Publicat la: 
14/12/2010
Evita medicii care te diagnosticheaza cu

Te doare piciorul? Evita medicii care pun diagnosticul de pinten calcaneean / Foto: Agerpres

In chirurgia moderna a piciorului nu exista diagnosticul de pinteni. Putem vorbi, in schimb, despre talalgii (dureri calcaneene), care pot avea 30-40 de cauze profund diferite. Intre aceste cauze nu se afla niciodata acesti faimosi pinteni, care trebuie complet ignorati, chiar daca determina o spectaculoasa imagine radiologica. Tratamentele propuse de medicii de scoala veche - anti-inflamatoare, laser - sunt perfect inutile, dar benigne, in timp ce injectiile cu Diprophos (infiltratiile) sau iradierea locala cu raze Roentgen pot genera complicatii grave. Trebuie sa mai stiti ca nu exista o interventie chirurgicala pentru pinten. Dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie, traumatologie, a raspuns intrebarilor cititorilor.

Maria: Din noiembrie 2007 m-a durut calcaiul drept. Medicul de familie din Germania mi-a spus ca am pinten calcaneu, pentru care e nevoie sa port talonete, branturi ortopedice in pantofi, facute dupa amprenta piciorului. Am purtat un an de zile, dupa care mi-a aparut durerea si la calcaiul stang. In anul 2009, un doctor in Romania mi-a facut injectii cu Hyalgan in ambele calcaie. A fost mai bine cateva zile, apoi durerea a revenit, iar calcaiul stang este rosu si ma doare.

In octombrie 2009, am fost la un medic ortoped care m-a trimis sa fac o rezonanta magnetica la calcaiul stang. Mi s-a spus ca am "o fasciita plantara la un mic pinten si de asemenea o mica umflatura a maduvei osului, ca reactie la procesul de inflamatie al tendonului". Dr. mi-a recomandat injectii locale cu cortizon, pe care le-am refuzat, fiindca am auzit ca sunt periculoase si fara efect indelungat. Mi-a prescris Meloxicam, apoi zece sedinte de laser. Dupa toate astea, un scurt timp a fost mai bine, iar acum durerile au reaparut. Dr. ortoped a spus sa fac mai departe, daca doresc, laser, ori injectii, iar in ultima instanta operatie.

Am aflat ca Posturologia ar fi in masura sa rezolve problema mea. Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac.

Dr. Marius Uscatu: Pentru a putea beneficia de un tratament eficient, aveti nevoie mai intai de un diagnostic corect (cele mentionate sunt puerile si departe de realitate). Nu exista un diagnostic de pinten, ci doar o constatare radiologica intamplatoare, fara legatura cu realitatea. Atat anti-inflamatoarele cat si laserul sunt perfect inutile dar benigne, pe cand injectiile (infiltratiile), in afara inutilitatii absolute, sunt catastrofale din punct de vedere al complicatiilor. Nu exista o interventie chirurgicala pentru pinten.

Talonetele plantare sunt eficiente numai daca sunt corect prescrise si executate.

Pe scurt, nu aveti nevoie nici de RMN, nici de echografie, nici de laser, ci de o consultatie specializata si competenta, care sa gaseasca originea durerilor calcaneene printre cele 30-40 de origini complet diferite.

Daca veti mai fi diagnosticata cu pinten calcanean, ar fi preferabil sa-l evitati complet pe medicul respectiv.

Mary: Am fost diagnosticata cu pinteni la piciorul stang. Dupa tratament cu laser, antiinlamatoare, fizioterapie, a cedat (il mai simt putin). Intre timp am facut o radiografie si mi s-a spus ca am si la dreptul. Insa dreptul mi s-a umflat si rosit (laba piciorului), iar durerea este puternica si in timpul noptii. Mi s-a inflamat si un deget si s-a inrosit (numai unul). Poate fi guta? Va multumesc!

Dr. Marius Uscatu: In chirurgia moderna a piciorului nu exista diagnosticul de pinteni. Putem in schimb vorbi despre talalgii (dureri calcaneene), care au vreo 30-40 de cauze profund diferite. Intre aceste cauze nu se afla niciodata acesti faimosi pinteni, care trebuie complet ignorati, chiar daca determina o spectaculoasa imagine radiologica. Trebuie sa refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica (de tip Diprophos) vi se va propune la nivelul calcaneului. De asemenea, trebuie sa evitati iradierea locala cu radiatii Roentgen. Ambele sunt perfect inutile si profund daunatoare.

Ce veti face totusi? Un examen clinic de finete, dar la un ortoped care sa nu va diagnosticheze cu pinteni si sa va convinga sa va faca infiltratii cortizonice.

F.Monica: Bona fetitei mele are o problema la un picior. In urma cu noua ani a facut o entorsa, dupa care a stat in picioare trei zile consecutiv, permanent, lucrand intr-un supermarket. Dupa acesta intamplare a inceput sa aiba niste dureri teribile la picior incat nu a mai putut merge la serviciu. Mi-a spus ca durerile au inceput sa fie mai dese de acum trei ani. La radiografie s-a descoperit ca avea pinteni in calcai. In tot acest timp a facut diferite tratamente: fizioterapie, masaje, raze x si multe infiltratii (cu diprophos), dar nici unul nu a ajutat la vindecarea piciorului. A luat diferite medicamente pentru alinarea durerii: Ketonal, Milgamma, Medrol, Tanakan, Lirika, ultimul dintre aceste dovedindu-se a fi cel mai eficient, insa mai nou isi face efectul numai dupa o saptamana de tratament. Durerile au devenit foarte mari. De multe ori i se umfla si glezna.

Intrebarea noastra este daca urmatorul pas este operatia? Este adevarat ca dupa operatie e posibil ca durerile sa fie si mai mari? Ce se mai poate face ca sa scape de aceste dureri teribile?

Dr. Marius Uscatu: Simptomele descrise de D-voastra pot avea zeci de cauze, dar niciodata pintenii calcaneeni nu reprezinta originea suferintei. Poate fi vorba despre o artroza post-traumatica, sau oricare din cele 40-50 de cauze diferite. Infiltratiile cu Diprophos la acest nivel sunt catastrofale si mai ales inutile, asa dupa cum ati remarcat deja. Nu stiu la ce operatie va referiti, insa daca era vorba despre aceea de eliminare a pintenilor este bine s-o uitati, fiind vorba despre ceva ce nu se mai practica de 50 de ani datorita perfectei inutilitati, fiind insotita de complicatii foarte grave. Sfatul este sa procedati la o examinare clinica atenta si competenta, la un medic care sa nu va propuna diagnostice puerile de genul pinten calcanean.

Elena Simona Burduv: Prietenul meu are 38 de ani si de un an si ceva il dor ingrozitor de rau picioarele (mai exact pulpele si gleznele). Am fost la mai multi medici dintre care doi i-au injectat fara nici un consult amanuntit Diprophos (fara nici un rezultat contra durerilor) punand diagnostic de pinteni sau ciocuri la calcai . Nu stiu unde trebuie sa mergem pentru un consult amanuntit, pentru a sti macar un diagnostic corect, la neurologie sau la medic specialist ortopedie? Mentionez ca durerile au devenit din ce in ce mai greu de suportat. Va multumesc.

Dr. Marius Uscatu: Trebuie sa evitati cu strictete orice injectie (infiltratie) cortizonica gen Diprophos. Nu exista un diagnostic veritabil de "pinteni sau ciocuri la calcai", este doar o poveste a radiologilor, reumatologilor sau ortopezilor de scoala mai veche. Durerea descrisa poate avea peste 40-50 de origini profund diferite, care vor fi decelate in cursul unui examen clinic amanuntit si competent.

Toma Petru: Am 57ani si am diabet tip II cu tratament medicamentos. Nu fac sport. Am inaltimea de 1,67 si o greutate de 95 kg, nu am avut niciodata picioare rupte si nu am suferit nici o alta afectiune, singurele socuri asupra picioarelor au fost entorsele. As vrea sa stiu ce unguente sau medicamente as putea lua pentru pinteni la calcaie din cele relatate de radiolog.

Dr. Marius Uscatu: Diagnosticul de pinten calcanean este ceva inexistent, fiind doar o constatare radiologica fara nici o legatura cu durerile D-voastra. Acesta este motivul pentru care eu nu recomand niciodata radiografie in talalgii (durerile calcaneene): intotdeauna se gaseste vreun radiolog sau reumatolog sau ortoped sa vina cu acest pseudo-diagnostic de pinten. In cazul D-voastra 99% din problema sta in obezitatea grava de care suferiti, care provoaca probleme deosebite de ordin mecanic la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor si oaselor piciorului.

Indiferent care ar fi sursa si originea durerilor calcaneene (decelabila printr-un consult atent, superspecializat), fara o normalizare a greutatii (catre 60 kg) nici un tratament din lume nu va ameliora durerile D-voastra. Nu exista absolut nici un unguent, nici un medicament sau vreo procedura utila.

Va avertizez sa refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica (de tip Diprophos) la nivel calcanean care, in cazul unui diabetic ca D-voastra, se poate termina printr-o amputatie a piciorului. Va stau la dispozitie cand doriti, pentru un diagnostic cauzal.

Constantin Tudor Pop, 24 de ani: Am fost diagnosticat cu pinten calcanean la ambele calcaie (la stangul mai grav) si as intreba daca se poate sa imi spuneti daca pot scapa de ele si cum? Mi s-a spus ca se pot (taia) opera cu laser undeva in Arad.

Nistor Maria: De mai multi ani, poate patru, am avut pe rand durere la glezne, si am presupus ca am calcat rau si am entorse. In timp, durerile au revenit in calcaie. Am facut radiografii si mi-a gasit pinteni calcaneeni, de atunci fac tratamente peste tratamente si nimic, am facut fizioterapii, laser, raze roentgen si multe altele. Ma dor foarte tare si cand stau, si cand merg, aproape ca mi-e imposibil sa merg, ma tin de pereti si mi-e foarte greu pentru ca lucrez in picioare si ce ma fac? Ce alte investigatii ar trebui sa mai fac? Va rog sa ma ajutati, am 38 de ani.

Dr. Marius Uscatu: Va raspund punctual: - aceste ciocuri (pinteni) nu reprezinta niciodata cauza durerii, ci un simptom banal; in sine, aceste ciocuri nu dor niciodata, dovada fiind cei peste 90% dintre purtatori care sunt asimptomatici (nu au acuzat niciodata dureri la acest nivel); - exista circa 50 de cauze diferite pentru talalgii (durerile calcaneene), care trebuiesc atent studiate de catre un specialist, facand abstractie absoluta de existenta pintenilor; - fizioterapia are un efect pur simptomatic, reusind sa amelioreze temporar durerea si nu un efect cauzal; - nu va sfatuiesc sa efectuati tratamente de tip iradiere cu radiatii Roentgen sau laser, fiind inutile si chiar daunatoare pe o problema pur mecanica; - infiltratiile cortizonice locale sunt profund daunatoare, putand provoca infectii, rupturi musculo-aponevrotice etc; prin urmare, refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica gen Diprophos! - chirurgia este complet si total interzisa, inlaturarea chirurgicala a ciocurilor fiind urmata invariabil de refacerea acestora (in cel mai bun caz), ca si de complicatii gravissime; - trebuie mai intai pus diagnosticul de precizie si apoi prescris un tratament corespunzator.

Gabriela Morut: Am urmarit unele discutii si pana la urma m-am decis sa va cer sfatul. Sotul meu are de vreo doua-trei luni dureri la calcaie, azi am mers la medic si am facut o radiografie diagnostic mic pintene calcaneean anterior plantar stanga si calcificare ligamentara la insertia calcaneean posterioara drepata din cele citite una din cauze ar putea fi stresul si ma intrebam daca faptul ca a jucat seara de seara (pana cand durerile au devenit tot mai puternice) una-doua ore tenis cu piciorul, pe teren sintetic, ar putea fi una din cauze? Singurul tratament pe care il face in acest moment este terapia cu laser a facut prima sedinta azi si merge si maine. Are inaltime 1.80 si 80kg, 35 ani. Ni s-a spus azi ca durerile sunt datorate calcificarii ligamentare.

Dr. Marius Uscatu: Cauzele talalgiilor (durerilor calcaneene) sunt multiple, de ordinul a 30-40 cauze diferite si nu au absolut niciodata legatura cu "pintenul" incriminat de catre D-voastra. Pentru un tratament eficient este nevoie de un consult atent si competent dar, daca veti da peste medici care va vorbesc despre pinten sau ciocuri fugiti cat mai aveti timp, in caz contrar riscand infiltratii catastrofale cu Diprophos sau iradiere cu radiatii Roentgen), sau chiar interventii chirurgicale aberante de eliminare a ciocurilor.

Anca: Pe prietenul meu l-a durut timp de cateva luni un calcai, dupa care durerea s-a mutat pe laba aceluiasi picior. Este vorba despre piciorul stang. Durerea este destul de mare pentru ca atunci cand il ating in acea zona isi retrage imediat piciorul. Desi insist sa vada un doctor mereu amana acesta vizita la un specialist. As dori sa-mi spuneti daca poate fi ceva grav (avand in vedere ca durerea persista de luni de zile, iar el merge schiopatand motivand ca o face pentru a proteja piciorul).

Sper ca raspunsul dumneavostra sa-l poata convinge sa vina cat mai repede la control.

Dr. Marius Uscatu: Exista cateva zeci, poate sute de origini ale talalgiilor (durerilor calcaneene), fie ele cardiace, hepatice, inflamatorii, metabolice, reumatologice, vasculare, neurochirurgicale, sau chiar ortopedice. Doar un diagnostic clinic atent si competent poate elucida situatia.

Ramona: Am un fiu in varsta de zece ani - s-a plans de dureri in calcai, am fost si i-am facut o radiografie in urma careia rezultatul a fost: nuclei calcanieni posteriori usor fragmentati bilateral predomionant pe dreapta. In urma acestui rezultat mi s-a spus ca copilul are apofizita calcaniana. Mi s-a indicat repaos in perioada dureroasa si local un unguent antiinflamator. Nu m-am multumit cu acest diagnostic si am intrebat un alt medic care mi-a spus ca fiul meu ar avea pinteni si ca trebuie operat. Acum intrebarea mea este ce trebuie sa fac in conditiile de fata si daca exista un remediu pentru a nu ajunge la interventie chirurgicala? Va multumesc.

Dr. Marius Uscatu: Raspunsul este simplu: - poate exista apofizita calcaneana, care are un singur tratament: repaus sportiv circa 12-24 luni; diagnosticul este 100% clinic si nu necesita radiografie. - cat despre pinteni, acestia nu se opereaza absolut niciodata, din simplul motiv ca nu determina nici o suferinta, fiind doar niste constatari radiologice intamplatoare. A opera un copil de zece ani cu apofizita este o grava eroare, care poate lasa sechele importante si infirmitate pentru tot restul vietii.

Mitrache Catalin: Am 30 ani, sunt frizer de meserie si de doi ani ma tot plimb de la un doctor la altul pentru dureri in calcaie (diagnostic pus in urma unei radiografii - calcifiere bilaterala in stare incipienta calcanee si tendoanele lui ahile). Am purtat sustinatori plantari nepersonalizati cu decupaj in zona calcaneului, pelota anterioara, daca nu gresesc, recomandati de o doamna doctor, in urma carora nu ma mai dureau calcaiele dar ma dureau foarte tare fascele plantare. Am refuzat raze roentgen, infiltratii, laser terapia. Am inteles ca exista 30-35 cauze pentru pintenii calcaneeni unde pot merge pentru depistare unor cauze reale, pentru ca sunt satul de a-mi alina suferinta cu antiinflamatorii. De ceva timp piciorul stang ma doare aproape continuu, durerea radiind pe gamba si pe coapsa, de parca nu era destul doar in calcai. Vreau dupa atata timp sa rezolv cauza si nu doar efectul. Va multumesc.

Dr. Marius Uscatu: In 99% din cazuri o examinare clinica atenta si competenta este suficienta pentru evidentierea cauzelor talalgiei (durerii calcaneene), nefiind nevoie de absolut nici o investigatie sau analiza. Taloneta pe care o descrieti este absolut inutila, fiind de fapt un non-sens, chiar agravand talalgia (pleaca de la premisa ca exista un pinten care va produce durere, fapt profund fals).

Citeste si:

Specialitate: 
Comentarii

am avut aceleasi probleme. as vrea sa stiu care sunt reactiile secundare nocive in cazul radioteraoiei ?

Buna ziua!
In primul rand iradierea cu Radiatii Roentgen este strict inutila. Pe de alta parte, riscurile sunt aceleasi cu cele intalnite in cazul efectelor exploziei de la Cernobal: cancere, leucemii, mutatii genetice, sterilitate etc etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Când se pune diagnosticul care în ICD10 are codul M77.3 Eng.: Calcaneal spur, Lat.: Calcar calcanei, fost în ICD9: 7267?

Buna ziua!
Este adeverat ca, acum 30-40 de ani, inca se mai vorbea despre acest "pinten calcanean". Daca veti pronunta insa termenul acesta la o intrunire a chirurgilor dedicati Gleznei si Piciorului, s-ar putea sa determinati reactii rizibile...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Primo, comfirm frecvența mare a erorilor de diagnostic care se face în aceste cazuri. Ca erori aș pune pe primul plan neluarea în considerare a patologiei lombare, pe planul 2 cauzele degenerative ale retropiciorului, pe planul 3 cauzele vasculare și diabetul, pe planul 4 afecțiunile inflamatorii cu implicare osteoarticulară, în rest nu cred că mai pot ierarhiza.

Secundo, intrtervin problemele de comunicare cu pacientul și rigurozitatea unei anamneze și unui examen clinic corect executat (asta presupunînd că respectivul medic știe să examineze corect un pacient din punct de vedere al aparatului osteo-mio-artro-kinetic (și aici e durerea ce mare, .. dar fiecare cu palierul lui de patologie.). Să nu aruncăm noi însă primii cu pietre...

Terțio, pornind de la cele de mai sus deseori altora pare exagerată recomandarea unor investigații suplimentare, care aparent nu justifică ce costuri implică.

Quattro, patologia respectivă pare minoră și în marea de pacienți medicul are deseori tendința la a se rezuma strict la ceea ce i se pare important.

Cvinto: nu prea înțeleg afirmația dv.: "la mine ajung sute de pacinti anual cu aceasta patologie" ..... Am unele.....rezerve, ca să zic așa în ce privește respectiva afirmație.

Sexto, păreți mai ofensiv în ton decît vi s-ar potrivi, nu cred că ar fi OK să vin eu de exemplu să scriu că pacienții nu ar trebui să vă caute fiindcă faceți parte din tagma celor care știu numai să taie .....

Cu stimă
Un confrate

Buna ziua!
Mi-ar fi placut enorm sa va asumati raspunderea, prezentandu-va identitatea si nu ascunzandu-va in dosul anonimatului. Eu imi afisez numele si imi pun " la bataie" reputatia, cu riscul de a fi contrazis public de confrati..
Cat despre numarul de pacienti, va pot pune la dispozitie initialele, numerele de telefon sau adresele...dar nu-mi permite deontologia. Ma faceti mincinos, iar asta nu va face cinste.
Cat despre tonul ofensiv, va marturisesc ca nu sunt atat de ofensiv cat ar fi necesar, data fiind abordarea acestei patologii in Romania.
In rest, la primul punct imi dati perfecta dreptate asupra subdiagnosticarii acestei patologii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Nu stiu ce sa mai cred! Toata vara lui 2009 n-am mers pe jos mai mult de 10 Km si nici nu credeam ca voi mai merge vreodata. Rezultat radiologic : osteofite in zona plantara si mai ales in zona calcaneului. Dureri ingrozitoare! Am scapat cu 10 sedinte de laser, ultrasunete si electrostimulare. Eu nu interpretez nimic doar va rog sa judecati dumneavoastra. Acum merg foarte bine si nu mai am dureri. Fiica mea practica medicina de recuperare in Norvegia si avea si ea rezerve fata de procedurile aplicate in Romania dar in ceea ce ma priveste sunt foarte multumit de rezultate.

Buna ziua!
Nu trebuie sa credeti nimic special.
Durerea d-voastra nu avut absolut nici o legatura cu faimoasele "osteofite" ci cu o alta cauza dintre cele 30-40 posibile. Ati fost printre cei 1-2% din pacienti care sunt ameliorati de un tratament pur local. Credeti-ma, peste 99% din cei 500 pacienti pe care-i consult anual pentru aceasta patologie nu sunt deloc ameliorati de acest tratament, ba chiar pot spune ca simptomele se agraveaza (de fapt este perfect logic, atata timp cat nu se vizeaza cauza, ci doar efectul, adica inflamatia locala calcaneana).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua! Domnule Doctor si eu sufar de ceva timp(cca zece zile) de duirere calcaneana in calcaiul stang.Medicul meu de familie mi-a indicat imediat: pinten!Am intrebat o Doamna farmacista care mi-a spus franc. Tataie nu prea ai ce-i face. Atunci am consultat pe Dr. Google unde am gasit tot felul de explicatt despre pinteni si modalitati de eliminare a lor dar si teorii ca cea pe care o sustineti Dvs. teorie pe care eu o agreez. E clar ca nu prea exista tratament medicamentos pentru aceste talegii, eventul ne putem dopa cu tot felul de analgetice iar de operatie nici nu poate fi vorba. Si atunci eu am apelat la medicina naturista. Cataplasme cu varza cruda de trei ori pe zi minimum o ora, probabil ca am sa urmez acest tratament vreo luna de zile. Doresc sa va informez ca deja ma simt mai bine pot merge chiar si pe strada si distante destul de lungi. In practica Dvs. ati avea incredere intr-un tratament naturist? Cu stima si consideratie!

Buna ziua!
Eu am incredere in orice tratament posibil.
Problema talalgiilor, ca si a faimosilor "pinteni" este ca nu se trateaza cauza, ci doar efectul. Atat laser-ul, cat si fizioterapia, iradierea cu radiatii Roentgen, infiltratiile cu produse cortizonice sau undele de soc, chiar si aplicatiile de varza, toate se adreseaza numai efectului, nu si factorului cauzator, care nu se afla aproape niciodata la nivelul calcaneului, ci in cu totul alta parte.
Daca ati rezolvat problema este super-ok, sunteti fericit.
Nu incercati insa sa induceti ideea pernicioasa ca toate talalgiile pot fi vindecate prin aplicarea verzei pe calcai...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Marturisesc cu parere de rau nu m-ati convins:
"in afara perfectei inutilitati", "pot avea rolul lor in terapeutica, dar nu la nivelul glezeni..." Ce este specific la nivelul gleznei?
Cum ati stabilit relatia de cauzalitate intre ruptura tendonului calcanean si infiltratii cortizonice la cele 10 cazuri ale dvs?
Repet intrebarea: De ce anume CNAS deconteaza astfel de interventii (si, mai ales ,de ce sunt colegi ai dvs care aplica astfel de tratamente), data fiind vehementa dumneavoastra impotriva acestei proceduri?
Marturisesc ca nu sunt doctor, si nici potential pacient (cel putin deocamdata...).
Sunt surprins insa de vehementa impotriva unei proceduri complementare celei chirurgicale din partea unui chirurg....
Citesc din ppospetul produsului diprofos:
Indicaţii:AFECTIUNI OSTEOARTICULATE şi ale ţesuturilor moi (ARTRITA REUMATOIDA, OSTEOARTRITA, spondilita anchilozantă, BURSITA, etc.), afecţiuni pediatrice, afecţiuni alergice (astm bronşic cronic, edem angioneurotic, etc.), afecţiuni dermatologice steroid-responsive, BOLI DE COLAGEN.
Dozare şi administrare: Dozarea este variabilă trebuind individualizată funcţie de specificul bolii, severitatea acesteia, reacţia pacientului. Dipropho se administrează i.m., intraarticular, PERIARTICULAR, intrabursal, în ţesuturile moi, intralezional, intradermic.
Sublinierile imi apartin si sunt aplicabile - dupa caz - durerilor de calcai...
Va rog sa detaliati

Buna ziua!
Trebuie s-o repet: asemenea infiltratii isi au locul lor in terapeutica insa, pentru patologia la care ma pricep (Glezna si Picior) exista doar indicatii rarissime.
Nu ma pot pronunta pentru alte localizari anatomice.
Cat despre decontarea acestor servicii de catre CNAS... exista mari discrepante, de exemplu sunt decontate niste "orori" cum sunt "ortezele pentru hallux-valgus", care agraveaza enorm evolutia acestei deformatii... in acelasi timp cel mai banal medicament, de baza in tratamentul poliartritei reumatoide (deci vreo 100.000 pacienti), ei bine acest medicament (Metothrexat-ul comprimate) este pur si simplu interzis la utilizare, fiind scos din farmacii si din lista Ministerului Sanatatii, ceea ce obliga 100.000 pacienti sa se aprovizioneze din Austria, Germania, Franta, Ungaria sau Bulgaria...
La nivelul gleznei si antepicirioului infiltratiile cortizonice determina o patologie aparte: ruptura tibialului posterior, ruptura tendonului calcanean, ruptura placii plantare, ruptura muschiului FHL si multe, multe altele.
De ce totusi colegii practica asemenea proceduri?? Veti gasi raspunsul indirect, punandu-va intrebarea de ce toti doctorii romani (ca si politicienii) merg sa se trateze in strainatate....
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Am citit intrebarile deasemenea si raspunsurile. [Editat: Intrebarile si raspunsurile de mai sus reprezinta o sinteza preluata din seria de intrebari adresate dlui dr. Marius Uscatu pe MedLive.ro] Intrebarea mea ar fi care este acel medic specialist in ale gleznei si picior care daca ai sansa sa fii dotat cu discomfortul durerilor de glezna respectiv picior, sa fie dispus sa te consulte eficient diagnostincand indubitabil cel putin o cauza reala din cele 30-40 de care amintiti dr. Marius Uscatu ?
Prefer sa renunt la multe si inutile investigatii dar mai ales la tratamente medicamentoase hazardate, de tip experimental sau depasite. Asadar astept o recomandare, adresa cabinet/clinica fie ea si privata, telefon, etc.
Doresc un raspuns concret.
Cu respect, multumesc pentru raspuns.
P. A.
[Editat de MedLive.ro]

Buna ziua!
Fireste, eu nu va pot determina sa veniti in consultatie la mine. Ar fi impotriva eticii si a spritului acestui site.
Daca vreti insa s-o faceti, sunte bine primit.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Ne puteti spune concret unde putem gasi diagnosticul corect ?

Buna ziua!
Diagnosticul corect se obtine printr-un examen clinic atent si competent, dar evitand un medic care sa pronunte termenul "pinten" sau "cioc" sau "osteofit" calcanean, si care sa nu va practice infiltratii cortizonice sau iradiere cu radiatii Roentgen.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Aveti dreptate, pentru mama mea durerea de calcai a fost preambulul artrozei genuchiului.
Acum 3-4 ani a inceput durerea de calcai, diagnostic pinten calcaneean, a incercat diverse tratamente medicamentoase, inutil, a facut pana la urma raze Roentgen, ce-i drept durerile au cedat imediat. De anul trecut au inceput durerile la genuchi, a facut numeroase injectii cu antinflamatoare, calmante, inclusiv injectii cu acid hyaluronic, inutil, pana la urma a ajuns la Sp. Foisorul de Foc, acolo a facut artroscopie si un tratament de curatare a articulatiei. De atunci numai are dureri foarte mari, mai sunt doar dureri usoare dimineata la trezire cand se da jos din pat, speram ca asa o va duce multi ani de acum incolo, si sa nu ajunga la protezare. I s-a mai recomandat sa slabeasca neaparat.

Nu inteleg care este, de fapt, intrebarea D-voastra.
Asa dupa cum va precizam, nu are sens sa discutam despre "cioc la calcai".
Prin urmare, care dintre cele 30-40 de cauze au stat la originea durerilor D-voastra calcaneene?
Talonetele, pentru a avea un rol benefic, trebuie confectionate pe masura, strict manual, de catre un veritabil specialist in domeniu (eu inca nu l-am gasit in Romania...).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua,

Din punctul meu de vedere primul pas in realizarea unei perechi de "talonete" adecvate [ desi eu as utiliza mai degraba termenul de orteza functionala pentru picior] consta in existenta unei prescriptii corecte si detaliate. Prin prescriptie inteleg indicarea parametrilor tehnici de proiectare si executie [ ex: tip de material, duritate, caracteristici geometrice, etc.] in acord cu patologia corect diagnosticata. Din pacate, in Romania, prescriptia se reduce la a indica denumirea dispozitivului -talonet- si absenta totala a parametrilor tehnici necesari executiei. Rezultatul este ca indiferent de patologie toate talonetele arata la fel. De aceea eu cred ca diagnosticarea corecta trebuie insotita de o prescriptie detaliata a dispozitivului medical ["talonetul"]. Intrebarile care se ridica sunt : ce inseamna o prescriptie detaliata pentru aceasta patologie si cine poate sa faca aceasta prescriptie ?
Cu respect,
Daniel

Buna ziua!
Aveti perfecta dreptate: in afara prescriptiei, in toate cazurile eu mergeam chiar la firma specializata pentru a confectiona eu insumi talonetele, dupa necesitatile pacientului.
Este adevarat ca am gasit recent un podolog francez care poate face el insusi aceste talonete, dupa o prescriptie minutioasa din partea mea, evidenat fara nici un fel de "amprenta computerizata", foarte "la moda" in Romania, dar perfect inutila.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
www.chirurgiapiciorului.ro

Buna ziua,
Tinand cont de pregatirea si experienta dumneavoastra ar fi foarte interesant daca ati fi de acord sa discutati mai in detaliu elementele prescriptiei dumneavoastra. De asemenea, cred ca este important de cunoscut care sunt situatiile in care "talonetele" sunt indicate, tinand cont de faptul ca, asa cum ati precizat, sunt mai multe cauze care genereaza aceasta patologie. Legat de amprenta computerizata sunt in total acord cu dumneavoastra ! Realitatea este ca ea prinde bine din punct de vedere al cresterii vanzarilor pe o piata in care alternativele care sa contribuie la educatia si informarea obiectiva a pacientilor aproape nu exista !
Cu respect,
Daniel

Buna ziua Domnul Doctor Uscatu si Daniel,

din experienta mea, nu cred ca se poate lista situatiile in care talonete sunt indicate.

De ce? Pentru ca realizare de o pereche de talonete personalisate depinde in primul rand de Diagnosticul si daca acestul a fost bun sau nu. Puteti realiza cea mai frumoasa taloneta cu cel mai bun material, daca diagnosticul n a fost bun face mai rau de cat mai bine.

Din cauza asta in primul rand trebuie un examen clinic bine facut care tine cont nu doar de picioarele paceintului dar si de persoanei

Dupaia in fucnctie de diagnosticul orientam pacientul spre un sau mai mult ( in fucntie de cazul clinic) tratamenti conservatori ( model de incaltaminte, talonete personalisate, pedicurie medicala, orthoplastie, gymnastica...) sau chirurgical.

Un Medicul, podologul, fizioterapeutul trebuie sa lucreaza impreuna pentru a explica si a asigura cel mai bun rezultat pentru pacientul.

cu respect

Dl Pierre
Pedicure Podologue Franta/Romania/ Italia

Stimate Coleg Pierre,
Aveti perfecta dreptate in privinta diagnosticului, pentru ca talonetele sunt precrise aleatoriu sai fara un diagnostic de precizie.
In privinta colaborarii, stiti la fel de bine ca mine ca am venit eu insumi cu pacintul la D-voastra pentru a discuta posibilitatile realiste de tratament podologic, prin tratamente personalizate.
Sunteti, oricum, singurul din Romania care are priceperea necesara tratamentului podologic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Buna ziua,

Daca prescriptia "talonetelor" depinde de diagnostic si avem o clasificare a diagnosticelor nu vad de ce nu putem sti in care din situatiile diagnosticate sunt utile "talonetele" ! Literatura medicala prezinta corelatii intre diagnostic si prescriptia "talonetelor". Prescriptia trebuie se reflecte modul in care persoana care pune diagnosticul gandeste ca talonetul ar trebui sa actioneze pentru a contribui la evolutia pozitiva a tratamentului ! Faptul ca nu exista specialisti care sa proiecteze aceste dispozitive se datoreaza atat lipsei unui sistem de educatie in acest domeniu cat si faptului ca cine pune diagnosticul nu stie exact ce sa ceara de la un astfel de dispozitiv

Cu respect,
Daniel

Aveti perfecta dreptate.
Si in cazul D-voastra a fost tratat doar efectul (durerea calcaneana) si in nici un caz cauza reala a problemei. Este ca si cum am trata ochiul pentru durerile oculare determinate de sinuzita...in loc sa tratam sinuzita (cauza).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Am avut şi eu o situatie similara, adică un "cioc" in călcâi şi am fost şi eu la un doctor din acela "tampit " (pe care trebue sa-l ocolest) care mi-a indicat laser şi talonetă si mi-au trecut durerile, fara sa mai apara. Inţeleg ca sunt cca. 30,40, chair 50 de cauze reale nu aşa zisul pinten.
///
[Editat de MedLive.ro]

Buna ziua!
Termenul de "fasceita plantara" este corect, insa nu descrie un diagnostic, ci doar un simptom. este un simptom, similar durerii de cap din amigdalita. In cazul unei amigdalite va veti ocupa de durerea de cap sau de inflamatia amigdalei??? Este acelasi caz, fasceita reprezinta doar simptomul unei alte probleme, care este cel mai adesea o tulburare de statica a membrului pelvin, si care trebuie corect diagnosticata.
Daca va veti concentra doar asupra fasceitei, veti efectua clasicele "tratamente", cu efecte nule: infiltratii cortizonice, iradiere cu Radiatii Roentgen sau, Domne fereste, chiar intrventii chirurgicale de ""inlarurare a pintenului"".
Cat despre reale tratamente, daca este vorba despre o problema neurochirurgicala (sndrom compresiv lombar) tratamentul este neurochirurgical, daca este o problema compresiva locala (sindrom canal tarsian) se practica decompresia canalului tarsian, daca este o problema reumatologica se initiaza tratamentul de fond, daca este o problema vasculara se consulta Chirurgul vascular etc etc
Cum as putea prescrie un tratament fara sa cunosc originea reala a suferintei??
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua!
Este profund fals ceea ce afirmati. Nu exista "depuneri de calciu" decat sub forma de calculi urinari sau biliari.
In rest, putem vorbi despre osteofite (la nivelul articulatiilor), ce reprezinta o forma de aparare a organismului in fata degradarii artrozice a articulatiilor.
In general, osteofitele reprezinta un fapt "benefic" in cazul degradarii artrozice, din simplul fapt ca protejeaza articulatiile. Inlaturarea acestor osteofite este urmata invariabil de destabilizarea acestor articulatii, cu consecinte importante.
In general, masajul este rareori benefic. In prezenta unui sindrom inflamator are efecte teribil de neplacute.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Dar chondrocalcinoza, domnule dr.? Nu e tot o depunere de calciu, la niv. articulatiilor?

Si atunci daca am asa ceva ce tratament ar trebui sa urmez???

Buna ziua!
Marea problema a infiltratiilor cortizonice calcaneene este, in afara perfectei inutilitati, rata mare de complicatii.
Va pot spune ca am un lot de cel putin 10 pacienti care au suferit o ruptura a tendonului calcanean (sau, arhaic, "achilean") in urma unei singure infiltratii cortizonice. Va marturisesc ca nici un doctor din lume (am studiat literatura) nu a consultat intr-un singur an 10 pacienti cu ruptura tendonului calcanean secundara infiltratiilor cortizonice calcaneene.
Cui se datoreaza aceasta rata catastrofala de complicatii?? Tocmai numarului mare de infiltratii cortizonice calcaneene care se practica in Romania (la mine ajung sute de pacinti anual cu aceasta patologie, din care peste 60% au suferit aceste infiltratii sau au fost iradiati local cu Radiatii Roentgen).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua! Mama mea a fost diagnosticata de catre un ortoped si reumatolog cu pinteni la calcaiul drept. Are niste dureri foarte mari in calcai, care urca spre glezne si genunchi. Am mers la un medic de curand si pe langa pinten a mai diagnosticat-o si cu artroza. Mentionez ca mama mai are si osteoporoza. A facut radioterapie, fizioterapie si bienenteles a luat si foarte multe antiinflamatoare. Acum ar mai trebui sa faca electrosocuri. Va rog frumos sa-mi spuneti unde pot gasi un medic care sa ne spuna un diagnostic corect si un tratament adecvat pentru ca durerea nu a trecut deloc? Mentionez ca suntem din Iasi , Va multumesc!

Buna ziua!
Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles exact detaliile necesare: varsta, greutate/inaltime, status ocupational, antecedente traumatice, metabolice, vasculare, reumatologic-inflamatorii etc.
Cred ca nu mai are sens sa discutam despre faimosul "pinten"....ati citit comentariile mele de mai sus??
Astept elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Mama mea a fost diagnosticata cu acele "ciocuri" in calcai la ambele picioare in urma radiografiei i sa spus sa faca fizioterapie cu laser si ultrasunete a facut 10 sedinte dar total inutile durerea a persitat si persista in continuare intrebarea mea catre dumneavoastra este unde trebuie sa mearga si ce fel de investigatii sa fca pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator

Buna ziua!
Ati citit comentariile mele de mai sus??
Ati inteles ca nu se pune problema unui astfe; de "diagnostic"??
Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles exact detaliile necesare: varsta, greutate/inaltime, status ocupational, antecedente traumatice, metabolice, vasculare, reumatologic-inflamatorii etc.
Astept elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Buna ziua!
Aveti perfecta dreptate, se practica aponevrotomia plantara partiala artroscopica, dar.....numai dupa 1-2 ani de tratament conservator bine condus (care exclude iradierea cu radiatii Roentgen sau infiltratiile cortizonice locale).
Doar 0,1% din pacientii cu aponevrozita plantara vor ajunge la operatie, din simplul motiv ca tratamentul conservator este foarte eficient (tratament care exclude iradierea cu radiatii Roentgen sau infiltratiile cortizonice locale).
Problema reala a talalgiilor este de fapt diagnosticul, pentru ca doar in 20-30% din cazuri este vorba despre aponevrozita de reactie, in celelalte cazuri fiind vorba despre sindrom compresiv lombar., insuficienta vasculara, boli reumatologice, artroze degenerative ale retro-piciorului si multe, multe altele.
Prin urmare, este absolut ridicol sa practici o infiltratie sau sa operezei un "pinten" la un pacient cu vreo boala reumatologica autoimuna sau cu Picior Charcot diabetic sau cu vreo hernie discala etc etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua!
Talalgiile (durerile calcaneene) pot avea o cauza mecanica locala, dar si o cauza reumatologica (boli inflamatorii autoimune), vasculara (arteriala, vanoasa, limfatica), metabolica (diabet, guta), post-traumatica (fracturi de stress), degenerativa (artroza articulatiilor retro-piciorului), neurochirurgicala (sindrom compresiv radicular), neurochirurgicala locala (compresia nervului tibial posterior in canalul tarsian), si multe, multe alte cauze similare.
Credeti ca poate cineva ghici care este cauza, fara un examen clinic atent si competent?
Cand vorbesc despre "competent" exclud acel medic care pronunta termenul "pinten" sau "Osteofit" calcanean sau va propune tratamente periculoase si inutile de genul infiltratiilor cu Diprophos sau iradierii locale cu radiatii Roentgen.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua!
Infiltratiile cu Diprophos pot avea locul lor in terapeutica, dar nu la nivelul Gleznei si Piciorului, si mai ales nu in frecventa cu care se practica (se practica de 1000-10.000 ori mai mult decat ar fi necesar).
Prin urmare, nu este vorba despre sarlatanie, di despre aplicarea inadecvata a unor procedee de altfel benefice (uneori miraculoase, cum este uneori cazul lombalgiilor).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua!
Din pacate nu va pot transmite aici datele personale, insa ele sunt facil de gasit la orice cautare pe internet. Este suficient sa cautati numele meu si veti gasi foarte repede datele de contact.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Buna ziua!
As vrea sa luati legatura cu cei 20-30 de ortopezi din Franta dedicati Gleznei si Piciorului. Eu ma intalnesc de cel putin 5-6 ori pe an cu acesti colegi dedicati Gleznei si Piciorului, constituiti in 3 asociatii profesionale strict specializate.
Nu exista o operatie pentru "pintene", este o greseala majora, cu urmari penale in Franta (orice avocat va castiga procesul impotriva unui medic ce practica un astfel de procedeu).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

eu v-as fi recomandat din start un rmn-irm lombar, avand suspiciunea de discopatie lombara l5-s1 sau mai corect o hernie de disc cu o sciatica atipica, acum bilaterala.. Daca aveti dificultate la mers pe varfuri e bine sa va vada un neurochirurg. Eu nu as fi recomandat.lasser ,corticoterapie locala s.a.m.d..

Talalgia (durerea calcaneeana) poate fi expresia sindromului compresiv lombar (hernie de disc, stenoza canalului lombar).
Un RMN este intotdeauna recomandat DUPA examinarea clinica la neurochirurg si niciodata inainte.
RMN-ul nu este un scop in sine, ci un instrument in mana celui care stie sa interpreteze imaginile in context clinic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Dragii mei. Eu am avut niste dureri cumplite la picuiorul stang, tot asa la calcai. Am fost la "n" doctori, unul imi spunea ceva ,altul altceva,>.ultimul mi-a spus ca am pinten .Mi-a recomandat taloneti, etc. Bineinteles ca nu mi-au trecut durerile. (asta a durat cam 3 ani) . Anul acesta,prin primavara ,m-am plans la o farmacista ,sa-mi dea ceva de durere. Ce credeti ca mi-a spus? Mi-a dat o crema -diclofenac-cu care sa ma masez la picior in fiecare seara timp de o luna .Vreau sa va spun ca in prima noapte am avut niste dureri groaznice, la tot piciorul. Dimineata ,nemaiputand de durere ,am luat un Flamexin. M-a lasat durerea. Vreau sa va spun ca am urmat sfatul farmacistei, si nu ma mai doare deloc piciorul. Ce mi-a spus farmacista ca am, de fapt este surplusul de calciu care nu se elimina din organism, si se depune prin partile mai sensibile ale corpului. Intr-adevar, dupa un timp a inceput sa ma doara celalalt picior. Dar l-am masat ,si nu m-a mai durut.
Deci > unde simti durerea, fa masaj. sa nu lasam sa se depuna calciul.

Ma surprinde, sunt rezident pe radiologie intr un centru universitar in Franta si dam astfel de diagnostice si avem ex IRM pt fasceita plantara si se opereaza pintenele ce determina simptomatologia. Surprinzatoare declaratie a dlui Dr ortoped.

O abordare complet inutila.
Pintenul nu doare!

Este chiar subiectul acestui articol si al tuturor comentariilor mele.
Durerile calcaneene (atat de frecvente) nu sunt datorate "pintenului", ci sunt datorate mai ales supra-incarcarii de tip mecanic, prin greutate excesiva sau/si efort exagerat..
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Inteleg din raspunsurile dvs ca ne recomandati sa "fugim infiltratii cortizonice catastrofale cu Diprophos". Sunt acelea ilegale - o salratanie? Ati facut vreun demers in al le declara ilegale? Eu stiu ca CNAS deconteaza astfel de interventii...
Sar mai ales, puteti sa detaliati putin mecanismul lor "catastrofic".

Eu v-as fi recomandat din start un rmn-irm lombar, avand suspiciunea de discopatie lombara l5-s1 sau mai corect o hernie de disc cu o sciatica atipica, acum bilaterala.. Daca aveti dificultate la mers pe varfuri e bine sa va vada un neurochirurg. Eu nu as fi recomandat.lasser ,corticoterapie locala s.a.m.d..Fiecare doctor decide pentru pacientul sau ce este mai bine . Eu nu v-am consultat si nici nu-mi permit sa contrazic pe colegii care v-au consultat si tratat pana acum pentru . MI-am dat doar parerea mea bazata numai pe descrierile si comentariile acestora..Cine vede pacientul decide diagnosticul si tratamentul corect.Poate va va ajuta si parerea mea dar nu va va vindeca.

Un RMN este intotdeauna recomandat DUPA examinarea clinica a neurochirugului si niciodata inainte.
RMN-ul nu este un scop in sine, ci un instrument in mana celui care stie sa interpreteze imaginile in context clinic.
Talalgia (durerea calcaneeana) poate fi expresia sindromului compresiv lombar (hernie de disc, stenoza canalului lombar).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Pentru ca ma intereseaza si pe mine subiectul am citit intrebarile si raspunsurile din acest articol, dar n-am aflat decat ce nu trebuie facut in caz de dureri la glezne/calcai,etc si ca ar exista 40-50 de cauze ale durerii...unde anume as putea afla care este adevarata cauza in cazul meu nu am aflat, din pacate! Orice profan cu oarecare inteligenta isi da seama ca daca un tratament nu i-a fost de folos,atunci trebuie cautat mai amanuntit diagnosticul,dar un medic trebuia sa spuna si unde anume trebuie sa ne adresam pentru acest lucru. Imi pare rau sa va spun ca articolul, in forma actuala, este nefolositor pentru cititori.

Echipa medicala MedLife - Chirurgia antepiciorului, Ortopedie Traumatologie

Uscatu Marius Mihail,Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie
Medic Specialist...

Articole similare

Cum scapi de sughit? / Foto: Photoxpress.com O inhalare ascutita urmata de un "hac" enervant - acesta este, in linii mari, sughitul. Din pacate, cei mai multi dintre noi au sughitat macar o data in viata. Chiar daca pare amuzant din exterior, pentru cei care nu se pot opri din sughitat, acesta este de-a dreptul iritant. Comenteaza acest subiect...
Intr-o rocada care modifica arhitectura industriei farmaceutice internationale, elvetienii de la Novartis tranzactioneaza cu britanicii de la GlaxoSmithKline active in valoare de peste 20 de miliarde de dolari. Divizia oncologica a GSK va fi cumparata de Novartis cu banii jos: 14,5 miliarde de dolari. Novartis detine deja o cota importanta din...
Unul dintre puținele locuri din România unde dependența de alcool, droguri, jocuri de noroc sau chiar de computer este tratata prin consiliere psihologica, terapie de grup si terapie ocupaționala se gaseste în Sura Mica, un sat sasesc aflat la 10 kilometri de Sibiu, Asezamântul Nazaret. Unul dintre psihologii centrului, Alexandru Lescau, care...
HTA, o problema atat pentru cei mai in varsta cat si pentru tineri / Foto: Photoxpress.com Sanatatea este apanajul celor tineri, se spune. De aceea poate, pana sa ajungem la 40 de ani, multi dintre noi acorda prea putina importanta dietei, activitatilor fizice si controalelor medicale regulate. Pentru cei inclusi in aceasta categorie de varsta,...
Cand copilul are febra / Foto: Photoxpress.com Febra la copii este unul dintre principalele simptome clinice tratate de medicii pediatri si unul dintre cele mai dese motive de ingrijorare pentru parinti. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Un copil are febra atunci cand temperatura corpului depaseste 38 gradeC (masurata rectal), 37.5...