Pediatrie

25 Martie 2021

Pubertatea precoce - Cum o recunoastem si cum o putem trata

scris de

Dr. Raluca Bidiga

Pubertatea este procesul natural de maturare sexuala, este termenul general pentru a descrie tranzitia de la imaturitate la maturitate sexuala.

 

Declansarea pubertatii apare normal prin eliberarea GnRH (gonadotropin releasing hormon) de la nivelul hipotalamusului. Acesta stimuleaza hipofiza care elibereaza LH (hormon luteinizant) si FSH (hormon stimulant folicular). Acesti doi hormoni actioneaza asupra organelor sexuale feminine (ovare) si masculine (testiculi) astfel incat sa inceapa sa elibereze hormoni sexuali (estrogen, progesteron, testosteron), care la randul lor determina aparitia caracterelor sexuale secundare. Cand apar dereglari in oricare din etapele descrise mai sus, poate apare pubertatea precoce sau dimpotriva, pubertatea intarziata.

Pubertatea apare in adolescenta si cuprinde pe langa semnele fizice, maturizare cognitiva si psiho sociala. Cele mai vizibile semne sunt cresterea staturala si dezvoltarea caracterelor sexuale secundare.

Pentru definirea etapelor pubertatii se foloseste scala Tanner care evalueaza caracterele sexuale secundare dependent de varsta.

Pubertatea normala apare de obicei la 8 -13 ani la fete si la 9 - 14 ani la baieti si se caracterizeaza la fete prin dezvoltarea sanilor, aparitie par pubian, aparitie menstruatie, acnee, dezvoltarea si cresterea intregului organism iar la baieti crestere par pubian, facial, corporal, marire testicoli si penis, crestere masa musculara, modificarea vocii, acnee, dezvoltarea intregului organism.

Pubertatea precoce e rara, sub 1% din populatie, mai frecventa la fete, la populatia africana, la obezi. Este definita ca instalarea semnelor de pubertate la o varsta cu 2 -2.5 deviatii standard mai devreme decat media intr – o populatie data ( in general sub 8 ani la fete si sub 9 ani la baieti). Frecvent nu poate fi identificata cauza si atunci pubertatea precoce se numeste idiopatica.

Clasificare:

Pubertate precoce adevarata (de cauza centrala, gonadotropin dependenta): tumori cerebrale, infectii ale creierului (encefalite, abcese), iradiere craniana, traumatisme, malformatii.

Pseudopubertate precoce (de cauza periferica, gonadotropin independenta, anomalia nu e la nivelul creierului ci in ovare, testicole sau in glanda adrenala si determina productie crescuta de hormoni sexuali): tumori ovariene, testiculare sau de glanda adrenala, sindroame genetice rare, hipotiroidism sever, hiperplazie adrenala congenitala, expunere la crème sau medicamente destinate adultilor, medicamente sau alimente ce contin estrogeni sau androgeni

Pentru a identifica inceperea pubertatii la un copil, medicul va examina:
  • la fete: cresterea par pubian, crestere sani
  • la baieti: cresterea in dimensiune a testicolelor si penisului, cresterea parului pubian

 

Pentru diagnostic sunt necesare date anamnestice (istoricul familial), date antropometrice (greutate, talie, viteza de crestere), examen clinic complet (pentru determinarea stadiului dezvoltarii caracterelor sexuale secundare). Ulterior pentru a incadra pubertatea precoce sunt necesare investigatii de laborator (hormonale – FSH, LH, estradiol, testosteron, DHEAS, hormoni tiroidieni) ca si investigatii imagistice (ecografie organe genitale, radiografie pentru stabilirea varstei osoase, RMN cerebral si glanda hipofiza).

Testul de stimulare a GnRH este o investigatie care se realizeaza in centre specializate si care ne spune daca pubertatea precoce este de cauza centrala sau periferica)

Tratament

 

Tratamentul are ca scop supresia temporara a pubertatii pana la varsta corespunzatoare instalarii ei, pentru a preveni oprirea timpurie a cresterii in inaltime, statura mica, efectele emotionale(un copil mic nu e pregatit psihologic pentru schimbarile fizice),  problemele sociale si de libido.

Daca pubertatea precoce se datoreaza unei probleme medicale specifice, tratarea acesteia stopeaza de obicei progresia pubertatii

Pentru pubertatea precoce de cauza centrala se folosesc agonisti de GnRH.

In general, cu tratament corect evolutia este de obicei favorabila.

Problemele principale in pubertatea precoce sunt legate pe de o parte de faptul ca pacientii  nu ating potentialul de inaltime maxima determinata genetic pentru ca procesul cresterii se opreste prea repede (o persoana cu pubertate precoce va fi inalta pentru varsta in copilarie dar scunda in per adulta) si pe de alta parte apare anxietate si tulburari depresive pentru ca sunt “ altfel” decat colegii lor.

Aspecte importante de considerat:

? este copilul prea mic pentru a fi atins etapa pubertara (pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie cunoscute reperele normale)
? ce determina dezvoltarea timpurie (sa stim daca dezvoltarea caracterelor sexuale este atribuibila efectelor androgenice sau estrogenice si daca sursa hormonilor este axul hipotalamo hipofizo gonadal sau originea este periferica sau exogena)
este terapia indicata si daca da, ce terapie

Pediatrie
Spitalul de Pediatrie MedLife
Dr.Raluca Bidiga
Pubertatea


Echipa MedLife de Pediatrie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Pentru un diagnostic corect consulta medicul specialist. Fa-ti o programare la Dr. Raluca Bidiga acum.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.