Publicat la: 
16/02/2018

prevenire boli cardiovasculare iaurt

Aportul ridicat de iaurt in alimentatie este asociat unui risc scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor hipertensive, arata un nou studiu publicat recent in "The American Journal of Hypertension", informeaza sciencedaily.com.

Efectul benefic al lactatelor asupra sistemului cardiovascular

Tensiunea arteriala crescuta este un factor de risc majos pentru declansarea bolilor cardiovasculare, iar studiile clinice efectuate anterior pe aceasta tema au demonstrat efectele benefice ale consumului de lactate asupra sanatatii cardiovasculare. 

Hipertensiunea afecteaza aproximativ un miliard de persoane din intreaga lume si este, de asemenea, o cauza majora a aparitiei problemelor de sanatate cardiovasculare.

Studiile de specialitate au aratat ca o dieta alimentara din care fac parte lactate a fost asociata efectelor benefice ale sistemului cardiovascular, in special in ceea ce priveste scaderea riscului de hipertensiune, a diabetului de tip II, precum si rezistentei organismului la insulina.

In ce a constat cel mai recent studiu privind beneficiile iaurtului asupra sanatatii cardiovasculare

Cercetatorii au analizat datele medicale a peste 55 de mii de femei, cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani, si a 18 mii de barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani, care sufereau de hipertensiune arteriala.

De asemenea, participantii au completat un chestionar prin intermediul caruia au furnizat informatii privitoare la regimul alimentar, precum si evenimentele medicale cu privire la starea de sanatate, incluzand infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, revascularizarea si alte diagnostice pe care le-au primit in urma investigatiilor medicale.

Noi constatari in ceea ce priveste beneficiile alimentatiei 

Raportul studiului arata ca un consum ridicat de iaurt a fost asociat cu o reducere de pana la 30% a riscului de infact miocardic in randul femeilor si de pana la 19% in randul barbatilor. 

Participantii care obisnuiau sa consume cel putin doua portii de iaurt au avut un risc cu aproximativ 20% mai mic pentru aparitia bolii coronariene si a declansarii accidentului vascular cerebral pe toata perioada de follow-up, din anii 1980 de la colectarea datelor studiului si pana in zilele noastre.

Cresterea aportului de iaurt insotita de o dieta alimentara ce sustine sanatatea inimii a fost asociata cu un risc semnificativ scazut pentru dezvoltarea hipertensiunii, atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor participante la studiu.

"Am emis ipoteza ca iautul, consumat pe termen lung, ar putea reduce semnificativ riscul declansarii problemelor cardiovasculare, in baza studiilor de specialitate ce subliniaza efectele benefice ale produselor lactate fermentate. Pe parcursul studiului nostru si a etapei de follow-up, ce s-au intins pe o perioada de 30 de ani, am descoperit noi dovezi ce demonstreaza ca iaurtul sprijina sanatatea inimii si este un element important al dietei alimentare sanatoase, impreuna cu fructele, legumele si cerealele integrale," declara Justin Buendia, autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecocardiografie

Cotet Bianca,Medic specialist
Medic specialist
Badea Mihaela
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Ce mancam azi? / Foto: Reuters In urma articolului Meniu de gradinita cu carnati, varza si crenvursti, zeci de cititori MedLive.ro au discutat despre ce este si ce nu este recomandat in alimentatia prescolarilor. Acasa, parintii le ofera, ocazional, alimente cu un continut mai ridicat de grasimi, sau alimente cu e-uri, conservanti. Pe de alta...
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal / Foto: PhotoXpress Se spune ca aspirina este pastila pe care trebuie sa o ai tot timpul la indemana sau ca "o aspirina pe zi tine medicul la distanta". Aspirina sau acidul acetilsalicilic este utilizata cu precadere in caz de migrene, dar si in prevenirea atacurilor cardiace si a cancerului....
Desertul ca recompensa/ Foto: Sxc.hu Cu totii ne amintim de momentele in care parintii ne spuneau sa terminam tot din farfurie sau sa nu mancam inainte de masa pentru ca ne stricam pofta de mancare. Exista anumite obiceiuri alimentare cu care am crescut si care sunt catalogate ca fiind mituri. Unele mituri de dieta sunt pronuntate de generatii...
Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...
Conservantii alimentari, in special benzoatul de sodiu, sustin eliminarea simptomelor specifice pacientilor care sufera de schizofrenie, in special in randul celor al caror organism manifesta o rezistenta la clozapina, medicament recomandat adesea in managementul shizofreniei, arata un studiu publicat recent in jurnalul "Biological Psychiatry",...