Somnul de dupa-amiaza, benefic in prevenirea atacului de cord si accidentului vascular cerebral

Sănătate
16 Septembrie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Oamenii de stiinta din Elvetia au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care dorm dupa-amiaza o data sau de doua ori pe saptamana au sanse mai mici de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, comparativ cu cele care nu au acest obicei.

Se pare ca oamenii care au dormit dupa-amiaza de mai mult de doua ori pe saptamana nu au avut beneficii suplimentare. Acest subiect a fost intotdeauna unul controversat deoarece anumite studii au sugerat ca somnul dupa-amiaza este benefic in reducerea problemelor cardiace si de circulatie, in timp ce altele au sugerat ca genereaza un risc mai mare.

La cercetarea actuala au participat 3462 de adulti din Elvetia. S-au cautat asocieri intre numarul de zile pe saptamana in care voluntarii au dormit pe timpul zilei, cat timp au dormit si rezultatele conflictuale.

Tot ce trebuie sa stii despre atacul de cord:
Ce este infarctul miocardic ● Care sunt cauzele atacului de cord ● Diagnosticul infarctului miocardic acut ● Simptomele unui atac de cord ▶

Desi nu au existat asocieri cu durata somnului si problemele cardiace sau de circulatie, se pare ca o zi sau doua pe saptamana care sa includa somnul de dupa-amiaza pot reduce riscurile. Totusi, nu au existat asocieri cu mai mult de doua zile pe saptamana.

In cazul in care dormiti zilnic dupa-amiaza, sau foarte des, acest lucru ar putea indica probleme de sanatate, cum ar fi apneea, care perturba somnul in timpul noptii. Daca sunteti foarte somnoros in timpul zilei si simtiti nevoia sa dormiti, atunci ar trebui sa consultati medicul.

Totusi, cea mai buna cale de a evita atacul de cord sau accidentul vascular cerebral este sa urmati un stil de viata sanatos, sa fiti activi din punct de vedere fizic, sa nu fumati, sa nu consumati alcool in exces si sa urmati o dieta echilibrata.

Cercetatorii au recrutat aleatoriu adulti, cu varsta cuprinsa intre 35 si 75 de ani, in intervalul 2009-2012. Acestia au raspuns la intrebari referitoare la programul de somn, activitati fizice si istoric medical. De asemenea, li s-au masurat inaltimea, greutatea, tensiunea arteriala, nivelul de colesterol si nivelul de glucoza. Un subgrup a fost testat pentru apnee. Timpul mediu de urmarire a fost de 5,3 ani.

Alti factori de care au tinut specialistii cont sunt varsta, sexul, educatia, fumatul, sedentarismul, indicele de masa corporala, durata somnului, tensiunea arteriala, colesterolul, sau diabetul.

Tot ce trebuie sa stii despre accidentul vascular cerebral (AVC):
Ce este accidentul vascular cerebral (AVC) sau infarctul cerebral ● Care sunt cauzele infarctului cerebral ● Cum se pune diagnosticul de accident vascular cerebral ● Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral ▶

In randul celor 3462 de persoane din grupul studiat, au existat 155 de atacuri de cord si de accidente vasculare cerebrale in cei cinci ani de urmarire. 58% dintre oameni au spus ca nu dorm ziua, 19% au spus ca dorm ziua o data sau de doua ori pe saptamana, 12% au spus ca dorm ziua de trei-cinci ori pe saptamana si 11% au spus ca dorm zilnic dupa-amiaza.

Care au fost rezultatele?

  •          4,6% dintre persoanele care nu dormeau ziua au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
  •          1,8% dintre persoanele care au dormit dupa-amiaza o data sau de doua ori pe saptamana au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
  •          5,4% dintre persoanele care au dormit de 3-5 ori pe saptamana, pe timpul zilei, au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
  •          7,6% dintre persoanele care au dormit zilnic dupa-amiaza au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dupa ajustarea mai multor factori, oamenii de stiinta au concluzionat ca persoanele care dorm dupa-amiaza o data sau de doua ori pe saptamana au un risc cu 48% mai mic de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Sursa: www.nhs.uk

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării