Publicat la: 
22/03/2018

Avocado: beneficiile grasimilor mononesaturate din plante

Dietele bogate in grasimi mono-nesaturate din plante pot reduce riscul de deces din cauza bolilor de inima. Cele mai mari scaderi ale riscului de deces s-au inregistrat atunci cand grasimile sanatoase din plante au inlocuit grasimile saturate, grasimile trans si carbohidratii rafinati, potrivit unei cercetari prezentate de American Heart Association, conform heart.org.

Rezultatele subliniaza importanta sursei si cantitatii de acizi grasi mono-nesaturati in dieta. ''Ar trebui sa mancam mai multi acizi grasi mono-nesaturati din plante si mai putini acizi grasi mono-nesaturati din surse animale ", a declarat Marta Guasch- Ferré, unul dintre autorii studiului.

Surse de grasimi mononesaturate

Grasimile mononesaturate sunt de obicei lichide la temperatura camerei si se solidifica atunci cand sunt refrigerate.

Surse de grasimi mono-nesaturate pe baza de plante:

  • uleiuri de masline
  • alte uleiuri vegetale,
  • avocado,
  • nuci
  • seminte.

Grasimi mono-nesaturate care provin de la animale:

  • lactate,
  • oua,
  • carnea de pasare,
  • carnea rosie
  • peste.

Grasimile mononesaturate scad riscul de deces

Pentru a evalua impactul consumului de acizi grasi mono-nesaturati asupra decesului din cauza bolilor cardiovasculare, cercetatorii au folosit date de la 63412 de femei si 29.966 de barbati. S-au folosit chestionare detaliate privind frecventa alimentelor consumate la fiecare patru ani pentru a evalua compozitia dietelor participantilor. Acest tip de studiu observational poate identifica o tendinta printre participanti, dar nu poate dovedi cauza si efectul.

In timpul unui interval de urmarire de 22 de ani, au existat 20,672 decese în randul participantilor, 4,588 dintre acestia au suferit de boli cardiovasculare. Analizand informatiile despre dieta, cercetatorii au descoperit ca:

  • Participantii cu un aport mai mare de acizi grasi mono-nesaturati din plante au avut un risc cu 16% mai mic de deces din orice cauza comparativ cu cei cu aporturi mai mici.
  • Participantii cu un aport mai mare de acizi grasi mono-nesaturati de la animale au avut un risc de 21% mai mare de deces din orice cauza.
  • Înlocuirea grasimilor saturate, a carbohidratilor rafinati (precum zaharurile simple) sau a grasimilor trans cu un numar egal de calorii (2% - 5% din total) cu acizi grasi mono-nesaturati din plante ar putea reduce riscul de decese din orice cauza cu 10% si 15%.
  • Inlocuirea acizilor grasi mono-nesaturati de la animale cu o cantitate egala de calorii (5 la suta din total) din acizi grasi mono-nesaturati din plante poate reduce riscul de decese in orice cauza si decese cauzate de boala cardiaca cu 24 si 26%.

In cadrul studiului, riscurile au fost ajustate pentru a tine seama de cativa factori cunoscuti care ar putea influenta riscul decesului:

  • etnia;
  • fumatul;
  • consumul de alcool, fructe si legume;
  • istoricul familial al bolilor cronice;
  • activitate fizica;
  • indicele de masa corporala;
  • factorii de risc de boala cardiaca.
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”American Academy of Neurology”, ca barbatii care consuma verdeturi, portocale, legume rosii si fructe de padure au un risc mai scazut de pierdere a memoriei in timp, potrivit eurekalert.org. ”Acest studiu este foarte important deoarece am reusit sa urmarim un grup foarte mare...
Stim ca o alimentatie sanatoasa, alaturi de o activitate fizica constanta, este cheia unei vieti sanatoase. Pentru ca in ultima perioada aceste subiecte au devenit preocupari din ce in ce mai importante pentru majoritatea persoanelor, au aparut si numeroase sfaturi referitoare la definitia unui "stil de viata sanatos". Urmariti in articol 10...
O dieta adecvata si exercitiile fizice regulate sunt cei doi piloni ai unui stil de viata sanatos. Dar, asta nu inseamna ca ambele sunt la fel de importante atunci cand vine vorba de greutatea dumneavoastra, de riscul aparitiei anumitor boli sau de speranta de viata. Cine iese castigator din lupta dintre dieta si exercitiile fizice? Intr-o lupta...
A venit primavara si pentru multe persoane acest lucru stimuleaza dorinta de a merge mai mult. Din pacate, mai multa miscare poate insemna mai multa durere, mai ales pentru articulatii. Desi multi oameni folosesc medicamente pentru a controla durerea si inflamatia, s-au realizat mai multe studii pentru a vedea daca ceea ce mancam poate ajuta la...
De cele mai multe ori mersul la controlul medical presupune expunerea punctelor noastre slabe, mai mult sau mai putin vizibile. Intr-o cultura care pune din ce in ce mai mult accent pe autocontrol si perfectiunea corporala, un corp mai putin sanatos, imbatranit sau lipsit de armonie este adesea insotit de sentimentul de rusine si inadecvare....