MEDICINA GENERALA

12 Octombrie 2022

Importanța cortizonului în sănătatea organismului uman

Importanța cortizonului în sănătatea organismului uman

Tratamentele pe bază de cortizon sunt apreciate pentru efectul lor rapid în cazul în care suferi de dureri musculare sau articulare, dureri de spate, boli ale aparatului aspirator, afecțiuni dermatologice dureroase sau diverse alte probleme care generează manifestări care au nevoie de ameliorare rapidă. Este necesar, însă, să fie administrate cu precauție, exclusiv la recomandarea medicului, deoarece pot avea efecte adverse periculoase.

Ce este cortizonul

Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale pentru a face față stresului fizic sau psihic, dar și pentru a reduce inflamațiile sau pentru a opri procesele degenerative. În cazul în care glanda suprarenală nu produce suficient cortizol apare boala Addison.

Atunci când este furnizat sub formă de tratament medicamentos este numit cortizon. Termenul cortizon este utilizat în mod generic pentru medicamentele derivate din cortizol (glucocorticoizi sau corticosteroizi) care imită efectele induse de hormonul secretat în mod natural de glanda suprarenală. Este o substanță recunoscută pentru faptul că ameliorează durerile, fiind un puternic antiinflamator, fără a trata însă și afecțiunea care le-a produs. Este folosit ca tratament pentru dureri musculare sau articulare, alergii, dermatite, boli respiratorii, boli inflamatorii ale articulațiilor sau boli cronice gastroenterologice.

Recomandarea generală este ca tratamentele cu cortizon să nu fie administrate pe perioade lungi de timp.

Tipuri de cortizon

Tipuri de cortizon

După provenienţă, glucocorticoizii pot fi clasificaţi în naturali (cortizol, hidrocortizon) şi sintetici (prednison, prednisolon, metilprednisolon, triamcinolonă, dexametazonă, betametazonă).

Glucocorticoizii sintetici sunt mai activi decât cei naturali. Ei suprimă acțiunea sistemului imunitar atunci când acesta atacă propriile țesuturi, provocând dureri, mâncărimi sau umflare în anumite zone. Există glucocorticoizi cu durată de acțiune scurtă, intermediară sau lungă.

Tratamentul medicamentos cu cortizon poate fi sub formă de tablete, creme sau unguente, injecții, spray-uri nazale sau inhalatoare.

Efectele tratamentului durează în funcție de doza folosită, tipul de administrare și durata de acțiune a glucocorticoidului folosit. Astfel, efectele pot dura de la câteva ore la câteva săptămâni.

De reținut este că aceste tratamente se iau numai la recomandarea medicului, în dozele prescrise de acesta.

Rolul cortizonului în organism

Cortizolul asigură rezistența la stres fizic sau psihic, pentru ca organismul uman să funcționeze normal. Medicamentele derivate din cortizol contribuie la diminuarea inflamațiilor, având un efect rapid și foarte puternic. Sunt folosite în cazul durerilor articulare, micșorând inflamația și reducând senzația de durere în mod semnificativ.

Beneficiile produselor pe bază de cortizon

În cazul infiltrațiilor cu cortizon direct în articulațiile inflamate, durerea este redusă instantaneu, un aspect deosebit de important dacă afecțiunea de care suferi provoacă dureri mari și afectează dramatic calitatea vieții.

Dacă suferi de afecțiuni respiratorii, provocate de alergii, astm, BPOC, polipi nazali, boală pulmonară interstițială, rinită alergică sau sarcoidoză, tratamentul cu cortizon este primul la care se apelează, sub formă de inhalații.

Bolile neurologice, bolile dermatologice, bolile reumatice și cele gastroenterologice inflamatorii fac parte, de asemenea, dintre afecțiunile care sunt tratate cu medicamente pe bază de cortizon. Pelada sau căderea părului „în luminișuri” este o afecțiune în cazul căreia este recomandat cortizon injectabil, atunci când te confrunți cu forme rebele.

Cum se administrează tratamentele pe bază de cortizon?

Cum se administrează tratamentele pe bază de cortizon?

În cazul bolilor articulațiilor, cum este artroza, se pot recomanda injecții cu cortizon, numite și infiltrații cu cortizon, care vor fi făcute direct în articulația dureroasă, adică în genunchi, picior, umăr sau încheietura mâinii. Infiltrațiile cu cortizon au capacitatea de a reduce durerea, prin efectul lor antiinflamator.

În cazul afecțiunilor dermatologice, cum sunt dermatitele, eczemele, alergiile, pruritul genital sau înțepăturile de insecte se recomandă tratament sub formă de cremă sau unguent care conține cortizon. Acestea se aplică direct pe piele, în zonele afectate.

Afecțiunile reumatice sau imunologice care pot fi tratate cu cortizon sunt lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă sau polimialgia reumatică. Cortizonul poate fi recomandat și în cazul unor afecțiuni gastroenterologice, cum este boala Crohn, rectocolita sau hepatita autoimună.

Sub formă de steroizi, cortizonul tratează afecțiuni neurologice cum sunt recidivele de scleroză multiplă, afecțiunile autoimune, artrita, vasculita, inflamarea nervilor periferici sau durerile de cap tip cluster.

Alergiile de sezon, afecțiunile respiratorii, rinita alergică, polipii nazali, dermatita atopică și astmul fac parte dintre afecțiunile respiratorii pentru a căror tratare este, de asemenea, recomandat cortizonul.

Efectele secundare ale cortizonului

Este important ca medicamentele pe bază de cortizon să fie prescrise de către medicul specialist, întrucât cortizonul poate interacționa cu unele medicamente și pot apărea reacții adverse. Doza în care este prescris acest medicament, precum și durata tratamentului sunt foarte importante și nu pot fi stabilite decât de un medic specialist.

Uneori este necesar ca medicamente care tratează diabetul, anticoagulante, medicamente cu efect diuretic sau aspirina să fie administrate concomitent cu cele pe bază de cortizon. Medicul specialist îți va recomanda modul în care trebuie să iei tratamentul și lui trebuie să i te adresezi în cazul în care apar efecte adverse, fără a întrerupe tratamentul înainte de a primi această recomandare. Perioada pe care o prescrie medicul pentru administrarea tratamentului cu cortizon trebuie respectată întocmai.

De asemenea, medicul îți poate recomanda să urmezi un anumit regim alimentar în perioada în care iei tratament cu cortizon. În mod normal se recomandă reducerea sau suprimarea consumului de sare, dar și reducerea consumul de glucide (zahăr, pâine sau paste făinoase), pentru a evita creșterea glicemiei. Sunt restricționate și alimentele foarte condimentate, dulciurile și băuturile carbogazoase. Pentru limitarea efectelor secundare digestive, îți pot fi recomandate pansamente gastrice, care sunt administrate cu o jumătate de oră înainte să mănânci.

Acest tratament poate cauza retenție de apă, iar acest aspect poate avea ca urmare creșterea tensiunii arteriale și edeme. Nivelul potasiului din organism poate scădea în timpul tratamentului cu cortizon, caz în care sunt recomandate suplimente alimentare care conțin potasiu.

În cazul pacienților care fac tratament cu cortizon sau hidrocortizon injectabil, există riscul de atrofie și depigmentare a pielii, și chiar necrozarea țesutului din zona unde a fost făcută injecția.

Tratamentul cu cortizon se poate administra doar la recomandarea medicului și cu anumite măsuri de precauție în cazul copiilor sau femeilor însărcinate ori care alăptează. În același timp, e bine să discuți cu medicul înainte de a lua tratament pe bază de cortizon și dacă intenționezi să rămâi însărcinată, întrucât dacă apariția sarcinii are loc în timp ce faci tratament pot exista riscuri legate de dezvoltarea normală a fătului.

Efectele secundare mai grave ale tratamentului cu cortizon pot include afecțiuni psihice, apariția halucinațiilor, insomniile, dezvoltarea osteoporozei sau apariția diabetului, probleme digestive, afectarea echilibrului hormonal sau apariția sindromului Cushing. Sindromul Cushing medicamentos are ca simptome apariția mai ușoară a vânătăilor, vergeturi, depozite de grăsime în zona facială, reducerea masei musculare.

Efectele secundare apar mai ales dacă tratamentul este necesar pe o perioadă mai îndelungată, însă ele pot dispărea pe parcurs sau la finalizarea tratamentului. Trebuie să reții că acesta este un medicament puternic, care are de cele mai multe ori și efecte secundare nedorite, de aceea trebuie luat numai la sfatul medicului curant și sub supraveghere medicală.

 

Bibliografie

  1. “Hydrocortisone Injections”. NHS Choices. 2022, www.nhs.uk
  2. Yetman, Daniel. “What Should You Know about Cortisone Shots?” Healthline, Healthline Media, 31 Aug. 2021, www.healthline.com
  3. Konstantakos, Emmanuel. “What Is Cortisone?” Arthritis-Health, Arthritis-health, 2022, www.arthritis-health.com
  4. “Hydrocortisone for Skin - Brand Names: Dermacort, Dioderm, Derma Care, HC45, Zenoxone, Pinewood’s, Lanocort, Mildison Lipocream.” NHS Choices. 2022, www.nhs.uk
  5. “Hydrocortisone Topical”. Medlineplus.gov, 2018, https://medlineplus.govSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.