Extrasistola ventriculara

Alte denumiri ale afectiunii:

Contractii ventriculare premature

Extrasistolele ventriculare (ESV, contractii ventriculare premature) sunt impulsuri ventriculare unice produse prin reintrare ventriculara sau generate de un focar ventricular ectopic de automatism.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 4D Expert

  •  
  • 1 of 26

Extrasistola ventriculara - Cauze / agent infectios / factori de risc

Sunt extrem de frecvente la persoanele sanatoase si la pacientii cu boli cardiace.

Extrasistolele ventriculare (ESV) pot aparea la intamplare sau la intervale previzibile (la fiecare a treia trigeminism sau a doua bigeminism bataie).

Frecventa ESV creste la persoanele care prezinta factori stimulanti (ex. anxietate, stres, consum de alcool, cafeina), hipoxie sau tulburari electrolitice.

Extrasistola ventriculara - Simptome

Simptomele extrasistolelor ventriculare pot fi asimptomatice sau pot cauza palpitatii.

Pacientul poate resimti ESV ca oprire temporara a cordului. Extrasistola in sin nu este resimtita, ci mai degraba este perceputa bataia compensatorie care ii urmeaza. Cand ESV sunt foarte frecvente, pot fi prezente simptome usoare de tulburari hemodinamice deoarece frecventa sinusala este practic redusa la jumatate.

Extrasistola ventriculara - Tratament

Diagnosticarea extrasistolelor ventriculare

Diagnosticul se stabileste prin ECG, cu un complex QRS larg neprecedat de unda P si urmat in mod tipic de o pauza campensatorie completa.

Tratamentul extrasistolelor ventriculare

De obicei nu necesita tratament.

ESV nu sunt semnificative la pacientii fara boli cardiace, iar in afara de evitarea factorilor declansatori evidenti nu se recomanda nici un tratament. Beta-blocantele se administreaza numai daca simptomele sunt greu de suportat. Alte antiaritmice care blocheaza ESV cresc riscul de aritmii mai severe.

La pacientii cu boli structurale (stenoza aortica sau dupa infarct miocardic), tratamentul este controversat chiar daca ESV cu frecventa crescuta (>10/ora) se asociaza cu cresterea mortalitatii, deoarece nu exista studii care sa arate ca supresia farmacologica reduce mortalitatea. La pacientii care tocmai au suferit un infarct miocardic, mortalitatea creste daca se administreaza antiaritmice (clasa I - comparativ cu placebo). Aceasta constatare reflecta probabil efectele adverse ale antiaritmicelor.

Beta-blocantele sunt benefice in insuficienta cardiaca simptomatica si dupa infarct miocardic.

Daca frecventa ESV creste in timpul efortului la un pacient cu boala arteriala coronariana, ar trebui luata in considerare evaluarea in vederea angioplastiei coronariene prin interventie transluminala percutanata sau a operatiei de bypass coronarian.

Cardiologie - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 10
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical