Tabuuri în sarcină: ce este interzis și ce este de evitat

Ești gravidă? Este foarte probabil să primești sfaturi de la foarte multe persoane care îți spun tot ce nu trebuie să faci: nu trebuie să bei cafea, nu este bine să-ți vopsești părul, nu ai voie alcool și, în niciun caz, nu este permis să faci băi fierbinți. Îți spunem, în acest articol, ce ar trebui să eviți în sarcină și ce este interzis, în baza specialiștilor, care știu cel mai bine.
Cum să previi problemele care pot să apară în sarcină
În general, factorii care pot determina ca sarcina să fie considerată cu risc crescut sunt:
- vârsta mamei;
- stilul de viață;
- problemele medicale preexistente.
Acestea pot fi cauzele eventualelor complicații care pot apărea: nașteri premature, întârzieri în dezvoltarea fătului, eventualele malformații congenitale. Iată de ce este esențial ca viitoarea mamă să acorde o atenție deosebită stării sale de sănătate, nu numai în lunile de sarcină, ci și în cele premergătoare. Există cazuri în care anumite condiții medicale nu cauzează un disconfort major, dar, chiar și așa, aceste situații pot avea consecințe asupra sănătății mamei și, mai târziu, a copilului.
Problemele care pot apărea în sarcină pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos anterior sarcinii (alimentație corectă, odihnă suficientă, hidratare corespunzătoare, exerciții fizice regulate). De asemenea, odată cu apariția sarcinii trebuie mers la controale medicale, monitorizată sarcina în mod adecvat și urmate sfaturile medicului specialist în obstetrică - ginecologie care are gravida în evidență.
Ce este interzis în sarcină
Nu toate alimentele sau activitățile sunt interzise în sarcină, dar unele chiar trebuie să fie ocolite. De asemenea, în mod cert, viciile sunt interzise în sarcină.
Alimente interzise
Iată alimentele care ar trebui cu desăvârșire să lipsească de pe masa unei gravide:
- carnea insuficient preparată termic: motivul este simplu : carnea care nu este suficient tratată termic poate duce la toxoplasmoză. În plus, se pot dezvolta şi bacterii sau paraziţi. În cazul unei mese în oraș, trebuie specificat foarte clar că friptura trebuie să fie bine preparată termic și fierbinte.
- brânzeturi precum: feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, dacă nu sunt făcute din lapte pasteurizat.
- sucurile proaspete de fructe: aceste sucuri nu pot fi pasteurizate, așadar nu este evitat riscul de salmonella, shigella, sau alte microroganisme. Excepție pot face doar sucurile pasteurizate la cutie, pe care scrie 100% fruct.
- sushi: este un aliment minunat, dar fructele de mare crude pot fi o sursă periculoasă de bacterii și paraziți, așadar, pentru 9 luni, alimentul acesta ar trebui să lipsească de pe masa oricărei gravide. Gravidele pot consuma pește și fructe de mare care sunt foarte bine preparate termic.
- ouă crude: acestea pot conține salmonella. Ouăle crude intră în componența diferitelor aluaturi de prăjituri, sosuri sau preparate (maioneză, dressinguri pentru salate). Cel mai bine ar fi ca, pe perioada sarcinii, să fie folosite doar cele din comerț, fiindcă sunt pasteurizate. Sau, și mai bine, ar trebui renunțat de tot la maioneză, iar pentru dressingul de salată ar trebui folosite doar lămâia, sarea și uleiul de măsline ori de floarea soarelui. Există și unele prăjituri (tiramisu) care au în componență ouă crude. Și la aceste delicatese trebuie renunțat.
Activități interzise
Pe măsură ce sarcina progresează, unele activități devin inconfortabile pentru o gravidă. Este în continuare important ca gravida să se ridice în picioare și să facă plimbări scurte la fiecare oră, pentru a combate oboseala, pentru a preveni contractura musculară și retenția de lichide de la nivelul picioarelor. Pe de altă parte, există activități care sunt interzise în sarcină, precum:
- statul în șezut: trebuie folosit un scaun cu spetează fermă, suport pentru brațe. De asemenea, este nevoie de o bună susținere la nivel lombar, mai ales pe măsură ce crește greutatea corporală în sarcină.
- statul în picioare: nu este deloc recomandat, dar uneori nu poate fi evitat. Perioadele îndelungate petrecute în picioare pot duce la amețeală. Starea poate fi ameliorată dacă se fac pauze în care gravida stă jos. De asemenea, este indicat să poarte încălțăminte confortabilă (care susține bolta plantară) și ciorapi elastici.
- ridicarea de greutăți: nu este activitatea care ar trebui făcută în sarcină. În cazul în care gravida nu poate renunța la această activitate, trebuie să stea într-o poziție stabilă și să ridice greutatea fără să se aplece, îndoind genunchii. De asemenea, foarte important, nu trebuie să rotească trunchiul în timp ce se ridică.
Vicii interzise
Viciile nu-și au locul în sarcină.
- Cafeaua: consumul de cafea duce la un risc crescut de avort spontan și la insuficienta dezvoltare a bebelușului. Acesta nu are capacitatea de a metaboliza cafeaua. Este valabil și pentru răcoritoarele care conțin cofeină. Pe de altă parte, cafeaua fără cofeină nu are contraindicații.
- Fumatul: este cu desăvârșire nerecomandat în sarcină pentru că poate duce la malformații congenitale grave şi chiar la pierderea sarcinii. Nicotina este toxică, diminuează aportul de sânge, oxigen și nutrienți. În plus, încetinește dezvoltarea bebelușului. Dacă gravida fumează în timpul sarcinii, bebelușul nu se va dezvolta normal şi pot apărea complicații grave. Este important de reținut că fumatul pasiv are aceeași interdicție, gravida nu trebuie să se expună fumului de țigară.
- Alcoolul: provoacă tulburări în dezvoltarea copilului pentru că trece foarte ușor prin placentă în sângele copilului și îi afectează mai ales creierul. Cel mai mare risc apare în primul trimestru de sarcină.
Ce să eviți în sarcină
Pe lângă alimentele și activitățile care sunt interzise în sarcină, sunt și alimente și activități care ar trebui să fie evitate.

Alimente pe care să le eviți
- Sosurile pe bază de brânză: motivația este legată de faptul că aceste sosuri sunt pe bază de lapte nepasteurizat, adică sunt un mediu prielnic pentru bacterii periculoase, atât pentru gravidă cât și pentru bebeluș.
- Peștii cu un conținut ridicat de mercur: în mod normal, peștele este un aliment hrănitor datorită surselor de proteine, fier, zinc, acizi grași omega-3. Acești nutrienți ajută foarte mult la dezvoltarea creierului copilului şi previn naşterea prematură. Pe de altă parte, unele specii de pește conțin cantități mari de mercur (rechin, pește-sabie, macroul rege). În mod normal, aceste cantități de mercur nu pot afecta sănătatea adultului. În cazul unei sarcini, însă, lucrurile sunt mai complicate, pentru că mercurul se poate aduna în circulația mamei și, de acolo, poate ajunge la bebeluș. Mercurul are un efect negativ asupra sistemului nervos al copilului. De asemenea, trebuie evitat peștele negătit, scoicile, pește afumat.
- Fructe și legume nespălate: prin spălare trebuie eliminate bacteriile. De asemenea, trebuie îndepărtate părțile stricate.
- Nu trebuie consumate cantități mari de vitamina A (retinol): ficat şi produse din ficat (pateu, cârnați). Suplimentele alimentare pe bază de vitamina A trebuie şi ele evitate ; totuşi, în anumite cazuri, medicul poate recomanda suplimente pe bază de vitamina A sub formă de betacaroten.
Activități care trebuie evitate
Pe perioada sarcinii trebuie evitat:
- mersul pe tocuri: se recomandă încălțăminte comodă, care poate să susțină greutatea corporală în mod adecvat.
- mersul pe patine sau pe role: din cauza faptului că în perioada sarcinii se modifică centrul de greutate, echilibrul necesar acestei activități se reduce.
- sauna: atunci când corpul gravidei se încălzește, bebelușul este privat de fluxul de sânge suplimentar. Este mai bine să se evite această activitate.
- echitația: trebuie evitată pentru că orice accident poate duce la afectarea sau pierderea sarcinii.
- donarea de sânge: nu este interzisă, dar este mai bine să fie evitată pentru că duce la scăderea nivelului de fier din organism.
- scufundările: bebelușul nu este protejat în fața depresurizării.
- sporturile care presupun riscul de cădere/accidente.
- sedentarismul: conduce la un debit cardiac redus.
- yoga: necesită apneea voluntară, adică oprirea respirației.
- zborurile cu avionul: nu se încurajează zborul cu avionul în cazul femeilor care se află aproape de termenul de naștere, dar acest lucru are legătură cu riscul declanșării nașterii, nu cu efectele negative asupra viitoarei mame.
Cum recunoști la timp posibile complicații în sarcină
Gravida trebuie să meargă regulat la controale medicale, trebuie să facă investigațiile recomandate în sarcină (analize, ecografii), dar este, de asemenea, important să poată să recunoască potențialele complicații în sarcină. Iată cum pot fi identificate la timp cele mai frecvente complicații în sarcină.
Hipertensiunea în sarcină
Hipertensiunea în sarcină este o problemă pentru că poate duce la preeclampsie, mai ales dacă apare la începutul sarcinii. Se consideră hipertensiune în sarcină dacă tensiunea arterială depășește 140/90 mmHg. Tensiunea arterială poate fi redusă prin mișcare, dietă echilibrată, lipsa excesului de sare.
Preeclampsie
Preeclampsia este o complicație provocată de hipertensiunea cronică sau de hipertensiunea care apare în sarcină (gestațională). Dacă nu este tratată adecvat, preeclampsia poate duce la complicații grave.
Riscul de preeclampsie crește în următoarele situații:
- hipertensiune gestațională;
- diabet gestațional;
- antecedente de preeclampsie la sarcini anterioare;
- cazuri de preeclampsie în familie;
- vârsta mamei mai mare de 40 de ani;
- sarcină multiplă;
- obezitate.
Preeclampsia se manifestă prin următoarele simptome:
- dureri severe de cap;
- tulburări de vedere;
- grețuri;
- stare de vomă;
- retenție de apă;
- lipsa urinării spontane;
- diminuarea mişcărilor fetale;
- sângerare vaginală;
- confuzie, alterarea statusului mental;
- stare de rău generalizată.
Diabetul gestațional
Diabetul gestațional este acea formă de diabet care apare la gravida care nu a mai avut niciodată diabet. Diabetul gestațional dispare după nașterea bebelușului. Diabetul gestațional poate fi tratat, cu condiția să fie identificat în primele faze. Este foarte important ca diabetul gestațional să fie tratat la timp pentru că, altfel, se poate ajunge la dificultăți respiratorii ale nou-născutului sau la creșterea riscului de obezitate pentru nou-născut (mai târziu în viață) și, de asemenea, la creșterea riscului de a suferi de diabet.
Riscul de avort spontan
Sunt mai multe cauze care pot crește riscul de avort spontan dar există și metode prin care pot fi reduse riscurile. Avortul spontan înseamnă pierderea unei sarcini în primele 23 de săptămâni. Este vorba despre o traumă fizică și emoțională puternică.
Avortul spontan se manifestă prin:
- sângerare vaginală;
- crampe;
- dureri abdominale;
- dureri de spate (moderate spre severe);
- pierdere în greutate;
- dispariția simptomelor sarcinii.
Sunt numeroase cauzele care pot duce la un avort spontan. De cele mai multe ori este vorba despre cromozomii anormali la copil. De asemenea, este posibil ca o afecțiune a mamei să ducă la avort spontan: poate fi vorba despre afecțiuni tiroidiene, despre probleme la nivelul colului uterin, anumite infecții sau chiar un diabet care nu este controlat prin tratament. Cele mai multe avorturi spontane nu pot fi prevenite. Există, însă, câteva reguli de care gravida ar trebui să țină cont:
- fumatul și alcoolul ar trebui evitate pe întreaga perioadă a sarcinii;
- greutatea corporală trebuie păstrată în limite normale;
- dieta trebuie să fie echilibrată și sănătoasă.
Fiecare sarcină este diferită, de aceea gravida trebuie să țină seama de recomandările medicului obstetrician pe tot parcursul sarcinii, pentru a se asigura că atât ea cât și copilul au o stare de sănătate bună.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de câte ori ai o problemă de sănătate.
Bibliografie
- Healthline, „11 things to avoid during pregnancy - What not to do”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/things-not-to-do-while-pregnant
- Healthline, „17 pregnancy do’s and don’ts that may surprise you”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/dos-and-donts
- NHS, „Foods to avoid in pregnancy”: https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/
- Mayo Clinic, „Pregnancy week by week”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047441
- WebMD, „Pregnancy myths, dos, and don’ts”: https://www.webmd.com/baby/pregnancy-myths-dos-donts#1
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Recuperarea după naștere: ce trebuie să știi
Nașterea unui copil este copleșitoare pentru orice femeie. Schimbările în organism survenite în timpul celor nouă luni de sarcină sunt și mai pronunțate după naștere, când corpul trebuie să facă față unui efort uriaș, iar modificările de structură a sistemului osos, muscular, horm...

Hipotensiunea arterială în sarcină: ce trebuie să știi despre ea
Sarcina provoacă multe schimbări pe măsură ce corpul viitoarei mame se adaptează la efortul necesar pentru a da naștere unui copil. Este important ca femeile însărcinate să efectueze controale regulate la medicul lor ginecolog și la medicul de familie, în toate etapele sarcinii. Tensiunea...

Recuperarea după cezariană: tot ce trebuie să știi
Nașterea prin cezariană presupune nu numai grija pentru bebeluș și adaptarea la noua viață de mamă, dar și grija de recuperare rapidă după intervenția chirurgicală suferită pe abdomen. În mod normal, pacientele care au suferit o operație de cezariană trebuie să rămână în spital ...