Recuperarea după cezariană: tot ce trebuie să știi

Nașterea prin cezariană presupune nu numai grija pentru bebeluș și adaptarea la noua viață de mamă, dar și grija de recuperare rapidă după intervenția chirurgicală suferită pe abdomen. În mod normal, pacientele care au suferit o operație de cezariană trebuie să rămână în spital câteva zile (2-4 zile), dar recuperarea se face în timp și, în cele mai multe cazuri, durează săptămâni întregi.
Explicăm în acest articol tot ce trebuie să cunoască o proaspătă mămică despre perioada de recuperare de după operația de cezariană.
Posibile complicații care pot să apară în timpul recuperării după cezariană
Naștere naturală sau prin cezariană? Cât timp durează recuperarea după cezariană? Iată întrebări care preocupă numeroase viitoare mame care trebuie să ia o decizie. Ceea ce trebuie cunoscut este că după o naștere naturală, mama se reface mai repede, dar riscul de incontinență urinară și de coborâre a uterului (prolaps uterin) este mai mare. Acest neajuns poate fi prevenit prin exerciții pentru întărirea planșeului pelvin. În ceea ce privește operația de cezariană, există avantaje, dar și dezavantaje.
Avantajele nașterii prin cezariană
- Apariția complicațiilor în timpul intervenției primare este rară.
- Se evită lezarea țesutului din zona perineului.
Dezavantajele nașterii prin cezariană
- Recuperarea după cezariană este mai îndelungată decât în cazul nașterii vaginale.
- Apariția complicațiilor operatorii sau anesteziologice după cezariană.
Dureri
Pacientele doresc să știe cât timp doare o operație de cezariană. Atunci când se face anestezie epidurală sau spinală, anestezistul poate adăuga anumite medicamente, astfel încât pacienta poate avea o ameliorare a durerilor până la 12-24 de ore. După acest interval, însă, durerile reapar și, pentru a fi ținute sub control, pacientei trebuie să i se administreze medicamente pe bază de acetaminofen, ibuprofen sau alte remedii. Pacienta poate primi medicamente și pentru a preveni efectul constipator al medicamentelor contra durerii.
În cazul în care nu s-a făcut anestezie generală pentru cezariană sau gravidei nu i s-a administrat morfină, acesteia i se pot administra analgezice sistemice pentru calmarea durerilor de după naștere (postpartum).
Proaspăta mamă trebuie să știe că este important să solicite medicamente dacă nu se simte bine (de pildă, dacă are dureri, amețeli). Dacă starea de rău nu este combătută rapid prin medicamente, va fi mult mai greu ca durerea să fie controlată. De asemenea, trebuie informată asistenta sau medicul și dacă medicamentul administrat nu-și face efectul. Pentru orice femeie care a născut prin cezariană este important ca durerile să fie controlate cât mai rapid după cezariană, pentru ca mama să se bucure de prunc.
Infecții la nivelul operației
În cazul operației de cezariană, cele mai multe infecții care apar sunt bacteriene. Poate fi vorba despre o infecție uterină sau abdominală, iar manifestările apar la câteva zile după intervenție. Simptomele unei infecții sunt:
- roșeața din jurul inciziei;
- inflamarea zonei inciziei;
- scurgeri anormale din rană;
- febră;
- intensificarea durerii abdominale;
- secreții vaginale cu miros neplăcut.
Factori de risc pentru infecții după cezariană
Cei mai importanți factori de risc pentru infecțiile care pot interveni după efectuarea operației de cezariană sunt:
- obezitatea;
- fumatul;
- diabetul;
- cezariana la o naștere anterioară;
- tratamentul cu medicamente imunosupresoare;
- reacțiile alergice la penicilină.
Infecția inciziei operației și infecția uterului se tratează cu antibiotice (pe cale orală sau intravenoasă). Medicul de la maternitate este cel care recomandă antibioticul necesar.
Sângerare
Indiferent dacă pacienta naște vaginal sau prin cezariană, sângerarea tot va apărea după desprinderea placentei de peretele uterin. În mod normal, sângerările nu trebuie să fie abundente şi ar trebui să treacă în cel mult 6 săptămâni.
Frisoane
În cazul unei anestezii spinale în vederea operației de cezariană, este foarte probabil ca pacienta să sufere frisoane. Frisoanele după cezariană sunt un efect secundar al anesteziei, nu poate fi controlat și ar trebui să dispară în cel mult câteva ore.
Reguli de care să ții cont când te externezi după cezariană
După cezariană, pacienta va simți, cel mai probabil, o senzație de amorțeală și durere la locul inciziei. Cicatricea rămasă va fi evidentă și mai închisă la culoare. Medicul specialist de obstetrică-ginecologie este cel care trebuie să verifice plaga/cicatricea în fiecare zi, pentru a vedea evoluția ei și dacă se vindecă în mod corect. Asistenta trebuie să verifice, de asemenea, starea proaspetei mămici: semne vitale, fermitatea uterului. Tot asistenta îi va explica pacientei cum trebuie să tușească și să respire. Iată câteva reguli de care pacienta trebuie să țină seama:
Odihnă suficientă
Proaspăta mămică trebuie să se odihnească ori de câte ori poate. O poate face atunci când bebelușul doarme sau când altcineva stă cu acesta. Important este că organismul mamei are nevoie de odihnă pentru a se reface după naștere. Cu cât se odihnește mai mult, cu atât își va recăpăta energia mai repede.
Alimentație corectă
Alimentația mamei este la fel de importantă ca și odihna. Bebelușul necesită efort fizic și energie. După cezariană, mama poate pierde 8-10 kilograme în greutate numai în primele 10-14 zile. Iată ce ar trebui să știe:
- după naștere nu este indicată cura de slăbire pentru a reveni la greutatea de dinainte de naștere, mai ales dacă alăptează.
- sunt indicate ceaiuri cu miere sau sucuri de fructe, pentru că oferă suport energetic.
- este recomandat ca alimentația să fie asemănătoare cu cea din timpul sarcinii (proteine, vitamine, mese consistente și dese, consum de fructe și legume proaspete). Sunt recomandate alimente hrănitoare (formă lichidă sau semilichidă, pentru că ajută la tranzitul intestinal), bogate în fier (în sarcină și la naștere rezervele de fier din organism se reduc), minerale și vitamine, dar și proteine.
Dacă bebelușul este alăptat, este indicat ca mama să consume un pahar cu suc de fructe, apă sau lapte. Cu siguranță i se va face sete. De altfel, hidratarea este foarte importantă în timpul alăptării, pentru că asigură echilibrul hidric. Hidratarea este necesară și imediat după naștere, pentru că astfel se elimină mai ușor anestezicul și medicamentele din organism.
Evitarea efortului fizic
La externarea după cezariană, medicul trebuie să informeze pacienta că nu este recomandat efortul fizic. Mișcare trebuie făcută, dar nu trebuie forțat organismul în primele 6 săptămâni. Mama nu trebuie să ridice greutăți, nu trebuie să urce multe scări, nu trebuie să se implice prea mult în activitățile casnice până nu se reface la nivel abdominal. În schimb, sunt indicate plimbări scurte, pentru a preveni constipația sau formarea cheagurilor de sânge.
Sfaturi pentru o recuperare mai rapidă după cezariană

Cezariana presupune o recuperare îndelungată și, uneori, dureroasă. Iată câteva sfaturi esențiale pentru ca recuperarea să se desfășoare repede și bine. Este vorba despre recuperarea uterului, sau poate fi vorba chiar despre recuperarea după a doua cezariană.
Pozițiile recomandate pentru dormit
Este un lucru cunoscut, în timpul sarcinii și după naștere, căile respiratorii ale femeii nu funcționează perfect, din 2 motive: volumul abdominal crescut și nivelul crescut de hormoni. Acestea sunt motivele pentru care multe femei sunt diagnosticate cu apnee obstructivă în somn. Dacă respirația se face cu greutate, odihna se face și ea cu dificultate. În plus, mai pot interveni și alți factori, precum durerea resimțită în primele zile, oboseala acumulată după naștere (cumulul de emoții, temeri, alăptat), anxietatea sau chiar depresia. În aceste condiții, este bine de știut care sunt pozițiile de dormit după cezariană recomandate. Dacă medicamentele o pot ajuta pe mamă să scape de dureri, pozițiile de somn potrivite o pot ajuta să se odihnească bine, mușchii abdominali nu vor mai fi tensionați, iar presiunea asupra inciziei va fi suportabilă. Nu există o singură poziție de somn recomandată, pozițiile preferate diferă de la o mamă la alta, în funcție de preferințele personale. Iar pozițiile cele mai bune sunt identificate pe bază de încercări. Poate fi vorba despre:
- dormitul pe spate: incizia nu va suferi presiuni. O asemenea poziție este, însă, dificilă la ridicarea din pat.
- dormitul pe o parte: ajută digestia și fluxul sanguin. De asemenea, este mai ușoară ridicarea din pat.
- dormitul pe multe perne în partea superioară a corpului: ajută la o mai bună respirație și la un somn odihnitor.
Prima baie după cezariană
Baia este recomandată dupa cezariană, cu protecţia zonei operate. Imediat după naștere este recomandat ca mama să poarte un absorbant pentru hemoragie. Hemoragia poate să persiste mai multe săptămâni după naștere (pentru nașterea naturală și nașterea prin cezariană). Hemoragiile sunt normale, se numesc lohii după cezariană (este o combinație între sânge, mucus și țesut decidual).
Lucrurile sunt complicate și de tranzitul intestinal lent în urma nașterii. Nu trebuie ca mama să evite să meargă la toaletă, pentru că lucrurile ar deveni și mai complicate. O alimentație bogată în fibre, o hidratare corespunzătoare și mișcarea ajută foarte mult la reglarea tranzitului intestinal.
Mișcarea după cezariană
Medicul de la obstetrică-ginecologie va recomanda mamei să evite să devină sedentară. Chiar și în primele zile trebuie să se dea jos din pat, chiar dacă se sprijină de ceva. Dacă la început va fi dificilă chiar și menținerea echilibrului, ulterior pacienta va putea ajunge și la plimbări de 30 de minute. Mersul ajută foarte mult funcționarea sistemului digestiv, eliminarea cheagurilor de sânge, capacitatea organismului de a se recupera. Până la externare este indicat să aibă scaun, constipația poate fi un motiv de îngrijorare. În primele zile nu este vorba doar de mișcarea propriu-zisă, ci și de exerciții de respirație, foarte indicate după anestezia suferită.
Greșeli care pot compromite recuperarea după cezariană
Nu există grijă perfectă după o naștere, mai ales după operația de cezariană. Cu toate acestea, unele greșeli este mai bine să fie evitate. Iată-le pe cele mai importante pe care le fac proaspetele mămici:
- nu se oferă suficient timp corpului pentru a se reface în mod corespunzător. Organismul se reface prin odihnă, hidratare și o alimentație corectă.
- revin prea curând la activitățile de dinainte de naștere: de pildă, la condusul mașinii.
- nu iau medicamentele împotriva durerii care au fost recomandate: este vorba, în principal, de analgezice. Desigur, nu trebuie făcut abuz, dar nici nu trebuie renunțat la medicamente dacă durerile se resimt.
- încep dieta de slăbire imediat după naștere: cura de slăbire imediat după naștere nu acordă timp organismului să se refacă, mai ales dacă mama alăptează bebelușul.
- nu tratează anxietatea sau simptomele de depresie postpartum care pot apărea: simptomele pot evolua.
- renunță la alăptarea bebelușului: alăptatul la sân este sănătos, copilul nu trebuie privat în acest fel, dimpotrivă.
- nu cer ajutor celor din jur: o proaspătă mămică are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi, indiferent de tipul de naștere prin care a trecut. Cu atât mai mult dacă a născut prin cezariană și operația trebuie să se refacă. Incizia de la cezariană trebuie spălată cu apă și săpun, o dată pe zi. Zona se usucă cu un prosop curat. Este recomandată aplicarea unui unguent cu antibiotic. Trebuie evitat mersul la piscină sau la jacuzzi. Dacă au rămas suturi în urma operației, acestea se pot dizolva singure sau trebuie să fie îndepărtate de medic.
- nu respectă controalele la medic: aceste controale sunt necesare pentru a se monitoriza evoluția operației, dar și starea de sănătate a mamei.
- se grăbesc să reia viața sexuală: femeia care a născut prin cezariană se poate confrunta cu dureri în timpul actului sexual chiar și la 18 luni de la naștere, spre deosebire de femeia care a născut pe cale vaginală.
În concluzie
Ce trebuie să facă mama acasă
- Să nu se epuizeze: trebuie să se odihnească ori de câte ori este posibil.
- Să susțină abdomenul (există centuri postnatale pentru cezariană): este necesară o bună postură a corpului și nu trebuie să ridice greutăți.
- Să se hidrateze suficient.
- Să nu evite meditația recomandată.
- Să amâne sexul: cel puțin până după 4-6 săptămâni.
Când trebuie luată legătura cu medicul
- Semne de infecție (de exemplu febră peste 38 grade Celsius).
- Semne precum: roșeață, inflamare, dureri la nivel abdominal.
- Dureri la nivelul sânilor.
- Urinare dificilă.
- Scurgere vaginală urât mirositoare.
- Durerea sau umflarea picioarelor.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de cate ori ai o problemă de sănătate.
Bibliografie
- Mayo Clinic, „C-section”: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655
- NHS, „Overview. Caesarean section”: https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/
- Healthline, „C-Section (Cesarean Section): https://www.healthline.com/health/c-section
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Recuperarea după naștere: ce trebuie să știi
Nașterea unui copil este copleșitoare pentru orice femeie. Schimbările în organism survenite în timpul celor nouă luni de sarcină sunt și mai pronunțate după naștere, când corpul trebuie să facă față unui efort uriaș, iar modificările de structură a sistemului osos, muscular, horm...

Hipotensiunea arterială în sarcină: ce trebuie să știi despre ea
Sarcina provoacă multe schimbări pe măsură ce corpul viitoarei mame se adaptează la efortul necesar pentru a da naștere unui copil. Este important ca femeile însărcinate să efectueze controale regulate la medicul lor ginecolog și la medicul de familie, în toate etapele sarcinii. Tensiunea...

Sexul după naștere. Cât de dureros și cât de diferit va fi?
Relațiile sexuale după sarcină și naștere ar putea fi ultimul lucru din agenda ta. Se poate întâmpla, desigur, dar primele lucruri de care trebuie să te ocupi sunt cele legate de durerile vaginale și de epuizare. Indiferent dacă ai starea de spirit corespunzătoare sau dacă sexul este ult...