Importanţa zincului în sănătatea organismului uman

Sănătate
06 Februarie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
importanta zincului in sanatatea organismului uman

Despre zinc

Zincul este un mineral esenţial care se găseşte în toate celulele organismului şi este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Este implicat în diviziunea şi dezvoltarea celulară, vindecarea rănilor, descompunerea carbohidraților şi îmbunătățirea acțiunii insulinei.

De asemenea, zincul este recunoscut ca un antioxidant ce protejează celulele împotriva acţiunii radicalilor liberi (compuşi dăunători, care accelerează procesul de îmbătrânire şi cresc riscul apariţiei afecţiunilor cardiace sau tumorale).

În timpul sarcinii și copilăriei, zincul joacă un rol esenţial în creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a organismului.

El este unul dintre cele mai importante oligoelemente din corp, îndeplinind trei roluri biologice majore: de catalizator, de ion structural și de reglare. Are un rol esenţial în homeostazie, în funcția imunitară, în stresul oxidativ, în apoptoză (proces de moarte celulară programată) și în îmbătrânire, iar tulburările semnificative de sănătate sunt asociate cu deficiența de zinc.

În multe boli cronice, inclusiv în ateroscleroză, unele boli maligne, tulburări neurologice, boli autoimune, boli degenerative legate de vârstă sau în boala Wilson, deficitul de zinc poate complica manifestările clinice, poate afecta negativ starea imunologică şi poate crește stresul oxidativ.

Prin urmare, este important ca nivelul zincului să fie evaluat constant, iar orice suspiciune de deficiență să fie corectată la timp.

Organismul nu poate produce sau stoca zincul. Acesta este obținut din exterior, prin alimentație sau, în unele cazuri, prin suplimente alimentare. Absorbţia intestinală creşte atunci când se înregistrează o scădere a depozitelor.

Doza recomandată de zinc

Doza alimentară recomandată reprezintă nivelul mediu zilnic suficient pentru a satisface cerințele nutritive ale majorității indivizilor sănătoși.

Vârstă Necesar zinc Doză maximă de suplimentare
0 - 6 luni 2 mg/ zi 5 - 20 mg/ zi
7 - 12 luni 3 mg/ zi
1 - 3 ani 3 mg/ zi
4 - 8 ani 5 mg/ zi
9 - 13 ani 8 mg/ zi
> 14 ani (m) 11 mg/ zi 40 mg/ zi
14 - 18 ani (f) 9 mg/ zi
> 19 ani (f) 8 mg/ zi
femei gravide 11 mg/ zi
femei care alăptează 12 mg/ zi

Copiii mici şi sugarii sunt predispuşi la deficienţa de zinc din cauza necesarului ridicat pe care îl presupune procesul de creştere. Sugarii alăptați exclusiv la sân, de mame care au un aport suficient de zinc, obțin suficient mineral pentru primele luni de viață. După această vârstă, sunt necesare şi alimente complementare care conțin zinc absorbabil, pentru a satisface cerințele organismului.

Necesarul nutrițional crescut din timpul sarcinii și alăptării predispune femeile la deficiență de zinc.

Efectele unei carenţe de zinc

Datorită multitudinii de funcții biochimice de bază pe care le are în celulele corpului, deficienţa de zinc se poate manifesta printr-o gamă variată de semne fiziologice. Aceste simptome variază, în funcție de severitatea afecțiunii, dar afectează cu precădere sistemele:

  • epidermic;
  • gastrointestinal;
  • nervos central;
  • imunitar;
  • osos;
  • reproducător.

Concret, carenţa de zinc determină:

  • inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);
  • tulburări de creştere (anomalii ale scheletului, alterarea sintezei colagenului);
  • alopecie (căderea părului);
  • întârzierea procesului de vindecare al rănilor;
  • hipogonadism (activitate scăzută a glandelor sexuale) şi nanism (afecțiune medicală caracterizează printr-o statură cu mult mai mică decât cea medie) - în cazul unui deficit sever.

Deficiența de zinc este considerată responsabilă pentru mai mult de 10% din decesele cauzate de malarie, peste 14% din decesele cauzate de diaree și aproape 7% din decesele provocate de pneumonie la copiii între şase luni și şase ani.

Carenţa de zinc are, de asemenea, corelații cu anxietatea, depresia, schizofrenia și scleroza multiplă. Zincul are un rol important şi în producerea insulinei la pacienții cu diabet zaharat, dar şi în prevenirea sindromului metabolic.

Numeroase studii susţin utilizarea acestui mineral pentru a îmbunătăți tensiunea arterială, glucoza și nivelurile de colesterol LDL din ser.

Impactul excesului de zinc

Zincul luat în cantități mari poate provoca diaree, crampe abdominale și vărsături, în decurs de trei până la zece ore de la administrarea lui. De obicei, simptomele se ameliorează într-o perioadă scurtă.

Un aport excesiv de zinc poate duce la anemie, deficiență de fier sau deficiență de cupru.

Spray-urile și gelurile nazale care conțin zinc pot avea efecte secundare, cum ar fi pierderea mirosului.

Surse de zinc

Cele mai bune surse alimentare de zinc sunt:

  • nucile şi seminţele;
  • produsele lactate;
  • drojdia;
  • crustaceele;
  • ouăle;
  • carnea roşie (porc, vită, miel);
  • carnea de pasăre (pui, curcan);
  • peştele;
  • cerealele integrale;
  • anumite legume (ciuperci, sparanghel, varză, mazăre, sfeclă);
  • leguminoasele (fasole neagră, năut, linte, fasole).

Interacţiuni

În anumite combinaţii, zincul poate avea efecte negative asupra organismului.

Zincul şi unele medicamente

Zincul poate interacţiona cu:

  • antibioticele din clasa chinolonelor: se recomandă administrarea la interval de cel puţin o oră între cele două;
  • antibioticele din clasa tetraciclinelor: este indicată administrarea zincului la două-patru ore distanţă de antibiotic, pentru a nu influenţa eficacitatea acestuia;
  • chimioterapicele;
  • penicilaminele: zincul determină scăderi ale absorbţiei şi eficienţei acestora.

Zincul şi interacţiunea lui cu alte elemente

În cazuri rare, zincul poate să genereze stări de vomă, diaree, ameţeală, gust metalic, afecţiuni la nivelul rinichilor şi stomacului.

Consumul de alcool pe perioade lungi poate scădea absorbţia zincului.

Se recomandă administrarea cu prudenţă a zincului la persoanele diabetice şi la pacienţii cu HIV/ SIDA, iar în cazul persoanelor care fac dializă şi la cele cu artrită reumatoidă este indicat un aport suplimentar.

Bibliografie

  1. Kubala, Jillian. “Zinc: Everything You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 28 Nov. 2022, www.healthline.com
  2. Nordqvist, Joseph. “What Are the Health Benefits of Zinc?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Jan. 2021, www.medicalnewstoday.com
  3. “Should I Take a Zinc Supplement?” Verywell Fit, 2020, www.verywellfit.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării