Fibroza hepatica

Fibroza hepatica este acumularea de tesut conjunctiv ca raspuns la o agresiune hepatocelulara de orice cauza.

Medici specialiști - Hepatologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Ce cauzeaza fibroza hepatica

Este datorata dezechilibrului dintre sinteza si degradarea matricei extracelulare. 

Activarea celulelor hepatice stelate perivasculare initiaza fibroza. Ele si celulele adiacente prolifereaza, devin celule contractile, cunoscute ca miofibroblaste. Aceste celule accentueaza degradarea matricei normale si, partial din cauza alterarii enzimelor metaloproteinaze care regleaza metabolismul colagenului matricei, produc in exces matrice anormala. 

Celulele Kupffer (macrofage rezidente), hepatocitele lezate, trombocitele si leucocitele se aglomereaza, eliberand mediatori inflamatori (de exemplu, factori de crestere derivat din trombocite, factori de crestere modificati si factori de crestere ai tesutului conjunctiv), care accelereaza fibroza.

Fibroza contribuie atat la ischemia hepatocitelor (si disfunctia hepatocelulara), cat si la hipertensiunea portala. Gradul in care aceste procese sunt prezente determina amploarea disfunctiei hepatice. 

Simptome

Fibroza hepatica este asimptomatica. Simptomele se pot dezvolta secundar afectiunii primare sau hipertensiunii portale. Cu toate acestea, hipertensiunea portala este adesea asimptomatica pana la aparitia cirozei.

Tratament

Diagnosticarea fibrozei hepatice

Diagnosticul sau detectarea fibrozei hepatice se bazeaza pe biopsia hepatica. De cele mai multe ori, diagnosticul de fibroza se pune pe o biopsie efectuata din alte motive.

Tratamentul fibrozei hepatice

Deoarece fibroza este un semn de leziune hepatica, tratamentul va fi orientat spre ciroza subiacenta. Tratamentul care are ca scop vindecarea fibrozei insasi este inca in studiu si are ca tinte:

  • scaderea inflamatiei;
  • inhibarea activarii celulelor stelate hepatice;
  • inhibarea sintezei si metabolismului colagenului;
  • inhibarea contractilor celulelor stelate;
  • imbunatatirea degradarii matricei extracelulare.

Tratamentul medicamentos antifibrotic multiplu poate fi mai benefic.

Coduri de diagnostic asociate
  • Fibroza Hepatica
Specialități asociate
  • Hepatologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.