Tumora Wilms

Tumora Wilms este un cancer embrionar de la nivel renal compus din elemente blastice, stromale si epiteliale. In patogeneza acestor cancere au fost implicate anomalii genetice, ereditatea fiind raspunzatoare doar 1%-2% din cazurile de tumora Wilms.

Medici specialiști - Oncologie

Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar
Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar

Oncologie

VAI
Vidrean Andreea Iulia
Medic Specialist
VAI
Vidrean Andreea Iulia
Medic Specialist

Oncologie

NBI
Nedejde Bogdana-Ioana
Medic Specialist
NBI
Nedejde Bogdana-Ioana
Medic Specialist

Oncologie

Dan Adelina Lorena
Dan Adelina Lorena
Medic Specialist
Dan Adelina Lorena
Dan Adelina Lorena
Medic Specialist

Oncologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele tumorii Wilms

Tumora Wilms apare la copii sub 5 ani dar, ocazional, si la copiii mai mari si la adulti. Aceasta este responsabila in proportie de 6% din cazurile totale de cancer la copii sub 15 ani. Tumorile bilaterale apar in aproximativ 4% din cazuri, aceasta forma fiind mai frecventa la copiii foarte mici, in special la fete.

Aproximativ 10% din cazuri prezinta si alte anomalii congenitale, in special anomalii genito-urinare, dar si in mod obisnuit hemihipertrofie (asimetrie corporala). 

Sindromul WAGR este o combinatie de tumora Wilms (cu delectie WT1), aniridie, malformatii genito-urinare (de ex. hipoplazie renala, boala chistica, hipospadias, criptorhidism) si retard psihic.

Simptome

Simptomele tumorii Wilms

Cea mai frecventa simptomatologie de debut este prezenta unei mase abdominale, palpabile, nedureroase. Mai putin frecvent, manifestarile cuprind:

  • durere abdominala;
  • hematurie;
  • febra;
  • anorexie;
  • greata si varsaturi. 

Hematuria ce apare in proportie de 15%-20%, indica invazia la nivelul sistemului coledoc. Cand compresia pediculului vascular renal sau a parenchimului renal este urmata de ischemie poate aparea si hipertensiunea arteriala.

Tratament

Diagnosticul tumorii Wilms

Ecografia abdominala poate determina natura chistica sau slida a masei tumorale, precum si implicarea sau nu a vaselor. CT abdominala se efectuaza pentru determinarea extinderii tumorale si implicarea ganglionilor limfatici regionali, rinichiului contralateral sau a ficatului. Diagnosticul este confirmat prin biopsierea masei excizate. Arteriogafia renala, urografia retrograda sau urografia excretorie sunt rareori indicate. Pentru depistarea inca de la diagnosticul initial a metastazelor pulmonare este indicata radiografia toracica (si posibil CT toracica).

Tratamentul tumorii Wilms

Prognosticul copiilor cu tumora Wilms este excelent. Procentul de vindecare pentru stadiile precoce de boala (localizate la nivelul rinichiului) variaza de la 85% la 90%. Chiar si copiii cu boala mai avansata evolueaza bine avand rate de vindecare ca variaza intre 60% si 90%. Recurentele sunt posibile, in mod tipic in decurs de 2 ani de la punerea diagnosticului.

Tratamentul poate include rezectie chirurgicala, chimioterapie si radioterpie.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.