Bicarbonat de sodiu: beneficii, proprietăți, contraindicații

Sănătate
22 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
bicarbonat de sodiu beneficii proprietati contraindicatii

Bicarbonatul de sodiu este o substanță extrem de versatilă care poate fi folosită în mai multe domenii. Poate ameliora unele afecțiuni, se poate folosi în îngrijirea personală și este de efect și în curățarea locuinței sau în diverse rețete alimentare.

Despre bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu face parte din familia sărurilor și derivă din acid carbonic. Este solubil în apă, împreună cu care formează o soluție alcalină. Proprietățile sale îl fac să fie potrivit în multe arii de utilizare, cum ar fi în industria cosmetică, în tratamente naturiste ale unor boli, în industria alimentară sau în produsele de curățenie. Poate fi folosit atât intern, cât și extern. În funcție de scopul pentru care este necesar, poate fi achiziționat bicarbonat de sodiu alimentar, bicarbonat de sodiu non-alimentar sau bicarbonat de sodiu farmaceutic.

Ce beneficii are bicarbonatul de sodiu

Există mai multe beneficii ale folosirii bicarbonatului de sodiu, iar printre acestea se numără următoarele:

  • are rol în detoxifierea organismului;
  • contribuie la eliminarea metalelor din organism;
  • are rol în tratarea infecțiilor fungice, cum este candidoza;
  • poate vindeca micoze apărute pe piele sau la unghii;
  • contribuie la decongestia nazală;
  • poate trata simptome ale răcelii sau sinuzitei;
  • contribuie la reducerea acidității gastrice;
  • tratează refluxul gastroesofagian;
  • îndepărtează mirosurile neplăcute;
  • are proprietăți antibacteriene;
  • are efect antiinflamatoriu;
  • calmează iritațiile pielii;
  • poate curăța eficient fața, părul, dinții și gingiile;
  • calmează leziunile și mâncărimile apărute în urma mușcăturilor și înțepăturilor de insecte;
  • contribuie la eliminarea petelor apărute de la expunerea la soare;
  • se folosește la resuscitarea inimii, injectându-se intravenos în acest scop;
  • tratează acidoza lactică;
  • previne efectele secundare care apar în timpul chimioterapiei;
  • se folosește ca remediu în cazul otrăvirii cu pesticide;
  • poate contribui la eliminarea tensiunii musculare;
  • are rol în tratarea simptomelor dermatitei și a psoriazisului;
  • atenuează toxicitatea apărută în urma ingerării anumitor substanțe.

Ce proprietăți are bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate neutraliza soluțiile acide și poate tampona pH-ul. Soluțiile de bicarbonat de sodiu pot fi folosite pentru curățarea și dezodorizarea unor suprafețe, precum și pentru tratarea unor boli. În tratamentele folosite se poate amesteca bicarbonat de sodiu cu apă, miere, oțet, suc de lămâie, ceai verde, ulei de cocos, amidon de porumb, unt de shea, ulei de măsline și alte ingrediente naturale.

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antiseptice, antifungice, antibacteriene, antiinflamatoare și antiacide. În același timp, are o acțiune abrazivă ușoară, fiind potrivit pentru tratamente de curățare și exfoliere. Poate fi folosit atât pentru ten gras, cât și pentru ten uscat, în diferite combinații.

bicarbonat de sodiu beneficii proprietati contraindicatii

Cum se utiliează bicarbonatul de sodiu

Se poate folosi bicarbonat de sodiu în tratamente de înfrumusețare realizate acasă. Având rol exfoliant, el poate contribui la îndepărtarea celulelor moarte aflate la suprafața pielii și poate stimula producerea unor celule noi.

În același timp, bicarbonatul de sodiu are efecte antibacteriene, astfel că poate fi folosit și ca mijloc de prevenție împotriva acneei. Atunci când este folosit pentru curățarea și degresarea părului și a scalpului, bicarbonatul de sodiu poate ajunge să usuce și să deterioreze firul de păr dacă nu este folosit concomitent cu un produs hidratant sau nutritiv. Poate fi folosit ca deodorant natural, folosindu-se o soluție de bicarbonat și apă sau în amestec cu ulei esențial.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca apă de gură, dar și ca pastă de dinți, având proprietăți antimicrobiene și contribuind la eliminarea mirosurilor neplăcute. Bicarbonatul de sodiu crește pH-ul salivei, ceea ce inhibă dezvoltarea bacteriilor la nivel bucal.

În același timp, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca tratament pentru albirea dinților și îndepărtarea tartrului, având o acțiune ușor abrazivă. Pot fi vindecate afte bucale și abcese dentare, se pot calma gingiile inflamate, dar, folosit în exces, bicarbonatul de sodiu poate fi dăunător pentru smalțul dinților.

În cazul refluxului gastroesofagian, care poate apărea după mese copioase, după consumul de alimente grase sau picante sau după ce au fost consumate băuturi carbogazoase, se poate folosi bicarbonat de sodiu pentru neutralizarea acidului din stomac. În acest scop este necesară o linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvat într-un pahar cu apă. Soluția astfel obținută se bea încet, cu înghițituri mici. Nu este o soluție recomandabilă des deoarece pot exista și efecte adverse pe termen lung.

Cu ajutorul soluțiilor cu bicarbonat de sodiu pot fi curățate urechile de excesul de ceară sau pot fi ameliorate leziunile apărute în urma unor arsuri, dermatite sau psoriazis. Leziunile și mâncărimile provocate de scabie pot fi tratate la rândul lor cu bicarbonat de sodiu. Se poate folosi bicarbonat de sodiu pentru foliculită: o baie caldă în apa în care s-a dizolvat o ceașcă de bicarbonat poate fi un tratament eficient.

Se pot face clisme cu bicarbonat de sodiu pentru viermi intestinali, care pot fi astfel eliminați. Soluția formată din apă caldă și bicarbonat de sodiu le provoacă parazițiilor relaxare musculară, ceea ce duce la desprinderea lor de pe pereții intestinelor.

Exercițiile fizice intense pot fi efectuate mai ușor prin creșterea rezistenței cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, sub formă de pastile. Simptomele infecțiilor tractului urinar pot fi ameliorate cu ajutorul unui tratament cu bicarbonat de sodiu, concomitent cu tratamentul cu antibiotice.

Recomandări pentru bicarbonatul de sodiu

Se poate folosi bicarbonat de sodiu în amestec cu oțet sau suc de lămâie pentru a curăța zone predispuse la apariția mucegaiului, dar și pentru spălarea interiorului frigiderelor, de unde vor fi eliminate mirosurile neplăcute. Bicarbonatul de sodiu poate îndepărta petele de pe dinți la fel cum le îndepărtează și de pe piele sau diverse suprafețe. Cănile sau ceștile pătate de ceai pot fi curățate cu soluții pe bază de bicarbonat de sodiu, la fel și suprafețele de ceramică, marmură sau faianță.

În alimentație, bicarbonatul de sodiu se folosește ca agent de coacere, dar are rol și în eliminarea pesticidelor de pe cojile fructelor sau legumelor. Acestea pot fi scufundate în apă cu bicarbonat de sodiu timp de 10-15 minute.

Contraindicații pentru bicarbonatul de sodiu

Atunci când este utilizat prea des ca ingredient în tratamente cosmetice naturiste, bicarbonatul poate usca tenul sau părul. Acest aspect poate fi contracarat prin folosirea unor produse hidratante sau prin adăugarea de uleiuri naturale, de exemplu de cocos sau de măsline, în preparatele pentru curățare sau în măștile cu bicarbonat.

În cazul folosirii bicarbonatului de sodiu ca remediu pentru aciditate gastrică, pot apărea efecte adverse ca stări de greață, balonare sau gaze intestinale. În cazul în care aceste simptome durează prea mult sau se înrăutățesc, este nevoie de asistență medicală.

Pe termen lung, pot exista și efecte adverse ca umflarea mâinilor, a gleznelor sau a picioarelor sau creștere inexplicabilă în greutate.

Trebuie să se știe că bicarbonatul de sodiu poate interfera cu calciul din alimentație sau din alte tratamente. Se întâmplă mai rar să existe reacții alergice atunci când se folosește bicarbonat de sodiu în tratamente orale, însă medicul trebuie anunțat imediat dacă apar reacții ca mâncărimi, iritații, umflături ale feței, gâtului sau limbii, amețeli severe și dificultăți respiratorii. Bicarbonatul de sodiu nu trebuie folosit dacă există restricții alimentare legate de consumul de sare, nici în cazul existenței unor alergii, afecțiuni ale rinichilor sau probleme cu retenția de apă. În sarcină se poate folosi bicarbonat de sodiu doar dacă este absolut necesar, sub supraveghere medicală. Nu este indicat nici în cazul femeilor care alăptează, deoarece poate trece în lapte.

Medicamentele care pot interfera cu bicarbonatul de sodiu sunt, printre altele, cele care conțin acid acetilsalicilic, corticosteroizii sau medicamentele care conțin elemente de protecție a stomacului, cum sunt cele tamponate. În același timp, există medicamente care au nevoie de acid gastric-stomacal pentru a-și face efectul, cum ar fi suplimentele de fier. Efectele acestora pot fi diminunate atunci când se ingerează bicarbonat de sodiu.

Există posibilitatea unui supradozaj cu bicarbonat de sodiu, care poate duce la leșin, spasme musculare sau probleme respiratorii serioase. În astfel de cazuri extreme, este necesară solicitarea unei ambulanțe și se tratează similar cu cazurile de otrăvire.

Orice fel de tratament naturist poate fi folosit doar la indicațiile medicului, mai ales dacă există afecțiuni cronice pentru care se iau tratamente medicamentoase. Medicul specialist poate indica tratamente mai puțin invazive sau cu efecte adverse mai ușoare atunci când un anumit ingredient activ nu este permis din diverse motive.

Bibliografie

  1. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-11325/sodium-bicarbonate-oral/details
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4780490/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/dangers-of-drinking-baking-soda
  5. https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682001.html

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării