Oțet de mere: beneficii, proprietăți, utilizări

Nutriție
24 Octombrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Sticluta cu otet de mere si alte mere proaspete pe o masa

Oțetul de mere și oțetul din cidru de mere au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remedii în tradiția populară, având calități care pot contribui la ameliorarea stării de sănătate, la menținerea greutății sau la aspectul mai plăcut al părului sau unghiilor.

Despre oțetul de mere

Oțetul de mere este făcut din suc de mere sau din mere strivite și fermentate, drojdie și zahăr. Diferența dintre oțetul de mere și oțetul din cidru de mere este dubla fermentare care are loc în cazul celui pe bază de cidru. În același timp, oțetul de mere este mai dulce, în timp ce oțetul de cidru de mere este mai acrișor și acidulat.

Conținutul de probiotice, enzime, antioxidanți și acid acetic pot contribui la pierderea în greutate și la scăderea nivelului colesterolului. Oțetul de mere se folosește în industria alimentară pentru dressinguri de salate, pentru dregerea ciorbelor, pentru murături sau marinade. În același timp, se folosește ca remediu natural pentru diverse afecțiuni, cum ar fi pentru a preveni apariția germenilor sau a indigestiei.

Oțetul de mere conține polifenoli, vitamine precum vitaminele B1, B2, B6 și B7 (biotină), vitamina C și vitamina E, dar și minerale precum fier, zinc, fosfor, cupru, magneziu și potasiu. Toate acestea sunt în cantități mici, fiind preluate din mere, însă acidul acetic prezent în oțet este cel care are efectele scontate pentru diverse tratamente naturiste. În plus, oțetul de mere are foarte puține calorii.

Ce beneficii are oțetul de mere

Printre beneficiile pe care le poate avea oțetul de mere se numără următoarele:

  • contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge
  • ajută la pierderea kilogramelor în plus
  • calmează efectul arsurilor solare
  • ajută la stabilizarea diabetului de tip II
  • contribuie la tratarea afecțiunilor gastrointestinale
  • are beneficii asupra microbiomului intestinal
  • induce senzația de sațietate
  • tratează refluxul gastroesofagian
  • poate trata acneea
  • ameliorează aspectul cicatricilor
  • scade efectul alergiilor de sezon
  • tratează simptomele de răceală
  • crește nivelul energiei
  • ajută la remedierea simptomelor artritei reumatoide
  • poate reduce inflamațiile
  • poate avea rol în tratamentul spondilitei anchilozante și a sclerozei multiple
  • tratează displipidemia
  • calmează crampele musculare
  • reduce senzația de mâncărime a pielii
  • scade producția de sebum
  • are efect antiaging
  • poate trata simptomele psoriazisului
  • tratează ciupercile unghiilor (onicomicoze)
  • poate trata infecțiile de la nivelul urechilor
  • are efect antimicrobian
  • poate îndepărta mirosul de transpirație
  • inhibă dezvoltarea bacteriei E. Coli în alimente

Ce proprietăți are oțetul de mere

Acidul acetic din oțetul de mere contribuie la descompunerea grăsimilor, având rol în scăderea în greutate. Consumul său poate accelera dietele de slăbire, păstrându-se în același timp deficitul caloric necesar atunci când se dorește pierderea kilogramelor în plus. Simplul consum al oțetului de mere nu va avea niciun efect asupra kilogramelor acumulate în exces dacă se mănâncă mult și nesănătos, mai ales în cazul persoanelor sedentare.

În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet tip II, s-a observat o scădere a glicemiei și a nivelului de colesterol după un consum de 15 ml de oțet de mere pe zi, timp de opt săptămâni.

În cazul persoanelor cu afecțiuni ale inimii, modul în care consumul de oțet de mere acționează asupra organismului este prin scăderea colesterolului și al trigliceridelor. Pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii sau părului, oțetul de mere este potrivit pentru că are acțiune antibacteriană.

Ingrediente necesare pentru a prepara otet de mere acasa

Cum se utilizează oțetul de mere

În comerț se găsește oțet de mere filtrat sau nefiltrat, simplu sau cu adaos de miere ori de alte fructe, cum ar fi zmeură, coacăze sau vișine, sau oțet cu flori de soc. Extras din oțet de mere se găsește și sub formă de capsule sau comprimate, care pot fi consumate conform indicațiilor de pe prospect.

Se recomandă consumarea oțetului de mere diluat în apă, rece sau caldă, cu sau fără miere. În dietele pentru slăbire se folosește de obicei o lingură de oțet diluată într-un pahar de apă, care se bea înainte de masă sau/și dimineața, pe stomacul gol. Este important de reținut că pentru a ajunge la greutatea optimă este necesar atât un deficit caloric, cât și activitatea fizică regulată.

Pentru scăderea glicemiei, se bea înainte de culcare o cană de apă în care au fost diluate două lingurițe de oțet de mere.

În cazul tratamentelor de tip cosmetic, nu se aplică oțet de mere direct pe piele nediluat, existând riscul de apariție a arsurilor. Nu se aplică pe piele dacă există zgârieturi sau zone care sângerează. În schimb, poate fi de folos pentru calmarea mâncărimilor apărute în urma mușcăturilor de insecte. Pentru tratarea pielii se folosesc cu precădere tincturi de oțet de mere, în timp ce pentru tratarea părului se folosește la clătire oțet de mere diluat în apă. Printre afecțiunile pielii care pot fi tratate cu ajutorul oțetului de mere se numără acneea, eczemele și erupțiile cutanate. În cazul părului, se utilizează oțet de mere ca tratament în cazul părului cu tendințe de îngrășare, precum și în cazul scalpului afectat de mătreață.

Recomandări pentru oțetul de mere

Acidul acetic se găsește și în alte tipuri de oțet, cum ar fi în oțetul de vin. Oțetul de mere are o aromă specifică și este mai ușor de integrat în alimentație sau pentru tratamentele naturiste. Totuși, nu este indicată folosirea oțetului balsamic în același mod în care se poate folosi oțetul de mere, deoarece acesta are un conținut mai mare de zahăr.

Atunci când se alege oțetul de mere, varianta considerată cea mai sănătoasă pentru consum este cea nefiltrată, chiar dacă aspectul este ușor tulbure. În varianta nefiltrată există mai multe vitamine.

Contraindicații pentru oțetul de mere

Consumul excesiv de oțet de mere poate duce la scăderea nivelului de potasiu din organism. În același timp, consumul direct, fără a fi diluat în apă sau supe, poate afecta esofagul, precum și dantura.

Nu se recomandă consumul de oțet de mere persoanelor care iau tratament medicamentos pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, nu se recomandă tratamente cu oțet de mere persoanelor care iau tratamente cu efect diuretic sau insulină. Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului dacă vor să folosească oțetul de mere ca tratament, nu doar ca aliment obișnuit. Persoanele care pot avea reacții alergice la ingrediente folosite în oțetul de mere sau care nu îl tolerează pot avea reacții adverse ca stări de vomă, greață și amețeli.

Se recomandă solicitarea unui consult medical de specialitate în cazul în care se dorește începerea unor tratamente naturiste cu oțet de mere. În cazul tratamentelor pentru păr sau piele, se apelează la medicul dermatolog, în timp ce pentru diete sau digestie e nevoie de medicul nutriționist.

Bibliografie

  1. https://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-your-health
  2. https://zanducare.com/blogs/exploring-ayurveda/choosing-between-apple-vinegar-and-apple-cider-vinegar
  3. https://www.eatingwell.com/apple-cider-vinegar-benefits-8412270
  4. https://www.medicinenet.com/20_benefits_of_drinking_apple_cider_vinegar/article.htm
  5. https://health.clevelandclinic.org/exploring-the-health-benefits-of-apple-cider-vinegar

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării