Romania investeste cel mai putin din U.E. in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente
Romania se afla pe ultimul loc in U.E. ca investitie in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de 5 euro per capita, potrivit unui raport publicat de Parlamentul European. Fata de alte tari din centrul si estul Europei, in Romania sunt promovate medicamentele generice vandute sub o marca comerciala, identice, dar mai scumpe decat medicamentele generice vandute sub denumirea moleculei pe care o contin.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.
Cei mai multi bani pentru cercetarea si dezvoltarea de medicamente sunt investiti in Danemarca (190 euro per capita), Belgia (170 euro per capita) si Suedia (80 euro per capita). Tarile cu cele mai mici sume de bani alocate dezvoltarii de noi medicamente sunt, pe langa Romania, Portugalia (15 euro per capita) si Grecia (17 euro per capita).
Raportul realizat pentru Parlamentul European semnaleaza ca in tarile mai dezvoltate ale Uniunii exista o problema de echilibru intre incurajarea inovatiei si limitarea cresterii costurilor de sanatate. Astfel, industria farmaceutica este identificata ca fiind unul dintre cei mai mari si mai importanti investitori in cercetare si dezvoltare din Europa, cu peste 600 000 de angajati de inalta calificare si peste 26 miliarde Euro investiti anual, fiind una dintre industriile care aduc cea mai mare valoare adaugata economiei europene. Pe de alta parte, statele membre se confrunta, pe fondul cresterii deficitului demografic, cu o crestere exponentiala a costurilor de tratament, fapt care, mai spune raportul, implica necesitatea unei mai bune prioritizari a politicilor de sanatate., precizeaza Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
In Romania, spre deosebire de alte state europene, medicamentele generice, medicamente care copiaza formulele originale ale medicamentelor inovative iesite de sub patent, au o mai buna penetrare pe piata. Din totalul medicamentelor cu prescriptie, cota de piata a medicamentelor generice in anul 2010 este de 64% in volum si 24,2% in valoare, in timp ce medicamentele originale au inregistrat anul trecut 36% volum si o valoare de 74%. Acest lucru situeaza tara noastra peste media europeana de 22.4% ca valoare, in ceea ce priveste consumul medicamentelor generice.
Medicamentele generice scumpe au inregistrat in a doua jumatate a anului 2010 un trend crescator, atat ca valoare medie a medicamentelor generice achizitionate de catre farmacii, dar si ca valoare medie a medicamentelor generice achizitionate de catre consumator. Cresterea se datoreaza implementarii de catre CNAS in toamna anului 2010 a mecanismului de referentiere pe clasa terapeutica. Prin comparatie, medicamentele generice ieftine au scazut in cota de piata, atat ca valoare (de la 4,6% la 4,2%), cat si ca volum (de la 19.9% in 2009, pana la 17,2% in 2010).
Autor: Redactia MedLive.ro.