Publicat la: 
23/10/2017

Dieta vegetariana vs. consumul de carne: cum traiesti mai mult?

Abilitatea noastra de a trai o viata lunga este influentata de o combinatie intre genele noastre si mediul in care traim. In studiile care implica gemeni identici, oamenii de stiinta au estimat ca nu mai mult de 30% din aceasta influenta provine de la genele noastre, ceea ce inseamna ca cei mai multi factori care influenteaza durata de viata a unei persoane tin de mediu, conform theconversation.

Dintre multi factori de mediu posibili, putini au fost atat de studiati sau dezbatuti ca dieta. Restrictia calorica, de exemplu, este o zona care este investigata. Pana acum, studiile par sa demonstreze ca limitarea caloriilor poate creste durata de viata, cel putin la animale mici. Dar ceea ce functioneaza pentru soareci nu functioneaza neaparat pentru oameni.

Ceea ce mancam - spre deosebire de cat de mult mancam - este, de asemenea, un subiect fierbinte de studiu, iar consumul de carne este adesea analizat. Un studiu care a urmarit aproape 100.000 de americani timp de cinci ani a constatat ca consumatorii care nu au consumat carne au fost mai putin susceptibili de a muri - din orice cauza - in timpul perioadei de studiu decat cei care mananca carne. Acest efect a fost vizibil mai ales la barbati.

Unele meta-analize, care combina si reanalizeaza date din mai multe studii, au aratat de asemenea ca o dieta scazuta in carne este asociata cu o longevitate mai mare. Totusi, nu toate studiile sunt de acord. Unele indica o diferenta foarte mica sau nicio diferenta.

Ceea ce este clar este ca dietele fara carne pot reduce riscul de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi diabet de tip 2, hipertensiune arteriala si chiar cancer. Exista unele dovezi care sugereaza ca dietele vegane ofera protectie suplimentara peste o dieta vegetariana standard. Aceste constatari sunt mult mai usor de interpretat deoarece acestea raporteaza evenimentul real de a fi diagnosticat cu o problema de sanatate mai degraba decat de moarte din orice cauza.

Deci, putem spune cu incredere ca evitarea carnii va creste durata de viata? Raspunsul simplu este: nu inca.

Problema cu longevitatea

Primul lucru care este clar este ca, in comparatie cu majoritatea animalelor, oamenii traiesc foarte mult timp. Acest lucru face foarte dificila desfasurarea unor studii care masoara efectul oricarui lucru asupra longevitatii (ati intampina dificultati in gasirea unui om de stiinta care sa astepte 90 de ani pentru a finaliza un studiu). In schimb, oamenii de stiinta privesc retrospectiv datele medicale existente sau recruteaza voluntari pentru studii care utilizeaza perioade mai scurte de timp, masurarea ratelor de deces si cautarea unui grup cu o prababilitate de deces mai mare. Din aceste date, se trag concluzii despre efectul pe care anumite activitati il au asupra longevitatii, inclusiv evitarea carnii.

Exista probleme cu aceasta abordare. In primul rand, gasirea unei legaturi intre doua lucruri - cum ar fi consumul de carne si o moarte timpurie - nu inseamna neaparat ca un lucru l-a cauzat pe celalalt. Cu alte cuvinte: corespondenta nu este egala cu cauzalitatea. Poate parea ca vegetarianismul si longevitatea sunt legate intre ele dar alte variabile pot explica legatura. Ar putea fi faptul ca vegetarienii fac mai mult sport, fumeaza mai putin si beau mai putin alcool decat cei care consuma carne, de exemplu.

Studiile de nutritie se bazeaza si ele pe voluntari care inregistreaza cu precizie si corect aportul alimentar. Dar acest lucru nu poate fi luat ca ceva foarte sigur. Studiile au aratat ca oamenii au tendinta de a raporta mai putin aportul de calorii si mai mult cand e vorba de consumul de alimente sanatoase. Fara a controla efectiv dieta grupurilor de oameni si a masura cat timp traiesc este dificil sa ai incredere absoluta in descoperiri.

Ar trebui sa evitam carnea pentru o viata lunga si sanatoasa?

Cheia unei imbatraniri sanatoase se afla probabil in controlul mediului nostru, inclusiv a ceea ce mancam. Din dovezile disponibile, este posibil ca o dieta fara carne sa poata contribui la acest lucru si evitarea consumului de carne ar putea creste cu siguranta sansele de evitare a bolilor pe masura ce imbatranesti. Dar exista cu siguranta si dovezi care sugereaza ca acest lucru este posbil in tandem cu evitarea unor riscuri mai clare pentru longevitate, inclusiv fumatul.

Specialitate: 

Articole similare

Abilitatea noastra de a trai o viata lunga este influentata de o combinatie intre genele noastre si mediul in care traim. In studiile care implica gemeni identici, oamenii de stiinta au estimat ca nu mai mult de 30% din aceasta influenta provine de la genele noastre, ceea ce inseamna ca cei mai multi factori care influenteaza durata de viata a...
Carnatii, sunca, baconul si celelalte mezeluri cresc, cel mai probabil, riscul de deces in randul tinerilor, arata un studiu realizat pe 500.000 de oameni din 10 state europene. Consumul frecvent de carne procesata a fost legat de afectiuni cardiovasculare, cancer si moarte timpurie. Cercetatorii, care au publicat concluziile in revista de...
Un batran fericit / Foto: Captura YouTube Exista in lume cateva regiuni unde nu este nimic neobisnuit pentru un om sa traiasca peste 100 de ani, scrie Dragos Popa, pe blogul Jeopardy. In Blue Zones (Regiunile Albastre), asa cum au fost denumite, locuitorii traiesc mai mult, dar si mai sanatos, fara sa aiba nevoie de medicamente. Care este...
Numite dupa zeita greaca Clothos, proteinele Klotho au un rol important in longevitatea si metabolismul organismului. Cercetătorii de la Yale au dezvaluit structura tridimensionala a uneia dintre aceste proteine, beta-Klotho, mecanismul sau complex si potentialul terapeutic. Rezultatele studiului, publicate in "Nature", ar putea avea implicatii...
De cele mai multe ori, vegetarienii se reintorc la consumul de carne/ Foto: MorgueFile.com 84% dintre persoanele vegetariene si vegane se reintorc la consumul de carne, potrivit unui nou studiu realizat de Humane Research Council. Mai mult de 50% dintre acestia au inceput sa consume din nou carne la mai putin de un an. De ce sunt atat de multi...