RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre esofagul Barrett
Esofagul Barrett (Sindrom Barrett) este o afecțiune în care țesutul care căptușește esofagul (tubul muscular care transportă alimentele de la gură la stomac) se transformă în țesut care seamănă cu mucoasa intestinului. Această afecțiune este, cel mai adesea, diagnosticată la persoanele care au boală de reflux gastroesofagian (BRGE) pe termen lung, o regurgitare cronică a acidului din stomac în partea inferioară a esofagului.
Puţine persoane cu esofagul Barrett dezvoltă un tip de cancer al esofagului. Afecțiunea, deși rară, este adesea mortală. Esofagul Barrett poate fi prezent timp de mai mulți ani înainte de apariția cancerului. Controalele regulate pentru depistarea celulelor precanceroase (displazie) pot depista afecțiunea înainte ca aceasta să devină canceroasă.
Cauze
Cauza exactă a esofagului Barrett nu este cunoscută. În timp ce multe persoane cu esofagul Barrett au de mult timp reflux gastroesofagian, multe dintre ele nu au simptome de reflux, o afecțiune numită adesea „reflux silențios”.
Indiferent dacă acest reflux acid este însoțit de simptome de reflux gastroesofagian sau nu, acidul gastric și substanțele chimice se întorc în esofag, deteriorând țesutul esofagului și declanșând modificări ale mucoasei tubului de înghițire, cauzând esofagul Barrett.
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de apariție a esofagului Barrett includ:
- refluxul gastroesofagian cronic - boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este cel mai important factor de risc; această afecțiune se caracterizează prin reflux acid frecvent, în care acidul gastric sau bila se întoarce în esofag, iritând mucoasa acestuia;
- vârsta - esofagul Barrett este mai frecvent diagnosticat la adulții de vârstă mijlocie și la cei mai în vârstă;
- sexul - bărbații sunt mai predispuși să dezvolte esofagul Barrett decât femeile;
- rasa/etnia - caucazienii prezintă un risc mai mare de a dezvolta esofagul Barrett, în special cei de origine nord-europeană;
- consumul de tutun - fumatul sau utilizarea regulată a altor produse din tutun poate crește riscul;
- obezitatea - supraponderabilitatea, în special atunci când greutatea este purtată în jurul abdomenului, crește riscul de apariție a esofagului Barrett; se crede că acest lucru se datorează presiunii crescute în abdomen și unor niveluri potențial mai ridicate de inflamație;
- hernia hiatală - această afecțiune, în care o parte a stomacului împinge în sus în cavitatea toracică printr-o deschidere în diafragmă, este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de esofag Barrett;
- antecedente familiale - persoanele cu antecedente familiale de esofag Barrett au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune;
- alcoolul - deși nu este la fel de puternic legat ca alți factori, consumul de alcool poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea BRGE și, ulterior, a esofagului Barrett.
Simptome
Esofagul Barrett în sine nu provoacă simptome specifice. Cu toate acestea, deoarece se crede că majoritatea persoanelor cu esofagul Barrett au o boală de reflux gastroesofagian (BRGE) de lungă durată, acestea ar putea avea simptome ale acestei afecțiuni, care pot include:
- arsuri frecvente la stomac - o senzație de arsură în piept, care uneori se răspândește în gât, împreună cu un gust acru în gură;
- dificultate la înghițirea alimentelor (cunoscută și sub numele de disfagie);
- dureri în piept - este mai puțin frecventă, dar pot apărea și dureri în piept, care pot fi severe și pot fi confundate cu durerea unui atac de cord;
- regurgitarea alimentelor sau a lichidului acru (reflux acid);
- senzația de nod în gât.
În cazul în care esofagul Barrett duce la cancer esofagian, simptomele suplimentare pot include pierderea în greutate și scăderea apetitului.
Diagnosticare
Esofagul Barrett este diagnosticat de un gastroenterolog, un medic specializat în afecțiuni ale sistemului digestiv, inclusiv esofagul, stomacul și intestinele.
Diagnosticul esofagului Barrett implică, de obicei:
- endoscopie superioară - medicul introduce un tub subțire, flexibil, echipat cu o lumină și o cameră (endoscop) pe gât și în esofag; acest lucru îi permite să vă examineze vizual esofagul și să caute semne ale esofagului Barrett;
- biopsie - în timpul unei endoscopii, medicul poate, de asemenea, să preleveze mici mostre de țesut (biopsie) din esofagul dumneavoastră; ţesutul este apoi examinat la microscop;
- examinarea semnelor și simptomelor - medicul va discuta orice semne și simptome pe care le puteți avea, cum ar fi arsurile la stomac, pentru a vă ajuta în diagnosticare.
Persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE) pe termen lung ar trebui să discute cu medicii lor dacă ar trebui să se supună unui screening endoscopic pentru esofagul Barrett, chiar dacă nu au alți factori de risc.
Boala este descrisă având două forme: esofag Barrett scurt și esofag Barrett lung. În funcție de acest lucru, se recomandă monitorizarea endoscopică la doi și trei ani, cu filtru NBI și biopsiere extinsă pentru diagnosticul displaziei. Dacă se găsește displazie, se recomandă, de obicei, o monitorizare mai frecventă.
Tratament
Tratamentul pentru esofagul Barrett depinde de amploarea afecțiunii și de prezența sau nu a celulelor precanceroase. Strategiile utilizate pot fi clasificate, în linii mari, în trei abordări principale:
Monitorizarea
Dacă nu se găsesc celule precanceroase în esofag în timpul unei endoscopii, medicul poate recomanda examinări endoscopice periodice, pentru a monitoriza afecțiunea. Frecvența cu care veți fi supus la endoscopie depinde de celelalte afecțiuni de sănătate, de extinderea țesutului Barrett și de alți factori.
Tratarea BRGE și a simptomelor asociate
Esofagul Barrett este adesea asociat cu boala de reflux gastroesofagian; medicamentele, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni, pot reduce aciditatea, ceea ce poate ameliora simptomele și poate ajuta, de asemenea, la încetinirea progresiei esofagului Barrett. Modificările stilului de viață, scăderea în greutate, dacă e necesară, pot ajuta, de asemenea, la gestionarea simptomelor BRGE.
Îndepărtarea sau distrugerea țesutului lui Barrett
Dacă în timpul examinărilor endoscopice se găsesc celule precanceroase, medicul poate recomanda o procedură de îndepărtare sau de distrugere a țesutului Barrett, iar opțiunile pot include:
- rezecția endoscopică a mucoasei - această procedură presupune ridicarea mucoasei Barrett și injectarea unei soluții sub ea ori aplicarea unei aspirații pe aceasta și apoi tăierea ei; căptușeala este apoi îndepărtată prin endoscop.
- ablația prin radiofrecvență - acest tratament utilizează unde radio pentru a încălzi țesutul Barrett și a-l distruge (ablația); în timp, zona se vindecă cu țesut esofagian normal;
- crioterapie - această procedură presupune pulverizarea azotului lichid pe țesutul Barrett pentru a-l îngheța și distruge;
- terapia fotodinamică - un medicament sensibil la lumină este injectat într-o venă și apoi activat de o sursă de lumină, în timpul unei endoscopii, cu scopul de a ucide celulele precanceroase și canceroase din mucoasa esofagului;
În cazurile rare de esofag Barrett, dacă riscul de cancer este foarte mare, medicul ar putea recomanda o operaţie pentru a îndepărta cea mai mare parte a esofagului.
Deşi nu există un tratament naturist dovedit pentru esofagul Barrett, anumite schimbări în stilul de viață și remedii naturale ar putea ajuta la gestionarea simptomelor BRGE. Discutați întotdeauna aceste opțiuni cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice regim nou pentru esofagul Barrett.
Complicații
Principala complicație a esofagului Barrett este un risc crescut de apariție a adenocarcinomului esofagian, care este un tip de cancer esofagian grav și potențial fatal. Supravegherea regulată a esofagului prin endoscopie și biopsie este adesea recomandată persoanelor diagnosticate cu esofagul Barrett. Scopul acestei supravegheri este de a detecta boala precoce şi de a o trata.
Persoanele cu esofagul Barrett sunt adesea clasificate în diferite grupe de risc pe baza rezultatelor biopsiilor lor. Cei care nu prezintă displazie (celule anormale) au un risc mai scăzut, în timp ce cei cu displazie de grad scăzut sau înalt au un risc crescut de adenocarcinom esofagian.
Alte complicații potențiale se referă, în primul rând, la BRGE, care este adesea asociat cu esofagul Barrett. Acestea pot include strictură esofagiană (o îngustare a esofagului care poate cauza dificultăți la înghițire) și esofagită (inflamație a esofagului care poate provoca durere și poate interfera cu înghițirea).
Prevenție
Prevenirea esofagului Barrett implică abordarea factorilor de risc asociați cu această afecțiune. Deoarece boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este unul dintre cei mai comuni factori de risc, gestionarea BRGE este, adesea, prima linie de prevenire. Iată câteva măsuri care pot fi luate:
- modificări ale stilului de viață - acestea pot ajuta la gestionarea simptomelor BRGE și includ pierderea în greutate (dacă sunteți supraponderal sau obez), evitarea factorilor declanșatori alimentari (cum ar fi alimentele picante, cofeina, alcoolul etc.), consumul de mese mai mici; de asemenea, este indicat să nu mergeţi la culcare la scurt timp după ce ați mâncat;
- medicamente - antiacidele, blocantele H2 și inhibitorii pompei de protoni pot ajuta la controlul acidului gastric și la gestionarea simptomelor BRGE;
- intervenție chirurgicală - în unele cazuri severe de boală de reflux gastroesofagian cu hernie hiatală, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală numită fundoplicatură.
Dincolo de gestionarea bolii de reflux gastroesofagian, iată câteva măsuri preventive generale:
- opriți fumatul - fumatul este asociat cu un risc crescut de apariție a esofagului Barrett și a cancerului esofagian;
- limitați consumul de alcool - consumul excesiv de alcool poate crește riscul de a dezvolta esofagul Barrett și alte probleme de sănătate;
- menţineţi o dietă sănătoasă - o dietă bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi saturate poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și a sănătății generale, ceea ce poate reduce riscul de apariție a esofagului Barrett.
Bibliografie
- Smith, Lori. “Barrett’s Esophagus: Causes, Symptoms, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 23 July 2018, www.medicalnewstoday.com
- Mayo Clinic. “Barrett’s Esophagus - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org
- “Barrett’s Esophagus.” Www.hopkinsmedicine.org, 2019, www.hopkinsmedicine.org
- Johnston, Mark H . “Barrett Esophagus: Practice Essentials, Background, Etiology.” EMedicine, 13 June 2023, https://emedicine.medscape.com
- Saling, Joseph. “Barrett’s Esophagus: Symptoms, Causes, and Treatments.” WebMD, 12 Sept. 2021, www.webmd.com
- Cleveland Clinic. “Barrett’s Esophagus: What Is It, Symptoms, Treatment & Tests.” Cleveland Clinic, 23 June 2020, https://my.clevelandclinic.org
Alte afecțiuni similare
Eritromelalgia
Eritromelalgia este un sindrom clinic rar, caracterizat printr-o triadă de roșeață, căldură și durere arzătoare care afectează în special extremitățile, de obicei...
Vezi detalii
Erizipel
Erizipelul este o infecție bacteriană comună a pielii. Afectează dermul şi hipodermul (stratul mijlociu şi profund al pielii) și vasele limfatice din piele. Afecțiunea...
Vezi detalii
Erupție polimorfă la lumină
Alergia la soare este un termen folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni care se manifestă printr-o erupție roșiatică însoțită de mâncărime a pielii (prurit) în...
Vezi detalii
Esofagită
Esofagita reprezintă inflamația, de diferite grade, a mucoasei esofagiene. Cea mai importantă cauză a acestei afecțiuni este refluxul gastroesofagian cronic (refularea...
Vezi detalii
Exoftalmie
Exoftalmia, cunoscută și sub denumirea de proptoză, implică proeminența unuia sau a ambilor ochi anterior în afara orbitei, secundar creșterii conținutului orbitei. Cel...
Vezi detalii
Extrasistole ventriculare și supraventriculare
Extrasistolele sunt bătăi ectopice cardiace (inima fie omite un ritm, fie adaugă o bătaie suplimentară) ce apar între bătăile normale. Fiecare om poate avea extrasistole...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
