiei, crescând stima de sine și starea de mulțumire. Întâlnirile cu persoane care îți plac și menținerea unei vieți sociale active, precum și practicarea unor tehnici de relaxare pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Dacă diverși factori au dus totuși la apariția unor simptome fizice ale depresiei, care trag semnale de alarmă, fie la noi înșine, fie la persoane apropiate, este important să nu le ignorăm. Tratamentele specifice includ asocieri ale unor medicamente luate sub strictă supraveghere medicală cu terapie cognitiv-comportamentală sau psihoterapie individuală.

Internarea este necesară în cazurile grave, atunci când persoanele nu se pot îngriji singure sau nu au parte de sprijinul familiei ori atunci când există riscul de a-și face rău.

 

Bibliografie

  1. “Psychiatry.org - What Is Depression?” Psychiatry.org, 2022, https://psychiatry.org
  2. “Depression.” National Institute of Mental Health (NIMH), 2022, www.nimh.nih.gov
  3. Higuera, Valencia. “Everything You Need to Know about Depression (Major Depressive Disorder).” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2021, www.healthline.com
  4. Goldman, Laura. “What Is Depression and What Can I Do about It?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 15 July 2022, www.medicalnewstoday.com
  5. R. Morgan Griffin. “11 Natural Depression Treatments.” WebMD, WebMD, 7 Aug. 2012, www.webmd.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici PSIHIATRIE

BL
BECHEANU LILIANA
Medic primar
BECHEANU LILIANA
Medic primar

Psihiatrie

Dragomir Iasmina
Dragomir Iasmina
Medic Primar
Dragomir Iasmina
Medic Primar

Psihiatrie

Crisan Catalina Angela
Crisan Catalina Angela
Medic Primar
Crisan Catalina Angela
Medic Primar

Psihiatrie

Stroescu Vlad
Stroescu Vlad
Medic Specialist
Stroescu Vlad
Medic Specialist

Psihiatrie

Poroineanu Claudia-Raluca
Poroineanu Claudia-Raluca
Medic Psihiatru Specialist
Poroineanu Claudia-Raluca
Medic Psihiatru Specialist

Psihiatrie

Diaconu Gabriel
Diaconu Gabriel
Medic Specialist
Diaconu Gabriel
Medic Specialist

Psihiatrie

BM
Bugheanu Mihaela
Medic Primar
Bugheanu Mihaela
Medic Primar

Psihiatrie

Stanciu Jeni
Stanciu Jeni
Medic Specialist
Stanciu Jeni
Medic Specialist

Psihiatrie

Vezi toți medicii

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.