Cele cinci tipuri de insomnie
Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte din Olanda au descoperit ca exista cinci tipuri de insomnie. Studiul a fost publicat in revista ”The Lancet Psychiatry” si sugereaza ca aceasta descoperire ar putea promova noi tehnici de interventie, potrivit eurekalert.org.
Una din zece persoane sufera de insomnie cronica, fiind cea de-a doua cea mai raspandita si grea tulburare mentala. Constatarile privind mecanismele de baza ale creierului au fost inconsecvente. Tratamentul nu este eficient pentru toti pacientii, astfel ca insomnia a ramas o enigma.
Cu ajutorul voluntarilor, Tessa Blanken si colegii ei de la Institutul de Neurostiinte au descoperit de ce a fost dificil sa gaseasca mecanisme coerente ale creierului si tratamente potrivite.
”Am considerat intotdeauna ca insomnia este o tulburare, dar ea reprezinta cinci tulburari diferite pentru ca si mecanismele de baza ale creierului sunt diferite. De exemplu, am facut un progres remarcabil in intelegerea dementei dupa ce am realizat ca exista mai multe tipuri, cum ar fi Alzheimer, dementa vasculara si dementa frontal-temporala”, spune Tessa Blanken.
Cele cinci tipuri de insomnie
In mod surprinzator, cele cinci tipuri de insomnie nu difera prin nemultumirile oamenilor privind calitatea somnului, cum ar fi dificultatea de a adormi versus trezirea foarte devreme dimineata. Incercarile anterioare de a defini tipurile insomniei s-au axat pe aceste comparatii, drept urmare au fost nereusite.
Echipa de specialisti a cautat mai departe de aceste diferente. Au fost evaluate zeci de chestionare privind trasaturile de personalitate, despre care se stie ca sunt intiparite in structura si functia creierului. Subtipurile de insomnie au fost descoperite prin analizarea profilelor trasate.
- Tipul 1 de insomnie a fost caracterizat prin trasaturi deranjante, cum ar fi neuroticism, stari tensionate si moral la pamant.
- Tipul 2 a fost caracterizat prin slabiciunea pentru recompense.
- Tipul 3 a fost caracterizat prin indiferenta fata de recompense.
- Tipul 4 a fost caracterizat prin capacitatea evenimentelor din viata de zi cu zi de a influenta somnul, provocand insomnie severa.
- Tipul 5 a fost caracterizat prin incapacitatea evenimentelor din viata de zi cu zi de a influenta somnul.
Voluntarilor li s-au facut teste noi cinci ani mai tarziu, iar majoritatea au ramas in aceeasi categorie de insomnie din studiul initial, ceea ce a demonstrat ancorarea in creier. Tipurile mentionate difera si in functie de raspunsul lor la stimulii de mediu. Subtipul a fost, de asemenea, relevant din punct de vedere clinic. Eficacitatea tratamentului cu somnifere sau terapia comportamentala cognitiva difera de la un tip la altul. De asemenea, riscul de a dezvolta depresie variaza. Aceasta clasificare permite rezultate mai eficiente in prevenirea depresiei.
Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-01/nifn-ihm010819.php
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Activitatile fizice reduc mortalitatea in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet
Specialistii din Asociatia Europeana de Cardiologie Preventiva recomanda tuturor oamenilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip II sa faca activitati fizice zilnic pentru a-si controla glicemia si pentru a-si imbunatati sanatatea inimii, potrivit eurekalert.org. ”Sedentarismul si aliment...
Femeile diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale au un risc mai mare de boli mintale
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”Gut”, ca femeile care sufera de boli inflamatorii intestinale (IBD) au un risc mai mare de a dezvolta si boli psihice dupa ce nasc. Mai mult de o cincime dintre femeile gravide cu IBD au primit un diagnostic nou cu privire...
Terapia cu hormoni, cea mai eficienta pentru osteoartrita
Exista o dezbatere continua cu privire la relatia dintre osteoartrita genunchiului si terapia hormonala, cu studii la scara mica, care ofera rezultate mixte. Un nou studiu condus de specialistii din Coreea demonstreaza ca femeile care au urmat aceasta terapie au avut o preponderenta mai mica a o...