medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Sindrom WPW

Sindrom WPW

Alte denumiri: Sindrom Wolff-Parkinson-White

Descoperă informații utile despre sindrom wpw: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre sindromul WPW (Wolff-Parkinson-White)

Sindromul WPW (Wolff-Parkinson-White) este o afecțiune cardiacă care face ca inima să bată anormal de repede (tahicardie).

Sindromul WPW apare de la naștere (congenital) și este caracterizat prin prezența unei conexiuni electrice suplimentare la nivelul inimii. Când impulsurile parcurg această rută suplimentară în loc de cea obișnuită, ele trec prin inimă mai repede, ceea ce poate duce la o frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi pe minut.

O inimă care bate prea repede nu lasă suficient timp pentru ca sângele să umple toate cele patru camere (atriile și ventriculele) înainte de următoarea bătaie, ceea ce înseamnă că inima nu reușește să pompeze suficient sânge în corp, astfel încât sindromul Wolff-Parkinson-White poate declanșa un stop cardiac.

Sindromul WPW este destul de rar, afectează între unu până la trei oameni dintr-o mie, însă este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de ritm cardiac rapid la sugari și copii.

Uneori, conexiunea electrică suplimentară nu provoacă niciun simptom și poate fi detectată numai atunci când o electrocardiogramă (ECG) este efectuată dintr-un alt motiv.

Barbat care sufera de afectiuni cardiovasculare

Cauze

În sindromul WPW, există o conexiune electrică suplimentară în inimă care permite impulsurilor să ocolească traseul obișnuit și să formeze un scurtcircuit; aceasta înseamnă că semnalele se deplasează rotund într-o buclă, provocând episoade în care inima bate foarte repede.

Conexiunea electrică suplimentară apare în viața intrauterină, cauza clară nefiind descoperită încă. Se pare că apare aleatoriu la unii bebeluși, deși s-au descoperit și cazuri rare în familii.

Sindromul Wolff-Parkinson-White poate apărea alături de alte defecte cardiace congenitale, cum ar fi anomalia Ebstein.

Factori de risc

Sindromul Wolf-Parkinson-White poate afecta atât bărbații, cât și femeile de toate vârstele, dar este, de obicei, diagnosticat la copii, adolescenți și adulți tineri.

Cu excepția unor cazuri rare, sindromul WPW nu este o afecțiune ereditară.

Simptome

Unii pacienți cu sindrom Wolf-Parkinson-White au doar câteva episoade de ritm cardiac rapid; alții pot avea tahicardie o dată – de două ori pe săptămână sau mai des. Bătăile rapide ale inimii pot începe fără avertisment și pot dura câteva secunde sau câteva ore. Aceste episoade pot apărea în timpul repausului sau al efortului; pentru unii oameni, însă, este posibil să treacă mulți ani între episoadele de tahicardie.

De asemenea, se poate să nu existe deloc simptome, astfel încât această afecțiune este depistată în timpul unui test cardiac făcut din alt motiv.

Cel mai frecvent simptom al sindromului WPW este frecvența cardiacă mai mare de 100 de bătăi pe minut.

Alte simptome pot depinde de viteza bătăilor inimii și de tulburarea de ritm cardiac subiacentă. De exemplu, cea mai frecventă este tahicardia supraventriculară; în timpul unui astfel de episod, inima bate de aproximativ 150 - 220 de ori pe minut, dar, ocazional, poate bate mai repede sau mai încet.

Unii oameni cu sindrom WPW au, de asemenea, o tulburare a ritmului cardiac rapid și haotic numită fibrilație atrială.

În general, simptomele sindromului Wolf-Parkinson-White includ:

Copiii cu sindrom WPW pot avea alte simptome, cum ar fi:

  • pielea, buzele și unghiile albastre sau gri;
  • neliniște sau iritabilitate;
  • respirație rapidă;
  • lipsa poftei de mâncare.
Grafic ECG aratand ritmul sinusal si sindromul WPW

Diagnosticare

Dacă o persoană are simptome de tahicardie care apar și dispar, medicul cardiolog va face o electrocardiogramă (EKG), care măsoară activitatea electrică a inimii și ritmul cardiac.

Un examen fizic efectuat în timpul unui episod de tahicardie va arăta o frecvență cardiacă mai mare de 100 de bătăi pe minut; o frecvență cardiacă normală la adulți este de 60-100 bpm și sub 150 bpm la nou-născuți, sugari și copii mici.

Alte teste includ:

  • EKG de efort;
  • purtarea unui monitor Holter, care înregistrează activitatea electrică cardiacă timp de 24 de ore;
  • purtarea unui dispozitiv care monitorizează ritmul cardiac pe parcursul mai multor zile;
  • testarea electrofiziologică: mai multe catetere sunt introduse în inimă printr-o venă la nivelul coapsei.

Sindromul Wolff-Parkinson-White poate fi diagnosticat uneori și la sugari, dar un diagnostic cert este mai probabil la vârsta adolescenței sau în jurul vârstei de 20 de ani, când simptomele devin mai evidente.

Tratament

Tratamentul pentru sindromul WPW depinde de mai multe aspecte:

  • cât de des apar simptomele;
  • cât de severe sunt simptomele;
  • tipul de bătăi neregulate ale inimii care cauzează ritmul cardiac rapid.

Pacienții care nu prezintă simptome nu au, de obicei, nevoie de tratament.

Obiectivele tratamentului pentru sindromul Wolff-Parkinson-White sunt:

  • încetinirea ritmului cardiac;
  • prevenirea episoadelor de tahicardie.

Opțiunile de tratament pot include:

  • manevre vagale: sunt acțiuni simple care pot încetini bătăile inimii prin influențarea nervului vag; acestea includ tusea, respirația profundă, așezarea în poziția ghemuit;
  • medicamente: pot controla bătăile inimii și restabili ritmul cardiac;
  • cardioversie: presupune plasarea unor plasturi pe piept pentru a furniza un șoc electric inimii; astfel este resetat ritmul cardiac;
  • ablația cu cateter: medicul introduce unul sau mai multe tuburi subțiri, flexibile, numite catetere, într-o venă, de obicei în zona inghinală, și le ghidează spre inimă; senzorii din vârful cateterelor folosesc energie caldă sau rece pentru a crea mici cicatrici în inimă, care blochează semnalele electrice neregulate și restabilesc ritmul cardiac. Ablația cu cateter este o procedură minim invazivă cu o rată mare de vindecare (peste 96%) și cu un risc foarte mic de complicații (sub 0,5%).

Complicații

Sindromul WPW nu este, de obicei, periculos. Moartea subită din cauza fibrilației ventriculare în rândul pacienților cu această afecțiune este extrem de rară, în mai puțin de 0,5% din cazuri.

Alte probleme care pot apărea sunt:

  • complicații ale intervenției chirurgicale;
  • insuficienţă cardiacă;
  • scăderea tensiunii arteriale (cauzată de ritmul cardiac rapid);
  • efecte secundare ale medicamentelor.

Prevenție

Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune congenitală și nu se poate face nimic pentru a o preveni.

Pot fi prevenite, în schimb, episoadele de tahicardie, printr-o serie de tehnici și tratamente:

  • schimbări ale stilului de viață;
  • ablația cu cateter;
  • medicamente: administrarea unui tratament zilnic poate ajuta la prevenirea episoadelor prin încetinirea impulsurilor electrice din inimă.

Bibliografie

  1. “Wolff-Parkinson-White Syndrome (WPW): MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2020, medlineplus.gov/ency/article/ 000151.htm#:~:text=Wolff%2DParkinson%2DWhite%20(WPW,problems%20in%20infants%20and%20children
  2. “Wolff-Parkinson-White Syndrome.” Www.hopkinsmedicine.org, 2023, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/wolff-parkinson-white-syndrome
  3. NHS website. “Wolff-Parkinson-White Syndrome.” Nhs.uk, Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/ wolff-parkinson-white-syndrome/
  4. “Wolff-Parkinson-White Syndrome.” Cleveland Clinic, 30 May 2017, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17643-wolff-parkinson-white-syndrome-wpw
  5. “WPW Syndrome: Rare Cause of Sudden Cardiac Death in Young People - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wolff-parkinson-white-syndrome/symptoms-causes/syc-20354626
  6. Mitchell, L Brent. “Wolff-Parkinson-White Syndrome (WPW Syndrome).” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 6 Sept. 2024, www.msdmanuals.com/professional/cardiovascular-disorders/specific-cardiac-arrhythmias/wolff-parkinson-white-syndrome-wpw-syndrome#Diagnosis_v93815438

Echipa medicală - Cardiologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.