Fisura anala

Fisura anala este o leziune longitudinala acuta sau ulceratie ovoidala cronica a epiteliului scuamos stratificat al canalului anal.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie generala Proctologie, Proctologie

Botezatu Ion,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Misarca Catalin,Medic primar
Medic primar
Constantin Mihnea-Ioan,Medic primar
Medic primar

Fisura anala - Cauze / agent infectios / factori de risc

Se crede ca fisurile anale sunt rezultatul unei dilacerari traumatice provocate de trecerea materiilor fecale prea dure sau prea voluminoase, urmata de o infectie secundara. Traumatismul (de exemplu, relatiile sexuale anale) este o cauza rara. 

Fisura anala - Simptome

Fisura anala se caracterizeaza prin durere severa, uneori sangerare, in special la defecatie.

Fisura este situata de obicei la nivelul liniei mediane posterioare, dar poate aparea si pe linia mediana anterioara. Cele situate in afara liniei mediane pot avea o etiologie specifica, in particular boala Crohn. La extremitatea inferioara a fisurii poate fi remarcat un hemoroid extern, iar la cea superioara o papila marita.

Sugarii pot dezvolta fisuri acute, dar cele cronice sunt rare. In cazul fisurilor cronice, diagnosticul diferential trebuie facut cu cancerul, leziunile sifilitice primare, TBC si ulceratiile asociate cu boala Crohn.

Fisurile provoaca durere si hemoragie in timpul defecatiei, dureaza cateva ore si apoi se calmeaza pana la urmatoarea defecatie.

Fisura anala - Tratament

Diagnosticarea fisurilor anale

Diagnosticul se pune pe inspectie. Examinarea trebuie efectuata cu blandete. Uneori, poate fi suficienta doar deplisarea anusului pentru a decela fisura.

Tratamentul fisurilor anale

Frecvent, fisurile raspund la tratamentul conservator (de exemplu: substante emoliente, seminte de psyllium, fibre) care reduc traumatismul in timpul defecatiei. 

Vindecarea se poate obtine deseori prin utilizarea de unguente de oxid de zinc sau supozitoare neutre (glicerina) care lubrifiaza partea inferioara a rectului si actioneaza ca un emolient. Anestezicele locale si baile de sezut calde (nu fierbinti) timp de 10-15 minute dupa fiecare scaun sau la nevoie vor determina o ameliorare temporara.

Unguentul cu nitroglicerina, crema cu nifedipina, gelul cu arginina si injectiile cu toxina botulinica in sfincterul intern relaxeaza sfincterul anal si scad presiunea maxima anala de repaus, favorizand vindecarea. 

Cand masurile conservatoare esueaza, este necesara interventia chirurgicala (sfincterotomie anala interna sau dilatare anala controlata) pentru a modifica ciclul vicios al spasmului sfincterului anal intern.

Chirurgie Generala Proctologie, Proctologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical