Vegan sau vegetarian: asemănări și deosebiri

Oamenii pot alege să urmeze diete restrictive, care să excludă carnea și produse de origine animală din multe considerente. Fie că o fac pentru a proteja animalele sau mediul înconjurător, fie pentru grija față de siluetă, cert este că un regim alimentar care exclude carnea poate fi avantajos pentru organismul uman.
Beneficiile unei diete bazate pe fructe și legume
O dietă bazată preponderent pe alimente de origine vegetală poate avantaja sănătatea întregului organism. Veganii și vegetarienii consumă ca alimente principale fructe, legume, leguminoase, nuci și semințe. Fructele și legumele sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că sistemul digestiv va fi susținut pentru a funcționa la parametri optimi. De asemenea, alimentele vegetale conțin mulți nutrienți necesari, precum vitamine, minerale și antioxidanți. Prezența acestora în alimentație susțin o circulație mai bună, contribuie la ținerea sub control a greutății, la întărirea sistemului imunitar, la aspectul sănătos al pielii și părului și au multe alte beneficii.
Ce este vegetarianismul
Vegetarianismul reprezintă un stil de viață care presupune o dietă alimentară care exclude carnea și produselor derivate din carne. Vegetarienii pot să consume, dacă doresc, alimente de origine animală care nu presupun sacrificarea animalelor, respectiv ouă, produse lactate și pește. În funcție de ce ramură a vegetarianismului au ales, unii dintre ei nu consumă nici fructe de mare sau insecte ori derivate din acestea. Există și vegetarieni care consumă ocazional produse de origine animală, de obicei ouă și lactate, precum și pește. Ei se consideră sau autointitulează, în continuare, vegetarieni, cu toate că nu respectă complet definiția acestui stil de viață.
Tipuri de vegetarieni
- Lacto-vegetarienii
Persoanele care nu consumă deloc carne sau ouă, dar pot consuma lapte și produse lactate, sunt lacto-vegetariene.
- Ovo-vegetarienii
Cei care nu consumă deloc carne sau fructe de mare, nici lapte sau derivate din lapte, dar consumă ouă, sunt ovo-vegetarieni.
- Ovo-lacto-vegetarienii
Persoanele care nu consumă deloc carne, dar consumă ouă, lapte și derivate din lapte sunt ovo-lacto-vegetariene sau lacto-ovo-vegetariene.
- Pescatarienii
Cei care nu consumă deloc carne, ouă, lapte sau derivate din lapte, dar consumă pește și fructe de mare, sunt pescatarieni.
- Flexitarienii
Cei care consumă, în general, alimente pe bază de plante, dar aleg ocazional și pește, fructe de mare sau carne de pasăre sunt flexitarieni sau semi-vegetarieni.
În afară de acestea, mai există variații de diete care combină vegetarianismul cu alte tipuri de diete, cum ar fi Dieta Pegan, o combinație între dieta Paleo și cea vegetariană. Dieta Macrobiotică este un alt tip de dietă care presupune, printre altele, consumul de alimente de origine vegetală, alese în funcție de energia pe care o aduc. La fel este și dieta Mediteraneeană Verde, care exclude total sau parțial alimentele de origine animală din dieta clasică mediteraneeană.
De asemenea , pot exista variații ale dietei Keto sau ketogene, o dietă bogată în grăsimi, dar săracă în carbohidrați. În varianta vegetariană, vor fi urmate principiile dietei Keto, fiind excluse doar carnea sau alimentele de origine animală.
Ce este veganismul
Veganismul este un stil de viață cu o dietă alimentară care exclude orice aliment de origine animală, respectiv carne, ouă, lapte sau produse lactate, miere, dar și alimente procesate la care au fost folosite grăsime animală sau gelatină din oase.
Nu sunt permise nici alimentele la care s-au folosit coloranți alimentari pe bază de Carmin, un pigment de culoare roșie obținut din acid carminic. Acesta e produs prin zdrobirea femelelor insectelor din familia Coccoidea, după ce au fost mai întâi înecate și uscate. Din pulberea obținută rezultă colorantul alimentar natural E120, care dă nuanțe de roșu aprins pentru bomboane, jeleuri și alte preparate procesate.
Unii dintre adepții stilului vegan exclud doar alimentele de origine animală, alții exclud complet orice produs care presupune suferința sau uciderea unei ființe vii. Nu folosesc cosmetice care au fost testate pe animale, nici haine sau obiecte din mătase, lână, piele, blană, oase sau pene.
Tipuri de vegani
- Raw-vegani
Raw-veganii sunt adepți ai stilului vegan, cu mențiunea că nu consumă decât alimente în stare crudă sau procesată termic doar până la 40 de grade Celsius.
- Vegani dietetici
Veganii dietetici sunt cei care exclud complet din alimentație hrana de origine animală, însă folosesc haine sau cosmetice care sunt făcute din piele, blană sau oase de animal.
- Vegani etici
Veganii etici se concentrează asupra excluderii oricărei forme de exploatare asupra animalelor. În afară de alimente de origine animală, ei au grijă să nu facă și să nu folosească nimic din ce ar putea face rău unui animal. Prin urmare, nu călăresc cai, nu folosesc produse din mătase, lână sau pene, produse colorate cu Carmin și multe altele.
- Veganii cu alimente integrale
Veganii cu alimente integrale aleg doar alimente integale, precum fructe și legume, cereale integrale, semințe.
- Ostroveganii
Ostroveganii sunt persoane care exclud din alimentație orice produs de origine animală, însă consumă scoici și diverse alte moluște.
- Veganii de mediu sau eco-veganii
Veganii de mediu se străduiesc să ducă o viață care să nu afecteze mediul înconjurător și evită produsele de origine animală deoarece le pasă de planetă.
- Veganii spirituali
Veganii spirituali sau veganii religioși nu consumă produse de origine animală din considerente religioase. Cel mai mare grup de vegani religioși este în zona Indiei, unde locuiesc adepții Jainismului. Această religie susține abținerea de la orice formă de violență, inclusiv asupra animalelor.
Care este diferența dintre vegan și vegetarian
Dacă vegetarienii adoptă o dietă restrictivă, o pot face fie din motive etice, fie din motive personale, de tipul grija pentru sănătatea proprie sau dorința de a slăbi. Veganii, în schimb, aleg dieta restrictivă ca filosofie de viață, din grijă pentru animale și planetă, devenind activiști și susținând complet drepturile animalelor.

Ce presupune dieta vegetariană
Persoanele care au o dietă vegetariană pot consuma fructe, legume și leguminoase, cereale integrale, semințe, nuci, grăsimi vegetale și diverse preparate pe bază de legume care conțin proteine vegetale. Proteina vegetală poate fi sub formă de pudră proteică, având la bază mazăre, năut, fasole sau soia. Această pudră proteică poate fi consumată în shakeuri proteice, în amestec cu apă sau lapte vegetal, cu sau fără adaos de fructe sau legume. De asemenea, pudra proteică poate fi inclusă în diverse rețete sănătoase, cum ar fi budinci, clătite, biscuiți sau prăjituri tip brownie sau banana bread.
În același timp, pot fi consumate tot felul de variante de lapte vegetal, derivat din nuci sau semințe. Variantele ar putea fi, printre altele, lapte de migdale, lapte de soia, lapte de orez, lapte de cocos, lapte de nuci Caju sau lapte de semințe de cânepă. De asemenea, se pot consuma paste sau unturi vegetale, cum ar fi humus, o pastă din năut fiert și pastă de susan, paste de ciuperci, linte sau soia, paste din semințe de dovleac sau floarea soarelui hidratate, precum și unt de arahide, de fistic sau de migdale.
Când este recomandată dieta vegetariană
Dieta vegetariană se recomandă persoanelor care vor să aibă un stil de viață sănătos, dar și să prevină sau să vindece anumite afecțiuni. Avantajele unei diete vegetariene asupra organismului includ reducerea riscului de boli cardiovasculare sau diabet, precum și pierderea kilogramelor în plus. În plus, nivelul energiei este mai ridicat și starea generală este una mai bună atunci când se adoptă un stil de viață vegetarian care este ținut corect și responsabil.
Când este contraindicată dieta vegetariană
Dieta vegetariană este contraindicată persoanelor care au probleme de sănătate mai greu de ținut sub control. Există riscul ca dieta să nu includă aminoacizi, vitamina B12 sau anumite enzime necesare. Acestea pot fi suplimentate în unele cazuri, la recomandarea medicului. Fără supraveghere, însă, se poate ajunge la stări de oboseală și lipsă de energie, slăbire și incapacitate de dezvoltare a masei musculare sau consum excesiv de carbohidrați.
Ce presupune dieta vegană
Dieta vegană presupune excluderea din alimentație a oricărui produs de origine animală sau la a cărui producere au avut de suferit în vreun fel animale, păsări sau insecte.
Veganii pot mânca fructe și legume, leguminoase, verdețuri, semințe, nuci, precum și derivate ale acestora. De multe ori, ei aleg ca procesarea alimentelor să fie minimă.
Când este recomandată dieta vegană
Dieta vegană este recomandată persoanelor ale căror convingeri sunt în asentimentul acestei filosofii, cu mențiunea că este nevoie de atenție asupra stării de sănătate. O dietă restrictivă poate implica și anumite riscuri, care pot fi ținute sub control cu ajutorul recomandărilor medicale.
Când este contraindicată dieta vegană
Dieta vegană este contraindicată persoanelor cu probleme de sănătate care pot duce la anemii sau afecțiuni ale digestiei. Nu este o dietă potrivită nici pentru cei care au un stil de viață haotic și mănâncă necontrolat, aceștia riscând să facă abuz de alimente sau, dimpotrivă, să aibă deficiențe de proteine și nutrienți.
Există cazuri de persoane care au ajuns la anorexie nervoasă, bulimie sau alte tulburări de ordin alimentar. Orice fel de dietă pe termen lung necesită analize făcute periodic pentru verificarea stării de sănătate și pentru a putea acoperi eventualele deficiențe.
Există asemănări între vegani și vegetarieni?
Există foarte multe asemănări între vegani și vegetarieni, din punct de vedere etic și social. Acestea sunt legate de dorința de a trăi cât mai sănătos, dar și de grija pentru animale și mediul înconjurător.
Înainte de a adopta un stil de viață care include o dietă restrictivă, dar și în timpul unei astfel de diete, se recomandă un consult medical de specialitate. Medicul poate face recomandări personalizate în funcție de starea de sănătate a pacientului sau poate interzice astfel de diete în funcție de istoricul de boli. Tot medicul specialist poate recomanda, în urma analizelor, suplimentarea dietei cu unele vitamine sau minerale.
Bibliografie
- https://nutriciously.com/different-vegan-diets/
- https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/side-effects-of-a-vegan-diet/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10027313/
- https://draxe.com/nutrition/vegetarian-diet/
- https://www.healthline.com/nutrition/vegan-vs-vegetarian
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Fistic: Beneficii, recomandări, contraindicații
Fisticul are un gust excelent în deserturi, fiind în același timp o gustare bogată în nutrienți care susțin un stil de viață sănătos. Consumul regulat de fistic crud contribuie la menținerea siluetei și poate ajuta organismul să țină sub control afecțiuni care țin de digestie, indi...

Prune uscate - Beneficii, recomandări, contraindicații
Prunele uscate sunt recunoscute pentru eficiența lor în dietele de slăbire și combaterea unor probleme legate de digestie. Ușor de introdus în meniurile de zi cu zi, ele pot avea chiar mai multe beneficii decât prunele proaspete.Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă,...

Zmeura: beneficii, recomandări, contraindicații
Zmeura face parte dintre fructele de pădure apreciate atât pentru aromă, cât și pentru proprietățile nutritive deosebite. Considerată un superaliment, zmeura contribuie la menținerea unui corp sănătos, având și efecte benefice asupra aspectului pielii și părului.Zmeura este un fruct c...