Polen crud: beneficii, proprietăți, contraindicații

Polenul crud are o multitudine de beneficii pentru sănătate, majoritatea datorate conținutului semnificativ de vitamine, minerale, antioxidanți și factori antimicrobieni. De fapt, proprietățile sale sunt atât de apreciate încât în Germania autoritățile l-au inclus pe lista medicamentelor. Descoperă care sunt beneficiile pentru sănătate ale polenului crud, cum poate fi acesta utilizat, în ce situații este recomandat și care sunt motivele pentru care unele persoane trebuie să manifeste prudență în utilizarea lui!
Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, care este esențială pentru tratarea sau prevenția multor afecțiuni, cât și pentru starea ta generală de bine, MedLife a creat Centrul de Medicina Stilului de Viață. Echipa multidisciplinară a Centrului va evalua, trata și monitoriza problemele tale de sănătate, oferind soluții integrate și personalizate aplicate pe șase paliere: nutriție, psihologie, somnologie, abuz de substanțe, activitate fizică și mindfulness.
Despre polenul crud
Polenul crud este recoltat din flori de către albinele tinere și prelucrat în interiorul stupului. Polenul pentru consum uman este, de fapt, un amestec de polen, salivă și miere sau nectar. Albinele transportă aceste biluțe de polen către stup, unde le depozitează în faguri și unde acestea fermentează, constituind o parte a hranei coloniei.
Apicultorii recoltează polenul cu ajutorul unor instrumente speciale, asemănătoare unor perii foarte dese, amplasate la intrarea stupului. Atunci când albinele intră, aceste perii scutură polenul de pe picioarele lor într-un recipient de colectare. Astfel, albinele sunt încurajate să caute tot mai mult polen.
Atunci când vine vorba despre polen crud beneficii și contraindicații, comunitatea științifică este deocamdată reținută. Cu siguranță există proprietăți ale polenului crud care au beneficii pentru sănătatea umană, dar acestea abia urmează să fie cuantificate.
Beneficiile polenului crud
Există numeroase studii recente care susțin beneficiile polenului crud, dar lucrurile nu sunt încă elucidate atunci când vine vorba despre impactul asupra sănătății umane. Iată ce studiază oamenii de știință atunci când vine vorba despre polen crud și beneficiile sale:
Reducerea inflamației
Polenul pare să aibă efecte similare medicamentelor antiinflamatoare. Un studiu efectuat pe șobolani a demonstrat că polenul poate reduce inflamația de la nivelul membrelor acestora cu aproximativ 75%.
Există mai mulți compuși bioactivi care îi conferă polenului proprietățile antiinflamatorii, unul dintre ce mai importanți fiind quercetina care reduce sinteza acizilor grași omega-6 de tipul acidului arachidonic, care are un efect pro-inflamator demonstrat.
În plus, compușii vegetali din polenul crud blochează procesele biologice de sinteză a hormonilor inflamatori de tipul factorului de necroză tumorală TNF.
Efect antioxidant puternic
Cercetătorii au demonstrat că polenul crud are proprietăți antioxidante importante, similare celor ale alimentelor fermentate. Unii dintre cei mai bine cunoscuți și mai eficienți antioxidanți includ flavonoizii, resveratrolul, licopenul, vitaminele A, C și E.
Antioxidanții protejează organismul împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, molecule implicate în declanșarea unor boli cronice de tipul cancerului sau al diabetului de tip 2.
Conținutul de antioxidanți al polenului depinde în mare măsură de plantele din care a fost recoltat; chiar și așa, polenul este eficient în reducerea inflamației cronice și în lupta împotriva infecțiilor.
Susține sănătatea ficatului
Ficatul este organul responsabil pentru filtrarea toxinelor din organism. În studiile efectuate pe șobolani, cercetătorii au demonstrat că polenul crud contribuie la sănătatea ficatului și la regenerarea acestuia. În plus, polenul nu a demonstrat nici un fel de efecte adverse.
Cercetările efectuate până în prezent au demonstrat că polenul poate fi un tratament eficient împotriva hepatitei și steatozei hepatice. De asemenea, polenul are un efect de protector hepatic inclusiv față de supradozele de medicamente. Sunt necesare studii aprofundate pentru a demonstra efectele polenului asupra funcției hepatice la oameni.
Susține sistemul imunitar
Sistemul imunitar este cel care ne protejează împotriva bolilor infecțioase. Există studii care demonstrează că polenul inhibă reacțiile alergice la șoricei și că are proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice.
Pe lângă efectele antimicrobiene demonstrate față de bacterii precum E. coli, Salmonella sau Pseudomonas aeruginosa, polenul reduce și riscul de alergii.
Reduce riscul de boală cardiovasculară
Studiile efectuate pe animale au demonstrat că extractul de polen reduce valorile colesterolului, în special ale colesterolului LDL. Un alt studiu efectuat pe un eșantion de persoane cu probleme de vedere determinate de obliterarea unor vase de sânge a demonstrat că suplimentele de polen au redus nivelul de colesterol circulant și au ameliorat acuitatea vizuală.
Antioxidanții din polen previn oxidarea lipidelor, ceea ce înseamnă că reduc riscul ca acestea să adere unele la celelalte și la pereții vaselor de sânge.
Accelerează vindecarea
Datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, polenul susține vindecarea mai rapidă a rănilor. Efectele sale au fost comparabile cu cele ale unor medicamente topice, cu mențiunea că administrarea de polen are mai puține efecte adverse.
Un alt studiu a demonstrat că utilizarea unui unguent cu polen pe suprafața unei arsuri a accelerat vindecarea mai mult decât alte medicamente alopate. În plus, proprietățile antimicrobiene ale polenului sunt esențiale pentru vindecare.
Ar putea avea efecte anticancerigene
Studiile în acest domeniu sunt abia la început, dar unele teste in vitro au demonstrat că extractele de polen inhibă creșterea tumorală și încurajează moartea celulelor canceroase în cancerul de prostată, cancerul de colon și leucemie.
Unele tipuri de polen pot avea proprietăți antiestrogenice, ceea ce ar reduce riscul de cancer mamar, cancer uterin și cancer de prostată.
Ameliorează simptomele menopauzei
Menopauza este adesea însoțită de simptome neplăcute de tipul bufeurilor, transpirațiilor nocturne, schimbărilor de dispoziție sau tulburărilor de somn. Un studiu a demonstrat că 71% dintre femei au raportat ameliorări ale simptomelor asociate menopauzei după o cură de polen. Un alt studiu a demonstrat că 65% dintre femeile care au primit un supliment de polen au raportat o rărire a bufeurilor și o stare generală mai bună, cu reducerea iritabilității și a episoadelor de insomnie.
Ar putea ameliora metabolismul și longevitatea
Unele studii au demonstrat, de pildă, că șobolanii cu deficit de fier care au primit un supliment de polen au absorbit cu 66% mai mult fier alimentar decât lotul martor. De asemenea, ei au beneficiat de o absorbție îmbunătățită a calciului și fosforului din alimentație.
Polenul ar putea îmbunătăți creșterea musculară și ar promova longevitatea. De subliniat că studiile pe populații umane sunt încă în desfășurare și că nu e obligatoriu ca rezultatele obținute pe diverse specii de animale să se mențină și la om.

Proprietățile polenului crud
Polenul crud este considerat un super aliment, având în vedere concentrația sa în elemente nutritive. Astfel, o linguriță de polen conține:
- 16 calorii;
- 0.24 g grăsimi;
- 1.2 g proteine;
- 2.18 g carbohidrați;
- 250 tipuri de nutrienți, inclusiv vitamine și flavonoide.
Valoarea nutritivă a polenului depinde de numeroși factori, inclusiv de plantele din care este recoltat și de anotimp. De pildă, polenul de pin are un procent de 7% proteine, în timp ce polenul recoltat din anumite tipuri de palmieri exotici pot conține până la 35% proteine. Polenul adunat primăvara are un conținut de aminoacizi semnificativ diferit față de polenul colectat pe timp de vară.
Când discutăm despre polen crud, proprietățile sale depind în mare măsură de o serie de factori dificil de controlat. Este unul dintre motivele pentru care este atât de dificil de cuantificat efectul său pentru sănătate.
Utilizările polenului crud
Polenul crud poate fi inclus în dietă într-o mulțime de moduri, în funcție de gusturile și preferințele fiecărui consumator. El poate fi adăugat în iaurt, în terciul de ovăz sau în smoothie-uri. Din cauza aromei caracteristice, unele persoane preferă să îl consume sub formă de capsule.
În ceea ce privește dozajul, adulții sunt încurajați să consume 20 - 40 g pe zi, echivalentul al 3 - 5 lingurițe. Copiilor li se administrează, în general, 15 g pe zi, echivalentul al 1 - 2 lingurițe. Polenul crud la copii trebuie întotdeauna administrat dizolvat.
Cura cu polen crud
Cura cu polen crud este recomandată, în general, în serii de 5 - 7 zile o dată pe lună, în cazul persoanelor cu un regim de viață obișnuit. Potențarea efectului polenului crud se poate face prin administrarea concomitentă a lăptișorului de matcă.
Se recomandă administrarea polenului în doză unică, dimineața. Persoanele cu sensibilitate gastrică vor consuma polenul în timpul sau după masă, cel puțin în decursul primelor zile. Ulterior, se poate trece la administrarea pe stomacul gol.
Pentru absorbția întregului conținut nutritiv, se recomandă ca polenul să fie consumat dizolvat în apă, apă cu suc de lămâie, iaurt, sucuri proaspete din fructe și legume. Dizolvarea cu 20 - 30 minute înainte de consum optimizează beneficiile.
În cazul curelor de durată, e preferabil să discuți cu un apifitoterapeut despre protocolul de administrare potrivit pentru tine. De asemenea, poți vorbi și cu medicul curant pentru a te asigura că nu există riscuri sau interferențe pentru problemele de sănătate preexistente sau tratamentele pe care le urmezi deja.
Recomandări
Polenul crud are numeroase beneficii pentru orice consumator, dar este în mod special recomandat în următoarele situații:
- Ca sursă de nutrienți în convalescență;
- Pentru creșterea vitalității și reenergizare;
- Pentru combaterea asteniei de primăvară sau toamnă;
- Pentru tratarea unor eventuale carențe de vitamine sau minerale;
- În dietele vegane, pentru creșterea aportului de proteine;
- Ca adjuvant în unele patologii acute sau cronice.
Contraindicații
Polenul este tolerat cu succes de majoritatea persoanelor. Este important, totuși, ca acesta să fie cumpărat din surse sigure, căci există și posibilitatea contaminării cu diverse substanțe toxice, responsabile pentru efecte adverse severe.
Când vine vorba despre polen crud contraindicații, cea mai importantă dintre ele are legătură cu riscul de reacții de anafilaxie. Dacă ești alergic la produsele apicole sau la înțepătura de viespe sau de albină e mai bine să eviți consumul de polen. De asemenea, întrerupe imediat administrarea dacă observi prurit, edeme, senzație de plutire sau de amețeală și dificultăți de respirație. Contactează imediat medicul în această situație!
Majoritatea specialiștilor sunt de acord cu faptul că administrarea de polen este nerecomandată în cazul femeilor însărcinate. Polenul crud în sarcină poate aduce un aport semnificativ de nutrienți, dar riscul de contaminare a acestuia cu substanțe toxice îndeamnă la prudență.
Profită de beneficiile pe care polenul crud le poate aduce organismului tău! Nu uita să consulți medicul, indiferent ce suplimente intenționezi să iei, pentru a te asigura că faci cele mai bune alegeri pentru tine și sănătatea ta!
Bibliografie
- “Bee Pollen Benefits, Nutrition Facts and How to Use.” Dr. Axe, www.draxe.com;
- “Calories in Bee Pollen and Nutrition Facts.” Www.fatsecret.com, www.fatsecret.com;
- Komosinska-Vassev, Katarzyna, et al. “Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2015, 2015, pp. 1–6, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1155/2015/297425;
- Llnskens, H. F., and W. Jorde. “Pollen as Food and Medicine—a Review.” Economic Botany, vol. 51, no. 1, Jan. 1997, pp. 78–86, https://doi.org/10.1007/bf02910407;
- Pascoal, Ananias, et al. Biological Activities of Commercial Bee Pollens: Antimicrobial, Antimutagenic, Antioxidant and Anti-Inflammatory. Vol. 63, 1 Jan. 2014, pp. 233–239, https://doi.org/10.1016/j.fct.2013.11.010;
- “Top 11 Health Benefits of Bee Pollen.” Healthline, 13 Aug. 2018, www.healthline.com;
- “Top 11 Health Benefits of Bee Pollen.” Healthline, 13 Aug. 2018, www.healthline.com.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ienupăr beneficii, proprietăți, contraindicații
Ienupărul are denumirea științifică Juniperus communis. Este un arbust care aparține familiei coniferelor și este des întâlnit în pădurile din zona montană. Este rezistent la intemperii, iar fructele arbustului sunt cunoscute ca fiind remedii medicinale, folosite în diverse forme: infuzi...

Păpădie: beneficii, proprietăți, contraindicații
Păpădia (Taraxacum officinale) este considerată buruiană de grădină. Această plantă crește din abundență în diferite țări și climate și este adesea întâlnită prin grădini sau pe marginea drumurilor. Un alt nume pentru păpădie este „dintele leului”, posibil datorită margini...

Pelin: beneficii, proprietăți, contraindicații
Cunoscut pentru proprietățile pe care le oferă băuturilor alcoolice în care este adăugat, pelinul a fost folosit timp de secole în scopuri medicinale, pentru reducerea durerii și a inflamației, pentru tratamentul problemelor digestive, a viermilor intestinali și a infecțiilor cutanate. Ia...