Consumul de iaurt poate reduce riscul declansarii bolilor cardiovasculare

Aportul ridicat de iaurt in alimentatie este asociat unui risc scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor hipertensive, arata un nou studiu publicat recent in "The American Journal of Hypertension", informeaza sciencedaily.com.
Efectul benefic al lactatelor asupra sistemului cardiovascular
Tensiunea arteriala crescuta este un factor de risc majos pentru declansarea bolilor cardiovasculare, iar studiile clinice efectuate anterior pe aceasta tema au demonstrat efectele benefice ale consumului de lactate asupra sanatatii cardiovasculare.
Hipertensiunea afecteaza aproximativ un miliard de persoane din intreaga lume si este, de asemenea, o cauza majora a aparitiei problemelor de sanatate cardiovasculare.
Studiile de specialitate au aratat ca o dieta alimentara din care fac parte lactate a fost asociata efectelor benefice ale sistemului cardiovascular, in special in ceea ce priveste scaderea riscului de hipertensiune, a diabetului de tip II, precum si rezistentei organismului la insulina.
In ce a constat cel mai recent studiu privind beneficiile iaurtului asupra sanatatii cardiovasculare
Cercetatorii au analizat datele medicale a peste 55 de mii de femei, cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani, si a 18 mii de barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani, care sufereau de hipertensiune arteriala.
De asemenea, participantii au completat un chestionar prin intermediul caruia au furnizat informatii privitoare la regimul alimentar, precum si evenimentele medicale cu privire la starea de sanatate, incluzand infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, revascularizarea si alte diagnostice pe care le-au primit in urma investigatiilor medicale.
Noi constatari in ceea ce priveste beneficiile alimentatiei
Raportul studiului arata ca un consum ridicat de iaurt a fost asociat cu o reducere de pana la 30% a riscului de infact miocardic in randul femeilor si de pana la 19% in randul barbatilor.
Participantii care obisnuiau sa consume cel putin doua portii de iaurt au avut un risc cu aproximativ 20% mai mic pentru aparitia bolii coronariene si a declansarii accidentului vascular cerebral pe toata perioada de follow-up, din anii 1980 de la colectarea datelor studiului si pana in zilele noastre.
Cresterea aportului de iaurt insotita de o dieta alimentara ce sustine sanatatea inimii a fost asociata cu un risc semnificativ scazut pentru dezvoltarea hipertensiunii, atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor participante la studiu.
"Am emis ipoteza ca iautul, consumat pe termen lung, ar putea reduce semnificativ riscul declansarii problemelor cardiovasculare, in baza studiilor de specialitate ce subliniaza efectele benefice ale produselor lactate fermentate. Pe parcursul studiului nostru si a etapei de follow-up, ce s-au intins pe o perioada de 30 de ani, am descoperit noi dovezi ce demonstreaza ca iaurtul sprijina sanatatea inimii si este un element important al dietei alimentare sanatoase, impreuna cu fructele, legumele si cerealele integrale," declara Justin Buendia, autorul principal al studiului.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...