Publicat la: 
6/12/2010
Kinetoterapia in durerile coloanei vertebrale lombare. Programul Williams

Programul Williams ne scapa de durerile de spate / Foto: Vimeo

Lombosacralgia (low back pain sau durere de mijloc) este o durere lombara inferioara de cauza mecanica si poate fi generata atat de suferinta tesuturilor moi lombare, cat si de afectarea structurilor vertebrale (disc, ligamente, pediculi vertebrali, articulatii vertebrale posterioare). Tratamentul acestor afectiuni poate fi medicamentos, de posturare, fizioterapie si kinetoterapie, explica Dr. Alin Popescu, medic specialist medicina sportiva. Programul Willliams este unul din programele kinetoterapice utilizate in patologia coloanei vertebrale lombare, se realizeaza in trei etape si variaza de la un pacient la altul, in functie de localizarea afectiunii, varsta si profesia lui.

Fazele durerilor lombosacrale:

  • In perioada acuta cand durerile lombosacrale sunt intense, cu sau fara iradiere, pacientul nu isi poate calma durerile nici intins in pat si prezinta contractura musculara lombara.
  • In perioada subacuta cand durerile au mai cedat, cele de repaus au disparut, bolnavul se poate misca in pat fara dureri, se poate deplasa prin camera, poate sa stea pe scaun un timp mai mult sau mai putin limitat. Durerea este suportabila daca nu isi mobilizeaza coloana.
  • Perioada cronica in care pacientul isi poate mobiliza coloana, durerile fiind moderate. In timpul mersului si a ortostatismului, durerile pot aparea dupa o perioada mai lunga de timp.
  • Perioada de remisiune completa, cand pacientul nu mai are simptome, dar oricand se poate repeta un episod dureros.

Programul Williams cu cele trei faze ale sale (I, II, III) este orientat in functie de starea clinica a pacientului.

In perioada acuta, cele mai importante obiective sunt posturarea in pozitii antalgice (pozitii in care durerea sa se amelioreze), relaxarea generala si a contracturii musculare lombare. Nu se recomanda inceperea exercitiilor din programul Williams in aceasta perioada.

In perioada subacuta se initiaza exercitiile Williams cu faza I a acestui program pentru a asupliza trunchiul inferior, constand in exercitii de remobilizare a coloanei lombare, basculari de bazin, intinderea musculaturii paravertebrale.

Faza I Williams cuprinde urmatoarele exercitii care trebuie facute de doua ori pe zi, de cate trei-cinci ori fiecare exercitiu.

Exercitiul 1: Intins pe spate, genunchii indoiti si incet permitandu-le sa cada pe podea in pozitia intinsa, relaxat; se repeta de cinci ori (pentru promovarea flexibilitatii lombare si a ischiogambierilor - musculatura posterioara a coapsei).

Exercitul 2: Intins pe spate, se flecteaza si se extind genunchii.

Exercitiul 3: Intins pe spate, flecteaza genunchii, apoi se aduc ambii genunchi deasupra pieptului si cu ambele maini se trage de genunchi spre piept, se mentine aceasta pozitie pana se numara la zece, apoi se revine la pozitia de start cu picioarele intinse; se repeta de trei ori (pentru promovarea flexibilitatii lombare si a ischiogambierilor).

Exercitiul 4: Intins pe spate cu picioarele pe podea, mainile unite in spatele gatului, se ridica un genunchi cat se poate de aproape catre piept; se mentine pozitia cat se numara pana la zece; se revine in pozitia neutra initiala si se repeta cu piciorul opus pana fiecare picior a fost indoit de cinci ori (pentru elasticitatea lombara, ischiogambieri, iliopsoas, pentru a creste puterea musculaturii abdominale).

Exercitiul 5: Intins pe spate cu mainile deasupra capului si cu genunchii indoiti, se incearca lipirea zonei lombare de podea si in acelasi timp se contracta musculatura abdominala; se mentine aceasta pozitie pana la zece si se repeta de cinci ori (pentru cresterea puterii musculaturii abdominale superioare si inferioare).

Exercitiul 6: In sezut pe scaun cu mainile pe langa corp, aplecarea capului intre genunchi, permitand mainilor sa ajunga pe podea; se mentine pozitia pana se numara la trei; se aduce corpul in pozitia initiala; se repeta de cinci ori (pentru elasticitate lombara si a ischiogambierilor, se creste forta musculaturii lombare inferioare).

Faza a II-a a programului Williams. Exercitiile din faza a II a trebuie facute de doua ori/zi timp de patru luni; daca la sfarsitul acestei faze totul se desfasoara confortabil, se poate trece la faza III.

Exercitiul 7: Intins pe spate, se indoaie ambii genunchi, picioarele sunt pe podea; se roteste bazinul si picioarele spre stanga si apoi spre dreapta; se repeta de cinci ori (pentru promovarea elasticitatii lombare si a ischiogambierilor).

Exercitiul 8: Pe spate cu ambele mebre inferioare intinse, se aduce piciorul drept pe genunchiul stang; se roteste genunchiul flectat spre dreapta si apoi spre stanga in masura confortului; se repeta apoi cu membrul inferior opus, de cinci ori de fiecare parte (pentru elasticitatea rotatoare a soldurilor).

Exercitiul 9: Intins pe spate, se ridica un picior deasupra podelei, se mentine pana numarati la zece, apoi se revine cu piciorul pe podea; se repeta de cinci ori (pentru cresterea fortei musculaturii abdominale).

Exercitiul 10: In ortostatism: genoflexiuni cu mainile in sprijin pe spatarul scaunului, spatele perfect drept, calcaiele raman pe sol.

Exercitiul 11: In picioare, tinand mainile pe un scaun/masa, genoflexiune cu revenire in pozitia initiala (pentru cresterea fortei musculaturii anterioare a coapsei-cvadriceps).

Exercitiul 12: In picioare, relaxat prin inspir si expir amplu, se apleaca in fata usor trunchiul din solduri, cu genunchii intinsi; se incearca atingerea podelei cu degetele mainilor; se repeta de cinci ori (pentru elasticitatea lombara).

In perioada cronica se continua cresterea supletii lombare si tonifierea musculaturii slabe, cresterea supletii lombare prin exercitii de basculare a bazinului cu Faza III a programului Williams care cuprinde urmatoarele exercitii:

Exercitiul 13: Intins pe spate cu o perna sub cap, soldurile si genunchii sunt flectati, picioarele pe podea, cu calcaiele destul de apropiate de fese; pacientul preseaza ferm lomba pe podea, contractand muschii fesieri si abdominali. Apoi este basculat bazinul prin ridicarea feselor de pe podea, dar cu mentinerea contactului lombei aplatizate; cea mai frecventa eroare este reprezentata de ridicarea si a zonei lombare impreuna cu fesele, crescand astfel curbura lombara si obtinand efectul contrar - accentuarea durerii; se efectueaza de zece ori de doua ori/zi, treptat ajungandu-se la 20 de doua ori/zi la cei peste 50 ani, respectiv 40 de doua ori/zi la ceilalti.

Gradat, dupa o perioada de timp, flexia soldurilor si a genunchilor este redusa pana ajung sa fie intinse complet, iar dupa patru saptamani se poate trece la exercitiile din picioare.

Exercitiul 14: In picioare, cu spatele la perete si calcaiele la 25-30 cm de acesta; se aplica sacrul si lomba aplatizate pe perete; se apropie treptat calcaiele de perete, mentinind contactul lombei cu acesta.

Exercitiul 15: Decubit dorsal: se executa bicicleta, cu pelvisul mult basculat inainte.

Este important de mentionat ca aceste exercitii nu sunt standard si se recomanda ca ele sa varieze in functie de pacient si anume: de localizarea afectiunii, varsta si profesia pacientului. De exemplu, pentru cei a caror activitate profesionala consta in utilizarea mainilor si aplecarea in fata a trunchiului, programul trebuie sa fie axat pe consolidarea sistemului vertebral si a ischiogambierilor. Pentru cei care stau mult in picioare, programul se orienteaza pe tonifierea musculaturii de sustinere pe verticala a coloanei vertebrale.

Citeste si:

Dr. Alin Popescu, medic specialist medicina sportiva

Comentarii

pt lombosciatica

am diagnostic discopatie lombara. urmare crizelor repetate cu dureri mari de mijloc medicul fizioterapeut mi-a prescris si am urmat 10 sedinte de balneofizioterapie cu procedurile aferente si masaj pe coloana. dupa ultima sedinta au aparut dureri care coboara in fesa stanga si se localizeaza in muschiul piciorului stang. durerile sunt insuportabile si sunt insotite si de amortirea labei piciorului stang. durerile mai dispar doar in pozitia culcat pe o parte fie pe stanga ori pe dreapta si cu genunchii stransi la piept. nu pot sta mult timp in picioare sau in sezut pe scaun. toate aceste simptome le-am explicat aceluiasi medic care m-a trimis la neurologie unde specialistul mi-a prescris: neo-endusix 15 capsule, omeran 30capsule si tramadol 20 capsule. am terminat si acest tratament iar durerile insotite de amorteli la nivelul piciorului stang si dureri de mijloc, toate continua sa ma chinuie. practic nu stiu ce sa mai fac. ma puteti ajuta va rog sa scap de acest calvar. cu multumiri.

Am avut ceva similar in vara lui 2009; eu m-am dus la spit neurochirurgie Bagadasar (pe şos Berceni): un RMN este obligatoriu !
Apoi consulti ce solutie sa aplici (tu decizi !): un neurolog + un neurochirurg + un kinetoterapeut (de consultat toti 3 pe rând, au opinii diferite !).
La mine diagnosticul a fost evident, clar si de urgenta: hernie de disc, hernia apăsa pe nerv si il "rodea" , durerile nu mai erau mari dar aparuse pareza la picior stâng, adica nu mai puteam ridica laba piciorului; "amorteala" ta este numita "semipareza", am avut si eu si nu i-am dat atentie.
de ce "de urgenta: pt ca hernia poate distruge multi nervi prin zona aia si situatia se poate inrautati.
M-au operat peste 2 zile de hernie de disc, recuperat in vreo 5 sapt, după 2 luni a mai scazut pareza iar după 3 a trecut, totul bine mersi.
Kineto si chirugii folosesc metode diferite pentru probleme similare si sunt "in competitie pentru pacienti" pâna la un punct de gravitate; peste acest punct solutia e bisturiul... iar punctul poate fi identificat bine cu RMN -ul , bine ca a fost inventat.

cel mai bun e sfatul unui medic neurochirurg bun. Exercitiile neadecvate problemei o pot agrava, se pare ca asta ti s-a intimplat. Se pare ca ai durere de sciatic, ai facut RMN? acolo se vede daca e un disc herniat care atinge nervul. Inainte sa stii exact care e cauza durerii si cit e de grav, e bine sa ai grija, fara sa cari greutate, fara aplecat, fara stat in frig, banuiesc ca stii toate astea. Si fara exercitii, daca fac mai mult rau decit bine. Sanatate!

Trebuie sa faci un RMN, poate ai hernie de disc.

Va recomand,din proprie experienta,tratamentul medical facut la Pensiunea Cristal-Slanic Moldova(tel. 0234348004).
Foarte multe cazuri care au fost directionate pentru chirurgie au fost rezolvate sau ameliorate substantial aici.

Am avut aceleasi simptome, o lombosciatica care mi-a facut probleme cand imi era lumea mai draga, culminand cu o criza severa in care mi-a amortit complet piciorul drept de la genunchi pana in varful degetelor. In fine, in disperare de cauza, pt ca toate medicamentele nu au avut efect macar analgesic, am ajuns la acupunctura. Dupa a 3-a sedinta am inceput sa simt ca mi se dezmorteste laba piciorului iar dupa 7 sedinte eram iesita din criza. Acupunctura a fost insotita si de un masaj general al corpului.Acum mai am puseuri de durere, ma mai 'incearca' o criza dar inca nu mi s-a mai declansat una si au trecut 2 ani de la tratamentul cu acupunctura. La mine a functionat si nu vad de ce nu ar functiona si la tine. Sa nu-ti fie frica, nu doare, trebuie sa stai 30' cu acele ace puse in punctele nevralgice. Sanatate multa si curaj!

nu există boli ci bolnavi ! Sa se ducă urgent la RMN.

m-am operat si eu la acest spital (Bagadasar);
daca inainte de operatie aveam numai o usoara pareza la laba piciorului stang dupa operatie pareza sa accentuat si mai mult de atat a aparatu si la dreptul
dupa 2 luni cand am fost la prima vizita chirurgul mi-a spus ca starea mea e normala, iar la a doua vizita cand i-am spus ca pareza si durerile in picioare persista si i-am aratat si un nou RMN facut stimatul chirurg s-a inervat si mi-a spus ca trebuie sa ma obisnuiesc cu senzatia de amorteala a picioarelor iar despre concluzile puse de cel care mi-a facut RMN-ul a spus ca sa nu ne luam dupa radiologi
Mentionez ca cel care ma operat este "marele" Exercian

pe mine m-a operat altcineva si a fost un succes.
dă-l in judecată pentru malpraxis.

Un articol foarte binevenit pentru cei cu probleme lombare >

EXTRAORDINAR

@daniel.c Cum ai rezistat sa iei tramadol 20 de capsule?!?!
Eu am hernie de disc si am cam aceleasi simptome doar ca pe partea dreapta... de multe ori am ajusn la urgente fara sa-mi simt piciorul si mi s-a recomandat tramadol, aulin si inca ceva. Am luat o singura pastila de tramadol si am fost drogata 2 zile... De atunci incerc sa suport durerile.
Am si eu 2 intrebari: aceste exercitii se pot face fara suprafegherea unui medic? Si care ar fi recomandarile pentru o persoana cu hernie de disc si care 10 ore pe zi sta in scaun?
Multumesc.

Daniel.C, tu ai mai mult decat discopatie lombara, ai facut deja hernie de disc. Aceasta consta in degradarea unuia/mai multor discuri intervertebrale, care se deplaseaza/aluneca lateral si apasa pe terminatiile nervului sciatic de la nivelul vertebrelor respective. Avand in vedere ca durerea a coborat pe fesa stanga, cred ca este afectat discul L5-S1.
esti destul de grav, pt ca ti-a amortit piciorul. Amorteala e cauzata de faptul ca, comprimarea terminatiilor nervului sciatic e asa de puternica, incat el nu mai transmite corect mesajele de la creier spre picior. Nu vreau sa te sperii, dar unii au ajuns la operatie din aceasta cauza.
Exista 2 cai de remediere:
-cea medicala: mergi la o statiune de tratament balnear (iti recomand Techirghiol), unde vei face tot tratamentul adecvat: bai de namol, gimnastica in apa sarata a lacului Techirghiol, electrice, masaj, eventual infiltratii la coloana cu antiinflamatoare; in acest caz durerea ar putea sa te lase in 3 sapt de la terminarea curei
-metoda babeasca: mergi la un osteopat care are diploma in strainatate, si el iti aduce discul deplasat in pozitia fiziologic normala, prin procedee specifice de masaj. In strainatate aceasta metoda este medicala, pt ca ei au scoala de osteopatie, dar la noi nu exista o astfel de scoala, asa ca trebuie sa mergi la cineva care are scoala in strainatate. Atentie sa nu dai peste un jnapan care sa iti deplaseze si mai rau discurile, e bine sa ii ceri diploma inainte sa iti faca masajul.
Nu e rau sa faci si un RMN la nivelul coloanei lombare, sa vezi daca discul e numai deplasat sau nu cumva e si rupt.

ai dreptate cu L5-S1 si că e hernie, dar nu mai face nimic cu excercitii musculare si circulatie (adică "băi de nămol"), la el hernia s-a desprins de disc si face ravagii in zonă !
hernia de disc nu poate fi rezolvata de un chiropractor (ce numesti tu "metoda babeasca"), prin definitie: nu poate impinge hernia inapoi, orice diplomă ar avea !

si eu am avut probleme la coloana..cu aceleasi simptome durere radianta pe piciorul drept...ce am avut a fost o tumora in L5-S1. De aceea e obligatori RMN-ul. Nu ignorati aceste dureri!

asa asi face dar a trecut 1 an de la operatie si nici nu stiu care este procedura
in plus de asta cand ma duc la alt medic si cand vede cine ma operat medicul respectiv refuza sa faca vreun comentariu si ma trimite la Exercian
partea proasta este ca eu am 1 an de cand ma chinui sa ma impac cu gandul ca am avut ghinion!

Foloseste dom'le RMN-ul ăsta nou: ce trebuie facut ?

am renuntat definitiv la doctori si la medicamente, la tratamente naturiste si de alta natura de indata ce, cu capul meu direct si personal am inteles de ce apar durerile.

sa va explic ceea ce toata lumea stie: durerile apar din cauza concentrarii de prea multe toxine in corp si care nu mai pot fi eliminate pe cai naturale, mai ales dupa o anumita virsta.

de unde vin aceste toxine? pai din functionarea normala a organismului sau de la anumite probleme "minore" carora nu le dam importanta. de exemplu, ai o problema cu dintii, de acolo vin fel de fel de toxine care se pot localiza in cot sau pe coloana. omul trateaza cotul sau coloana dar ar trebui sa-si trateze de fapt dintii.

acesta este un FOARTE mic exemplu de problema neinteleaza de medici.

oricum, combaterea durerii NU ESTE SOLUTIA ! solutia este gasirea sursei de toxine si fortarea eliminarii toxinelor.

cum ziceam dintii sint o sursa directa sau indirecta de toxine. sa vedeti "comedie": cineva nu mai are dinti si nu-si da seama ca asta poate stimula aparitia de toxine in corp. se stie foarte putin de faptul ca oasele capului acumuleaza toxine in pori (sinuzita inseamna suprasaturarea oaselor capului cu toxine). o parte din aceste toxine se scurg printre dinti in gura si astfel sint eliminate din corp. cind nu mai ai dinti, toxinele nu mai au aceasta cale si atunci se scurg, de exemplu pe coloana si dau acele dureri.....

ce e de facut? sint multe de spus dar eu folosesc incalzirea si iluminarea intregului corp cu o lampa halogen. folosita zilnic PESTE TOT, insistind pe oasele capului, puteti avea surpriza sa va dispara durerile de la coloana....
cum ziceam, doctorii nu prea pricep.

esti periculos cu sfaturile incompetente, cu lampa cu halogen vei face un cancer de piele !
aici e vorba de hernie de disc, adică a ridicat ceva greu sau a facut o miscare gresita si din disc a iesit o bucatica, adică o hernie a discului.

ghighi, in 1989 eram sub investigatii pentru pensionare pe motive de boala. acum am 62 de ani, am o mobilitate excelenta, nu simt virsta in nici un fel si ma uit ironic la cei care trateaza efectele fara a intelege cauza....

din 1992 folosesc lampile cu halogen (erau si de vinzare la zepter chiar pentru tratamente ale durerilor deci sint autorizate! ) si am destule persoane tratate cu un succes chiar incredibil....

o persoana a venit la mine complet anchilozata (era asistenta intr-un spital important...), avea program special pentru ca nu putea urca scarile iar dupa o saptamina colegii au suspectat-o ca a simulat deoarece era sprintena si vioaie.... un alt caz a fost cu sora mea care nu putea pune piciorul in pamint. doctorii au recomandat operatie din cauza ca ar fi avut nu stiu ce chestii crescute. dupa doar o ora de tratament a uitat definitiv de problema....

inca odata repet: nu tratati durerile in mod direct. ele apar ca o consecinta a unei surse de toxine care trebuie gasita si tratata! craniul (inclusiv si mai ales dintii) este o sursa de toxine care pot da dureri in orice parte a corpului. problema suplimentara care apare aici este ca toxinele sint localizate in porii oaselor iar de acolo nu pra pot fi scoase. mie mi-au trebuit cam 2 ani de tratamente zilnice pina am rezolvat definitiv problema groaznicelor si indescriptibilelor dureri de arcada si de cap in general...

lampa halogen are doua efecte importante: primul este desprinderea toxinelor de pe unde s-au depozitat si al doilea este accelerarea refacerii leziunilor. la hernia ta de disc iti garantez ca refacerea naturala va fi accelerata si daca folosesti corect lampa o sa-ti rezolvi problema definitiv....

si pentru cultura ta generala, lampa halogen NU produce radiatie ultravioleta si chiar este garantata de fabricant pentru asta. deci nici vorba de a fi in vre-un fel periculoasa....

La Zepter aveau acum vreo 10 ani lampi cu LUMINA POLARIZATA, nu cu halogen. nu dezinforma daca nu esti tu informat inainte!

Va rog sa imi spuneti in ce consta tratamentul cu lampa halogena .Sunt in Italia si am ceva probleme cu spatele , unele chiar destul de grave .Va multumesc !

Buna ziua !
Am probleme lombare de 2 ani si ceva cu amorteli la maini si picioare am facut fizioterapie si programul wiliams si vreau sa zic ca acest articol este slab deoarece majoritatea care au dureri de spate si au facut fizioterapie au facut si acest wiliams de altfel cam singurul program care se face cel putin la mine in oras, deci nimica nou sub soare cu acest wiliams iar indicatiile scrise mi se par periculoase pentru ca s-ar putea ca cineva care nu l-a facut cu un fizioterapeut sa se apuce sa-l faca acasa si sa-si faca mai rau.
Ideea este urmatoarea te doare spatele te duci la medicul de familie iti da trimitere la fiziioterapie care iti da trimitere la radiologie si vezi exact ce ai eventual poate sa-ti faca rmn.
Dupa care te apuci de curenti si wiliams cam asta se face in Romania.
Daca vrei altceva te uiti pe youtube si vezi cum se decompreseaza coloana si alte aparate ajutatoare plus o gramada de alte exercitii.
Concluzia suntem in epoca de piatra cu fizioterapia.
Doamne ajuta!

RMN e obligatoriu; asa poti sti daca e discopatie sau hernie de disc.
Tratamentele sunt diferite.

am facut radiografie si o am scolioza urita.Este la fel de grav ca ceea ce aveti dvs.?

Am 25 de ani si am fost oeprata de hernie de disc acum 12 saptamani in Ungaria. Primele simtome au aparut acum 10 ani si in ultii 5 ani durerile au devenit isuportabila, incat luam tramadol in fiecare si si noapte pentru a face fata durerilor. Dupa operatie m-am simtit foarte rau, acelasi dureri in picioare, insa cu timpul au disparut acele dureri si ma simt tot mai bine, ingrijoarare pe care o am cu privire la aceasta operatie este ca imi scade mobiliatea coloanei, imi simt coloana tot mai tare, simt foarte tare si nu ma mai pot mobiliza asa de bine, in ciuda faptului ca fac exercitii de recuperare in fiecare zi si inot. Mai sunt persaone cu acest simptom?

am 3 operatii de hernie de disc dar durerea puternica si amorteala de pe piciorul drept ma convins sa fac un nou irm -operata in 99 l4-l5,2005 l5-s1,2010 l5-s1 recidiva-iata concluziile-hemilaminectomie l5-s1,modificari de semnal difuz neomogen-hipersemnal t1,t2-la nivelul platourilor adiacente l4-l5,cu reducerea inaltimii intradiscale la acest nivel,protuzie discala l5-s1 circumferentiala,compresiva pe sacul tecal,minime protuzii discale l2-l3,l3-l4 cu aspect circumferential,retrolistezis l5.va rog daca se poate sa imi spuneti si mie ce inseamna toate acestea si daca sunt grave. va multumesc din suflet a... am 40 de ani

am 16 ani si am dureri in zona lombara de mai bine de 7 luni, nustiu de ce , oare sa incep sa fac programul wiliams cu faza | , si daca as incepe cat timp trebe sa fac faza | si dupa celelalte faze ??....va rog sa ma ajutati

AM FACUT RADIOGRAFIE DE COLOANA V--TOATE 3 SEGMENTELE,DIAGNOSTICUL LA CERVICALA ESTE: MINIME MODIFICARI SPONDILOARTROZICE SI DE UNCARTROZA,EVIDENTE INSEGMENTUL C4-C6 CU DISCRETA INGUSTARE A SPATIILOR DISCALE,FINE PRODUCTIUNI OSOASE MARGINALE ANTERIOARE, EFILAREA APOFIZELOR UNCOVERTEBRALE,ARTROZA ARTICULATIILOR MICI INTERAPOFIZARE POSTEROIARE.-----------SEGMENTUL LOMBAR DIAGNOSTIC: USOARA DEVIATIE SCOLIOTICA DEXTRO-CONVEXA,SACRU BASCULAT POSTERIOR,MINIME MODIFICARI SPONDILOARTROZICE DIFUZE,CU ACCENTUAREA AMPRENTELOIR DISCALE,FINE OSTEOFITE MARGINALE ANTERIOARE SI LATERALE,ARTROZA ARTICXULATIILOR MICI INTERAPOIFIZARE POSTERIOARE.---REZULTAT PENTRU SEGMENTUL DORSAL: DEVIATIE SCOLIOTICA DEXTRO-CONVEXA TORACALA SUPERIOARA.ACCENTUAREA CIFOZEI FIZIOLOIGICE TORACALE.MODIFICARI SPONDILOARTROZICE MAI EVIDENTE IN SEGMENTUL TORACAL MIJLOCIU.. AM ACTUALMENTE---DE 3 ZILE FAC TRATAMENT DE FIZIOTERAPIE LA SPITALUL FILANTROPIA::::::: ELEWCTROTERAPIE SI KINETOTERAPIE--PROGRAMUL WILIAMS---AZI AM VAZUT PE INTERNET CE CUPRINDE ACEST PROGRAM WILIAMS----IN ACESTE 3 ZILE AM FACUT -SI REPETAT---DOAR 6-7 EXERCITII-----IN REST--------SAU DE RESTUL NIMIC.........DURERILE MELE FIZICE SINT CRUNTE>>>DURERI DE CEAFA ,CAP-PARTEA STINGA--- OASELE FETEI,TIMPLEI ORBITELE,OSUL NAZAL,COLOANA SI PICIORUL STING--IN CALCII.AM FOST INTERNATA IN LUNA NOIEMBRIE -LA IN NEUROLOGIC-OBREJA--UNDE M-A TRATAT UN DR CU UN MEDICAMENT IN FIECARE ZI--SE EXPRIMA IN FELUL ACESTA:AZI TASTAM SI MEDICAMENTUL ASTA,SA VEDEM CUM VA SIMTITI----- AM PLECAT IN ACEEASI STARE PROASTA,CU DURERI ,CA SI LA INTERNARE----NU MI-A FACUT NICI O RADIOGRAFIE SAU ALT A INVESTIGATIE DE SPECIALITATE----DOAR ORL--PE CARE O FACUSEM EU INAINTE DE A MA INTERNA ..CU POZA-- DECI CAM IN GENUL ACESTA SE LUCREAZA IN UNELE SPITALE CU PACIENTII---NU DAI BANI,NU STII CE AI,NU DAI BANI MORI CU ZILE,AM SA DAU SI NUMELE DR DE LA NEUROLOIGIE UNDE AM FOST INTERNATA----AM DAT CEVA DAR SE VADE TREABA CA NU A FOST MULTUMIT

multe exercitii se repeta . pct 10 si 11 spun acelasi lucru , si alte exercitii care nu fac alt ceva decat sa produca dureri , sunt dezamagit de acest program , trebuie revizuit

Ma numesc Klaus sunt din Brasov asi dori sa intreb un specialist ;diagnosticul meu este semipareza flasta pe partea stanga in urma unei operati pe creie de tumoare ulterior in 2007 am avut un cheag de singe in zona T10 si T 11 zona lombara si acest cheag de singe a singerat si a apasat pe nervul sciatic si am fost paralizat de ambele picioare dupa stabilizare situatie am facut gimnastica recuperatorie si mam recuperat intro oarecare nasaura de ma pot deplasa singur in urma acestui cheag care sa stabilizat doar cu perfuzi fara intervetie chrurgicala am urmatorul diagnostic parapareza cu sindrom coada de cal antrebarea mea este prin spialele care am fost sa aplicat programul williams toate cele 3 faze asi vrea sa va antreb cum asi putea diminua acest simtom de sindrom coada de cal si cum pot capata o mai buna mobilitate a picioarelor in mod special ma refer a tendoanelor miati fi de mare ajutor daca miati da cateva recomandar sfaturi pe adresa mea de mail mentionata pe acest site Va multumesc Anticipat
cu respect Ionica Vasile

Operatia pe creier a fost efectuata in bucuresti la spitalul Geheorge Marinescu in decembrie 1989 aveam atuncea varsta de 10 ani jumate acest detalu am omis sa vil specific an comentariul anterior va multumes cu respect
Ionica Vasile

si eu am dureri de spate-un medic cardiolog de la spitalul militar mi-a indicat VIMOVO---mergeti la medicul curant si intrebati daca acest medicament il puteti folosi si dvs---sanatate!

Da este si Vimovo bunicel mai ales ca are in el pansament gastric dar ca tratament adevarat pt. lombosciatica si muschi incordati la spate este :dexametazona 4mg/ml solutie injectabila in sold nu in sira'spinarii (1-0-1) adica dimi si seara, si pt asta luam Aspacardin 39mg/12mg la fel (1-0-1) pt. tensiune. clorzoxazon 250mg este un miorelaxant care nu produce alergii,cum mi'a produs in 2012 midocalmul mie de am zis ca ma racai cu piatra de calcaie...:-) in fine sa revin asta(1-1-1)si mai este bineanteles pansament stomac Omerad 20, o pastila cu 30 min inainte de masa.10zile dar dupa 5 zile reducem dexametazona la 1 una injectie pe zi si clorzoxazon (1-0-1) .Eu dupa doua zile de mers in patru labe prin casa din 3 injectii ma'm ridicat sus ,mai am muschi putin incordati ma mai doare sira jos dar merg. A si am uitat ceva imp. Nu faceti proceduri de fizio in primele zile de durere mare. Va urez ce'mi doresc ,o vita fara dureri...:-)

Imi pare rau ca suferiti... stiu foarte bine ce inseamna si eu am scolioza in S si hernie de disc cervicala. Pe mine fizioterapia si masajul terapeutic nu pot spune ca m-au ajutat deoarece a doua zi dupa ce s-au terminat sedintele au reinceput dureriele parca si mai mari. Acum merg mult pe jos incaltata cu incaltaminte adecvata care practic imi face spatele sa stea drept, fac exercitiile williams ( la exercitii fac doar ce imi permite coloana nu fortez pentru a nu agrava ) mai fac si terapie bowen ( vinerea asta o sa am a 3 a sedinta ) aceasta ma ajuta mult deoarece in timpul terapiei chiar se relaxeaza tot corpul. Practic prin ceea ce face terapeutul ajuta la re-echilibrarea neuro-musculara. Pot spune sincer ca durerile au mai scazut in intensitate.
Cautati pe internet despre terapia bowen sa vedeti despre ce este vorba.

Va doresc sa va fie bine si sa nu va mai chinuiasca durerile!

discopatie lombara faza 2 cu sciatica pe piciorul stang ,,,,,,, am de 5 ani un schiopatat la piciorul stang si am fost sa ma operez. dar doctorul mi-a cerut 2000 euro .

am fost operat de hernie de disc lombara L5-S1 cu 2 saptamani in urma,dar inca simt dureri in piciorul stang,intradevae nu la fel ca inainte de operatie.cand trebuie sa incep recuperarea si aceste dureri cam cat pot dura.va multumesc

Buna ziua!
Alternativa la tratamentul chirurgical nu este fizioterapia (proceduri electrice), ci kineto-terapia (gimnastica medicala, gen protocolul Williams) practicata timp de ani de zile.
Prin urmare, trebuie sa incepeti kineto-terapia, evident dupa avizul neurochirurgului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Am fost diagnosticat cu hernie lombara l4_l5 in urna rmn.ului! M.am luptat si recunosc ca numai Dumnezeu m.a facut sa cred ca mai am o sansa fara operatie. Am stat in chin si durere 7 luni, am slabit 12kg de la 92 la 80... Mentionez ca am facut sport de masa si actualmente sunt prof ed fizica si am varsta de 38 de ani! FRATILOR, Techirghiolul este RAIUL de pe terra. Am sunat la sanatoriu de pe net fara relatii si am stat int ambulatoriu 10 zile si am facut fizioterapie plus baie in lac 60min plus o impachetare cu namol pe zi. In prezent f exercitiile ptr tonifietea abdo si mus spatelui... TECHIRGHIOL , CREDINTA...

Ionut, am citit cu speranta postarea ta. Si eu am fost diagnosticat cu hernie de disc si doctorul initial, dupa examinarea rmn-ului a zis ca nu scap de operatie iar ulterior, dupa examenul clinic a zis ca nu e o urgenta operatia. Hernia este L5-S1 si de 3 luni ma chinuie dureri groaznice care s-au intensificat treptat si de vre-o 2 sapt. s-au mai diminuat. Ma rog lui Dumnezeu sa scap fara operatie. Sper ca Techerghiolul sa fie si pt mine salvator. Spune-mi, te rog, la ce doctor ai fost acolo?; la ce ar trebui sa ma astept acolo?; cam cat te-a costat 10 zile?; ai avut nevoie de trimetere sau alte acte?;cum e dupa, in ce masura te-ai recuperat.?. Eu as merge cat mai curand. Crezi ca e bine daca merg acum iarna? Iti multumesc anticipat si iti doresc multa sanatate.

Bună seara acum câteva luni mai exact prin februarie am anchilozat pt a doua oară unde am ajuns la urgente mi-au făcut radiografie și au spus ca am discopatie bilaterala la nivelul L5-S1 apoi am făcu rmn de unde a ieșit lombosciatica bilaterala la nivel L5-S1 cu protruzii am făcut presopunctura și injecții cu cortizon 3zile și 1 săptămână injecții antiinflamatoare nu îmi mai aduc aminte cum se chemau durerea a mai încetat dar fiindcă am o munca care necesita f multă mișcare și prin aplecat s-au înpins durerea a revenit am mai renunțat la munca acum simt amorțeli în zona picioarelor și a brațelor dar de un timp mă doare și în zona cervicala aștept sa mă consulte un ortoped ca sa cer sa fac rezonanta la cervical și lombar .uitasem, după tratament cu cortizon la 2luni am făcut și o radiografie la coloana ca îmi ceruse neurochirurgul și am o ușoară scolioza .mi-au recomandat sa fac fizioterapie dar nimic acum și cum vremea e schimbătoare apar și durerile lombare și cervicale .aștept sa fac și la cervical rmn

Sunati.ma la 0762 60 90 27 !

Pentru Popa si cei care mostenim aceasta boala a secolului: trebuie sa avem motivatia si increderea in ce ne.a lasat Dumnezeu in aceasta frumosa tara... Fiecare coltisor al ei are o oaza de sanatate ! Am exemplul unor familii din Germania care si.au ameliorat durerile la noi, la Techirghiol si au incercat in toata Europa! O astfel de oaza de sanatate este si la Bradet de Arges. Si la mine in Dambovita, la Pucioasa... Eu, am avut o premonitie Lacul Techirghiol ! Dupa 10 zile de fizioterapie si bazinul de afara(lacul) plus impachetare cu namol la aproximativ 17 zile am inceput sa.mi revin si din zi in zi mai bine... Incepand cu 01.09.2014 am trecut la un nou stil de viata : post, rugaciune,spovedit, impartasit, dieta si multa toleranta cu semenii mei. Mentionez, familia mea David 7 ani, Ovidiu 4 ani , sotia, dana bineinteles si eu, nu am mai avut probleme ale aparatului respirator. Acum sunt foarte bine si doresc din suflet sa nu treceti prin chinul pe care eu l.am indurat. Sunati.ma sau intrati pe pagina mea tudorionut77 sunphoto!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Kinetoterapie

Kinetoterapeut,...
Kinetoterapeut
Medic Specialist

Articole similare

Fiecare dintre noi are cel putin o cicatrice pe piele, fie semn de buna purtare, fie amintirea unui accident, fie o amintire de la o operatie, fie semnele unei acei violente. Uneori sunt ca un fir, alteori ca un cordon ingrosat sau chiar ca o uriasa insecta rosie; in cazurile mai dramatice ne desfigureaza si uneori ne fac foarte, foarte...
Varicele sunt dilatatii ale venelor superficiale de la nivelul picioarelor. In functie de diametrul venelor afectate, ele se impart in: teleangiectazii, venectazii sau vene reticulare (cu diametrul de 1-4 mm) sau vene varicoase (cu diametru mai mare de 4mm). Cauzele precise ale aparitiei varicelor sunt inca necunoscute, dar medicii atrag atentia...
De ce apare otita si care sunt simptomele otitei? Cand trebuie sa mergem la doctor si care sunt solutiile de tratament? Dr. Andreea Mezei Negrila, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr.Andreea Mezei Negrila este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.
Discutiile despre sex trebuie sa fie sincere/ Foto: Dreamstime.com Adesea jenati de intrebarile directe ale celor mici legate de sexualitate, unii parinti amana sau refuza comunicarea. Psihologii spun ca de raspunsurile adultilor depinde libertatea si deschiderea de mai tarziu a copilului. Exista un moment anume in care discutiile despre sex...
Cu ocazia intalnirilor anterioare am discutat despre Ce este hernia?, Cum apare hernia?, Cum se trateaza?. Astazi mi-am propus sa vorbesc despre abordarea terapeutica moderna a herniei. Va voi prezenta in cele ce urmeaza o operatie realizata unui pacient in varsta de 69 de ani, internat pentru hernie ombilicala si hernie inghinala stanga. Au fost...