Ceai de chimen: Proprietăți, beneficii, contraindicații

Despre ceaiul de chimen
Chimenul este un condiment care provine din planta Carum carvi. Este un membru al familiei Apiaceae și este originar din Europa, Asia și Africa de Nord. De obicei, oamenii cumpără chimenul sub formă de semințe întregi uscate sau sub formă de pulbere măcinată. Este un ingredient tipic în multe amestecuri de condimente, cum ar fi pudra de curry. Chimenul este un condiment de bază în multe culturi alimentare, în special în bucătăria mexicană, indiană, africană și asiatică. În afară de aceasta, chimenul joacă de câțiva ani și un rol medicinal în multe părți ale lumii. Interesul oamenilor pentru chimen a crescut recent, deoarece cercetări mai nou încep să susțină unele dintre presupusele sale beneficii pentru sănătate. Ceaiul de chimen, cunoscut și sub numele de ceai Jeera, este o băutură simplă și delicioasă care poate fi savurată ca atare sau ca o completare la mese. Chimenul și chimionul sunt două condimente distincte, care provin din plante diferite și au proprietăți medicinale asemănătoare. Chimionul (Cuminum cyminum) este, de asemenea, un membru al familiei Apiaceae, dar este originar din Orientul Mijlociu, India și regiunea mediteraneană. În România, mult mai răspândit este chimenul.
Proprietățile ceaiului de chimen
Chimenul conține compuși numiți flavonoizi care acționează ca antioxidanți în organism. Antioxidanții pot ajuta la neutralizarea particulelor instabile numite radicali liberi, care cauzează deteriorarea celulelor. Prin neutralizarea acestor particule, antioxidanții pot ajuta la prevenirea unor boli precum cancerul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. Chimenul este, de asemenea, o sursă bună de: Vitamina A, Calciu, Fier. Important de reținut e că cea mai mare parte a oricărui ceai este întotdeauna apă, asta înseamnă că substanțele nutritive care se găsesc în ceai sunt în general diluate. Același lucru este valabil și pentru ceaiul de chimen.
Beneficii ceai de chimen
Chimenul are efecte antibacteriene:
Cercetările au arătat că chimenul poate ajuta la uciderea unor bacterii care pot pătrunde în organism și îl pot îmbolnăvi. În laborator, s-a demonstrat că chimenul limitează creșterea microorganismelor, inclusiv E.coli - o bacterie care poate provoca toxiinfecții alimentare. Proprietățile sale antibacteriene ar putea explica de ce oamenii au folosit în mod tradițional chimenul pe post de conservant.
Chimenul poate preveni cancerul:
Cancerul se dezvoltă atunci când celulele din organism încep să se înmulțească necontrolat. Tumorile sunt colecții de aceste celule anormale. În mai multe studii pe animale, oamenii de știință au descoperit că semințele de chimen pot preveni creșterea diferitelor tipuri de tumori, inclusiv cele cauzate de cancerul de ficat, de stomac și de colon. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă chimenul, deci și ceaiul de chimen, poate ajuta la prevenirea cancerului la om.
Chimenul ajută la controlul colesterolului:
Mai multe studii au arătat că chimenul poate ajuta oamenii să își controleze nivelul de colesterol. Într-un studiu, pudra de chimen dizolvată în iaurt a ajutat la reducerea colesterolului „rău” (LDL) și a trigliceridelor, crescând în același timp colesterolul „bun” (HDL).
Chimenul ajută la gestionarea diabetului:
Chimenul poate ajuta persoanele care trăiesc cu diabet să gestioneze simptomele și efectele acestuia. Folosit în mod tradițional ca medicament antidiabetic, un studiu a constatat că în cazul consumului de chimen, el poate ajuta la scăderea ureei din sânge - un compus organic care poate interfera cu modul în care organismul răspunde la insulină. Studiile pe animale au arătat, de asemenea, că chimenul poate ajuta la menținerea glicemiei la niveluri sănătoase, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Chimenul îmbunătățește digestia:
Cercetările au mai arătat că chimenul poate ajuta cu mai multe tipuri de probleme digestive. Într-un studiu, extractul de chimen a ameliorat semnificativ simptomele sindromului de colon iritabil, cum ar fi durerile de burtă, balonarea și nevoia urgentă de a merge la baie. Ceaiul de chimen a fost mult timp un remediu popular pentru diaree, iar unele studii inițiale au arătat dovezi solide pentru a susține această utilizare.
Chimenul ajută la controlul greutății:
Mai multe studii inițiale au arătat că chimenul poate ajuta oamenii să piardă în greutate în cadrul unei diete sănătoase. Într-un studiu, persoanele care au luat pulbere de chimen și-au redus greutatea, circumferința taliei, masa de grăsime și indicele de masă corporală (IMC). Un alt studiu a constatat că suplimentele de chimen, printre care și ceaiul de chimen, pot fi la fel de eficiente în reducerea greutății și a IMC ca și un medicament de slăbit utilizat în mod obișnuit.
Este important de menționat că sunt necesare mai multe cercetări științifice și medicale, în special la om. Cu toate acestea, chimenul pare a fi promițător în lumea medicală. Cercetătorii trebuie încă să stabilească cea mai bună formă de supliment și dozajul ideal, fie că este vorba de ceaiul de chimen sau altă formă în care acesta poate fi consumat.

Cum se utilizează ceaiul de chimen
Prepararea ceaiului de chimen acasă este ușoară și necesită doar câteva ingrediente: 1 linguriță de semințe de chimen, 2 căni de apă și miere sau lămâie (opțional). Pașii care trebuie urmați sunt:
- Se încălzește o cratiță la foc mediu-mare.
- Se adaugă semințele de chimen în cratiță și se prăjesc timp de un minut sau două, amestecând ocazional.
- Se adaugă apă în cratiță și se fierbe la foc mic timp de 5-10 minute.
- Se îndepărtează ceaiul de pe foc și se lasă la răcit câteva minute.
- Se strecoară ceaiul într-o ceașcă.
Ceaiul de chimen poate fi savurat cald sau rece, în funcție de preferințe. De asemenea, se pot adăuga alte condimente, cum ar fi scorțișoara, ghimbirul sau cardamomul.
Când este contraindicat ceaiul de chimen
Semințele de chimen uscate pot fi transformate în pudră de chimen măcinat pe utilaje care au prelucrat și alergeni comuni, cum ar fi arahidele sau nucile. Dacă o persoană are alergie la alune sau nuci, trebuie să verifice eticheta oricărui produs din chimen, pentru a vedea dacă acesta conține alergeni.
Bibliografie
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319562
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cumin
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ceai de cimbru: proprietăți, beneficii, contraindicații
Cimbrul este atât o plantă aromatică, folosită pentru a condimenta diverse tipuri de mâncare, cât și o plantă vindecătoare, care se utilizează în tratamente naturiste. Ceaiul de cimbru poate avea multe beneficii asupra organismului, atunci când este preparat corect și consumat după ind...

Ceai de urzică: proprietăți, beneficii, contraindicații
Urzica este o plantă perenă cu flori care crește în America de Nord, Europa și Asia. Numele provine de la senzația de înțepătură pe care aceasta o produce când o persoană se atinge de tulpina și frunzele plantei. Ceaiul din frunze de urzică este obținut din frunzele plantei de urzică...

Ceai de pelin: proprietăți, beneficii, contraindicații
Artemisia absinthium L., cunoscută sub numele de pelin, este un arbust peren din familia Asteraceae. Are frunze adânc lobate, de culoare verde-cenușie și flori mici, galbene, care înfloresc în iulie și august. Este o plantă aromatică, cu un miros puternic de salvie și un gust foarte amar. ...