Extrasistola ventriculara

Alte denumiri: Contractii ventriculare premature

Extrasistolele ventriculare (ESV, contractii ventriculare premature) sunt impulsuri ventriculare unice produse prin reintrare ventriculara sau generate de un focar ventricular ectopic de automatism.

Medici specialiști - Cardiologie

Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie
Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie

Cardiologie

Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist
Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist

Cardiologie

RA
Rocsoreanu Alexandru
Medic Specialist
RA
Rocsoreanu Alexandru
Medic Specialist

Cardiologie

BBAG
Berescu Bucheru Ana-Georgiana
Medic Specialist
BBAG
Berescu Bucheru Ana-Georgiana
Medic Specialist

Cardiologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Sunt extrem de frecvente la persoanele sanatoase si la pacientii cu boli cardiace.

Extrasistolele ventriculare (ESV) pot aparea la intamplare sau la intervale previzibile (la fiecare a treia trigeminism sau a doua bigeminism bataie).

Frecventa ESV creste la persoanele care prezinta factori stimulanti (ex. anxietate, stres, consum de alcool, cafeina), hipoxie sau tulburari electrolitice.

Simptome

Simptomele extrasistolelor ventriculare pot fi asimptomatice sau pot cauza palpitatii.

Pacientul poate resimti ESV ca oprire temporara a cordului. Extrasistola in sin nu este resimtita, ci mai degraba este perceputa bataia compensatorie care ii urmeaza. Cand ESV sunt foarte frecvente, pot fi prezente simptome usoare de tulburari hemodinamice deoarece frecventa sinusala este practic redusa la jumatate.

Tratament

Diagnosticarea extrasistolelor ventriculare

Diagnosticul se stabileste prin ECG, cu un complex QRS larg neprecedat de unda P si urmat in mod tipic de o pauza campensatorie completa.

Tratamentul extrasistolelor ventriculare

De obicei nu necesita tratament.

ESV nu sunt semnificative la pacientii fara boli cardiace, iar in afara de evitarea factorilor declansatori evidenti nu se recomanda nici un tratament. Beta-blocantele se administreaza numai daca simptomele sunt greu de suportat. Alte antiaritmice care blocheaza ESV cresc riscul de aritmii mai severe.

La pacientii cu boli structurale (stenoza aortica sau dupa infarct miocardic), tratamentul este controversat chiar daca ESV cu frecventa crescuta (>10/ora) se asociaza cu cresterea mortalitatii, deoarece nu exista studii care sa arate ca supresia farmacologica reduce mortalitatea. La pacientii care tocmai au suferit un infarct miocardic, mortalitatea creste daca se administreaza antiaritmice (clasa I - comparativ cu placebo). Aceasta constatare reflecta probabil efectele adverse ale antiaritmicelor.

Beta-blocantele sunt benefice in insuficienta cardiaca simptomatica si dupa infarct miocardic.

Daca frecventa ESV creste in timpul efortului la un pacient cu boala arteriala coronariana, ar trebui luata in considerare evaluarea in vederea angioplastiei coronariene prin interventie transluminala percutanata sau a operatiei de bypass coronarian.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Cardiologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.