MEDICINA GENERALA

17 Mai 2018

Recomandari privind durerile de spate: medicamentele si interventiile chirurgicale ar trebui sa fie ultima solutie

dureri de spate

Durerea din spate este principala cauza a dizabilitatii la nivel mondial si devine din ce in ce mai frecventa pe masura ce populatia imbatraneste. Cei mai multi oameni care au un episod de durere de spate se recupereaza in sase saptamani, dar doua treimi au inca dureri dupa trei luni. Durerea poate persista pana la 12 luni, dar de obicei este mai putin intensa, scrie theconversation.

Totusi, recurenta este frecventa si pentru un numar mic de persoane poate deveni persistenta. Durerea cronica a spatelui afecteaza bunastarea, functionarea zilnica si viata sociala.

O serie de articole despre durerile de spate din The Lancet arata ca cei mai multi suferinzi nu primesc cel mai eficient tratament. Articolele precizeaza ca tratamentele de prima linie recomandate - cum ar fi sfaturile de a ramâne activi si de a face exercitii fizice - sunt adesea trecute cu vederea. in schimb, multi medici par sa favorizeze tratamente mai putin eficiente, odihna, opioide, injectii spinale si interventii chirurgicale.

Factori de risc pentru dureri de spate

Cauza durerii de spate a majoritatii oamenilor ramane o necunoscuta. Dar stim un numar de factori de risc care ar putea declansa durerile de spate:

  • un loc de munca care presupune efort fizic, care implica ridicarea, indoirea si pozitionarea incomoda.
  • stilul de viata sedentar,
  • fumatul,
  • obezitatea.

Persoanele cu dureri de spate ar trebui sa mearga si la un specialist pentru a exclude cauzele mai grave ale durerii, cum ar fi o fractura, malignitatea (cancerul) sau infectia.

Recomandarile pentru durerile de spate sunt:

  • Terapiile de auto-gestionare si psihologice ca raspuns initial pentru durerea persistenta a spatelui, sa fii activ, sa faci exercitii adecvate si sa urmezi un program psihologic care sa ajute la gestionarea durerii.
  • Sunt recomandate exercitii precum Tai Chi, yoga, exercitii pentru controlul motor (pentru a restabili forta, coordonarea si controlul muschilor care sustin coloana vertebrala) si exercitii aerobice (cum ar fi mersul pe jos, inotul, ciclismul si exercitiile de recuperare musculara generala).
  • Daca oricare dintre aceste terapii esueaza sau nu mai functioneaza se recomanda terapii manuale si fizice, cum ar fi manipularea coloanei vertebrale (Danemarca, Marea Britanie, SUA), masaj (Marea Britanie si SUA) si yoga si acupunctura (SUA) mai mult de 12 saptamâni.

durere de spate

Exercitiile fizice si terapia psihologica pentru tratarea durerilor de spate

Recomandarile se bazeaza pe numeroase studii care au aratat beneficiile exercitiilor fizice si a terapiei psihologice.

Durerea cronica este legata de modificarile chimice si structurale la toate nivelurile sistemului nervos. Acestea includ schimbarile nivelurilor neurotransmitatorului care modifica modularea durerii si sensibilizarea nervilor implicati in transmiterea semnalelor de durere. Semnalele de durere primite pot fi modificate prin raspunsul nostru la durerea persistenta.

Tratamentele psihologice - cum ar fi reducerea stresului bazata pe atentie - se concentreaza pe cresterea gradului de constientizare si acceptare a disconfortului fizic, precum si a emotiilor adesea asociate cu durerea cronica.

Terapie manuala pentru tratarea durerilor de spate

Tratamentele  pentru durerea de spate includ adesea o forma de manipulare si masaj a coloanei vertebrale, precum si sfaturi pentru a ramâne activi si a face exercitii. Acest lucru este in concordanta cu recomandarile The Lancet, care se bazeaza, de asemenea, pe dovezi din studii.

Un studiu efectuat in 2013 la persoanele cu durere acuta a spatelui a comparat efectele manipularii coloanei vertebrale cu cele ale medicamentului anti-inflamator nesteroidian diclofenac (Voltaren) si placebo asupra durerii. Manipularea s-a dovedit a fi semnificativ mai buna decât diclofenacul si clinic superioara fata de placebo in reducerea dizabilitatii, durerii si a nevoii de medicatie. S-a constatat, de asemenea, imbunatatirea calitatii vietii.

Pentru managementul durerilor de spate medicul de familie va poate indruma sa consultati fizioterapeuti si kinetoterapeuti specializati in terapii bazate pe dovezi, cum ar fi manipularea coloanei vertebrale si masaj.

Mesajul adresat publicului si personalului medical este clar. Persoanele cu dureri de spate nespecifice trebuie sa invete cum sa isi gestioneze in mod independent durerea, ramanand in acelasi timp active si sa-si mentina viata sociala pe cat posibil.Echipa MedLife de Medicina de familie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.