Tumora Wilms

Tumora Wilms este un cancer embrionar de la nivel renal compus din elemente blastice, stromale si epiteliale. In patogeneza acestor cancere au fost implicate anomalii genetice, ereditatea fiind raspunzatoare doar 1%-2% din cazurile de tumora Wilms.

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist

Tumora Wilms - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele tumorii Wilms

Tumora Wilms apare la copii sub 5 ani dar, ocazional, si la copiii mai mari si la adulti. Aceasta este responsabila in proportie de 6% din cazurile totale de cancer la copii sub 15 ani. Tumorile bilaterale apar in aproximativ 4% din cazuri, aceasta forma fiind mai frecventa la copiii foarte mici, in special la fete.

Aproximativ 10% din cazuri prezinta si alte anomalii congenitale, in special anomalii genito-urinare, dar si in mod obisnuit hemihipertrofie (asimetrie corporala). 

Sindromul WAGR este o combinatie de tumora Wilms (cu delectie WT1), aniridie, malformatii genito-urinare (de ex. hipoplazie renala, boala chistica, hipospadias, criptorhidism) si retard psihic.

Tumora Wilms - Simptome

Simptomele tumorii Wilms

Cea mai frecventa simptomatologie de debut este prezenta unei mase abdominale, palpabile, nedureroase. Mai putin frecvent, manifestarile cuprind:

  • durere abdominala;
  • hematurie;
  • febra;
  • anorexie;
  • greata si varsaturi. 

Hematuria ce apare in proportie de 15%-20%, indica invazia la nivelul sistemului coledoc. Cand compresia pediculului vascular renal sau a parenchimului renal este urmata de ischemie poate aparea si hipertensiunea arteriala.

Tumora Wilms - Tratament

Diagnosticul tumorii Wilms

Ecografia abdominala poate determina natura chistica sau slida a masei tumorale, precum si implicarea sau nu a vaselor. CT abdominala se efectuaza pentru determinarea extinderii tumorale si implicarea ganglionilor limfatici regionali, rinichiului contralateral sau a ficatului. Diagnosticul este confirmat prin biopsierea masei excizate. Arteriogafia renala, urografia retrograda sau urografia excretorie sunt rareori indicate. Pentru depistarea inca de la diagnosticul initial a metastazelor pulmonare este indicata radiografia toracica (si posibil CT toracica).

Tratamentul tumorii Wilms

Prognosticul copiilor cu tumora Wilms este excelent. Procentul de vindecare pentru stadiile precoce de boala (localizate la nivelul rinichiului) variaza de la 85% la 90%. Chiar si copiii cu boala mai avansata evolueaza bine avand rate de vindecare ca variaza intre 60% si 90%. Recurentele sunt posibile, in mod tipic in decurs de 2 ani de la punerea diagnosticului.

Tratamentul poate include rezectie chirurgicala, chimioterapie si radioterpie.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical