Ienupăr beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
16 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ienupar beneficii proprietati contraindicatii

Ienupărul are denumirea științifică Juniperus communis. Este un arbust care aparține familiei coniferelor și este des întâlnit în pădurile din zona montană. Este rezistent la intemperii, iar fructele arbustului sunt cunoscute ca fiind remedii medicinale, folosite în diverse forme: infuzie, tinctură de ienupăr, ceai sau ulei esențial. În cele ce urmează, vorbim despre ienupăr. Vei afla care sunt proprietățile, beneficiile, dar și contraindicațiile sau precauțiile legate de consumul de ienupăr.

Despre ienupăr

Ienupărul este un arbust de conifere aromatice, care crește în regiunile temperate și reci ale emisferei nordice din Asia, Europa și America de Nord. Boabele uscate de ienupăr, uleiul și extractele de fructe de ienupăr, scoarța de ienupăr și alte părți ale arbustului au fost folosite pe cale orală și locală timp de secole, pentru a trata o mare varietate de afecțiuni, inclusiv probleme gastrointestinale și urinare, precum și afecțiuni cutanate și inflamatorii.

Ienupărul are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii, precum și proprietăți de reducere a glicemiei, a grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale. Se crede că proprietățile terapeutice ale ienupărului provin din diverși compuși pe care îi conține, inclusiv uleiuri aromatice, zaharuri inversate, rășini, catehină, acid organic, acizi terpenici, leucoantocianidină, alcaloizi, flavonoide, taninuri, gume, lignină și ceară.

Ce beneficii are ienuparul

Cele mai importante beneficii ale ienupărului ar putea fi următoarele:

  • este bogat în substanțe nutritive și compuși vegetali puternici: deși informațiile nutriționale despre boabele de ienupăr sunt limitate, se știe că acestea furnizează anumite vitamine și o serie de compuși vegetali. La fel ca majoritatea celorlalte fructe de pădure, boabele de ienupăr sunt o sursă bună de vitamina C. Vitamina este esențială pentru sănătatea imunitară, sinteza colagenului și funcționarea vaselor de sânge. De asemenea, acționează ca un antioxidant puternic, protejând celulele de daunele cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi.
  • are efecte antiinflamatorii și antioxidante: astfel, ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor care, în caz contrar, ar putea duce la dezvoltarea unor afecțiuni.
  • poate avea proprietăți antidiabetice: extractul de fructe de ienupăr ar putea îmbunătăți nivelul ridicat al glicemiei.
  • poate susține sănătatea inimii: boabele de ienupăr pot îmbunătăți nivelul de colesterol HDL (bun) și pot reduce nivelul ridicat de trigliceride, precum și a colesterolului LDL (rău) și a colesterolului total.
  • are activitate antibacteriană și antifungică: cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a examina dacă extractul de ienupăr poate fi folosit pentru a trata infecțiile fungice sau bacteriene la oameni.

Ce proprietăți are ienuparul

Boabele de ienupăr conțin: 

  • 2% ulei volatil;
  • juniperină;
  • rășină (aproximativ 10%);
  • proteine;
  • acizi formic, acetic și malic;
  • hidrocarburi;
  • acizi grași;
  • steroli;
  • terpene;
  • compuși aromatici.

Cum se utilizează acesta

Potențialele utilizări ale ienupărului includ următoarele afecțiuni:

  • arsuri la stomac;
  • indigestie (dispepsie);
  • gaze (flatulență) și balonare;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • infecții gastrointestinale;
  • viermi intestinali;
  • favorizarea urinării;
  • infecții ale tractului urinar;
  • pietre la rinichi și la vezica urinară;
  • tulburări menstruale;
  • afecțiuni inflamatorii ale pielii;
  • răni;
  • artrită;
  • tuse;
  • astm.

Deși ienupărul a fost folosit din punct de vedere istoric pentru multe afecțiuni, nu există studii științifice de calitate pentru a-i stabili eficacitatea în majoritatea utilizărilor sale. Pe lângă utilizările sale medicinale, boabele de ienupăr uscate și zdrobite sunt folosite pentru a aromatiza alimente precum carne, supe, sosuri și tocănițe, precum și anumite băuturi alcoolice, cum ar fi berea și ginul. Ienupărul este de asemenea folosit ca parfum în săpunuri, produse de îngrijire a pielii și produse cosmetice. Uleiul esențial extras din boabele de ienupăr este folosit în aromoterapie, masaj și în timpul ceremoniilor religioase pentru a purifica aerul.

Important de știut

  • Există multe tipuri de ienupăr și nu toate sunt comestibile. Boabele din Juniperus communis sunt cel mai frecvent folosite în gastronomie.
  • Uleiul esențial din fructe de ienupăr este, de asemenea, folosit în aromaterapie și se spune că este calmant. Reține că uleiurile esențiale nu trebuie ingerate.
  • Ceaiul din fructe de ienupăr poate fi cumpărat în pliculețe de ceai sau poate fi preparat acasă folosind fructe de ienupăr zdrobite.

Efectele secundare ale ienupărului

Dacă ienupărul este utilizat oral în doze mari, efectele secundare care pot apărea includ:

Adresează-te imediat medicului dacă apare oricare dintre următoarele simptome sau reacții adverse grave în timpul utilizării pe cale orală a ienupărului:

  • simptome cardiace grave: bătăi rapide sau puternice ale inimii, fluturații în piept, dificultăți de respirație și amețeli bruște;
  • dureri de cap severe, confuzie, dificultăți de vorbire, slăbiciune severă, vărsături, pierderea coordonării, senzație de instabilitate;
  • reacție severă a sistemului nervos: mușchi înțepeniți, febră mare, transpirație, confuzie, bătăi rapide sau inegale ale inimii, tremurături și senzație de leșin;
  • simptome oculare grave: vedere încețoșată, durere sau umflături la nivelul ochilor sau observarea de halouri în jurul luminilor.

În cazul utilizării topice și inhalării, efectele secundare ale ienupărului pot fi:

  • iritarea pielii;
  • bășici;
  • dermatită;
  • congestie nazală.

Precauții și avertismente

  • Nu utiliza ienupăr dacă ai inflamații renale, ienupărul poate irita rinichii.
  • Nu utiliza ienupărul în caz de sarcină, poate induce contracții uterine și provoca avort spontan.
  • Consumă ienupărul cu prudență dacă ai diabet zaharat și iei medicamente antidiabetice. Ienupărul poate scădea excesiv nivelul de zahăr.
  • Folosește ienupărul cu prudență dacă ai probleme cu tensiunea arterială, fiindcă poate avea efecte asupra tensiunii arteriale.
  • Aplicarea topică a uleiului de ienupăr poate provoca iritații, arsuri, roșeață și/sau umflături la unele persoane. Folosește cu prudență și nu aplica pe pielea ruptă sau iritată.

Doza adecvată de ienupăr depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului, starea de sănătate și alte câteva condiții. În acest moment nu există suficiente informații științifice pentru a determina o doză adecvată pentru ienupăr. Reține că produsele naturale nu sunt întotdeauna neapărat sigure și că dozele sunt importante. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de pe etichetele produselor și consultă medicul înainte de utilizare.

Boabele de ienupăr sunt un ingredient popular în diverse variante culinare sau medicinale. Cu toate acestea, din cauza lipsei de cercetări la om cu privire la potențialele efecte medicinale ale boabelor de ienupăr și ale suplimentelor acestora, siguranța și eficiența lor sunt în mare parte necunoscute. Prin urmare, cel mai bine este să folosești boabele de ienupăr proaspete sau uscate în cantități mici ca ingredient culinar.

Bibliografie

  1. RxList, „Juniper”: https://www.rxlist.com
  2. Indigo Herbs, „Juniper Berry Benefits”: https://www.indigo-herbs.co.uk
  3. Medicine Net, „Juniper”: https://www.medicinenet.com
  4. Healthline, „5 emerging benefits of juniper berries”: https://www.healthline.com
  5. Drugs.com, „Juniper”: https://www.drugs.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării