Publicat la: 
27/09/2019

Oamenii de stiinta au condus un nou studiu, prin care au analizat 74.000 de nasteri din Scotia, prin care au descoperit ca femeile care au facut anterior o cezariana ar avea un risc mai mare de complicatii daca ar opta pentru o nastere naturala in sarcinile urmatoare, preferabil fiind sa repete cezariana. Cu toate acestea, specialistii subliniazafaptul ca riscul unor complicatii foarte grave este mic pentru oricare dintre alegeri. 

1,8% dintre femeile care au au nascut natural dupa o cezariana si 0,8% dintre cele care au optat tot pentru cezariana au avut probleme grave de sanatate la nastere, cum ar fi leziuni semnificative la nivelul uterului. 

Mai mult, bebelusii nascuti natural, dupa o cezariana, au avut mai multe probleme, 7,99% dintre acestia avand nevoie dupanastere de un medicament sau de aparate care sa ii ajute sa respire, comparativ cu 6,37% dintre cei nascuti prin cezariana repetata.

Numarul cazurilor de deces in cazul unei nasteri naturale dupao cezariana au fost extrem de scazute, adica numai 20 din numarul total de 28.499 de nasteri. 

De asemenea, complicatiile care afecteaza mama au fost rare. Ruperea uterului, una dintre cele mai frecvente ingrijorari in cazul femeilor care au facut cezariana iau apoi au optat pentru o nastere naturala, a reprezentat un caz la 500. 

Studiul a fost condus de oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford si de la Universitatea Aberdeen, fiind publicat in revista ”PLOS Medicine”. 

Specialistii au utilizat sase baze medicale de date din Scotia pentru a identifica 74.043 de nasteri normale, cu un singur copil, intre anii 2002 si 2015. De asemenea, au selectat doar femeile care au nascut prin cezariana si care nu au avut restrictii medicale pentru a doua nastere, fiind alegerea lor daca va fi una naturala sau tot cezariana. 

In cazul mamelor, au urmarit mai multe posibilitati:

 • Ruperea uterului, care poate provoca pierderi de sangemajore, fiind periculoasa atat pentru mama, cat si pentru copil.
 • Nevoia unei transfuzii de sange. 
 • Sepsis post-nastere (infectie).
 • Leziuni chirurgicale la nivelul vaginului sau sistemului urinar. 

In cazul copiilor, au urmarit:

 • Nasterea unui fat mort sau decesul in timpul nasterii.
 • Admiterea intr-o unitate de ingrijire speciala neonatala.
 • Nevoia de resuscitare.
 • Scor Apgar sub 7 la cinci minute dupa nastere.

Pentru a avea rezultate corecte, au luat in calcul mai multifactori, precum varsta mamei, indicele de masa corporala, fumatul, cate nasteri anterioare prin cezariana sau naturale a avut mama si durata de timp dintre sarcini.

Din numarul total de femei care au participat la studiu, 45.579 au ales sa nasca din nou prin cezariana, iar 28.464 au optat pentru o nastere naturala. Dintre femeile care au ales sa nascanatural, 71,6% au reusit sa o faca, in timp de 28,4% au avut nevoie de o cezariana de urgenta in timpul travaliului. 

Rezultatele pentru femei

 • 0,24% dintre femeile care au nascut natural si 0,04% dintre cele care au nascut tot prin cezariana au avut ruptura de uter.
 • 1,14% dintre femeile care au nascut natural si 0,5% dintre cele care au nascut tot prin cezariana au avut nevoie de o transfuzie de sange.
 • 1,8% dintre femeile care au nascut natural si 0,8% dintre cele care au nascut tot prin cezariana au avut complicatiigrave, cum ar fi sepsisul. 

Rezultate pentru bebelusi

 • 0,01% dintre bebelusii nascuti prin cezariana si 0,07% dintre bebelusii nascuti natural au decedat.
 • 0,33% dintre bebelusii nascuti prin cezariana si 1,63% dintre cei nascuti natural au avut nevoie de resuscitare la nastere.
 • 0,42% dintre bebelusii nascuti prin cezariana si 1,44% dintre cei nascuti natural au avut un scor Apgar mic la cinci minute dupa nastere.
 • 5,27% dintre bebelusii nascuti prin cezariana si 5,45% dintre cei nascuti natural au fost admisi intr-o unitate neonatala.

Femeile care au nascut natural au avut mai multe sanse sa alapteze si au stat mai putin in spital, comparativ cu cele care au optat pentru cezariana. 

Decizia cu privire la planificarea unei cezariene sau a unei nasteri naturale, dupa o cezariana, nu este usoara. Femeile trebuie sa se consulte cu specialistii pentru a calcula riscurile si beneficiile fiecarei optiuni. 

Sursa: www.nhs.uk

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Specialist
Iacob Camelia Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 57

Articole similare

Mama si nou-nascut / Foto: Photoxpress Momentele ce urmeaza nasterii sunt intense: bucuria aducerii pe lume a copilului, sentimentul coplesitor a ceea ce urmeaza, dar si revenirea dupa o operatie abdominala, la care se adauga problemele tipice postpartum, cum ar fi sanii umflati, modificari ale dispozitiei si scurgeri vaginale. Toate sunt normale...
MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private, isi propune sa informeze femeile din Romania in ceea ce priveste nasterea cat mai putin traumatizanta. In conferinta de la Bucuresti de pe 1 octombrie 2012, dr. Michel Odent va discuta si despre posibilitatea de a naste natural dupa o nastere prin cezariana. La inceputul anilor 1900,...
Psihoterapeut Catalina Dumitrescu / Foto: MedLive.ro "Cand am inceput proiectul Scoala Parintilor am identificat nevoia de informatie a viitorilor parinti. De foarte multe ori, medicul cu care intra in contact prima data, in general medicul ginecolog, nu are intotdeauna timpul necesar si disponibilitatea sa ofere exact informatii clare, precise:...
Bucuria sarcinii / Foto: Sxc.hu Femeile care au pierdut o sarcina nu trebuie sa astepte o anumita perioada de timp inainte sa ramana din nou insarcinate, sustin specialistii citati de BBC News. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen, la care au participat peste 30.000 de femei, arata ca cele mai mari sanse ca sarcina...
Psihoterapeut Catalina Dumitrescu Stii care sunt analizele din timpul sarcinii si care este rolul lor? Ce e mai bine atat pentru copilul tau cat si pentru tine: o nastere naturala sau una prin cezariana? Cum poti contribui la o dezvoltare armonioasa a celui mic? Scoala Parintilor, un proiect demarat de MedLife pentru parinti, isi propune sa...