Consumul de alcool in adolescenta si aparitia problemelor hepatice la varsta adulta

Alcoolul este principala cauza de declansare a cirozei hepatice si a decesului pe acest fond, la nivel global, iar consumul de alcool in randul adolescentilor reprezinta primul pas catre aparitia problemelor hepatice la varsta adulta.
Se impune revizuirea recomandarilor specialistilor in ceea ce priveste limitele consumului de alcool pentru a preveni aparitia problemelor de sanatate, conform unui raport publicat in revista de specialitate "The Journal of Hepatology", scrie sciencedaily.com.
Ciroza hepatica este responsabila pentru circa 493 de mii de decese ce se inregistreaza anual la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Recomandari privind consumul de alcool
In unele tari consumul de alcool in limitele normale nu depaseste 30 de grame pe zi, echivalentul a trei bauturi, pentru persoanele de sex masculin.
"Studiul nostru arata ca nivelul de alcool consumat la varsta adolescentei poate prezice riscul dezvoltarii cirozei la varsta maturitatii. Cu toate acestea, recomandarile specialistilor ce descriu consumul moderat de alcool nu ofera o siguranta in prevenirea aparitiei bolilor de ficat," explica Dr. Hannes Hagström, autorul principal al studiului si directorul Sectiei de Hepatologie de la Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm.
Analiza consumului de alcool si a cauzelor de deces
Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta suedezi au analizat retrospectiv rezultatele cercetarilor efectuate anterior pe aceasta tema.
Acestia au investigat datele unui studiu realizat la nivel national in perioada 1969-1970, colectate de la 49 de mii de barbati suedezi cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, care efectuau serviciul militar.
Cercetatorii au comparat apoi numerele de identificare personale din registrul national al pacientilor cu registrul cauzelor de deces pentru a stabili daca participantii la studiu au dezvoltat boli hepatice severe pana la finalul anului 2009.
Analiza de specialitate a luat in considerare si alti factori care ar fi putut contribui la deces, precum indicele de masa corporala, fumatul, narcoticele, capacitatea, cognitiva si sanatatea cardiovasculara.
Riscul declansarii bolilor hepatice pe fondul consumului de alcool in randul persoanelor de sex masculin
Consumul de alcool din perioada adolescentei tarzii a fost asociat cu un risc crescut pentru aparitia bolilor hepatice severe la varsta maturitatii.
Dupa 39 de ani de analize medicale efectuate in randul participantilor, 383 de barbati au prezentat o boala hepatica severa, diagnosticata ca ciroza hepatica, sau boala hepatica decompensata (descrisa prin prezenta carcinomului hepatocelular, ascita, varice esofagiene, sindrom hepatorenal sau encefalopatie hepatica), in timp ce o parte dintre acestia au decedat pe fondul bolilor hepatice severe.
Gradul de risc pentru declansarea bolilor hepatice a fost direct proportional cu nivelul de consum, fiind mai pronuntat in randul barbatilor ce consumau cel putin doua bauturi pe zi.
"Daca reusim ca prin concluziile acestui studiu sa scadem limita recomandata ce descrie consumul acceptat de alcool pentru o viata sanatoasa si daca populatia respecta noile recomandari, atunci vom putea observa in viitor o incidenta redusa de declansare a bolilor hepatice pe fondul consumului de alcool," declara Dr. Hangstrom.
Recomandarile care descriu limita sigura de consum trebuie revizuite, iar politicile de sanatate publica necesita sa fie ajustate in mod corespunzator pentru a preveni aparitia bolilor pe acest fond.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...

Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...

De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...