Hrean: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
15 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
hrean beneficii proprietati contraindicatii

Despre hrean

Se crede că hreanul își are originea în Europa de Est. Este o legumă cruciferă, alături de muștar, wasabi, varză, broccoli și varză kale. Are o rădăcină lungă, albă și frunze verzi. Leguma se plantează la începutul primăverii sau toamna târziu și se dezvoltă în medii mai reci. Când rădăcina este tăiată, o enzimă descompune un compus numit sinigrină într-un ulei de muștar. Acest ulei, cunoscut sub numele de izotiocianat de alil, dă hreanului mirosul și gustul său revelator și poate irita ochii, nasul și gâtul. Hreanul este adesea confundat cu wasabi, un alt condiment picant comun în bucătăria japoneză. Acest lucru se datorează faptului că "wasabi" este, de fapt, pastă de hrean amestecată cu colorant alimentar verde. Adevăratul wasabi (Wasabia japonica) provine dintr-o plantă complet diferită și se spune că are un gust de pământ. În plus, este de culoare verde în loc de albă.

Beneficii hrean

Hreanul este o plantă cunoscută de milenii, ale căror proprietăți benefice au fost documentate din cele mai vechi timpuri. O parte din beneficiile hreanului sunt următoarele:

  • Hreanul ajută la reducerea inflamației

Hreanul, ca și alți membri ai familiei de plante de muștar, conține un compus chimic numit sinigrină. S-a demonstrat că sinigrina ajută la reducerea inflamației prin blocarea sau modificarea părților din sistemul imunitar care provoacă inflamații. Aceleași studii sugerează că sinigrina ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor arteriosclerozei, deși trebuie făcute mai multe cercetări înainte de a trage concluzii definitive.

  • Hreanul ajută la combaterea deteriorării celulelor

Rădăcina de hrean este bogată, în mod natural, în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea organismului de deteriorarea celulară prin faptul că se atașează de radicalii liberi. Studiile timpurii sugerează, de asemenea, că hreanul poate preveni creșterea celulelor canceroase de colon, plămâni și stomac, deși trebuie făcute mai multe cercetări la om.

  • Hreanul îmbunătățește sănătatea respiratorie

Hreanul provoacă o senzație unică de arsură pe care o poate declanșa în nas, gât și sinusuri. Dincolo de faptul că vă face ochii să lăcrimeze, hreanul vă poate ajuta, de fapt, sănătatea respiratorie. Un studiu a arătat că un supliment care conține hrean uscat și năut uscat a tratat eficient infecțiile sinusurilor și bronșita. Cu toate acestea, trebuie făcute mai multe cercetări pe această temă. 

  • Hreanul are proprietăți antibacteriene

Izotiocianatul de alil, uleiul eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată, poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Studiile sugerează că acesta poate combate o serie de bacterii periculoase, inclusiv E. coli, H. pylori și Salmonella. Un studiu în eprubetă a observat că izotiocianații extrași din rădăcina de hrean au ucis șase tipuri de bacterii orale. Un alt studiu în eprubetă a constatat că acești izotiocianați au împiedicat dezvoltarea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor. Izotiocianații se pot lega de anumite enzime pentru a împiedica creșterea celulelor bacteriene, deși mai sunt necesare studii pentru acest lucru. 

  • Hreanul și mierea 

Mierea și hreanul pot fi combinate într-o varietate de moduri pentru a crea remedii naturale pentru diferite afecțiuni. Se poate face sirop de tuse (o lingură de hrean ras cu o lingură de miere) și poate ajuta ca remediu împotriva durerilor de gât (o lingură de hrean ras cu o lingură de miere și o linguriță de suc de lămâie). Cele două ingrediente pot ajuta și la infecția sinusurilor (o lingură de hrean ras cu o lingură de miere și o linguriță de oțet de mere). Sunt necesare studii suplimentare pentru a ști exact în ce măsură poate ajuta acest amestec. Este indicat să fie consultat un medic înainte de-a trata acasă o afecțiune. Atenție și la contraindicații: Mierea nu trebuie administrată sugarilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism. Hreanul trebuie, de asemenea, utilizat cu prudență la copii, deoarece poate provoca tulburări de stomac sau reacții alergice.

  • Hreanul și alte beneficii

Oamenii folosesc hreanul și pentru infecții ale tractului urinar, colici, gută, dar nu există dovezi științifice solide care să susțină aceste utilizări.

Proprietăți hrean

Hreanul conține o serie de nutrienți importanți, printre care: 

  • Calciu;
  • Magneziu,
  • Potasiu;
  • Folați;
  • Vitamina C;
  • Zinc.

O linguriță de sos de hrean cumpărat de la magazin conține: 

  • Grăsimi: 2.85 grame;
  • Colesterol: 2.8 miligrame;
  • Sodiu: 41 miligrame;
  • Carbohidrați: 0.5 grame;
  • Fibre: 0 grame;
  • Zahăr: 0,5 grame.

O cană de hrean proaspăt măcinat conține: 

  • Calorii: 150;
  • Grăsimi: 2 grame;
  • Sodiu: 25 miligrame;
  • Carbohidrați: 34 grame;
  • Fibre: 14 grame;
  • Zaharuri: 9 grame;
  • Proteine: 6 grame.

Calorii hrean

O linguriță de sos de hrean cumpărat de la magazin conține 28,2 calorii, în timp ce o cană de hrean proaspăt măcinat conține 150 de calorii.

hrean beneficii proprietati contraindicatii

Utilizare hrean

Hreanul are o aromă unică și picantă, care poate schimba întreaga senzație a felului de mâncare în care este folosit. Cel mai la îndemână mod de a savura hreanul este sosul de hrean preparat în prealabil, care se găsește în magazine și poate fi folosit ca un condiment. Sosul de hrean poate fi folosit: 

  • ca sos pentru pește sau friptură;
  • pe o chiflă de hamburger în loc de maioneză;
  • amestecat în piureul de cartofi pentru o aromă picantă.

Pentru hreanul proaspăt, mai întâi se decojește leguma și apoi se taie în felii. Hreanul proaspăt poate fi fiert, sărat sau prăjit. Se potrivește bine cu alte legume rădăcinoase, inclusiv sfecla și cartofii, precum și cu broccoli sau varza de Bruxelles. Rădăcina este, de obicei, rasă și conservată în oțet, sare și zahăr, pentru a fi folosită ca un condiment. Hreanul mai este vândut și sub formă de suplimente și ceai.

Deoarece nu există o limită de siguranță stabilită în aceste forme, este indicat să fie consultat medicul pentru a asigura o dozare adecvată, în funcție de nevoile și afecțiunile fiecăruia. 

Contraindicații hrean

La fel ca alte alimente procesate, sosul de hrean cumpărat din magazin este relativ bogat în sodiu. Prea mult sodiu poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. O cantitate prea mare din rădăcina picantă a hreanului poate irita gura, nasul sau stomacul. Poate fi deranjantă mai ales pentru persoanele cu ulcer gastric, probleme digestive sau boli inflamatorii intestinale. În cele din urmă, nu se știe dacă hreanul este sigur în cantități mari pentru copii și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Bibliografie

  1. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-horseradish
  2. https://www.healthline.com/nutrition/horseradish

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării