Inainte sa vorbim despre principalele tipuri de tumori cerebrale, trebuie sa lamurim care este diferenta dintre benign si malign. In timp ce tumorile cerebrale benigne sunt necanceroase, tumorile maligne sunt canceroase, se dezvolta mult mai repede decat cele benigne si afecteaza tesuturile adiacente ale creierului.
Principalele tipuri de tumori cerebrale se Impart In doua categorii: primare si secundare.
Tumorile cerebrale primare sunt cele care apar In creier, iar majoritatea sunt benigne. Acestea se pot dezvolta In celulele creierului, In membrana care captuseste creierul (meninge), In celulele nervoase sau In glande.
La adulti, tumorile cerebrale primare sunt mai putin frecvente decat cele secundare. Exista mai multe tipuri de tumori cerebrale primare, precum:
•Glioame - sunt cele mai comune tumori primare cerebrale si se Impart la randul lor In mai multe categorii In functie de tipul tumoral si comportament, astfel:
- Astrocitoame - sunt cel mai comun tip de glioame, fiind Impartite In trei grupuri: astrocitoame „low grade” (WHO grad II/IV); astrocitoame anaplastice (WHO grad III/IV); glioblastomul multiform sau GBM (WHO grad IV/IV). Acestea sunt de regula maligne, Insa cele de grad mic sunt mai putin agresive decat cele de grad mare.
- Oligodendroglioame - sunt mai agresive decat astrocitoamele, iar cele specifice mai multor tipuri tumorale se numesc glioame mixte.
- Astrocitom pilocitic - sunt mai frecvente la copii si adulti tineri si se regasesc de regula la nivelul cerebelului, trunchiului cerebral si structurilor cerebrale profunde precum talamusul. Desi chirurgia acestori tumori este adeseori dificila din cauza localizarii, daca se reuseste o rezectie chirurgicala completa, nu mai este necesara efectuarea unui tratament complementar de tipul radioterapie sau chimioterapie.
- Ependimom - pot fi localizate la nivelul creierului sau maduvei spinarii, aceste tumori fiind mai frecvente In randul copiilor. Cele mai comune simptome sunt durerile de cap, varsaturi, tulburari de echilibru. Se recomanda rezectia chirurgicala. Acest tip de tumori pot metastaza la nivelul sistemului nervos central.
•Meningioame - acestea se dezvolta din membranele care captusesc creierul si maduva spinarii si majoritatea sunt necanceroase. Marea majoritate a meningeoamelor sunt tumori benigne, Insa produc simptome prin compresiunea pe creier. Un menigeom mare poate produce cefalee prin cresterea presiunii intracraniene.
•Neuromul acustic (schwannom vestibular) - se dezvolta pe celulele nervoase responsabile de controlul echilibrului si auzului, Insa sunt tumori benigne. Pierderea auzului pe partea cu tumoarea este de obicei primul semn clinic. Daca este lasata netratata, poate cauza pareza faciala si tulburari de echilibru. Cele mai multe neurinoame acustice sunt de dimensiuni mici, de obicei mai putin de 3 cm In diametru la momentul diagnosticarii.
•Meduloblastoame - apar In spatele inferior al creierului si tind sa se dezvolte spre lichidul spinal; sunt frecvente In randul copiilor, Insa pot aparea si la adulti.
•Craniofaringioame - aceste tumori sunt necanceroase si rare si apar In glanda pituitara. Pe masura ce se dezvolta, pot afecta si alte zone ale creierului. Desi sunt benigne, au un potential ridicat de recurenta dupa rezectia chirurgicala si pot fi dificil de controlat.
•Hemangioblastoame - sunt leziuni non-canceroase, hipervascularizate, localizate la nivelul cerebelului. Pot fi asociate cu o boala ereditara numita von Hippel-Lindau, Insa pot aparea sporadic si la alte persoane care nu prezinta acest sindrom. Hemangioamele pot sa apara In diferite organe, iar aceste tumori sunt uneori asociate cu un chist care este de obicei mai mare decat tumoarea In sine.
•Adenoame pituitare - apar la nivelul glandei pituitare de la baza creierului, Insa majoritatea sunt benigne.
•Tumorile celulelor germinative - aceste celule pot sa apara In copilarie, In zona testiculelor sau ovarelor, Insa uneori pot afecta si alte zone ale organismului, precum creierul.
Tumorile cerebrale secundare (metastaze) au ca punct de plecare tumori localizate In alte organe, precum plamani sau sani si care ajung apoi ajung la creier. De regula, acestea apar pe cale ereditara, Insa este important de mentionat ca o tumora cerebrala secundara este semnul aparitiei cancerului la un alt organ din corp.
Tratamentul tumorilor metastatice se focuseaza pe eliminarea sau reducerea simptomelor neurologice, prevenirea aparitiei de noi simptome si controlul bolii la nivelul sistemului nervos. Acest tratament se face In acord cu medicul oncolog si radioterapeut care trebuie sa trateze pacientul si pentru boala primara din afara sistemului nervos.
Spre deosebire de cele primare, tumorile cerebrale secundare apar adesea In randul adultilor.
Care sunt stadiile tumorilor cerebrale:
Stadiile reprezinta gradul de normalitate a celulelor tumorale de la nivelul creierului. In functie de stadiul In care afla o tumoare cerebrala, medicul poate stabili cat de repede se dezvolta si care este tratamentul recomandat:
•stadiul 1 - celulele arata normal si se dezvolta lent;
•stadiul 2 - celulele arata putin anormal si se dezvolta lent; tumoarea se poate extinde la tesuturile adiacente si poate sa reapara, eventual Intr-o forma agravata;
•stadiul 3 - celulele arata anormal si se rapandesc In mod activ peste tesuturile adiacente; aceste tumori pot recidiva;
•stadiul 4 - celulele arata In mare parte anormal, se dezvolta si se raspandesc rapid.
Exista posibilitatea ca unele tumori sa se schimbe. In cazuri rare, tumorile benigne pot deveni maligne, iar tumorile cu un stadiu mic pot recidiva la un stadiu avansat.