Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Adenom pituitar
Descoperă informații utile despre adenom hipofizar: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Adenomul hipofizar este o tumoră benignă (necanceroasă), care apare la nivelul glandei hipofize. Este o afecțiune destul de frecventă, la aproximativ 10% dintre examenele RMN fiind identificat un adenom hipofizar.
Hipofiza este o glandă mică, cu dimensiuni până în 10 mm și o greutate de 0,5 g, situată în spatele nasului, la baza creierului, într-o cavitate a osului sfenoid („șaua turcească”). În ciuda dimensiunilor reduse, hipofiza are un rol foarte important, constituind un centru de control al celorlalte glande endocrine (tiroidă, suprarenală, ovare, testicule).
Hipofiza are două componente:
Adenomul hipofizar se dezvoltă în celulele din adenohipofiză.
Acest tip de tumoră poate fi de mai multe tipuri:
În funcție de mărime:
În funcție de datele clinice:
În funcție de datele clinice, adenomul hipofizar se împarte în adenom nefuncțional și adenom funcțional.
Adenomul nefuncțional nu determină simptome clinice prin exces de hormoni, dar este, de obicei, mare și comprimă structurile din zonă și hipofiza. Reprezintă 25-30% din adenoamele hipofizare și este diagnosticat mai des la vârstnici.
Adenom funcțional (secretant) produce hormoni în exces, determină semne clinice specifice și este mai frecvent diagnosticat la tineri.
Cauza apariției adenoamelor hipofizare nu este cunoscută cu precizie, dar s-a observat că există anumite mutații genetice care duc la aparția lor: mutații în gena AIP și mutații în gena GNAS1. Acestea pot să apară accidental (ex: după iradiere sau expunere la medii toxice), ori pot fi moștenite de la părinți.
Unele studii sugerează că persoanele care suferă de obezitate în tinerețe pot avea un risc mai mare de a dezvolta adenom hipofizar.
Există anumite afecțiuni genetice asociate cu risc mai mare de apariție a adenomului hipofizar:
Simptomele determinate de adenomul hipofizar apar fie din cauza creșterii locale și a comprimării structurilor anatomice din vecinătate, fie din cauza modificărilor hormonale.
De obicei, un adenom hipofizar funcțional poate fi descoperit într-un stadiu mai puțin avansat deoarece, prin secreția sa hormonală, produce simptome specifice. Un adenom nefuncțional va fi descoperit după ce crește mult și determină simptome cerebrale sau afectarea vederii.
Simptomele pot fi de mai multe tipuri:
Atunci când adenomul este mare, va comprima hipofiza, iar aceasta nu va mai produce suficienți hormoni. Printre cele mai des întâlnite simptome se numără:
Aceste simptome apar din cauza hormonilor secretați în exces de un adenom funcțional:
Hipersecreția de prolactinom
Adenom secretant de hormon de creștere
Când adenomul apare la copii înaintea închiderii cartilajelor de creștere, duce la gigantism.
La adulți, adenomul secretant de hormon de creștere determină acromegalie, caracterizată prin:
Adenom secretant de ACTH
ACTH-ul stimulează glanda suprarenală să producă prea mult cortizol și determină apariția bolii Cushing. Pacientul poate prezenta:
Adenom secretant de TSH
Stimulează tiroida să producă prea mult hormon și apar semne de hipertiroidism:
Dacă la un control medical sau la o investigație imagistică (CT, IRM) se suspectează diagnosticul de adenom hipofizar, pacientul va fi trimis la medicul specialist endocrinolog.
Pe lângă discuția cu pacientul și examinarea fizică, va fi necesară și recoltarea de sânge; în primă fază, vor fi evaluați toți hormonii hipofizari, precum și hormonii secretați de glandele controlate de hipofiză (prolactină, IGF1, ACTH, TSH, FSH, LH, Ft4, Ft3, testosteron, estradiol, cortizol). Ulterior, medicul va stabili dacă sunt necesare testări mai complexe (teste de stimulare sau supresie), pentru a confirma diagnosticul.
Cea mai utilă investigație imagistică (care vizualizează adenomul) este rezonanța magnetică nucleară (IRM) de hipofiză cu substanță de contrast. Aceasta va permite stabilirea dimensiunilor adenomului, efectelor acestuia asupra structurilor din jur și urmărirea periodică (la 6 – 12 – 24 de luni) a evoluției adenomului.
În cazul macroadenoamelor este indicat și un examen oftalmologic cu evaluarea acuității vizuale, a câmpului vizual, examenul fundului de ochi și al motilității oculare.
Tratamentul în cazul acestei afecțiuni este diferențiat, în funcție de tipul adenomului:
Adenomul hipofizar poate provoca o serie de complicații:
În cazul adenomului hipofizar nu se poate vorbi despre măsuri specifice de prevenție, având în vedere că factorii care duc la apariția lui nu sunt pe deplin cunoscuți.
La persoanele care au rude diagnosticate cu adenom hipofizar, precum și la persoanele cu anumite afecțiuni genetice (neurofibromatoză, sindrom MEN1, MEN4, complex Carnney, sindrom von Hippel-Lindau) este necesar un control endocrinologic periodic, cu analize de sânge hormonale și IRM hipofizar.
Dr. Pârlog-Cristian Ana-Loredana
Medic Primar Endocrinologie
Bibliografie
Acropustuloza infantilă este a afecțiune a pielii caracteristică sugarului, dar care poate să apară și la copilul mai mare sau chiar la adult, localizată la nivelul...
Vezi detalii
Adenocarcinomul este un tip de cancer care se formează în glande, celulele care secretă diferite substanțe. Simptomele pot depinde de localizarea tumorii.Adenocarcinomul...
Hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată, este cea mai frecventă tumoră benignă la bărbați, cu o incidență strâns legată de vârstă. Studiile realizate...
Adenomioza este o afecțiune ginecologică care este caracterizată de faptul că țesutul endometrial (mucoasa uterului) creşte în peretele muscular al uterului. Acest lucru...
Afazia și disfazia reprezintă simptome neurologice care descriu o tulburare de limbaj din seria disfuncțiilor corticale cerebrale (ale scoarței creierului). Limbajul...
Agnozia este o tulburare neurologică rară caracterizată prin incapacitatea de a recunoaște obiecte, persoane, sunete, forme sau chiar mirosuri, în ciuda capacităților...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.