Publicat la: 
15/03/2017

O noua speranta pentru persoanele ce sufera de boli cerebrale fatale

Un medicament utilizat ca tratament pentru persoanele ce sufera de diabet zaharat are potentialul de a ajuta persoanele cu boli degenerative ale sistemului nervos.

Un studiu publicat recent in jurnalul "Brain" arata ca neuronii pacientilor ce sufera de atrofie sistemica multipla sunt rezistenti la insulina - un indicator al diabetului zaharat, noteaza dailytelegraph.com.

Oamenii de stiinta, condusi de Dr. Fares Bassil de la Universitatea din Pennsylvania, au testat efectele medicamentului Exendin 4 - utilizat de catre pacientii ce sufera de diabet zaharat - pe soarecii de laborator cu atrofie sistemica multipla.

Datele experimentului au aratat ca medicamentul a imbunatatit rezistenta la insulina, in randul subiectilor studiului, si a stabilizat activitatea neuronilor afectati de boala.

"Aceasta este o descoperire uimitoare," a afirmat profesorul australian Bryce Vissel, director al centrului Neuroscience and Regenerative Medicine din cadrul Universitatii Tehnologice din Sidney.

"Chiar daca vom reusi sa dovedim ca acest medicament este eficient in incetinirea efectelor specifice atrofiei sistemice multiple, va trebui sa efectuam o serie de teste inainte de a recomanda utilizarea acestui medicament pentru persoanele ce sufera de aceasta boala," a mai adaugat acesta.

Atrofia sistemica multipla este o boala progresiva a creierului care poate afecta persoanele trecute de varsta de 50 de ani. Aceasta afectiune este cauzata de degenerarea celulelor nervoase din anumite zone ale creierului.

Durata medie de supravietuire din momentul diagnosticarii este cuprinsa intre sase si noua ani si nu exista tratamente eficienta care sa elimine simptomele atrofiei sistemice multiple, ce includ lesinul, pierderea coordonarii locomotorii si dificultatile de vorbire.

"Sugestia de a folosi tratamentul medicamentos destinat persoanelor ce sufera de diabet zaharat in ameliorarea simptomelor specifice atrofiei sistemice multiple este, prin urmare, de o importanta majora si merita sa fie examinata in detaliu in cadrul cercetarilor de specialitate," declara cercetatorul australian.

In acest sens, desi este necesara testarea efectelor pozitive ale medicamentului Exendin-4 la pacientii ce sufera de boli cerebrale fatale, acest tratament ar putea oferi o noua speranta si pacientilor ce sufera de boala Alzheimer.

"Numeroase studii au identificat diabetul zaharat de tip II ca factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer, dementa vasculara si boala Parkinson. Cercetarile noastre arata ca rezistenta la insulina - o caracteristica a diabetului de tip II - este cauzata de nivelul ridicat de inflamatie din organism, iar acesta este markerul principal al declansarii bolilor neurologice," mai adauga cercetatorul.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 13