Praz - Beneficii, recomandări, contraindicații

Prazul este ca un prieten de nădejde în bucătărie: versatil și plin de vitamine, adaugă savoare preparatelor, în timp ce îți întărește imunitatea și susține sănătatea generală. Prazul are o savoare aparte, surprinzătoare în diverse rețete de mâncare, fără a pune în pericol silueta. Are puține calorii și vine la pachet cu un aport de vitamine și minerale importante pentru un organism sănătos.
Ce este prazul
Prazul este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, cu un gust dulce-picant savuros, care se poate folosi în diverse combinații alimentare. Dacă în România este asociat cu zona Olteniei, în Europa, prazul este considerat simbol al Țării Galilor. Cea mai cunoscută rețetă în care se folosește praz este supa Vichyssoise, creată la începutul secolului XX de faimosul bucătar Chef Louis Diat, care lucra la hotelul Ritz-Carlton din New York. Este o supă cremă făcută din praz, cartofi, ceapă și smântână și reprezintă una dintre rețetele care se dau ca probă pentru marile școli de bucătari din lume.
Dacă în bucătăria românească e mai întâlnit sub formă de tocăniță de praz cu măsline, în restaurantele fusion prazul este folosit într-o varietate de rețete, atât în stare crudă, cât și gătit în diverse forme. Se potrivește foarte bine în risotto, tarte, în sosuri cu tomate, piureuri de legume, umpluturi pentru taco, omlete, frittata, maioneze, precum și alături de carne de pui sau somon. Una dintre variantele interesante în care se poate cosuma prazul este infuzarea sa în ulei de măsline, uneori cu adaos de citrice. De asemenea, se poate consuma praz murat.
În afară de gustul delicios, prazul vine la pachet și cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Conține nutrienți esențiali pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată.
Ca și la ceapa verde, sunt comestibile atât partea albă, cât și frunzele verzi, însă, de multe ori, oamenii aleg să consume doar partea albă și aruncă frunzele. Acestea au, la rândul lor, o mulțime de nutrienți, așa că pot fi folosite ca topping peste supe, paste sau în salate, sau pot fi gătite în același fel ca partea albă a prazului. În plus, frunzele verzi ale prazului conțin o substanță numită All Ozem, o monozaharidă care influențează producerea insulinei și dă o stare de bine.
Ce beneficii are prazul
Printre beneficiile pe care le are consumul de praz se numără următoarele:
- are proprietăți antiinflamatorii;
- are efect anti-aging;
- reduce riscul de infarct;
- contribuie la vindecarea aterosclerozei;
- reduce riscul apariției trombozelor și cheagurilor de sânge;
- protejează împotriva unor tipuri de cancer;
- susține sănătatea creierului;
- ajută la pierderea kilogramelor în plus;
- protejează sănătatea inimii;
- are efect expectorant;
- ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor;
- ține sub control nivelul zahărului din sânge;
- susține funcționarea optimă a tractului digestiv;
- îndepărtează paraziții intestinali;
- stimulează sinteza colagenului;
- poate reduce riscul apariției unor boli neurodegenerative;
- protejează împotriva acțiunii radicalilor liberi.
Ce proprietăți are prazul
Prazul este o excelentă sursă de antioxidanți, printre care vitamina A (beta-caroten), vitamina B6, vitamina C și vitamina K. Conține luteină și zeaxantină, care protejează sănătatea ochilor, reducând riscul de îmbolnăviri asociate înaintării în vârstă. Degenerescența maculară și cataracta sunt boli a căror apariție poate fi prevenită prin consumul de alimente care conțin acești carotenoizi, așa cum este prazul.
Vitamina K contribuie la menținerea sănătății oaselor, prevenind riscul apariției osteoporozei. Vitamina C susține sistemul imunitar și producția de colagen. Astfel, consumul de praz are efect asupra elasticității pielii și a capacității de vindecare mai rapidă în caz de răniri. Printre beneficiile prazului se numără faptul că vitamina C conținută de o anumită cantitate de praz este dublă față de cea conținută de aceeași cantitate de portocale. Manganul din praz contribuie la reducerea simptomelor sindromului premenstrual și protejează tiroida.
În același timp, prazul conține și alicină, ca și usturoiul. Alicina contribuie la scăderea colesterolului și a presiunii sangvine, împiedicând formarea trombozelor. Pe lângă toate acestea, prazul mai conține și fibre solubile, care asigură senzația de sațietate și scad apetitul. Fibrele susțin, de asemenea, funcționarea optimă a tractului intestinal. Datorită acestor fibre, consumul de praz ajută și la scăderea în greutate. Dacă 100 de grame de praz crud au aproximativ 60 de calorii, aceeași cantitate de praz gătit are doar 31 de calorii.
Kaemferolul din praz scade riscul de apariție a unor boli cronice, cum ar fi unele tipuri de cancer, respectiv cancer gastric și cancer colorectal. Rolul kaemferolului este de a reduce inflamațiile, dar și de a distruge celule canceroase, împiedicându-le să se dezvolte și să se înmulțească.
Prazul mai conține și minerale ca fier, cupru, seleniu și folați și vitamine din complexul de B-uri, respectiv B1, B2, B3 și B6. În același timp, este excelent pentru partea de hidratare a organismului, ca și pepenele sau tomatele, având în compoziție apă în proporție de aproximativ 80%.
Câte calorii are prazul
Pentru o porție de 100 de grame, prazul are următoarele valori nutriționale:
- Calorii - 60 kcalorii;
- Carbohidrați - 14 grame;
- Fibre - 1,8 grame;
- Proteine - 1,5 grame;
- Vitamina B6 - 0,2 miligrame;
- Vitamina C - 12 miligrame;
- Calciu - 59 miligrame;
- Fier - 2,1 miligrame;
- Magneziu - 28 miligrame.

Când este recomandat prazul
Prazul este recomandat pentru consum tuturor persoanelor care doresc să aibă un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată. În același timp, poate fi folosit și în uz extern, sub formă de cataplasme, contribuind la vindecarea mai rapidă a unor afecțiuni ale pielii. Efectul frunzelor verzi de praz asupra pielii este unul cicatrizant și antiseptic, acționând asemănător cu frunzele de varză, care pot fi folosite în același scop.
Când este contraindicat prazul
Prazul este contraindicat în cazul persoanelor care au primit diagnosticul de litiază renală sau litiază biliară. Motivul este că prazul conține oxalați care pot afecta rinichii sau vezica biliară. Aceștia pot forma cristale atunci când ajung în contact cu calciul, iar cristalele respective se pot depune, formând calculi renali.
Prazul este o plantă care poate fi introdusă ușor în dietă, însă, ca orice alt aliment, nu trebuie făcute excese. Pe termen lung, o dietă care include un singur aliment consumat foarte des poate ajunge să dăuneze organismului. Pentru orice fel de dietă restrictivă sau tratament naturist, este necesar un consult medical efectuat în prealabil.
Bibliografie
- https://www.healthline.com/nutrition/leek-benefits
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-leeks
- https://greatist.com/health/superfood-leeks
- https://www.onlymyhealth.com/health-benefits-and-ways-to-incorporate-leek-into-your-diet-1705493298
- https://webmedy.com/blog/benefits-leeks/
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Prune uscate - Beneficii, recomandări, contraindicații
Prunele uscate sunt recunoscute pentru eficiența lor în dietele de slăbire și combaterea unor probleme legate de digestie. Ușor de introdus în meniurile de zi cu zi, ele pot avea chiar mai multe beneficii decât prunele proaspete.Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă,...

Zmeura: beneficii, recomandări, contraindicații
Zmeura face parte dintre fructele de pădure apreciate atât pentru aromă, cât și pentru proprietățile nutritive deosebite. Considerată un superaliment, zmeura contribuie la menținerea unui corp sănătos, având și efecte benefice asupra aspectului pielii și părului.Zmeura este un fruct c...

Vegan sau vegetarian: asemănări și deosebiri
Oamenii pot alege să urmeze diete restrictive, care să excludă carnea și produse de origine animală din multe considerente. Fie că o fac pentru a proteja animalele sau mediul înconjurător, fie pentru grija față de siluetă, cert este că un regim alimentar care exclude carnea poate fi avan...