Publicat la: 
16/08/2017

Cum se vindeca oasele rupte?

Fracturile osoase provoaca durere, insa majoritatea se vindeca foarte bine. Secretul consta in celulele stem si capacitatea naturala a oaselor de a se regenera.

Multi oameni cred ca oasele sunt solide, rigide si structurale. Ele mentin corpul in pozitie verticala, dar sunt, de asemenea, foarte dinamice si active, scrie medicalnewstoday.com.

Oasele vechi sunt in mod constant inlocuite de oase noi, intr-o interactiune bine reglata a celulelor. Acest mecanism de intretinere zilnica ne ajuta atunci cand ne confruntam cu un os rupt. Acesta permite celulelor stem sa produca mai intai cartilaj si apoi sa creeze oase noi pentru a ne vindeca.

Sange

Raspunsul imediat la o fractura este sangerarea.

Sangele coagulat se aduna in jurul fracturii osoase, dand nastere unui hematom care contine o retea de proteine ce asigura o priza temporara pentru a umple golul creat de fractura.

Sistemul imunitar intra in actiune pentru a orchestra inflamatia, care este o parte esentiala a vindecarii.

Celulele stem din tesuturile din jur, din maduva osoasa si din sange raspund apelului sistemului imunitar si migreaza la fractura. Aceste celule lucreaza pe doua cai diferite care permit osului sa se vindece: formarea osoasa si formarea cartilajelor.

Cartilaj si os

Oasele noi incep sa se formeze mai ales la marginile fracturii. Acest lucru se intampla in acelasi mod in care osul se regenereaza in timpul intretinerii normale zilnice.

Pentru a umple spatiul gol, celulele produc cartilaj moale. Acest lucru poate parea surprinzator, dar este foarte asemanator cu ceea ce se intampla in timpul dezvoltarii embrionare si atunci cand oasele copiilor cresc.

Cartilajul sau calusul moale are un varf de formare la 8 zile dupa leziune. Cu toate acestea, nu este o solutie permanenta, deoarece cartilajul nu este suficient de puternic pentru a rezista la presiunile pe care oasele le suporta zilnic.

Calusul moale este inlocuit mai intai cu un calus dur, osos, care este destul de puternic, dar inca nu este la fel de puternic ca osul. La aproximativ 3-4 saptamani dupa accidentare, incepe formarea unui nou os matur. Acest lucru poate dura mult timp - mai multi ani, de fapt, in functie de dimensiunea si locul fracturii.

Cu toate acestea, exista cazuri in care vindecarea osoasa nu are loc si provoaca probleme de sanatate.

Complicatii

Fracturile care au o durata de vindecare anormal de lunga sau care nu se vindeca deloc se produc in aproximativ 10% din cazuri.

Intr-un studiu s-a constatat ca rata de vindecare a fracturilor a fost mult mai mica la persoanele care fumeaza si la persoanele care au fost fumatoare. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru se poate datora faptului ca cresterea vaselor sanguine in os este intarziata la fumatori.

Fracturile care nu se vindeca sunt deosebit de problematice in anumite zone, cum ar fi maduva spinarii. O operatie este adesea necesara in astfel de cazuri.

Chirurgii ortopezi pot folosi oase din alta parte a corpului, oase prelevate de la un donator, fie materiale fabricate de om, cum ar fi oase imprimate 3D.

Dar, in majoritatea cazurilor, osul foloseste capacitatea sa remarcabila de regenerare. Acest lucru inseamna ca noul os se aseamana foarte mult cu osul de dinainte de accident

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ortopedie Traumatologie

Butum Claudiu Viorel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 22