Publicat la: 
5/11/2015

Exista sau nu riscuri asociate consumului de antibiotice pe durata sarcinii?

Nu exista nicio asociere intre urmarea tratamentelor antibiotice pe durata sarcinii si riscul aparitiei efectelor adverse la noii nascuti, spun cercetatorii canadieni in urma unui studiu efectuat recent. Antibioticele sunt prescrise la 4 din 10 femei gravide, cele mai comune substante recomandate pentru tratament fiind azitromicina si claritromicina, ambele apartinand clasei de medicamente ce poarta numele de macrolide.

"Impreuna cu penicilina, medicamentele din clasa macrolidelor au cel mai mare grad de generalitate, fiind permisa utilizarea acestora chiar si pe durata sarcinii. Cu toate acestea, exista dezbateri pe baza riscurilor pe care consumul acestor tratamente medicamentoase le prezinta asupra sarcinii: care sunt efectele secundare si daca putem vorbi despre riscul aparitiei unor defecte de nastere la nou nascut," a declarat Anick Berard, principala autoare a studiului si profesoara in cadrul Universitatii din Montreal, Canada.

"Prin urmare, ne-am propus sa analizam riscul aparitiei malformatiilor congenitale dupa expunerea fatului la cele mai utilizate substante din clasa macrolidelor si in urma cercetarilor si experimentelor noastre nu am gasit niciun asemenea risc," a adaugat autoarea.

Echipa de cercetatori canadieni a analizat mai mult de 135.000 de cazuri in cadrul studiului, ce a avut loc in provincia Quebec. Datele arata ca la aproximativ 2% dintre femeile participante la test le-au fost prescrise astfel de tratamente pe baza de substante antibiotice in primul trimestru de sarcina, iar malformatiile congenitale majore au aparut in circa 10% dintre nou nascutii incadrati in studiu. Dar cercetatorii nu au gasit in cadrul examinarilor acestora nicio asociere intre consumul de substante din clasa macrolidelor si riscul aparitiei defectelor de nastere, conform studiului publicat de catre autori in editia din octombrie a jurnalului "Pharmacoepidemiology and Drug Safety".

Exista o confuzie in randul populatiei ce are in vedere utilizarea macrolidelor pe durata sarcinii si ca aceasta confuzie este datorata lipsei cercetarilor stiintifice pentru confirmarea singurantei utilizarii altor antibiotice, precum azitromicina, care este adesea recomandata in tratarea infectiilor cu bacteria chlamydia, si, drept urmare, o mare parte din populatie asociaza, la nivel general, urmarea tratamentelor antibiotice de orice tip cu riscul aparitiei defectelor de nastere la nou nascuti, au spus cercetatorii.

In acest sens, este necesara efectuarea unor cercetari suplimentare pentru confirmarea singurantei utilizarii unor astfel de substante pe durata sarcinii, pentru a face public o lista clara cu substantele permise in astfel de cazuri.

Sursa: WebMd

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Iacovache Tudor Andrei,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Medic Primar
Popescu Aurora,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 76