Publicat la: 
23/01/2018

ficat consum alcool adolescenta probleme hepatice

Alcoolul este principala cauza de declansare a cirozei hepatice si a decesului pe acest fond, la nivel global, iar consumul de alcool in randul adolescentilor reprezinta primul pas catre aparitia problemelor hepatice la varsta adulta.

Se impune revizuirea recomandarilor specialistilor in ceea ce priveste limitele consumului de alcool pentru a preveni aparitia problemelor de sanatate, conform unui raport publicat in revista de specialitate "The Journal of Hepatology", scrie sciencedaily.com.

Ciroza hepatica este responsabila pentru circa 493 de mii de decese ce se inregistreaza anual la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Recomandari privind consumul de alcool

In unele tari consumul de alcool in limitele normale nu depaseste 30 de grame pe zi, echivalentul a trei bauturi, pentru persoanele de sex masculin. 

"Studiul nostru arata ca nivelul de alcool consumat la varsta adolescentei poate prezice riscul dezvoltarii cirozei la varsta maturitatii. Cu toate acestea, recomandarile specialistilor ce descriu consumul moderat de alcool nu ofera o siguranta in prevenirea aparitiei bolilor de ficat," explica Dr. Hannes Hagström, autorul principal al studiului si directorul Sectiei de Hepatologie de la Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm.

Analiza consumului de alcool si a cauzelor de deces

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta suedezi au analizat retrospectiv rezultatele cercetarilor efectuate anterior pe aceasta tema.

Acestia au investigat datele unui studiu realizat la nivel national in perioada 1969-1970, colectate de la 49 de mii de barbati suedezi cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, care efectuau serviciul militar.

Cercetatorii au comparat apoi numerele de identificare personale din registrul national al pacientilor cu registrul cauzelor de deces pentru a stabili daca participantii la studiu au dezvoltat boli hepatice severe pana la finalul anului 2009. 

Analiza de specialitate a luat in considerare si alti factori care ar fi putut contribui la deces, precum indicele de masa corporala, fumatul, narcoticele, capacitatea, cognitiva si sanatatea cardiovasculara.

Riscul declansarii bolilor hepatice pe fondul consumului de alcool in randul persoanelor de sex masculin

Consumul de alcool din perioada adolescentei tarzii a fost asociat cu un risc crescut pentru aparitia bolilor hepatice severe la varsta maturitatii. 

Dupa 39 de ani de analize medicale efectuate in randul participantilor, 383 de barbati au prezentat o boala hepatica severa, diagnosticata ca ciroza hepatica, sau boala hepatica decompensata (descrisa prin prezenta carcinomului hepatocelular, ascita, varice esofagiene, sindrom hepatorenal sau encefalopatie hepatica), in timp ce o parte dintre acestia au decedat pe fondul bolilor hepatice severe.

Gradul de risc pentru declansarea bolilor hepatice a fost direct proportional cu nivelul de consum, fiind mai pronuntat in randul barbatilor ce consumau cel putin doua bauturi pe zi.

"Daca reusim ca prin concluziile acestui studiu sa scadem limita recomandata ce descrie consumul acceptat de alcool pentru o viata sanatoasa si daca populatia respecta noile recomandari, atunci vom putea observa in viitor o incidenta redusa de declansare a bolilor hepatice pe fondul consumului de alcool," declara Dr. Hangstrom.

Recomandarile care descriu limita sigura de consum trebuie revizuite, iar politicile de sanatate publica necesita sa fie ajustate in mod corespunzator pentru a preveni aparitia bolilor pe acest fond.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 3D, Medicina interna

Medic Primar
Medic primar...
Medic Specialist
Grama Mihaela-Eugenia,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Barbatii si femeile cu varste intre 50 si 60 de ani, care pana la aceasta varsta au consumat alcool in exces, sunt predispuse la dementa, putand manifesta probleme grave de memorie in urmatorii 20 de ani din viata, potrivit unui studiu publicat in "The American Journal of Geriatric Psychiatry", scrie  BBC. Studiul intareste teza deja...
Atentie la alimentatie / Foto: Photoxpress Ficatul are multe functii, una dintre cele mai importante fiind cea de a inmagazina anumite vitamine, minerale si zaharuri pentru a fi utilizate ca sursa de energie, de a curata si de a filtra toxinele din sange si a controla productia si secretia colesterolului. Starea generala de sanatate si vitalitate...
Consumat cu "cap", vinul creste apetitul sexual/ Foto: Reuters O zicala mai veche spune ca vinul e bun pentru femei cand il beau barbatii. Francezii cred de ceva timp ca felul in care ne alimentam poate imbunatati sexul. Spre exemplu, pana nu de mult, miresele din "tara cocosului galic" consumau sparanghel in ajunul nuntii, scrie www....
Un nou studiu de la Universitatea Gothenburg din Suedia sugereaza ca efectele protective ale alcoolului sunt prezente doar in cazul persoanelor care prezinta un anumit genotip sau "machiaj" genetic. Se estimeaza ca doar 15% din populatie prezinta acest genotip particular. "Consumul moderat de alcool in sine nu are un efect protector puternic", a...
Bautul de placere este mai des intalnit printre persoanele educate / Foto: Photoxpress.com Mai avem bani de cheltuit pe bauturi alcoolice in perioada de criza sau, din cauza problemelor, alegem sa renunam la alte cumparaturi pentru alcool? Oamenii de stiinta si-au propus sa investigheze aceasta problema, pentru care au si gasit un raspuns....