Publicat la: 
5/03/2018

sistemul imunitar factori de risc imbolnavire

Sistemul imunitar actioneaza diferit in fata factorilor ce prezinta un risc de imbolnavire a organismului, de la infectii si pana la alergii, insa pentru oamenii de stiinta este in continuare un mister de ce organismul raspunde diferit, de la caz la caz, in lupta cu acesti factori.

Pentru a largi orizontul cunoasterii in domeniul biologic si medical, cercetatorii francezi de la laboratorul Milieu Intérieur, coordonati de Institutul Pasteur, au realizat un studiu la scara larga pentru a analiza lupta sistemului imunitar cu cei mai frecvent intalniti factori cu risc de imbolnavire pentru organismul uman, scrie pasteur.fr.

Scurt istoric al imunologiei

De-a lungul timpului, imunologia, ramura biologiei ce examineaza sistemul imunitar, s-a bazat pe analiza mecanismelor moleculare ce controleaza raspunsul fiziologic la infectii pornind de la asumptia ca raspunsul sistemului imunitar nu difera intre indivizi.

De curand aceasta asumptie a fost pusa sub semnul intrebarii in cadrul studiilor de specialitate ce subliniaza ca sistemul imunitar difera de la caz la caz in lupta lui cu agentii patogeni.

Varsta, sexul, istoricul infectiilor din organism si mostenirea genetica influenteaza raspunsul sistemului imunitar la factorii cu risc de imbolnavire a organismului si ne fac mai predispusi la boli. 

In prezent, sarcina de a identifica factorii ce influenteaza capacitatea sistemului nostru imunitar a devenit principala provocare in medicina de precizie, un model medical ce vizeaza dezvoltarea de tratamente adaptate nevoilor personale ale fiecarui pacient.

In ce a constat noul studiu

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta au studiat o colectie de specimene biologice colectate de la 1.000 de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 69 de ani. 

"Sangele, ADN-ul, vaccinurile si istoricul medical, precum si probe ale bacteriilor intestinale si nazale au fost colectate si analizate," explica Lluis Quintana-Murci. 

Rezultatele cercetarii au fost publicate recent in jurnalul de specialite "Nature Immunology".

Cum difera sistemul imunitar in functie de sex si varsta

Folosind un sistem ex vivo, cercetatorii au masurat schimbari ale expresiei genelor imune in probele de sange ale celor 1.000 de donatori la diferite virusuri, bacterii si ciuperci. 

"In acelasi timp, am determinat caracteristicile moleculare ale celulelor albe din sange la un nivel avansat de precizie," declara Etienne Patin, autorul principal al studiului.

Raportul cercetatorilor arata ca variatiile imune dintre indivizi se datoreaza, in mare parte, diferentelor de sex si varsta. 

Cu toate acestea, fumatul si infectia cu citomegalovirus, ce afecteaza 35% din populatie are un impact major asupra compozitiei celulelor sangvine, ceea ce poate explica de ce fumatorii si persoanele infectate cu acest virus sunt mai predispuse la infectii. 

Variatiile genetice si riscul imbolnavirii

Cercetatorii au urmarit sa determine daca istoricul genetic contribuie la schimbari ale raspunsului sistemului imunitar in randul pacientilor.

"In mod surprinzator, am identificat sute de variatii genetice capabile sa schimbe expresia moleculelor ce joaca un rol central in raspunsul sistemului imunitar in fata factorilor cu risc de imbolnavire. Multe dintre aceste variatii sunt asociate cu un risc mare de a dezvolta alergii la polen, boala lupus si diabetul de tip I," declara Lluise Quintana-Murci.

Desi rezultatele studiului aduc o noua perspectiva asupra analizei cauzelor bolilor, acestea raman in continuare neclare. 

In continuare, expertii francezi de la Milieu Intérieur Laboratory of Excellence isi propun sa determine daca flora intestinala, cea nazala si epigenetica - modificarile temporare ale ADN-ului - contribuie la variatii ale raspunsului sistemului imunitar, cu scopul de a pune bazele medicinei de precizie pentru bolile infectioase si autoimune.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Costin Arbore Larise,Medic Specialist
Medic Specialist
Conferentiar...
Medic Specialist
Duna Madalina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Bisfenol A ar putea avea efect negativ asupra dezvoltarii organismului / Foto: DreamsTime Productia si ulterior comercializarea biberoanelor de plastic care contin bisfenol A (BPA) vor fi interzise in Uniunea Europeana incepand din primavara anului 2011. BPA este un compus chimic controversat, utilizat in fabricarea plasticului de uz alimentar...
Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...
Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...
Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare / Foto: Captura Vimeo Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare, in anumite situatii semnaleaza prezenta bolii numite astenie. Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde...
Sistemul imunitar al femeilor imbatraneste mai lent decât cel al barbatilor, sugereaza o cercetare publicata in Immunity & Ageing si acest fapt poate explica de ce femeile traiesc mai mult decât barbatii. Cercetatorii au analizat sangele unor voluntari sanatosi din Japonia, cu vârsta cuprinsa între 20 si 90 de ani si s-a constatat ca la ambele...