Publicat la: 
26/02/2010

Intoleranta la lactoza, o problema cu care se confrunta trei sferturi din populatia lumii

Mic dejun cu lapte / Foto: Morguefile.com

Intoleranta la lactoza, denumita si deficit de lactaza, este o stare caracterizata prin incapacitatea organismului de a absorbi si metaboliza lactoza din alimente. Fenomenul se produce din cauza absentei enzimei numite lactaza din aparatul digestiv. Astfel, o persoana diagnosticata cu aceasta problema nu are capacitatea de a digera in totalitate zaharul din lapte si alte produse lactate, fapt care duce la aparitia unor simptome precum balonare sau diaree.

Problema din spatele intolerantei la lactoza este deficienta de lactaza, o enzima produsa de mucoasa intestinului subtire. Enzimele sunt proteine care determina producerea de reactii chimice in organism. Daca organismul nu produce o cantitate suficienta de lactaza, lactoza nu poate fi absorbita. Aceasta trece in colon, unde incep sa apara simptomele specifice intolerantei la lactoza. De obicei, intoleranta la lactoza nu este periculoasa, dar simptomele provocate de aceasta sunt inconfortabile. Acestea pot fi ameliorate prin alegerea atenta a alimentelor consumate si evitarea produselor lactate.

Lactoza se gaseste in laptele tuturor mamiferelor, inclusiv in acela de vaca, oaie, capra, si in compozitia multor alimente, precum smantana, branza, iaurtul, unii biscuiti, ciocolata sau produse pe baza de cereale, pentru micul dejun. Lactoza este o valoroasa sursa de energie. Aceasta ajuta organismul uman sa absoarba un numar de minerale, precum calciul sau magneziul.

Se estimeaza ca 75% din adultii din intreaga lume sufera o scadere a cantitatii de lactaza produse de organism la varsta adulta. Diferite etnii si rase, in special acelea a caror alimentatie traditionala include putine produse lactate, sunt mai frecvent afectate decat altele. Se estimeaza ca un procent care variaza intre 50 si 80% din hispanici, evrei sau persoane de culoare sufera de intoleranta la lactoza, procentul fiind chiar mai mare in cazul americanilor nativi si asiaticilor.

Intoleranta la lactoza poate avea diverse forme, de la blanda la severa. Aceasta depinde de cantitatea de lactoza continuta de dieta fiecarei persoane si de masura in care aceasta poate fi asimilata de organism.

Care sunt simptomele intolerantei la lactoza

Simptomele intolerantei la lactoza apar in aproximativ 30 de minute 2 ore de la consumul de produse care contin lactoza. De obicei, acestea se manifesta prin crampe abdominale, balonare, diaree, senzatie de voma, flatulenta, greata, dureri stomacale. Simptomele sunt, de obicei, usoare, dar ele pot fi si severe, in functie de cantitatea de lactoza consumata. Aceasta, insa, difera de la persoana la persoana. De exemplu, unii oameni pot sa bea un pahar de lapte, fara sa aiba nici un fel de reactie ulterioara, in timp ce altii nu pot consuma lapte nici macar in cantitati mici, cum ar fi in ceai sau cafea.

Aceleasi simptome mai pot fi regasite si in cazul altor afectiuni, precum sindromul intestinului iritabil, o boala care afecteaza aparatul digestiv, sau intoleranta la proteinele din lapte. Aceasta este o reactie alergica, provocata de proteinele continute de laptele de vaca.

Cum poate fi diagnosticata intoleranta la lactoza

Testul de toleranta la lactoza. Pacientul este rugat sa bea un lichid, care contine lactoza. La doua ore dupa ingerarea lichidului se realizeaza o serie de teste, care masoara nivelul glicemiei. Daca acesta nu este in crestere, se poate deduce ca organismul nu a reusit sa digere si sa proceseze lichidul pe baza de lactoza. Pacientul este intolerant la lactoza daca se constata ca nivelul zaharului din sange creste foarte incet sau deloc.

Testul hidrogenului expirat. Pacientul va bea un lichid care contine un nivel ridicat de lactoza, dupa care se va masura cantitatea de hidrogen din aerul expirat, la intervale regulate. In mod normal, ar trebui sa fie detectata o cantitate relativ mica de hidrogen. Daca lactoza nu este asimilata, aceasta ajunge sa fermenteze, la nivelul intestinului, iar cantitatea de hidrogen eliminata este mai mare.

Testul aciditatii scaunului. Prin aceasta metoda se calculeaza cantitatea de acid din intestinul gros. Testul aciditatii scaunului este preferat celorlalte metode in cazul nou-nascutilor si copiilor. Daca pacientul este intolerant la lactoza, in analiza scaunului se va constata existenta unei cantitati mari de acizi grasi, care se formeaza in urma interactiunii dintre bacteriile din colon si lactoza nedigerata.

Cum se trateaza intoleranta la lactoza

In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece intoleranta la lactoza. Persoanele care sufera de aceasta deficienta pot doar ameliora simptomele, reducand cantitatea de produse lactate pe care le consuma. Eliminarea acestora din dieta zilnica, insa, poate duce la dezechilibre ale organismului, de aceea, in aceasta situatie, sfatul medicului specialist este foarte important.

Autor: R.M.

Comentarii

buna ziua.pt.intoleranta la lactoza exista in canada capsule care se numesc lactasse si se pot comanda prin tel la o d.na di bucuresti.eu,consum de 2 ani si pot sa spun ca am rez probl grave pe care le aveam din cauza lactozei.

buna ziua!!!Da evit sa consum alimente care contin lactoza,dar este f.greu,ca multe medicamente,printre care si cele naturiste,contin multa lactoza.Ajuta medicamentele pe o parte,dar din cauza ca contin lactoza,imi fac f.mari probleme la colita.

sunt pastilute care se ia inainte de a consuma "lactoza" !!nu stiu daca se gasesc in Romania dar in Germania sunt si se numesc Lactase !!sper sa iti fie de ajutor !!eu le folosesc si ma simt super bine !! mananc ce vreau si fara frica :)

pentru Mary, imi spui te rog de unde anume din Germania iei pastilele Lactase ? fetita mea cea mare se chinuie de ani de zile cu intoleranta la lactoza! Multumesc anticipat! SANATATE MULTA !

Buna ziua! As dori sa fac testul aciditatii scaunului pt. copilasul meu, dar nu-l gasesc in lista de analize medlife si nici pe alte site-uri. Puteti sa mi spuneti va rog daca se numeste si altfel???

Alte articoleVezi toate articolele

Mic dejun cu lapte / Foto: Morguefile.com Intoleranta la lactoza, denumita si deficit de lactaza, este o stare caracterizata prin incapacitatea organismului de a absorbi si metaboliza lactoza din...
Mic dejun cu lapte / Foto: Morguefile.com Intoleranta la lactoza, denumita si deficit de lactaza, este o stare caracterizata prin incapacitatea organismului de a absorbi si metaboliza lactoza din...